Fredagsbrev, arkiv

17 juli 2015

Kalabaliken i tornet…

Svensk sommarfredag och termometern här ute på Munsö Lounge visar stolt upp 12+, sommarfiaskot är ett faktum. Igår kväll gick Mellby Agent ut i ett montélopp nere på Skrubbs. Till den här starten hade alla förberedelser gått perfekt och i de senaste jobben var Agenten ruggigt fin. Precis som vi räknat med så var han ganska laddad när det väl var dags. Agenten betedde sig dock klokt och det gick fint att skritta honom efter provstarten och det är ett gott tecken. Att starta i monté nere på Gotland medför vissa risker. För ett antal år sedan så satsade jag på en helt ny tjej, 16 år som var hos Pär Hassborg. Ida fick rida sina första lopp med Mellby Tiptop och hon gjorde det bra och var väl trea med honom bl. a. Att hon varit i Pär Hassborgs stall borgade för att att hon fått gå den hårda skolan. Förra året pratade jag med Pär och då var det en tjej vid namn Maya som var och red ganska mycket i stallet. Vi kom överens om att hon skulle få chansen med Mellby Agent. Maya red mycket rutinerat och säkert med vår knepiga kille och det blev flera fina placeringar. Även till årets säsong nere på Skrubbs så har Maya fått förtroendet och det har gått jättebra.

Så var det det här med “risker” att anmäla i montélopp nere på Gotland. Det är nämligen så att många, jag skulle vilja säga de flesta som rider nere på ön är rätt odugliga! Alldeles för många som bara rider några lopp per år och tillbuden duggar tätt. Maya tillhör de minst rutinerade men rider med överlägsen säkerhet, mod och kyla. Naturligtvis finns det några till på Visbytravet som är duktiga men ser man totalt sett så är det ganska illa. Pga. detta så lyckades de igår kväll att klabba till med 3 omstarter bakom bilen innan de tills sist kom iväg! När bilen släppte så red de flesta gamla trötta gubbar och gummor medan en stackare nu satt på en missil som var sekunder från att explodera! Efter 100m gick en annan häst ner framför och galoppen för Agenten var tämligen oundviklig. Riktigt surt när vi nu har både häst och ryttare i absolut toppform. Vad lär vi oss av detta? Agenten fortsätter att mysa på, nere på ön och Maya kämpar vidare på sitt Gym. Vi kommer igen, pass upp…

feeeee

Vänta bara…

Kylväska och muggar för sommartravet.

Vi förflyttar oss från Gotland västerut och landar i de Värmländska skogarna där ett gäng muppar gick bananas uppe i ett måldomartorn förra helgen. Redan innan första lunchloppet på lördagen hade fickpluntorna åkt upp. I det inledande montéloppet hade Ragnvald Olsson klivit in tungt på Deluxe Håleryd men där blev det torsk mot King Creole E.P. Satan så surt. Övriga uppe i tornet kände medlidande då Ragge ofta går fel i just montéloppen. Dags för dagens andra lopp. Ordförande Bergqvist plockade fram mobilen och med fumlande fingrar lyckades han -efter mycket knappande- logga in på ATG-appen, tyvärr precis när andra loppet gick iväg. Bosse hade tänkt trycka in en femhundring på Christofferssons styrning och när han vinner till nästan fem gånger degen så är det irriterad stämning uppe i måldomartornet. När sedan Micke J vann tredje loppet och ingen i tornet hade lirat så blev stämningen allt mer bullrig. Fickpluntorna langades runt och nu var det väl bara Peter Nilsson som var någorlunda i ordning. När defileringen till dagens 4e lopp gick så började Bergqvist åter gräva efter mobilen i fickan. Ett stallskrik på hemmahästen Nothingelsematters skulle fylla på kontot var det planerat. Bergqvist sopar in 2 000:- vinnare på hästen och hasar sakta ner på stolen igen. Loppet går och det är ett jäkla halabalo uppe i måldomartornet. Bergqvist tjoar och skriker, Görans fickplunta ramlar omkull och hembränt rinner ut över program och papper. In i sista sväng säger Nilsson -som nu är den enda som inte är dyngrak- “-näe du Bergqvist, han e stenkall”. Mycket riktigt så bromsar Nothingelsematters betänkligt och när man dessutom vinglar ut en bit så behöver bara Tom Fromell vänta någon sekund innan han elegant kan vrida på, utan att störa pållen utanför ett dugg. Segern blir både lätt och säker…

Men nu brinner det till i skallen på Bergqvist. “-Den där jäveln plockar vi bort”. Hallerstedt har redan somnat och Ragnvald är mer än lovligt packad så det är bara Nilsson som protesterar. “-Men fan, så kan vi inte göra, det blir ett jävla liv”. Bergqvist raglar fram till Nilsson och spänner sina rödsprängda ögon i honom och sluddrar, “- är det du eller jag som är ordförande i måldomarnämnden?” Nilsson suckar och sätter sig ner igen. När diskningen av Tom Fromell och hans häst ropas ut så blir det naturligtvis ett herrans liv ute på platserna och alla med bättre ledsyn än Stevie Wounder ser ju naturligtvis det horribla i diskningen men nu har Bergqvist sagt sitt och så får det bli.

Några minuter senare plingar det in 8 780:- på Bergqvists ATG-konto. Nu ringer man upp kaffe, räksmörgåsar och 12 Red Bull till tornet, V-75 närmar sig. Loppen rullar på och uppe i måldomartornet börjar man så sakteliga nyktra till. Ett telefonsamtal från Silvergrisen kommer och man klagar på att det delats ut för lite böter under V75-loppen. Det måste in mer deg på det kontot enligt uppringaren. Sagt och gjort redan till nästa lopp skrapar man ihop en slant enligt följande, “Klemetsdal Sverre, 500 kr, för att inte rapporterat in korrekt skoinformation”.
”Walsöe Roar, 300 kr, Kört/ridit utan hjälm / ej ha spänt hakbandet/ säkerhetsväst”.
”Walsöe Roar, 300 kr, för felaktig tävlingsdräkt”.

När sista avdelningen, Årjängs Stora Pris nalkas så har man piggnat på sig ordentligt. På golvet ligger några gurkskivor, 3 citronklyftor och lite räkor som trampats ner i majonnäsklickarna. Alla Red Bullburkar utom två är uppdruckna och de flesta har Ordföranden Bergqvist stjälpt i sig. Nilsson och Hallerstedt har precis hällt upp det sista kaffet ur termosen och det är ljummet. “-Ok grabbar, nu är det dags för mig att kliva in”. Nilsson har fått höra att Bergharn kommer att hålla ledningen och troligtvis vara stenklar därifrån. Bergqvist och Ragnvald skrockar förnöjt åt tokerierna och förklarar för Nilsson att den dag som Global Money lyckas hålla ut B.B.S.Sugarlight från start skall de “moona” i vinnarcirkeln. Nilsson tittar på dem och ler förnöjt. När hästarna börjar samlas upp bakom bilen står det genast klart att Bergharn skall köra en flygande start och Nilsson skriker till Bergqvist, “-säg åt dem att släppa, för helvete, ropa upp dem”. “-Du e inte klok” säger Bergqvist. 100m kvar och Nilsson hugger tag i komradion, “-släpp starten, släpp starten”! “-Är ni säkra?!” knastrar det tillbaka från startbilen. “-Släpp, släpp, släpp!”

Bilen går iväg och Bergharn prickar sin flygande start perfekt och lyckas utan problem hålla ledningen! När startbilen dundrar förbi läktarplats så överöses den med grus och sten från en vansinnig publik. Bergqvist ser detta och medan loppet går blir det än mer hotfullt uppe i tornet. “-Hur fan vågar du göra så där Nilsson?”. “-Du, tagga ner, din kupp mot Fromellkillen glömmer vi inte!”. Nu börjar stolar fara omkring uppe i tornet och Ragnvald får ducka för att inte få tänderna utslagna av en kikare som kommer som en projektil genom luften. Nere på ovalen pågår loppet för fullt och när Peter Untersteiner kör över Maven på sista bortre långsidan är det bara Hallerstedt uppe i tornet som inte ligger på golvet och vevar. Han har dock ingen koll alls på loppet och det är inte förrän Daniel Redén står och prasslar med lagerkransen nedanför dem som de kommit till sans. Huvudstartern ropar på radion från startbilen, Kanal-75 ringer och Matteus Lillieborg kommer älgande över innerplan. Nu är det bråda tider uppe i tornet. Nilsson torkar räkor och majonnäs från golvet, Ragnvald plockar upp papper och travprogram och Bergqvist försöker lappa ihop resterna av de sönderslagna stolarna som ligger bland tomburkar och resultatlistor.

Frågorna kring Bergharns flygande start och Untersteiners fällning av Maven avhandlas blixtsnabbt av Årjängstravets måldomarnämnd. Untersteiner släpper man helt då ingen egentligen såg den delen av loppet live och Bergharns mygel försöker man städa undan genom att i efterhand ge honom böter och avstängning. En vanlig dag på kapplöpningsbanan? Nja, men i alla fall en rätt ordinär lördag för dagcentret uppe i tornet.

P.S. Bergqvists lir fick han inte ta del av då hans Gode man har hand om Bergqvists ekonomi.

leggan

Vi lämnar Årjäng och lyfter blicken mot Axevalla. Det är MEGA-trav där nu i helgen. Husbilar och husvagnar står redan uppställda på bortre långsidan och om jag inte är helt fel ute så tror jag nog att en viss Peter Granning är en av de första som fick upp sin boplats. Se här hur glad han är på väg ner till Axevalla med sin husvagn! Jag har tyvärr inte möjligheten att vara där men får ni syn på Granning så hälsa från mig!

dssdsdsdsdsd

Peter Grannings boplats nere på Axevalla.

Stochampionatet på Söndag är ju löjligt klart med Some Summit som stenklar vinnare men till lördagens V75a finns en betydligt roligare vinnare. Jag tänkte nu precis leverera Montdore i sista men med ny info och ett precis mottaget sms så visade det sig att Oliver Kronos tydligen skall vara överlägsen igen! Vi får 4 gånger och det känns bra. Nu får ni ha en fin helg alla som är nere på Skaraslätten och även ni andra som missar helgen live.

Vill förresten avsluta med att puffa lite för vår travhelg i Berlin till senhösten. Nu börjar flygpriset stiga så ni som vill hänga med till det fasta kanonpriset bör passa på nu direkt. Läs mer om vår travweekend här.

Visste du förresten att alla klockor i filmen Pulp Fiction står på tjugo över fyra.

Så får det bli…

4 kommentarer:

 1. Underbart Fredagsbrev! Skrattar så tårarna rinner!

  SvaraRadera
 2. Kristian Claesson17 juli 2015 14:20

  Ett av dina bästa Fredagsbrev någonsin!

  SvaraRadera
 3. ...skrattade inte, eftersom det innehöll en hel del sanning med modifikation. Läs om dessa böter, glöm inte TREHUNDRINGEN klockan 07.00 en morgon för några veckor sen, leta efter en stalker -kanin i en buske. Fortsättning följer när jag fått tag i de adjungterade tränarrepresentanterna på travbanan...Hästliga hälsningar Ilse www.hovtramp.se

  SvaraRadera
 4. ...skrattade inte, eftersom det innehöll en hel del sanning med modifikation. Läs om dessa böter, glöm inte TREHUNDRINGEN klockan 07.00 en morgon för några veckor sen, leta efter en stalker -kanin i en buske. Fortsättning följer när jag fått tag i de adjungterade tränarrepresentanterna på travbanan...Hästliga hälsningar Ilse www.hovtramp.se

  SvaraRadera