Fredagsbrev, arkiv

05 januari 2018

Uppåt, framåt. Uppåt, framåt...

Vi är inne på första veckan av år 2018 och två kuskar gör comeback. Den ena efter en handskada och den andra efter några misshandelsfall, personligen håller jag "lite extra" på han med handen. Förra lördagen blev en nattsvart dag för alla trav och hästälskare. Alfas da Vinci gick omkull i ett lopp nere på Vincennes och bröt benet! Det var ruggiga bilder och själv satt jag med en klump i magen och mådde illa. Så länge vi tävlar med hästar så KOMMER olyckor och dödsstörtningar ske, hur gärna vi än vill att så inte skall vara fallet. I Sverige har vi en mycket god djurhållning i allmänhet och hästhållning i synnerhet. Det skall vi vara stolta över men det gäller att vi hela tiden försöker bli bättre. När det kom ut en videosekvens på Alfa i en provstart före loppet så blev det enorma diskussioner få forum, stallbackar och fikarum. Hur f-n kunde Goop acceptera skicket på hästen och köra upp till start när han hade möjlighet (skyldighet?) att stryka?! Det här är ruggigt knepigt. Bland de som förfärats över Alfas skick finns allt från veterinärer till yra och okunniga staketkuskar. På trav-TV har det varit bedövande tyst, travsporten har inte råd med fler tråkigheter nu tänker man. Det här är naturligtvis både fegt och kontraproduktivt. Jag skulle vilja se en öppen debatt kring både den aktuella händelsen och även rent allmänt. Innan jag går vidare i detta så vill jag ändå försöka få en nykter bild av händelsen förra lördagen. Var Alfa halt? Han gick utan check och nickade betänkligt med huvudet. Brukar han var så? Jättesvårt att avgöra från soffan men jag vill inte tro att Goop verkligen tyckte att hästen var halt och ofräsch när han valde att starta. En annan sak kan man i alla fall konstatera. Är det säkert att hälsostatusen på hästen den aktuella dagen var orsaken till att han bräckte och gick omkull? Det är omöjligt att svara på men vi kan i alla fall konstatera att det tyvärr startar tiotals travhästar bara i Sverige varje dag som är ofräschare utan att det resulterar i en sådan tragedi som den nere i Paris. Tillbaka till hur vi nu borde gå vidare. På bl. a. Åbytravet och Mantorp har det kastats massor av skit på banornas veterinärer då de agerat för djurens bästa och plockat bort hästar samt bötfällt tränare. Hur ställer vi oss där? Vad tycker våra köpta "krönikörer" om detta? Ni kraxar ordentligt när Alfa står med ett brutet ben, men det är ju inte så svårt. Varför rasar ni inte över de tränare som medvetet tänjer på gränserna så att deras hästar vid flertalet tillfällen kommer in med blödande hovar och liknande? Näe, jag vill ha en öppen och TYDLIG debatt kring detta. Vi skall ju fortsätta att jobba för att vara ett föregångarland när det gäller djurhållning. En liten undran bara, vad hade "experterna" sagt kring Tarzan om Nuncio brakat omkull med dödlig utgång i något av hans lopp?!


Vi lämnar eländet och går över till något trevligare. Solvalla körde i tisdags sin första egna tävlingsdag (fredagarna räknas tydligen inte) på många år. Nu skall det satsas och man kan inte klaga på vare sig kämpaglöd eller vilja. Stefan Hultman är inkallad till Kongressen där han tillsammans med andra trevliga travnördar skall förgylla tillvaron för besökarna. Det här är naturligtvis ett gott initiativ men trots att alla inblandade vill se positivt och ljust på framtiden så har jag tyvärr svårt att gå med i detta. Solvalla i sin klassiska form är nämligen döende och ingen hjärtstartare i välden kan rädda henne nu. Att det nu blev en tisdag för Valla var även det ett nedköp. Enligt säkra källor så var besökarna ungefär 650 till antalet och detta på en arena som är byggd för att kunna ta in 30 000! Näe Solvalla i sin nuvarande form mår inte bra, men med ett helt nytt tankesätt skulle hon kunna räddas. Jag har ju under flera år puffat för ett 10 punkts program för Solvalla men intresset från "expertisen" har varit svalt. Jag får väl hålla på det ett tag till men några saker är så uppenbart fel.
Om vi börjar med propositionerna. Solvalla var ju livrädda för att det skulle bli dåligt anmält (vilket det ju blev ändå) så man vågade inte skriva ut tilläggslopp (för 15 hästar) vilket fick motsatt effekt. Här skulle Solvalla kunna ta ut svängarna en hel del. Med tanke på att det är så fina prispengar så är det ju ett fiasko när det fattas hästar i flera av loppen. Här skulle vi kunnat få se ett Amatörlopp (vilket minskar risken för omstarter), ett lopp med företräde för B-tränade hästar osv. Naturligtvis så skulle det ju även vara företräde för hemmahästar i alla loppen. Sedan har vi lokalerna. Några hundra personer uppe i Kongressen blir ju ungefär lika festligt som att köra "Det sjunde inseglet" på IMAX ute vid Mall Of Scandinavia eller som att åka på matresa till Texas med en Vegan. Det är dömt att misslyckas och här skulle man tänka nytt. För det första, återta fredagen som tävlingsdag och gör om den till kvällstävlingar. Slå igen ALLT som inte blir fullsatt och bygg om STRÖGET (på riktigt den här gången)till en mer intim och trivsam plats. På STRÖGET och kanske lokalen under E-läktaren skulle man kunna göra något helt nytt. Inne på STRÖGET gör man en "miniläktare" och under E-läktaren upplåter man plats åt några FOOD-TRUCKS. Sedan skall det vara ett Live-band inne på STRÖGET som kör igång vid 22:00 och naturligtvis en öppen BAR. Jag menar, kunde GRETA köra på i sin källare med bra framgång under typ 30 år så är jag ÖVERTYGAD om att Solvalla skulle kunna bli det naturliga valet för den som vill ut "lokalt" på fredagskvällarna (nu har man ju dessutom ett helt nytt bostadsområde bara några hundra meter från Sundbybergskurvan). De finns en hel del annat att plocka fram ur idé och evenemangsportföljen om så önskas. Tyvärr så är jag tveksam till att någon verkligen vill och törs och då kommer utgången att bli den givna, jag är ledsen men så är det...

Den här "vintern" har ju varit vidrigare än på många år må jag säga. Det har mest varit montering av tappskor från bottenlösa hagar och behandling av inflammerade karleder, riktigt eländigt faktiskt. Vi får verkligen hoppas att det blir det ena eller det andra på väderfronten nu. 2017 avslutade jag ju med att leverera en skön vinnare till nästan 17 gånger Champagnen. Åke Lindblom visade hur enkelt det egentligen kan vara när man gör som man ska (vilket han brukar göra). Vi börjar väl det nya året med att göra exakt likadant som förra gången. En klaring har dykt upp på radarn igen. Redan i första avdelningen uppe på Bajsåker så smäller det skönt. Torbjörn Jansson på Global Trustful från spår 1 osar spets och slut. Vassego min rosa vän. Näe, nu skall jag lägga ner för den här gången. Ha en riktigt bra helg så hörs vi igen nästa fredag. Förresten, känner du till någon som skulle vilja ta hand om underbart fine Mellby Tiptop som efter flera år som ridhäst på Gotland nu söker ny husse eller matte. Skicka meddelande på Facebook eller på min mejl.

Visste du förresten att Nuncio med 92 % säkerhet startar på Prix dÁmerique om några veckor (det fanns med största sannolikhet "en klausul" i avtalet mellan Fuxen och Tant Grön).


Så får det bli...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar