Fredagsbrev, arkiv

08 april 2016

Untersteiners dopade hästar...

Vi börjar veckans Fredagsbrev med dopningen inom travsporten i Sverige. Peter Untersteiners enorma framgångar de senaste åren har sin förklaring i en noga planerad medicinering, och det med otillåtna substanser. Alla förstår att det omöjligtvis kunnat ske en så markant förbättring där stallets hästar nu för tiden kommer skenande i dödens och ofta vinner plättlätt. Inte för att jag har något emot Peter U men vi måste kunna inse fakta…

Nå min kära läsare, vad tycker du om den här inledningen på Fredagsbrevet? Kanske dags att jag förtydligar mig “en aning”. Nej! Peter Untersteiner dopar med absolut största sannolikhet INTE sina hästar. Du förstår säkert vart jag vill komma. Sveriges tidigare förbundskapten för friidrottslandslaget -Ulf Karlsson- gick nyligen ut i media och hävdade att Zlatan Ibrahimovic dopat sig till den “nya” kropp han fick under sin tid i Juventus. Jag tänker inte spekulera i om detta stämmer eller inte utan fokuserar bara på själva företeelsen, och då kommer vi åter in på vår egen kära sport. Om, jag säger om, någon inom travsporten SKULLE gått ut och ifrågasatt en tränare på samma sätt som Karlsson nu gjort så skulle en Cirkus av sällan skådat slag rullat igång. ST:s “code of conduct” skulle omedelbart sättas i skarpt läge och huvuden skulle rulla, var så säker.

Spela in egna flygfilmer över din gård. Drönare till kanonpris.

Vad är det då som skiljer så mycket mellan “vanlig sport” och vår travsport där Ulf Karlssons uttalande renderar i några ströartiklar medan samma sak inom travsporten skulle rulla hårt under lång, lång tid. Vår sport skiljer sig på många sätt från andra “riktiga” sporter. Travsporten bygger nämligen på två mycket viktiga delar där de aktiva är den ena och spelarna är den andra. Detta gör travet så unikt och på samma sätt som denna symbios är grunden för all fantastisk utveckling av vår underbara sport så är det av samma anledning som sporten är så utsatt och “överkänslig”.

Idag möts aktiva, ägare och spelare på samma “plattform”. På den “gamla goda tiden” var det betydligt längre mellan aktiva och spelare. Ville man spela för att ha något att titta på i halvleken på “Tipsextra” under lördagarna så var det postens spelutbud “V65” med inlämning på fredagar som gällde. Var du sugen på att lägga några tior på en häst du hört något bra om som skulle starta på “orten” så fick du åka in till “depeschkontoret” på Dalagatan och spela.  Där satt startlistorna upphäftade på väggarna och spelen lämnades till en kassa där man sedan ringde upp spelen till den bana där loppet senare skulle gå.

Idag har vi Facebook, Twitter, sms och andra forum. Platser där kuskar, tränare, “travjournalister”, hästägare och spelare möts. Och de få media som bevakar sporten gör det utifrån två olika utgångspunkter. Antingen så är det skvaller och “Hänt-Extra” inriktat eller så ägs produktionen av travsporten alt. ATG. Vi spelar direkt via mobiler, surfplattor och datorer. Allt har flutit ihop. Det här är olyckligt. Det här skapar mer ont än gott. Allt “analyseras” och alla kan vara med och kommentera vilket oftast sker i negativa tongångar. Mitt Fredagsbrev ses av en del som just en sådan kanal. Skillnaden är bara den att jag har (har i alla fall haft) en vision och en tanke kring lösning, förbättring osv.

Tillbaka till Zlatan. Denne bollsparkande kille berörs inte ett pilledutt av vad en fd. förbundskapten i friidrott tycker och tänker. Han och hans sport är så mycket större än så. Men skulle Robert Bergh gå ut och berätta hur det kanske, någon gång, eventuellt “alternativtränats” kring Bergsåker genom åren så skulle sporten kastas till marken. Ett ramaskri skulle eka under lång, lång tid framöver. Så ser det ut, vår sport är väldigt känslig och det behövs inte mycket för att det skall svaja. Den största anledningen till detta faktum är att vi aktiva och spelarkollektivet tar vår sport på för stort allvar medan de utanför knappt ser den som en “sport”…

Över till veckans logik-lucka. Franck Nivard vägrar att komma och köra på Åby efter att tidigare blivit diskad, på Jägersro!

Om du glömt den där kvällen nere på Jägers kan du se allt här. Hur reagerade Souloy? Vad sa Anders Lindqvist?

Nej mina vänner, dags att släppa er för den här gången. Nästa fredag levereras Fredagsbrevet från “tyska-fiket” nere i Rawai. Plikten kallar. I helgen är det V75 på Axevalla ett långt upplopp som talar för Venkatesh i sista men startspåret osar stressläge och då kan vi istället trycka in pengen på Global Money! Nere på Axevalla hinner man “alltid” få lucka från rygg ledaren och vi får 12 gånger smöret. Vassego…

Visste du förresten att arabiska nyligen gick om finskan är nu Sveriges näst mest talade språk.

Så får det bli…

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar