Fredagsbrev, arkiv

19 juli 2019

Vad får vi för pengarna...

Nio MENA-kvinnor från Afrika och Mellanöstern  åtalades i våras för grov mordbrand efter att de i september 2018 satt eld på ett radhus. Nyligen kom hovrättens dom där en del frias och fyra stycken får sina straff sänkta från tingsrättens dom. Ahlan född 1996 fick straffet sänkt från 6 år till 3, 5 år. Hennes advokat fick 96 000:- i ersättning. Vian Salah född 1997 fick sitt straff sänkt från 5 års fängelse till 3 år och 9 månader. Hennes advokat fick 143 000:- i ersättning. Morin född 1993 fick straffet sänkt från 6 års fängelse till 4 år. Hennes advokat fick 95 000:- i ersättning. Farhiya född 1998 fick straffet sänkt från 4 år och sex månader till 3 år.  Det var Thomas Bodström som hjälpte henne att få ner straffet. Det var två förhandlingsdagar i rätten och vår gode Bodström fick 154 000:- som tack för hjälpen. Egentligen hade Bodström begärt ännu högre ersättning men hovrätten tyckte att 154 000:- räckte.

Dessa kvinnor sätter alltså eld på en radhuslänga och hovrätten ändrar rubriceringen ”grov mordbrand” till mordbrand av ”normalgraden” ! Det här pågår i Sverige 2019. Tilläggas kan att ett antal poliser var tvungna att medverka under rättegången då ett flertal ”lediga” släktingar och vänner till förövarna agerat hotfullt i salen. Man kan tycka vad man vill om det faktum att människor som sökt sig till Sverige för skydd undan ”förtryck” och ”krig” ofta är överrepresenterade när det gäller ett flertal typer av brott, själv tycker jag att det är rätt äckligt, men oavsett detta så skall vi vara medvetna om att det kostar oss skattebetalare pengar, ofantligt mycket dessutom. När man räknar på kostnaden för vårt flyktingmottagande så finns det ”en del” poster som aldrig räknas in, Thomas Bodströms feta arvode är ett exempel på stålar som går utanför flyktingkalkylen. Och visste du förresten att alla timmar du jobbat från nyår fram tills idag gått direkt till skatt, alltihop! Men misströsta inte, resten du tjänar i år får du behålla...

Vi kör lite mer ”samhälle” när jag ändå är igång. Många är alla de som nu förfasas över att den ukrainska kvinna som skadades svårt efter odjuret Akilov framfart på Drottninggatan 2017 nu skall utvisas. Varför denna storm? Klart hon skall lämna landet. Jag har full förståelse för det ”behjärtansvärda” men Sverige måste naturligtvis vara glasklara i sitt agerande, man kan inte få uppehållstillstånd i Sverige bara för att det är ”synd om en”. I Aftonbladet kunde vi nyligen läsa en snyftartikel om Hama som nu skall utvisas, trots att han är sjuk. Man kan konstatera att han kommer må betydligt sämre i Irak dit han skall utvisas än i Sverige där vi trots allt har en av världens bästa sjukvård. Vad som inte kom fram så bra i artikeln var att Hama fick avslag på sitt uppehållstillstånd redan för elva år sedan och således borde lämnat Sverige redan då, när han dessutom var fullt frisk. Nu har han uppehållit sig i Sverige olagligt i över tio år (Aftonbladet nämnde i artikeln detta faktum med att ”-han blivit kvar”) och dessutom blivit sjuk, men vad skall vi göra åt det? Alla som är sjuka i världen kan naturligtvis inte få uppehållstillstånd i Sverige på de grunderna. Att en kvinna har den fruktansvärda oturen att komma i vägen för aset Akilov är beklagligt men inget som skall ha med uppehållstillstånd att göra. Jag kan även se en klassisk ”smygrasism” bland folket där man skriker sig hesa kring en kvinna med amputerat ben samtidigt som man gärna ser Hama lämna vårt land. Fast sådana är ju de flesta, 89 % av landets befolkning sympatiserar med SD men endast 20 % står för det...

Då glider vi elegant över på trav. Vi har ett fåtal aktiva som styr opinionen med järnhand och det är alltid intressant att följa dem. De har olika utgångspunkter och egenintressen som tydligt stakar ut deras väg.

Björn Goop. Avlönad av ATG lämnar han sin Björnkoll till varje V75a. Oftast påläst och tydlig ger han oss sin syn på loppen och hästarna. När det gäller annat en just tipsen så är han ”vass” som en Barbapappa i olja. Här gäller det att inte slinta med tungan, mycket står på spel.

Stefan Melander. Expressen puffar in lite fickpengar på Tarzans konto mot att han ”tycker till” en gång i veckan. Här får vi ibland lite tips om hans egna starthästar men mest används kolumnen till att just ”tycka till”. Tarzan har inga problem med att döma ut det mest tokiga som Solvalla levererar och det känns uppfriskande. Tyvärr så lägger han dock mycket fokus på ”unghästtävlandet” då detta passar bra in på hans inriktning i verksamheten ute på Enköpingsslätten.

Robert Bergh. Även här är det tidningen som sponsrar och Bergharn tycker ofta till så det hörs. Detta uppskattas naturligtvis men eftersom man aldrig vet var man har Robber så får man alltid läsa mellan raderna och sila en del.

Stefan Hultman. Ja, vi minns ju alla hur det gick till när Hultman knuffades ut ur travsändingarna på TV och förpassades till panelhönorna på ATG-live, nördarnas lilla oas. Det gick ju inte för sig att säga som det var, i storkanalen. Till skillnad från övriga tyckare så har ju Stefan ingen verksamhet att luta sig emot och på så sätt är han kanske mer beroende av sin uppdragsgivare än de andra. Inte för att jag tror han går omkull omedelbart om Kanal75 skulle säga tack&hej men det har nog en viss inverkan på honom. Å andra sidan skulle han ju som ”icke aktiv” kunna ta ut svängarna lite till. Är det någon som faktisk SKULLE kunna ”leverera” så är det Stefan men han håller tyvärr igen lite för mycket ibland. Men jag vet att han får kämpa, en epileptikers tunga skulle framstå som silkeslen i jämförelse med Hultmans, så många gånger han fått bita sig i den.

Lutfi Kolgjini. Luddes inlägg är alltid raka och tydliga, här ”rasas det” och tycks till om allt och alla. Ibland skramlar det mer än vad innebörden har att ge men visst, Ludde säger vad han tycker. Fast ibland känns det som att han liksom tar ett ämne och sedan bestämmer sig för vad han skall tycka. Är det kanon eller är det skit? Hur som helst, Ludde är bra och behövs nog inom travet ett tag till.

Fotnot. "Halmstadsekten" nämner jag inte då jag tycker deras samröre, agerande och maktutövning är stötande.

Om vi då tar ett minst sagt aktuellt ämne, startiden på V75. Här tycks det minsann, den som inte har en åsikt kring detta är antingen död eller vegan. Jag har min högst personliga uppfattning som jag enbart bygger på min egna komfort. Jag tycker att det passar bättre att ha V75 klart i god tid innan middag och trivsel skall skapas ute på Munsö Lounge. Att sitta i soffan och jaga V75-spikar till sju en lördagskväll är heller inte speciellt uppskattat av övriga familjemedlemmar. Bland de aktiva så ligger fokus på något helt annat. Tarzan och många med honom ondgör sig kring det faktum att det blir sena kvällar på lördagarna och att det stör verksamheten, det där tycker jag är trams. Många tränare är inte ens på banan då det är V75 och precis om Björn Goop säger, travet skall vara underhållning och då får man anpassa sig. Nyligen var det Guldklavengalan i Malung under dansbandsveckan. Där pratade man just om det här med att jobba när andra är lediga. Alla dessa dansband som i princip ALDRIG varit hemma en lördagskväll och tryckt pizza, kollat på Let´s Dance och umgåtts med familjen! Skulle de då kunna kräva att de skall lira mellan 15:00-18:00 på dansställena? Vet inte riktigt hur det skulle slå. Näe, naturligtvis så måste man köra trav då det är som mest efterfrågat och att då fråga de AKTIVA är ju egentligt helt onödigt. Fråga spelare och TV-tittare vad DE önskar, sedan är det bara att rätta in sig i ledet. Förresten så är det oftast mer hästar i loppen som går på lördagskvällarna på banorna efter efter V75-banan, vem har frågat dem om hur det är att stå och duscha sulkies och lasta hästar vid 23 tiden på lördagskvällen...

Avslutar med gnället på Solvallas banunderlag nyligen. Har inga problem med att man dömer ut underlaget som oftast är under all kritik men att stryka sina hästar och skylla på underlaget känns löjligt och visar bara på att kunnande bland de aktiva stangerat och att hästarna som idag tävlar tydligen är "sämre" än förr. En regnig mörk oktoberkväll på 80talet uppe på till exempel Rommetravet satte hästar, kuskar och tränare på prov. Hur mycket grepp i bakskorna? Skulle man skruva bort tåvikterna eller inte? Det var härliga utmaningar som hörde sporten till. Idag står man och gnäller när 40 % av hästarna galopperar bort sig. Det var "bättre" förr...

Nähä mina rosa vänner, nu tänkte jag glida vidare. Helgen skall visst bli av solig variant och det sitter fint. Du skall få TRE heta tips av mig. För det första så vill jag redan nu puffa för vår travhelg nere i Berlin i november! Japp, det är en bit kvar men om du gör en intresseanmälan senast 30/7 så får du 500:- rabatt! Läs mer om resan här. Sedan blir det en goding till helgens V75a från Axevalla. I sjätte avdelningen får vi 15 gånger muffinsen på On Track Piraten! Jo jag vet, han går inget på sommaren men på den här distansen, mot det här motståndet och med Axevallas långa härliga upplopp så är det dunderklart. Lasta in. Har även fått in info om att Redén har tjall på grejerna, igen. Activated från spår 12 i Stochampionatet, tjo ho! Ha en fin helg så hörs vi igen nästa fredag.

Visste du förresten att Annie Lööf har stämt sin talpedagog.

Så får det bli...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar