Fredagsbrev, arkiv

08 maj 2020

ST gör naturligtvis rätt, och fel...


Fredag igen. I veckan kom till slut släggan från ST, rakt i skrevet på Spagetti-Clownen. Det här kan man säga mycket om och det mesta är förstås redan sagt i alla våra kanaler där ute men jag fyller gärna i. Om vi börjar med själva händelsen som blev oceanen som vräktes över den berömda bägaren. Hästen går nerdövad med fast huva samt dessutom ett “pullnät” över nosen, dessa utrustningsdetaljer används för att hålla hästen lugn. I utgången av sista sväng i värmningen så saftar tattaren i vagnen på med två enhandare över hästens bak, en smäll på varje sida. Själva agerandet är ju för det första så otroligt lågbegåvat och okunnigt, man vill ju hålla hästen lugn! Sedan kan vi med 100 % säkerhet konstatera att agerandet var ett “beställningsjobb” från tränaren. Här har många jämfört händelsen med den gången för flera år sedan som Mikael H Björklund uppe på Bergsåker gav enhandare i värmning och dessutom sparkade mot hästen han värmde. Men här finns som sagt en stor skillnad. Björklunds agerande visade bara på personens begränsade självkontroll och empatiska förmåga. När det gäller händelsen förra helgen så var det en lugn och metodisk handling efter önskemål från tränaren. Det här gör ju saken ännu vidrigare.

Naturligtvis känns det då helt rätt att Gocciadoro doppas i olja och rullas i fjädrar. Men skall vi vara lite mer analytiska så är domen mot Alessandro samtidigt helt vansinnig och inte alls i proportion till händelsen på Örebrotravet. Näe, här blir det tydligt att man uppe i Silvergrisen lagt ihop all skit som Spagetti-Clownen visat upp i sin roll som travtränare och kusk. Vi har sett honom misshandla hästar i lopp, ett flertal gånger. Vi har även fått det bevisat att han dopar sina hästar, och vi ser med all önskvärd tydlighet att hans djur inte mår bra när de tävlar. Problemet är det juridiska, skall man verkligen få betala “för gammal ost” ? Nej, det fungerar ju inte så i ett civiliserat samhälle. Det är här som ST, sin vana trogen, går på grund igen. Naturligtvis skulle man slagit stenhårt VARJE gång som Gocciadoro beter sig som ett arsle. Men Svensk travsport är ju inte direkt kända för att AGERA, det är många ryggar som skall dunkas och i ankdammen håller många ihop.

Ingen har väl glömt historien kring Åke Svanstedt och hans grisfösare?! Jo jag vet, Svanstedt blev friad i Hovrätten men fakta är i alla fall fakta. STC (nu ST) hade alla möjligheter att agera redan när ärendet utreddes men som vanligt så duckade man. Svanstedt skulle naturligtvis kastats ut från svensk travsport, precis som Ulf Hörnberg stod och sa. Men men, man gjorde absolut INGENTING! Svanstedt fick fortsätta tävla under tiden ärendet utreddes. Det är precis lika dåligt man hanterat Spagetti-Clownen. Se gärna klippet nedan när Hörnberg bröstar upp sig…



Avslutningsvis så får jag en lite obehaglig känsla när jag tänker på Björn Goops möjligtvis oönskade del i detta. Goop har haft ett flertal möjligheter att visa var han står genom att tacka nej till styrningar åt en tränare som misshandlar och dopar sina hästar men Björn har fortsatt samarbetet. När det nu visar sig att han blir tränarmålvakt åt en Elitloppshäst så blir det ännu obehagligare, han hade kunnat sagt nej även där. Att Björn sedan inte heller med ett enda ord nämner något kring detta gör att jag faktiskt blir besviken, jag hoppades mer på Björn…

Nu en rapport från trevligare travsport. Nere på Skrubbs fortsätter Roger Hassborg att vinna lopp. Som vanligt så blir det en lönsam sommar att lira honom i varje lopp han kör. Gasa Kenneth!

Gocciadoro fick ju stora problem att hitta kusk till sina hästar till helgens tävlingar på Åbytravet. Efter mycket vaskande så fick Alessandro upp Federico Esposito som brukar köra åt Gocciadoro. Han har även varit anlitad av Tarzan och det är troligtvis ett medvetet val då Esposito faktiskt verkar köra vårdat och schysst med hästarna. Men tyvärr Federico, jag kommer att “jobba bort er” stenhårt från soffan hemma på Munsö.

Önskar nu alla fina vänner en härlig vårhelg. Nu är det 31 år sedan jag var nere på Åbytravet med Coritz Harold. Algot Scotts minne vanns av Mack Lobell, Kungapokalen av On Guard med Olle Goop och Drottning Silvias pokal av Viva Mon med min vän Åke Lindblom glatt leende i Custom Sulkyn. Själv hade jag som sagt Coritz Harold till start. Han kom med tre stabila segrar i bagaget och jag hade Stefan Hultman i min rosa Eskils Sulky. Boom till spets och allt såg kanon ut. 600m kvar galopperade Coritzen i ledningen och kom in i stallet med en gaffelbandsskada höger fram! Så jäkla trist, men helgen minns jag väl, än i dag. 31 år senare så har då Åke Lindblom med sitt lilla fina kvalitétsstall fått med häst i både Kungapokal och Silvias dito. Tungt! Med den info jag fått så verkar det som att det smäller nu igen, 31 år senare och åter så sker det i Silvias lopp. Vi får 11 gånger på Tonique och Lindblom kommer le hela vägen hem till bubbelbadkaret ute på Gröndal. Kakaboom!

Visste du förresten att Stefan Löfven när det begav sig blev alldeles till sig när Göran Fristorp och Claes af Geijerstam sjöng “-Dina bröst är som svalor som häckar”.

Så får det bli...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig