Fredagsbrev, arkiv

26 juni 2020

Välkommen, ingen...


Fredag och Solvalla bjuder på  “Fredagslunch”, men ingen är välkommen. Precis som vanligt när det gäller Solvalla. Jag kan verkligen se gänget kring konferensbordet när det “brainstormas”. Jag ser den äldre mannen från Glada Hudik, bredvid honom den blonda bruden som döpte Kolmårdens Zebra till “Pricken”. Vid kortsidan av bordet sitter Peter Dallefiguren från Lorry med AIK-halsduk och keps som kommer med friska idéer. Ur skörden av “smarta” tankar och drag så plockar man då fram en klatschig rubrik till dagens tävlingar på Valla “Solvalla sommarlunch”, dit ingen besökare får komma in och avnjuta. Som sagt, Solvalla är Solvalla och då blir det gärna lite “Stefan & Krister” över det hela. Värt att notera, På Lunden Köpenhamn får man komma och äta lunch på tävlingsdag, men de har nog tänkt ett varv till…

Mer trav. Är det bara jag som tycker att det galopperas ÄNNU oftare i loppen nu? Det går nog att analysera fram en kombination som orsak. För mycket barfota med ömmande hovar, för mycket användande av skrammelvagnar som mest skrämmer hästarna. Sedan körs nu loppen med alldeles för små marginaler. Idag är det livsfarligt att försvara rygg ledaren om de kört om spets framför. Dödenshästen behöver bara trycka ner sulkyhjulet en decimeter sedan går man bara rakt ner. Avslutningsvis så ser man en tydlig överrepresentation av galopper bland de yngre åkarna som ser skojigt förvirrade ut när en häst i hundra meter aviserat att en galopp snart kommer medans åkande kusk inte märkt ett dugg. Hur som helst, hästarna springer jättefort, de små marginalerna gör loppen mer lottobetonade och alla galopper visar tydligt vart sporten är på väg.

Spagetticlownen är tydligen friad och åter välkommen till Svedala och representera sporten. Det här är precis vad svensk travsport behöver. Naturligtvis skulle Clownen aldrig mer få tävla i Sverige. Man behöver inte kraxa kring juridiken, i det svenska travreglementet står tydligt att du kan bli av med licens och möjlighet att tävla i Sverige om du “allvarligt skadat sportens anseende”. Om man nu inte tycker att den gula Clownen gjort det med bravur så förstår jag ingenting…

Ett litet hopp från travet och in på Coronan. Jag skall direkt poängtera att jag tillhör de som tycker att Anders Tegnell agerar helt rätt och att vi i Sverige klarat oss mycket bra. Till och med Svetsarn sa NÅGRA kloka ord nyligen. “-Det är viktigt med skillnaden att avlida AV Corona eller MED Corona”. Väldigt viktig synpunkt tror jag. Av alla de äldre som nu avlidit Coronapositiva så har VÄLDIGT få obducerats. Man vet alltså inte den exakta dödsorsaken. Hur många av dessa 85+ på våra äldreboenden hade vandrat vidare under denna extrema värme som just nu råder till exempel? I Sverige dör drygt 80 000 människor per år, av dessa så är ungefär hälften över 80 år. Med andra ord så avlider kanske 40 000 äldre människor varje år, många av dem på äldreboenden eller liknande. Av de dryga 5 000 som hittills avlidit Coronapositiva (notera att vi inte ens vet om just Corona var dödsorsak) så var nästan 4 000 mycket gamla och multisjuka.

I Norge bor drygt fem miljoner invånare, halva Sverige typ. Av dem säger man att ungefär 280 personer avlidit coronapositiva. Det är ju betydligt färre än i Sverige, absolut. Men hur många 80+ har i Norge hittills avlidit negativa på Corona? Svaret är ungefär 10 000. Ganska exakt samma siffror som i Sverige om man räknar på antalet invånare. Norge, färre Coronapositiva, fler icke Coronapositiva. Sverige, fler Coronapositiva, färre icke Coronapositiva. SAME SAME. Jag hävdar således bestämt att Sverige agerat rätt och att statistiken används väldigt olika i världen och för olika syften. Corona har blåsts upp helt hysteriskt och jag är övertygad om att vi kommer att få se hur lite Corona påverkade på sikt. Jag känner många som arbetar inom vården och som jobbat som galningar med “alla” coronafall (som egentligen inte varit så många alls). Anledningen till den hysteriska arbetssituationen för de vårdanställda är ju naturligtvis nedmonteringen av den svenska sjukvården som startade för länge sedan, långt långt innan Corona och Covid19 var begrepp. På Södersjukhuset fick man i höstas gå upp i Stabsläge då personalen fick behandla akutpatienter i korridorer liggande på madrasser lagda på golven. Klart som den att det då blir hysteriskt när trycket på akutvården ökar. Stockholm hade innan Coronan ungefär 95 akutplatser för ett upptagningsområde på en eller två miljoner svenskar (beroende på om man vill räkna in de utanför staden). 95 platser! Det är ju som du förstår ett skämt. En SL-buss med 60 skolungar från Ekerö som välter vid Menhammar och fattar eld samtidigt som det sker en större olycka på Essingeleden med ett tiotal skadade. Lägger vi sedan till en skottlossning i Rinkeby och varför inte en arbetsplatsolycka med 8 byggare på en ställning som rasar i Hagsätra så förstår till och med en Miljöpartist att det brakar ihop. Så den som hävdar att Coronan är den stora anledningen till kaoset på sjukhusen har fel. Avslutningsvis. Corona skall vi naturligtvis ta på allvar men glöm inte att ännu fler gamla och multisjuka tidigare dött efter Vinterkräksjuka och andra “vanliga” influensor på landets äldreboenden.

Med dessa ord som säkert resulterar i massor med “intressanta” inlägg och kommentarer så önskar jag mina riktiga vänner en fantastisk sommarhelg. Vi avslutar med en sköning till lördagens V75a från Bajsåker som en av landets skickligaste montéryttare en gång beskrev banan. Förra helgen var ju Ingo stenklar då Eriksson körde felfritt. Christoffer verkar vara i toppform nu, körde 6 lopp i rad innan det blev gunga igen. Nu i helgen kan vi lasta in en ordentlig sudd på Ulf Eriksson i andra avdelningen. First Ideal Man, spets och slut, 9 gånger sillen.

Visste du förresten att Stefan Löfven som knatte bytte bort alla värdefulla filmisar med “stora ©” då han trodde de tillhörde Centerpartiet.

Så får det bli...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig