Fredagsbrev, arkiv

11 januari 2019

Jazzbalett och sportbilar...


1. Historien om hur undertecknad hamnade på Solvalla känner du antagligen till. Farsgubben var skrothandlare med firma och skrot-tomter ganska exakt där Friends Arena nu står. Det var tidigt 70tal och pappa körde brun Pontiac. I bakluckan låg det alltid en back Three Town starköl samt några tennisrack. Ofta drog farsan iväg direkt efter lunch från Solna Skrot och åkte raka vägen till SALK-hallen (som senare brann ner och återuppbyggdes) där det väntade tennis och bastu med Percy Rosberg och Bengt Bedrup. På onsdagarna blev sedan den naturliga destinationen Solvalla efter bastubad, tennis och "några" öl. På 70-talet fanns ingen "spinning" eller SATS, näe, mammorna gick på JAZZBALETT! Syftet var detsamma, att snygga till kroppsformen och känna sig lite mer "spänstig". Eftersom mammas träningar var just på onsdagskvällar så fick pappa oftast plocka med mig ut till Valla, varenda tävlingsdag!

Gula ölcaféet blev således mitt hem på onsdagskvällarna. Idag förstår jag hur gammal man faktiskt börjar bli när man får fundera på vilka aktiva som fått möjligheten att kliva in i denna mytomspunna lokal och vilka som kommit in i sporten långt senare. Pappa brukade ställa bilen vid den övre parkeringen och när man gått igenom entrén så gick det en liten smal trappa ner för berget och man kom fram ungefär där rulltrapporna nere på Ströget idag är. På kvällarna var det mörkt i trappan med några svaga lampor, ett räcke omgivet av lite buskar och småträd. Än idag kan jag blunda och se mig själv gå där bakom pappa ner mot Ölcaféet. Väl där så fanns det två plan med uteplatser och sedan stora tunga glasade trädörrar som man öppnade genom att dra hårt i knopparna på dörrarna. Det krävdes lite styrka för att få upp dem och väl där inne slog cigarettröken emot en. När det regnade så rann det kondens på insidan av de stora fönstren på Ölcaféet. Det var rökigt, fuktigt och kändes ungefär som när man åkte i mammas Folkabubbla. Mamma satt fram och bolmade John Silver utan filter medan jag och brorsan med svidande ögon gnuggade fukten från insidan av bilfönstret där bak. Om jag minns rätt så var det tre plan inne på Ölcaféet. Längst upp fanns en lång bardisk och det var även där de enarmade banditerna stod. När farmor var med ute på Solvalla så var det där hon oftast hamnade. Längst till vänster inne på Ölcaféet (i rikting mot målet) fanns ett utrymme som jag tror tillhörde Solvallas hästägareförening eller möjligen styrelse. Inne på Kongressen idag ligger samma avdelning på ganska exakt samma ställe! Där fanns en trappa ner där toaletterna fanns. Trappan upp satt ihop med A-läktaren. Vid pappas favoritbord serverades vi alltid jättebra mat. Jag brukade ta en räksmörgås eller deras underbart smarriga gräddstuvade pyttipanna. En Cola till det och hade vi lite flyt på liret så kunde det bli en vaniljglass med tillhörande varm chokladsås som serverades bredvid i såssnipa av renaste silver. Det blev många, många onsdagar för mig tillsammans med pappa och hans vänner. Byggherre Olle Sahlin med sin Coachman (Kim Eriksson, du får Googla), "Hammarbyaren", Lennart Byk och den där skumma bookmakern som jag aldrig fick något namn på. Det här var tidigt 70tal men jag kan egentligen minnas det som igår. När de rev Gula Ölcaféet och började bygget av Kongressen (som dessutom blev felbyggt med de vinklade fönstren högst upp som nu ställer läktarplatserna i konstant skugga) så dog själen för huvudstadsbanan. Förresten, någon som minns buljongstånden på Solvalla?! Vi återkommer säkert till dem. Som sagt, vid mitten av 70talet var jag fast förankrad i vår härliga travsport.

Fortsättning följer...

Över till nutid. Propulsion torskade som MEGALÅS och veckan efter så var det dags för Lionel att vika in årorna i god tid före mål. Har vi möjligen en formsvacka överlag uppe hos Redén eller är det bara tillfälligheter? En sak är i alla fall klar, ingen av ovanstående har någon som helst chans i kommande Prix dÁmerique. Hur ser det då ut för de andra förhandsfavoriterna? Readly Express gjorde ett OK lopp nere på Vincennes men ser inte riktigt fräsch ut. Bold Eagle har redan tidigare visat att han nu behöver hänglopp för att räcka så det ser knepigt ut även för honom. Någon annan kommer vinna PDA, vem det blir återkommer jag till. 

Atg.se har nu spel på bandy, skidskytte och Mellon. Det här blir något helt nytt och i min spåkula står det skrivet KATASTROF! Samtidigt som ATG nu skall köra "SHL-TV" med Jimmie Åke... förlåt CLAES Åkesson vid rodret. Samtidigt som detta nu skall dra igång så meddelar SHL att man avslutar samarbetet med ATG! Suck, hur risig tajming och känsla för feeling har de ute i Silvergrisen?!

Nähä mina rosa fina vänner, nu får det räcka för den här veckan. Ha nu en trevlig helg så hörs vi igen nästa fredag då vi fortsätter vandringen genom den rosa tiden i travsportens tjänst. Avslutar med en fet och go vinnare till V75an nere från ett regnigt Jägersro. I fjärde avdelningen kommer snyggkörande Sjunnesson åter smälla till och då med Darling Harbour till 11 gånger snapsen. Undrar om Kanal75 åter "missar" att intervjua Sjunnesson efter segern. Svaret kommer under lördagseftermiddagen.

Visste du förresten att Annie Lööf föddes med "CV" (cerebral vacuum) vilket ger skador på den del av hjärnan som processar sunt förnuft, anständighet och rumsuppfattning.

Så får det bli...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar