Fredagsbrev, arkiv

23 september 2022

Travkriterium utan fest...


Kriteriehelgen står åter för dörren men inte är det väl som förr va?! Årets auktion lyckades man tydligen haverera totalt och någon publikfest kan knappast vänta. Efter att man ängsligt flyttade över storloppen till lördagen så försvann den sista gnuttan magi en storloppshelg skall ha. Jag tillhör ju den lyckliga skara som fått uppleva travet när det fortfarande var en riktig folkfest, på den tid då en mellanbana hade två tusen i publik en regnig vardagskväll. Den tiden är tyvärr ett minne blott, riktningen går åt exakt motsatt håll. Traditionsenligt så kommer här min lilla anekdot från ett klassiskt Travkriterium. Håll till godo…

………………..

Uffe Nordin gjorde 1982 något som aldrig hänt sedan dess, och nog inte heller kommer att ske igen. Han tog en tränartrippel i kriteriet! Jag bodde mer eller mindre i Uffes stall på den tiden. Ulf hade naturligtvis valt rätt då han var uppsatt på Ex Hammering. Segern såg rätt enkel ut. De andra totoplatserna togs av Solo Hagen, med den då fuxiga Frick och Johnny Star med Torbjörn Jansson i vagnen. Alla tre hästarna var uppstallade på Gillmarken. Den gård som Sören tidigare huserade på.

Om man idag tar en tur upp till Åsen, där i Bålsta och kör in på vägen fram till denna fina gård, ja då möts man av ett villaområde! Hela gården är sedan många år jämnad med marken och där hagarna fanns, där Wiretapper, Mustard, Dialekt och även Stall Rosas första pålle, Bussig Pärup betade står idag långa rader av mögelskadade fuskbyggen dit folket från stan flytt genom åren. Det är sorgligt. Hur som helst, Ex Hammering och hans polare stod alltså uppstallade, där på Gillmarken. Vid femtiden på eftermiddagen, den där söndagen stod till sist Uffe i vinnarcirkeln med sin egen uppsittning, Ex Hammering.

Vill du veta en sak? Egentligen skulle Jim ha vunnit loppet med Solo Hagen! Det var nämligen så att en viss hästskötare från Gillmarken hade slarvat med knäkapporna på hästen. När det ungefär 500m kvar var dags för Fricken att sätta in stöten med Solo Hagen så gled ena knäkappan ner. Det gick naturligtvis inte att köra för fullt över upploppet utan knäkappa på Solo Hagen som gick så trångt att han även hade senskydd. Det skulle alltså kunnat sett annorlunda ut i den resultatlistan.

Fler minnen från den söndagen. Om ni åker över järnvägen, upp mot stallbacken på Solvalla en tävlingsdag och tittar åt höger så ligger parkeringen där en pensionerad polis under många år gestikulerade vilt då han med stor tydlighet visade hur vi skulle parkera (ibland stod han vid övre parkeringen). En funktionär som alltid pekade med HELA handen. Denne man var som sagt en gång polis. Dessutom var han en flitig tipsjägare i Uffes stall. Han kom ofta och fikade i stallet och jagade Uffe i hopp om att få heta vinnare, nästan varje tävlingsdag.

Den soliga söndagen, 1982 var inget undantag. Jag hade jobbat i stallet hela förmiddagen för att bli klar till tävlingarna. När kriteriet skulle gå så tänkte jag och min kompis Göran (son till Hasse Norberg, då travskribent på DN) försöka hitta något bra ställe att se loppet från. På den tiden så var det nämligen fullt med folk på Solvalla då det kördes trav. Inga platser vid staketen fanns kvar, så vi letade upp en mycket bättre plats. På taket till det Ölhak som låg till höger om E-läktaren, nu rivet, där presscentret idag ligger. Vi gick upp på taket när defileringen till kriteriet just skulle gå.

Naturligtvis så hade vår alltid lika vaksamma polis, dagen till ära ej i tjänst, sett oss och skulle så klart göra en insats för samhället. Precis innan start så kom han skrikande bakom taket. Vi låtsades inte höra honom men han var snabbt uppe på taket och skrek, ”-kom ner från taket annars kommer jag och hämtar er”. Göran klev ner direkt, men rebellen i mig sa något annat. “-Om du kommer närmare så kastar jag ner dig på en gång”, skrek jag tillbaka. Han hade alltså väntat ut oss till loppet skulle gå så att vi garanterat inte skulle hinna hitta några nya platser. Eftersom minuterna gick så var det dags för bilen att fälla ut vingarna. Polisen själv ville så klart inte missa loppet så vi såg till slut loppet tillsammans på samma tak..

Denne före detta polis och parkeringsvakt finner du idag nere på Stallfiket på Skrubbs i Statoil keps där han fortfarande letar vinnare. Vi är än idag goda vänner. Och som sagt, Solo Hagen skulle ha vunnit Kriteriet…

………………..

När det nu åter är Kriteriehelg så tänker jag lite extra på Ronny Gustafsson. En härlig profil som i ösande regn vann Kriteriet med Happy Feeling! I vagnen satt Kacke Nilsson. Idag finns inte Ronny med här nere längre men jag vet att han sitter med en kall grogg ihop med alla andra härliga profiler där uppe och följer kriteriehelgen minutiöst.

Över till hysterin bland godhetsnarkomaner, vänsterextremister och haschpuffande miljömuppar ute i landet. De FORTSÄTTER sin hatkampanj även efter valet. De vägrar att acceptera demokratins utfall där människor fått göra sin röst hörd. Det är nästan skrattretande att höra dem…

Med dessa rader ber jag att få tacka för den här fredagen. Vi sitter just nu i Rhodos stad och planerar inför kvällens middag för våra resevänner. Nästa fredag levereras Fredagsbrevet åter fån Munsö Lounge. Avslutar med två tips den här gången. Första tipset är kommande travweekend i Berlin där Breeders Crown står på programmet. Vi har nu ett rum kvar. Läs mer här. Sedan kommer en karamell till lördagens V75 från huvudstadsbanan. I femte avdelningen tror många på Topp. En del tror och en del VET. Jag tillhör dem och det jag vet är att Holdfast AM ger 23 gånger ouzon och det passar ju fint en lönehelg. Yamas! Ha nu en fin helg så hörs vi igen nästa fredag.

Visste du förresten att Stefan Löfven som barn åt PRÄDD som lördagsgodis.

Så får det bli…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig