Fredagsbrev, arkiv

28 september 2018

Cirkus Brazil Jack i Riksdagshuset...


Är nu nere på Rhodos där vi förbereder inför att en härlig resegrupp anländer i morgon. Det är mycket att kolla upp och ordna så att det blir en riktigt bra reseupplevelse för resenärerna. Jag har även följt galenskapen som pågår hemma kring Regeringsbildning och liknande. Det är RIKTIGA stollerier som spelas upp inför öppen ridå. Riksdagens första kvinnliga muslim med ET-mössa klanröstades in genom ett idogt indoktrinerande av Imamer och andra drivande där ute i orten. Hennes första arbetsuppgift var att trycka med fingret på en av tre knappar när det var dags att rösta kring Svetsarns vara eller inte vara. Det gick "så där", tre knappar var kanske två för mycket. Bättre lycka nästa gång, mupp. Löfven åkte hur som helst ut med buller och bång, något han tydligen fortfarande har svårt att förstå. Vi fick även se prov på riktigt förakt mot väljarna då bland annat Moderaterna aktivt valde in en körkortslös kommunistkvinna på posten som andre vice talman. Man var så till sig i jakten på SD att man helt sonika plockade bort den rättmätige personen för uppdraget. Björn Söder har haft posten de senaste fyra åren och har fått väldigt goda vitsord från ALLA partier men nu skulle man absolut mobba ut SD med alla medel. Drygt en miljon människor i landet anses av sjuklövern som "oanständiga" och det är ju en minst sagt märklig syn på landets väljare. Nu håller man på att leka för fullt i Riksdagshuset och vid sidan om står Jimmie Åkesson och tittar på. Vi vet ju alla att det till slut ändå blir SD som fäller avgörandet framöver. Ett skojigt scenario vore ju att SD släpper igenom en klen, falsk och oense alliansregering för att ni nästa steg rösta ner deras budget. Mo ha ha...

I helgen är det ju åter dags för Kriteriet och Travoaks. Timo Nurmos har fått med 6 hästar till finalerna och jag räknar kallt med att hälften kommer att starta ofräscha och göra bort sig. Det här med att starta hästar som borde stannat i stallet blir tyvärr vanligare och vanligare. Vad är det som håller på att förändras? Är det så att våra nybakade ungtuppar (och höns) gasar utan riktig kunskap och fingertoppskänsla? Jag vet inte riktigt, och mer undrande blir jag när vi får se större tränare (förutom Nurmos) som startar ofräscha hästar. Jerry Riordan har jobbat länge för att få Ringostar Treb  i tävlingsmässigt skick och med tanke på hur framhalt han var i comebacken på Solvalla så får vi nog konstatera att han misslyckats, en aning. Varför startar han hästen i det skicket? Samma fråga måste vi nog även ställa till Mäster Johansson. Märren från andra sidan jordklotet Maori Time har ju inte direkt rosat marknaden efter flytten till Stora Alby. Sex starter har resulterat i fem galopper och sex ägg. Nu i veckan såg hon riktigt knackig ut innan hon uppgivet galopperade. Det förvånar mig att Johansson presenterat henne i detta skick i start efter start. Har man ens behandlat henne eller har man bara gasat? Näe, det är något olustigt över alla dessa hästar som tvingas tävla fast de egentligen inte borde...

Du vet väl att vi fredagen den 23 november drar ner till Berlin på vår årliga weekend bland skummande pilsner, tyska wurstar och vardagstrav i bakvarv. Vi har några platser kvar och du kan läsa mer om resan här.

Tillbaka till Kriteriehelgen. Traditionsenligt så kommer här min lilla anekdot kring det där året då Jim Frick med Solo Hagen EGENTLIGEN skulle ha vunnit Svenskt Travkriterium. Håll tillgodo.

------------------------------------------------------
Uffe Nordin gjorde 1982 något som aldrig hänt sedan dess, och nog inte kommer att ske igen. Han tog en tränartrippel i kriteriet! Jag bodde mer eller mindre i Uffes stall på den tiden. Ulf hade naturligtvis valt rätt då han var uppsatt på Ex Hammering. Segern såg rätt enkel ut. De andra totoplatserna togs av Solo Hagen, med den då fuxige Frick och Johnny Star med Torbjörn Jansson i vagnen. Alla tre hästarna var uppstallade på Gillmarken. Den gård som Sören tidigare huserade på.

Om man idag tar en tur upp till Åsen, där i Bålsta och kör in på vägen fram till denna fina gård, ja då möts man av ett villaområde! Hela gården är sedan många år jämnad med marken och där hagarna fanns, där Wiretapper, Mustard, Dialekt och även Stall Rosas första pålle, Bussig Pärup betade står idag långa rader av mögelskadade fuskbyggen dit folket från stan flytt genom åren. Det är sorgligt. Hur som helst, Ex Hammering och hans polare stod alltså uppstallade, där på Gillmarken. Vid femtiden på eftermiddagen, den där söndagen stod till sist Uffe i vinnarcirkeln med sin egen uppsittning, Ex Hammering.

Vill du veta en sak? Egentligen skulle Jim ha vunnit loppet med Solo Hagen! Det var nämligen så att en viss hästskötare från Gillmarken hade slarvat med knäkapporna på Solo Hagen. När det ungefär 500m kvar var dags för Fricken att sätta in stöten med Solo Hagen så gled ena knäkappan ner. Det gick naturligtvis inte att köra för fullt över upploppet utan knäkappa på Solo Hagen som gick så trångt att han även hade senskydd. Det skulle alltså kunnat sett annorlunda ut i den resultatlistan.


Fler minnen från den söndagen.
Om ni åker över järnvägen, upp mot stallbacken på Solvalla en tävlingsdag och tittar åt höger så ligger parkeringen där en pensionerad polis under många år gestikulerade vilt då han med stor tydlighet visade hur vi skulle parkera (ibland stod han vid övre parkeringen). En funktionär som alltid pekade med HELA handen. Denne man var som sagt en gång polis. Dessutom var han en flitig tipsjägare i Uffes stall. Han kom ofta och fikade i stallet och jagade Uffe i hopp om att få heta vinnare, nästan varje tävlingsdag.
Den soliga söndagen, 1982 var inget undantag. Jag hade jobbat i stallet hela förmiddagen för att bli klar till tävlingarna. När kriteriet skulle gå så tänkte jag och min kompis Göran (son till Hasse Norberg, då travskribent på DN) försöka hitta något bra ställe att se loppet från. På den tiden så var det nämligen fullt med folk på Solvalla då det kördes trav. Inga platser vid staketen fanns kvar, så vi letade upp en mycket bättre plats. På taket till det Öl-hak som låg till höger om E-läktaren, nu rivet, där press centret idag ligger. Vi gick upp på taket när defileringen till kriteriet just skulle gå.
Naturligtvis så hade vår alltid lika vaksamma polis, dagen till ära ej i tjänst, sett oss och skulle så klart göra en insats för samhället. Precis innan start så kom han skrikande bakom taket. Vi låtsades inte höra honom men han var snabbt uppe på taket och skrek,”-kom ner från taket annars kommer jag och hämtar er”. Göran klev ner direkt, men rebellen i mig sa något annat. “-Om du kommer närmare så kastar jag ner dig på en gång”, skrek jag tillbaka. Han hade alltså väntat ut oss till loppet skulle gå så att vi garanterat inte skulle hinna hitta några nya platser. Eftersom minuterna gick så var det dags för bilen att fälla ut vingarna. Polisen själv ville så klart inte missa loppet så vi såg loppet tillsammans på samma tak..
Denne före detta polis och parkeringsvakt finner du idag nere på Stallfiket på Skrubbs i Statoil keps där han fortfarande  letar vinnare. Vi är än idag  goda vänner. Och som sagt, Solo Hagen skulle ha vunnit Kriteriet...
-----------------------------------------------

Näe, nu måste jag in till Rhodos stad, vi skall kolla upp en båt som vi skall chartra.Jag avslutar med en klaring till lördagens V75a samt vem som vinner Svenskt Travkriterium 2018. 6 gånger Ouzon på Toddler i 5e avdelingen får ändå anses som ett överodds. Dunka in och hånskratta åt Huselius på vägen. Söndagens stora lopp vinns plättlätt av Betting Gangster (om Jerry nu har fräsch häst att tävla med). Vi får 7 gånger och det blir en fin klick in på kontot. Ha nu en fin helg så hörs vi nästa frdag igen.

Visste du förresten att ett extraval skulle innebära något positivt för det här skitlandet.

Så får det bli...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar