Fredagsbrev, arkiv

31 mars 2017

Trott&Sport två på bollen...

Ibland ser jag att “mina idéer” som jag torgför i mitt anspråkslösa Fredagsbrev tas upp av någon annan skrivande och tyckande travperson. Detta gläder mig naturligtvis och gör att jag fortsatt kan känna att mina enkla skriverier faktiskt ibland HAR någon form av värde och betydelse. Under de snart tjugo år som jag skrivit så har mer än 1 000 Fredagsbrev pluttat ut, vecka efter vecka. Då, i slutet av nittiotalet var jag ganska ensam där ute i travcybervärlden men åren har gått och tiderna har förändrats. Idag har i princip ALLA inom travsportens lilla ankdamm  någon form av plattform där man kan göra sin röst hörd. VI har hemsidor, Facebook, Twitter, och Instagram. Utöver detta så har vi massor med “krönikörer” som ligger på olika dagstidningar och tipsblad. Denna utveckling innebär ju även att en viss “konkurrens” uppstår. Man är ivrig på att känna “rätt personer” och gärna skriva rubriker som blir klickvänliga. När jag så ser att “seriösa” och rutinerade pennfajtare slår sig på bröstet lite “väl mycket” så blir det komiskt. Jag skall här ge ett exempel.

Idag vet vi alla att det var Tino Ärling som var “lärlingen som misshandlade”. Klockan 14 idag fredag kommer domen. Den 26 augusti 2016 berättade jag om detta i Fredagsbrevet. Jag hade varit i kontakt med “brottsoffret” och tyckte att det var viktigt att detta kom ut offentligt. Det fanns naturligtvis andra som kände till det hela men som vanligt så var det ängsligt värre runt tangentborden. Fyra dagar efter mitt Fredagsbrev lagts upp som hakade Trott&Sport (tidigare Henriksson&Persson) på och lade upp samma information på “sin sida”. Inget konstigt med detta egentligen, klart de ville vänta så de slapp ta första smällen. Jag VET att Lennart Persson alltid varit tvungen att väga allt han skall skriva mot alla dessa gratissnittar och bjudningar inom sporten som vid minsta övertramp skulle kunna gå om intet. Det parodiska i saken blev sedan att Persson och Henriksson var noga med att poängtera att de var FÖRST ut, vilket de alltså inte var. Egentligen är ju det här en skitsak men det stör mig ändå en del. Det här att hänvisa till källan brukar annars vara brukligt, speciellt bland “seriösa” aktörer. Jag har ett tiotal gånger lagt upp detta i kommentarerna på Trott&Sports kommentatorsfält men naturligtvis har de plockat bort min undran varje gång.

Riktigt pruttroligt blev det nyligen när Henrik Ingvarsson på Twtter ondgjorde sig på att “media” snott deras “nyhet” om Rommeamatören utan att hänvisa till källan! Stackars, stackars ängsliga “skribenter”…

Stenkastning i glashus Deluxe!

Vi lämnar våra skrivande kollegor och glider över på sporten. I helgen så får vi se årets hittills bästa travlopp, eller rättare sagt årets två bästa hästar! Loppet i övrigt är inte mycket att hylla. Men duellen mellan On Track Piraten och Nuncio blir förstås mycket intressant. Piraten sitter ju tidigt i ledningen om inte Ludde kokar över och då får Nuncio så sakteliga glida fram och placera sig i dödens. Därifrån skall det inte gå att slå Piraten men nu är ju Nuncio ingen vanlig häst så det är faktiskt 50/50. Blir riktigt kul att följa. Mindre roligt blir det dock att behöva se Going For Gold Zaz i samma lopp. Timo Nurmos har en nästan pervers fäbless för att starta halta och tömda hästar. Historien kring Going For Gold Zaz är en tråkig sådan och jag mår fortfarande illa när jag tänker på den där gången då hästen vann ett V75 försök på Färjestadstravet ordentligt ofräsch och ÄNDÅ så tog han ut hästen i finalen helgen därpå. Ett lopp där han galopperade som slagen och var rejält halt. Efter ett långt uppehåll så fick han sedan göra comeback i ett lopp där han mötte Elitloppshästar! Mera tuffa lopp och sedan den sista tömningen nere i Frankrike. Förra helgen var han åter ute på Rikstoton och han såg inte rolig ut när han kom i mål bland  de sista. Nurmos verkar inte fatta någonting utan tar då ut den stackars hästen en vecka senare och då mot Nuncio och On Track Piraten! I mina ögon ett lågvattenmärke. För att ytterligare stärka min tes så kan man ju även titta på sista avdelningen från förra helgens V75a på Mantorp där Nurmos startade Vincent Zaz. Hästen var ordentligt ofräsch och galopperade uppgivet på sista långsidan efter att ha hoppat på tre ben fram till dess. Timo Nurmos må vara hyllad av många men hua så ond han är mot djuren…

Näe mina rosa snälla vänner nu får ni ha en fin helg så hörs vi nästa fredag igen. Glöm inte heller vår travkryssning till Tallinn i maj! Avslutar med en klaring i V75 avdelning sju på Valla. Emmett Brown ger 11 gånger snapsen och det är ju ett fint odds. Dunka in.

Visste du förresten att Alice Bah Kuhnke inte är någon vidare politiker.

Så får det bli…

3 kommentarer:

 1. Persson&Ingvarsson verkar ha fått hybris!

  Mvh SUCK

  SvaraRadera
 2. Lennart Westman31 mars 2017 15:07

  Vart görs anmälan till trav kryssningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.sveatravel.se/tallinn.html

   Radera