Fredagsbrev, arkiv

03 april 2020

Bergharn på parkeringsplatsen...



Vi har fredag igen och den här veckan blir det inte ett ord om snuvan. Jag tänkte istället titta på lite annat. Vi börjar med Robber Bergh. Ruggig form på hästarna och som vanligt så har han en nästan obehaglig pondus och skinande aura runt sig för dagen. Fast det är ju i och för sig endast på travbanorna som detta fungerar. Som Bergharn agerar i loppen går det bara att göra i just, travlopp. Ett färskt exempel fick vi i torsdagskväll på Åbytravet. Bergharn sittar och vinglar i halvspår på väg in i sista sväng innan han bestämmer sig för att köra ner på innerspår. Mikko Aho glider fram snett bakom i andraspår när Bergharn ser att han själv håller på att köra fast sig. Robber tar då bara i högertömmen och trycker sig ut mot Aho. Detta är en solklar störning från Robber men fyllskallarna i tornet ger istället böter till Aho! Det är sedan länge känt att det spelas ganska tungt uppe i tornet på Åbytravet och deras bedömningar blir lika korrekta och säkra som ett bigrationsbeslut från Annie Lööf. Jag har sett domarfilmen och det är helt klart vem som gör fel och borde bestraffas.

I det här loppet hade ingen av de inblandade med segern att göra men det finns ju "head to head" och det vet vi av erfarenhet att både Bergh och några i Åbytornet har en förkärlek för. Tillbaka till "pondusen" hos Bergh. Det är ju tydligt att det krävs ruggigt rutinerade häståkare för att stå emot när Robber får feeling, är du av lägre rang så är du garanterat förlorad. Det fungerar ju som bekant bra inom travet där domare och domslut ofta svajar betänkligt. Lek istället med tanken att Bergharn kommer glidande in till en större parkeing på någon stor butiksmarknad en lönefredag och bara klämmer sig fram och snor en plats framför näsan en slutkörd betongarbetare som just var på väg att svänga in på parkeringsplatsen för att inköpa helgens öl. Oj, vad det skulle smälla. Det finns massor av situationer och platser där Bergharns "pondus" skulle få helt andra konsekvenser. Men på Åbytravet i torsdags var det lugnt, "head to head" liret gick ju in och fel kusk bötfäldes. Tjo ho. Vill du se sista sväng från loppet så klickar du här.

Vi tar några fler klipp från veckan som passerat. På Sundbyholm i tisdags fick vi se det bästa av Jorma Kontio och även en kuskinsats av Sobrilström som skulle ställa ett apatiskt flyktingbarn som sprallig toastmaster på ett gerkiskt bröllop i jämförelse. Vi börjar med Jorma. Han sitter upp bakom en dunderfavorit som visar sig trava modell sämre än sämst. Att kunna KÖRA en sån pålle felfrtt och dessutom till seger är otroligt skickligt. Här kan Djusar och Skoglundare se och lära, om några tusen körda lopp så skulle de KANSKE kunnat fixa en matlapp med en sådan häst som Jorma körde i tisdags. Se loppet här.

Över till Örjan. Var inte orolig, jag VET att Sobrilström fortfarande är en av världens absolut bästa kuskar. Ingen tvekar kring detta men vi vet också att vår vän ibland stänger ner systemet i loppen. I fjärde avdelningen på Sundbyholm i tisdags så var det dags för en Haldoldoftande insats i vagnen. Han sitter bakom en av favoriterna i loppet, Indu.D. Det är springspår med bara ett fåtal hästar framför som dessutom är skrällar. Planen borde då vara att köra fram direkt men icke då. Till att börja med så bommar Örjan en del från springspåret men kommer trots allt iväg helt OK ändå. Bara att styra rakt fram och droppa ner i tredje ytter, trodde vi staketkuskar i alla fall. Näe, nu verkar Sobrilström domna bort från verkligheten. Han kör INTE fram, han BACKAR inte, han bara blundar och åker med i tredjespår. Efter några hundra meter så hamnar i alla fall som sista häst (och DET krävs det inte speciellt mycket för att klara av, där har underteckand med bravur ofta lyckats placera mig). Hur som helst, loppet är naturligtvis kört och åkandet med bakvänt körspö mot en fin tredjeplats osar "nästa gångare" ända ut till Munsö Lounge. Värt att notera, Hästen travade inte perfekt men i jämförelse med den häst som Jorma lyckade vinna med två lpp tidigare så såg Indu.D stabilare ut än Rite On Line i 30tempo. Näe vännen, den där styrningen osar bly. Se eländet här.

Veckans lika som bär: Per Linderoth, Östersundstravet vs Simon Desthieus, skidskytte.


Nähä mina härliga fina vänner nu blir det helgläge på Loungen. Avslutar med en vinnare till helgens V75a som avgörs på Jägersro. I sista avdelningen ska Adrian vinna med dryga fyra längder tillsammans med Neelix och det ser ut som att vi får 11 gånger spettekakan för uppbackningen. Tack för det! Må nu fint så hörs vi igen nästa fredag, den längsta på hela året.

Visste du förresten att Stefan Löfven idag har ökat stöd av väljarkåren.

Så får det bli...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig