Fredagsbrev, arkiv

27 februari 2015

Danmark v/s Sverige 1-3…

I Danmark tar man ihjäl griskultingar direkt om de “väger för lite”. Oetiskt och vidrigt, ja visst. I Sverige gör man det “bara” om djuret verkar sjukt eller “svagt” och riskerar att dö ändå. Vi agerar således likadant som man gör i Danmark fast på andra premisser. Jag känner sorg och får två tankar i huvudet. För det första. Att ta en griskulting i bakbenen och svinga den mot en boxvägg eller i stengolvet, är det verkligen den “bästa” metoden att döda ett djur? Lider han? Uppfattar mamman vad som sker? Att en skadskjuten älgkalv lider något fruktansvärt ute i skogen då den går döden till mötes efter att någon lallarjägare provat lyckan är jag medveten om och jag hoppas att den lilla kultingen inte hinner uppfatta vare sig rädsla eller smärta, men vad vet jag…

Sedan kommer den andra tanken upp. Vad i helvete är det vi håller på med egentligen? Djuren är alltid i människans våld. Vi använder dem som tävlingsredskap, vi äter dem, vi gör kläder av dem, vi dödar dem för nöjes skull, vi plågar dem via djurförsök för att se om rökning verkligen är ohälsosamt, vi plågar dem till döds av religiösa skäl osv. Mycket av detta borde vi kunna upphöra med idag! Att se livsmedelsproduktion med djur som råvara krockar ju ganska brutalt med allt vad etik heter men nu är det så det ser ut. Kan man implementera mer etik, värdighet och respekt i denna produktion? Ja, det kan man, men det kostar pengar. Precis som IKEA när de sålde mattor som var tillverkade av barnarbetare så är det degen som styr. IKEA fick naturligtvis byta bort den produktionsmetoden omedelbart. Kan vi få igenom detta inom djurens värld? Tveksamt, tyvärr.

Kommer åter att tänka på den där grismamman. Hon är född och sedan gödd på snabbast och billigast sätt med ett enda syfte, hon skall föda sina barn för att vi skall kunna ta dem ifrån henne och äta upp dem. Hon ligger och kämpar, kultingarna är onormalt många och stora pga. att vi avlat henne så. När den sista kultingen är ute så skall väl ett lugn äntligen få läggas över henne. Då tas den minsta kultingen upp och slås blodig till döds i betonggolvet!

Vad håller i egentligen på med…

griller

Hoppas det finns lugn och ro i himlen i alla fall…

 

Vi lämnar detta med en klump i halsen och vänder 180 grader mot yta och trams. Sista Mellodeltävlingen! Visst gick Weise till “andra chansen” förra helgen och liren rullar in stabilt nu. Nu är det Örebro som kör sista deltävlingen. Årets upplaga av Mellon är sämre än på många år. Hittills så är Mollys låt från första veckan den ENDA som varit RIKTIGT bra och den myglades bort från vidare avancemang pga. appcirkusen. Nu spelas dock hennes låt flitigt på radio och ligger i topp på de flesta listor. Kan då sista deltävlingen rädda upp det hela? Kanske...

Kvällen startas upp med Midnight Boy! Alexander Bard och hans gelikar i korvryttareföreningen gör naturligtvis vågen men är de tillräckligt många? Nu vill de ju dessutom “normaliseras” och som “normal” så tror jag inte man uppskattar en, lite för gammal, schampokille som kör ett tidigt 90tals plagiat. Skulle dock kunna gå till andra chansen, i brist på annat.

När gayfolket fått sitt så får vi andra istället något att fästa blicken på. Caroline Wennergren har provat Mellon tidigare. Som duktig Louies Armstrong imitatör gjorde hon succé för ett antal år sedan men sen blev det tyst. Nu kliver hon i alla fall åter upp på Melloscenen och gör det riktigt bra. Kanske att kjolen är i “längsta” laget men annars riktigt “gött”. Final? Ja det är ju klart!

Låt nummer 3. Ytterligare ett gäng “tuffa” killar som hoppar runt i vita sneakers. Vi har sett det förr, vi har hört det förr, och då dessutom i betydligt bättre versioner. Suck och good bye JTR

Hasse Andersson med en ny version av “får man ta hunden med sig in i himlen”. Grötig skånska, dansbana, ADHD-tjej med fiol och klassisk “umpa-umpa”. Skall kolla med svärmor om hon steppar igång, gör hon inte det så är det platt fall men det kan lika gärna bli en resa direkt till finalen. Mycket svårtippat.

Dinah Nah. Var ska vi börja?! Låten “La, la, la” skall ju få oss att minnas en gammal Eurovisionlåt vid namn “La, la love”. Låter ganska likt dessutom. Årets Mello har haft ett flertal “Ace Wilders kopior” och här är ännu en. De här är svårtippade. Är de yngsta i familjen fortfarande vakna så kan den gå långt, i annat fall så blir det kanske andra chansen. Mycket schysst hårfärg på tjejen dock!

Annika Herlitz på tur. Visar mage, saknar bröst, sjunger korrekt fast med en gäll och obehaglig röst. Hon har lånat Carolas fläkt och har en märklig blick. Just blicken är rätt läskig. Ser henne framför mig, kraftigt amfetaminpåverkad i en andrahandslägenhet i Jordbro där allt gått överstyr. Hon hugger ner och styckar sin tjackpolare i ett svartsjukedrama! De ögonen stämmer in väl där, skum tanke. Låten då? Nej, detta är en tunn soppa som bleknar i jämförelse med naturblekt melittafilter. Jumbo!

Upplägget är detsamma, storfavoriten placerad som sista låt igen. Alla skall ha hunnit ladda ner röstningsappen innan Måns Zelmerlöw äntrar scenen. Till skillnad från t.ex. Hybris-Saades bidrag så är det här bra, asbra! Det låter lite som Ultravox och det har man nog inte tänkt på men så är det. Att man plankat rätt mycket från Coronas “The rhythm of the night” är nog däremot mer genomtänkt. Snyggt på scenen, en kanonlåt plus en säker Måns är en given favorit till att vinna hela Tjottaballongen!

Hur skall vi lira då! Vi chansar lite och dundrar in på Caroline Wennergren direkt till final! vi får 4 gånger på detta! För att säkra upp så stödlirar vi även Dinah Nah till “andra chansen”. 2 gånger degen innebär alla pengar tillbaka oavsett! Vill du dessutom få pengar att lira för och således inte riskera ett öre? Registrera dig och lira!

Jackpotdöden! Det diskuteras friskt på alla sociala medier kring travets Jackpothysteri. “Travoraklet” Kristian Huselius är med i snacket och har som vanligt massor med idéer. Man diskuterar propositioner och annat och att Jackpotsystemet borde förändras på NÅGOT sätt är ganska givet. Av vad man kan utröna från omsättningssiffror så ger det ingen direkt dundereffekt varje gång man rullar ner “Jackpotbanderollen” över Hästsportens hus. Ökningen är marginell och Jackpotreklamen är mest tröttande.

Nu till mitt förslag. Bunkra upp ALLA Jackpots och kör två MEGA Jackpots om året! Dessa två V75 omgångar skulle verkligen göra skillnad! En ensam sjua som ger en kvarts miljard?! Där snackar vi effekt. Det skulle i alla fall öka intresset för spel på trav ordentligt, var så säker…

En biobiljett kostar typ en hundring. Nu kan du få två biobiljetter + en tidning för det.

Nja, nu måsta jag smyga in mot Solvalla och kolla det montélopp som vi inte kom med i, skall vi gissa på en segertid på 1, 18, 4?! Förra helgen satt ju vinnaren på Gävle stenklart och vi rider vidare på vågen. Nere på Halmstad så avslutas V75 med en stenklar i Det Är K. H. K. Boko (vem fan döpte den?). Sobrilström serverar smörlopp och vi får 9 gånger semlan. Bara att lira! Vill du förresten ha chansen att vara med i vårt V75-bolag i helgen så anmäler du dig här. Ha nu en fin helg så hörs vi igen nästa fredag.

Visste du förresten att det vanligaste namnet i världen är Mohammed.

Så får det bli…

1 kommentar:

  1. Eftersom dina kids växt upp och väl knappast givit Dig barnbarn än så hamnar väl årets dagispoplåt under din radar? Några som heter Samir eller nåt rappar tydligen dagisfavoriten,kanske kan vara en rysare i ev. finaler?

    SvaraRadera