Fredagsbrev, arkiv

08 januari 2016

Växthuseffekt, in my ass...

Ja, miljömupparna varnar ju för klimatkollapsen med ett uppvärmt jordklot. Uppe i Boden väntas nu –40 grader och den som lyssnar på en Miljöpartist där uppe är antingen på reservbänken vid Glada Hudik eller kraftigt påverkad av otillåten tobak. Själv sitter jag ute på Munsö Lounge med raggsockor och försöker värma mig med Deluxeutgåvan från Gammeldansk.

Ett nytt år har nu tuffat igång och Micke Nybrink är åter i hetluften. Så fort han öppnar munnen så är det samma sju A-tränare som börjar kraxa. Som vanligt så ligger Nybrink ganska rätt på det. Jag har ju i snart 10 år tjatat om att banunderlaget borde harvas upp så att vi får ner farterna och på samma gång premierar de STARKASTE och bäst tränade hästarna och tar udden av ultratalang. Att i övrigt kalla travet för en materialsport (hästen borträknad) är ganska fånigt. En knäkappa ser ut exakt likadant idag som den dag då Ego Boy vann Elitloppet. Sulkyn är även den ganska exakt likadan som den “alltid” har varit. Jag är så trött på allt svammel om “Jänkarvagnens” förträfflighet. INGEN har ännu lyckats beskriva vad som gör den så mycket bättre än en traditionell sulky. Själv har jag mest sett annat. Veijo Heiskanen och Conrad Lugauer är två kuskar som gärna visar motsatsen. De har en närmast pervers övertro på den skramlande vagnen som saknar sidostänger och använder den gärna på både unghästar och i voltstart från snäva spår! Dessa killar serverar en gnistrande galoppkavalkad med dessa skramlande “långvagnar”. Vad är det då EGENTLIGEN som gör dessa vagnar så “fantastiska”. Vi benar ut det här nu.

1: De är smalare och designade så att hästen springer “närmare sargen”. Detta är i viss mån sant med med en stor reservation för detta. När Tarzan skröt upp vagnen och denna “funktion” och sedan under loppet fick böter efter att ha kört “för långt ut från innerspåret” i ledande position så fik tesen pyspunka. Som sagt, “närmare sargen” är en klen förklaring.

2: “Hjulen rullar otroligt lätt”. Samma svammel här. INGEN har lämnat in hjulen för ett seriöst friktionstest men vis av erfarenhet så vet jag att t. ex. “Hjulmakarns” svenska sulkyhjul och de hjul från andra sidan Jorden som jag själv en gång saluförde har och hade dokumenterade testvärden som slår ut dagens svindyra sulkyhjul med “hästlängder” (ursäkta ordvitsen).

3: Vagnens utformning med “bakåtvikt”. Jodå, detta är naturligtvis en faktor att räkna på. Redan i slutet av 70:talet körde vi med “Nassau” modevagn och där snackar vi bakåtvikt! Idag så är det egentligen samma design på de flesta på marknaden förkommande sulkies. Sitsen sitter en bra bit bakom hjulens placering.

4: Vagnen är betydligt “smalare”. Här närmar vi oss en av två EVENTUELLA skillnader i design som KAN påverka VISSA hästar positivt (och lika många negativt). De smalare skalmarna gör att hästen är mer “instängd” och då hästen i sig är ett typiskt flockdjur så kan den känna ett visst “obehag” av denna design på vagnen vilket gör att den kan rusa på lite extra, mest för att den känner sig rädd och osäker. På samma sätt kan “Jänkarvagnen” även ha motsatt effekt, men det vet vi ju alla…

Att vagnen saknar sidostänger är ju ett problem i sig som resulterar i ganska många onödiga galopper och man ser även tydligt att de flesta av dagens tränare inte vet hur en sidstropp skall vara monterad på vagnen för att kunna “hjälpa” hästen att springa rakt. Summa summarum. “Jänkarvagnen” är patetiskt överskattad och det är nästan löjeväckande hur “hästkarlar” (och damer) 2016 lägger så mycket tilltro till denna skramlande och otympliga vagn.

Sedan kan vi ju babbla barfotakörning till förbannelse men trots att aveln rusat framåt de senaste åren så är det fortfarande lika många hästar som gör bort sig barfota som de som springer fortare. Näe, låt bonndrängarna laborera med skor, vagnar, tussar, skygglappar bäst de vill, detta har i längden en marginell betydelse…

Vi rullar över till oss andra som INTE har eller har tänkt, köpa “Jänkarvagn. Mellby Agent jobbas på med en plan på start ganska snart och vi hoppas att kunna skramla till lite extra i år. Nere på Gotland kämpar man på i kylan och laddar inför den premiär som faktiskt så sakteliga närmar sig. Janne Hoas tuffar vidare, Hoffmann håller ladorna välfyllda och min bästisar Roger & Pär Hassborg jobbar på i outtröttlig stil. För Pär väntar en spännande tid med det lilla men nu, exklusiva material som står till förfogande. Enlig senaste rapporten så finns i stallet en fin “Mellbymärr” som man väntar sig stordåd av och ett 3års sto eMaharajah gör ju att 2016 kan bli ett intressant år för Pär Hassborg. Är det så att du står med en pålle som inte riktigt räcker till här hemma på fastlandet så kan jag med varmaste hand rekommendera Pär och Roger Hassborg, Visbytravet. Förutom massor med starttillfällen i “hanterbar” konkurrens så har du ju även möjligheten att förlägga några härliga sommarveckor på Sveriges överlägset trivsammaste ö! Pär Hassborg. Roger Hassborg.

Vi närmar oss nu Prix dÁmerique och spänningen höjs för varje dag. Vår weekendresa ner blev snabbt fullbokad och nog ser man fram mot sista helgen i januari. Förutom travsport i världsklass så väntas musslor, entrecoter, ostbrickor och rödvin i stora mängder. För er som väljer att stå över Pda på plats så kan jag istället rekommendera en härlig travhelg i Tallinn lite senare i vår! Där blir det klassiskt vardagstrav med en hel del evenemang utöver travet.

När vi ändå är inne på resor så måste jag även puffa lite för den resa som jag sedan flera år arrangerar ner till Phuket! Vi reser nu ner i slutet av april och får två fantastiska veckor tillsammans i en minder resegrupp på max 14 personer. Att resan kallas “Seniorresan till Phuket” betyder endast att vi INTE riktar in oss på knattar som som står och vevar med högerarmen nere på Kallbadhuset i Visby under den patetiska “Stockholmsveckan” nere på Gotland. Vi har full fart med exklusiva aktiviteter och utflykter, långt utanför Charterns. Jag har varit nere på Phuket 25 gånger och i vår blir det 26e vändan ner! Oavsett om du varit nere på Phuket tidigare eller inte så kan jag GARANTERA en helt ny upplevelse nere på ön. Vi har nu 4 platser kvar och vill du hänga med ner så är du mer än välkommen med en förfrågan!

Nej nu är det hög tid att fylla på med en Gammeldansk till. Må gott i svinkylan så hörs vi igen. Jag vill även erbjuda er en klar vinnare till årets första V75:a. 6 gånger på Youana i Guld känns som ett kraftigt överodds. Megaopen stretch nere på Åby innebär garanterad lucka bakom Nahar!

Visste du förresten att det finns fler kycklingar än vad det finns människor på vår planet.

Så får det bli…

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar