Fredagsbrev, arkiv

02 januari 2015

Välkommen till 2015…

Hej kära rosa vän. Tiden tickar på i rask takt och 2015 har så sakteliga rullat igång. Så även veckans Fredagsbrev. Detta lilla skrivna projekt som faktiskt pågått fredag efter fredag i 18 år! Jo, det är faktiskt så. För 18 år sedan en vårkväll skrev jag mitt första fredagsbrev. Ett veckobrev som från början mest lästes av min pappa (med viss fasa och oro) samt mina närmast  sörjande. Åren har gått och idag läser faktiskt flera tusen mina Fredagsbrev och det måste jag säga känns kul. Jag har fått mycket skit kan jag lova men jag kan väl även erkänna att jag ibland “tassat lite i gränslandet” av det respektabla. Jag tycker i och för sig att jag nyanserat mina Fredagsbrev “en aning” de senaste åren och personangreppen och kränkningarna är inte lika många i alla fall.

Tittar man tillbaka så har det stormat mest kring en del Fredagsbrev och vissa ämnen. I sak står jag alltid för vad jag tycker och tänker även om ordvalen ibland kan vara “så där”. Samtidigt så är det ganska tydligt hur fel saker ibland kan landa när man missar mitt sätt att skriva. Det KAN vara ironi, sarkasm eller liknande som hos vissa läsare kan uppfattas som exakt sanning. Det finns några skojiga exempel där folk tror att jag skulle vara väldigt illa omtyckt och närmast föraktad av vissa aktiva när sanningen faktiskt kan vara något helt annat.

lurigt

Vi kan ta det här med Lutfi Kolgjini. Jag har som alla andra följt hans väg från det första loppet han körde via den där kvällen då han galopperade ikapp en knatte vid namn Erik Adielsson för att sedan försöka ramma omkull ekipaget strax före mål, till gnället om banorna, de inkompetenta måldomarna tills idag när Kolgjini blivit en “gammal och klok” man. Tack och lov har han ju en grabb som tar vid och där kastar jag gärna lite skit bland. Ludde har aldrig varit på mig någon gång och är antagligen betydligt klokare och tryggare än att behöva gapa på en lynnig travamatör med ringa framgångar genom det rosa stallet. Då har Kolgjini ändå fått utstått en del.

En annan som jag tidigare hyvlade till en aning var Fredrik B Larsson. Idag tror och hoppas jag att Fredde sansat till sig lite men då, för länge sedan var det inte kul att se honom över upploppen. Många var de hästar som spöades något för jävligt. Sånt har jag jättesvårt för. Minns speciellt en gång när Larsson levererade 16 fula piskrapp på den gamla kämpen Giant Superman som på målfoto nosade ut Digger Crown uppe på Boden. Minns inte om förstapriset var 300 eller 400 tusen men böterna var i alla fall 6 000:- Fyra dagar senare blev det nya böter och avstängning på Solvalla för en likadan drivning! Det blev mycket skit på honom då, men som sagt, det var då och nu är nu.

Stall Rosas Blyhandske har alltid varit ett populärt inslag bland Fredagsbrevets läsare men en del aktiva har väl “duckat” lite. Under flera år försökte jag med alla medel få in priset på Årets Hästgalan nere på Rondo men där var det alltid kalla handen. Jag begärde medlemskap i SHK men blev aldrig antagen. “Professorn” satt tydligen på den sista kantplatsen. Ibland kom priset i mottagarens hand men ibland fastnade det på Kanal75 uppe i “Pinnen”. Fick Sobrilström verkligen sin tavla eller inte? Kan det vara så att Johnny Takter fortfarande sover dåligt i avsaknad av sin hedersamma Bkyhandske-tavla? Ingen vet, en inventering uppe på Kanalm75 kan ge svaren…

Malin Berås bombade till seger när jag drog igång “Miss Travsport”. Omröstningen blev en succé och ursnygga Hanna Olofsson hade inte en chans när det norska röstningsundret satte igång! Den gången blev man kallad för sexistisk (vilket gör mig stolt), kvinnokränkande och utseendefixerad. Det var bara att i Feminismens anda dra igång en dito för männen, Mr Travsport blev en hård kamp som slutligen hade Torbjörn Jansson som segrare! Det var mycket roliga kommentarer kring den omröstningen.

killing

 porten

Så där höll det på. En annan het potatis var det där med Åke Svanstedt. Det är nog ingen som betvivlar att det använts grisfösare då, när det blåste som hårdast på Bjertorp. Men det bevisades aldrig. Trots att en person blev dömd för medhjälp till brottet så friades den som hade blivit hjälpt! Åke erkände även att att han faktiskt använt grisfösare i träning, men inte i det aktuella fallet! Aldrig har det rasslat så hårt i min mejlbox som då. Tyvärr blandade många ihop travtränaren Svanstedt och personen som åtalats för att ha använt grisfösare. Jag är den förste att erkänna Svanstedt som en av landets genom tiderna skickligaste tränare och hästkarl men det är något helt annat.

Jag kommer in i döden hävda att Svanstedt många gånger agerat minst sagt “märkligt”. Från fikarummet uppe hos Nordin, via vansinnesfärder på vägarna, knuffade grindvakter på travbanorna till behandlingen av tidigare anställda. Den där kvällen då han stod i tv och berättade att han inte kört för bästa möjliga placering utan istället kört för att hjälpa en stallkamrat till seger i storloppet så ledsnade jag i alla fall. För mig är Åke Svanstedt en “dum fan” med en extremt hög nivå i sin yrkesutövning…..

Jag minns att jag försökte se Svanen i alternativa yrkesroller men det kändes “sådär”.

allisen

lssis

obj152geo103pg1p24

obj70geo42pg1p24

Shahriar Vatanijalal, som nekades inresa i Mexico.

dressenen

slipppi

 

Eller kanske Svanstedts karriär som Escortpojke…

 

OBS! Ni behöver inte mejla mer, vi tycker olika, så är det bara.

Några Videoinlägg i Fredagsbrevet som uppmärksammades lite extra var reportaget uppe hos Robert Bergh som det franska mediet gjorde eller kvällen nere på Jägersro när Fabrice Souloy felaktigt blev beskylld för att vara arg och vrång efter diskningen. Du kan se dem här nedan.

Besök hos Robert Bergh.

Fabrice Souloy.

Ok, 18 år av Fredagbrev rullar vidare och även jag blir väl klokare. Nu går vi över till årets nyhet. Spela på lopp som redan har gått! Spela på lopp som redan gått? Jajamensan, inga problem. Hur och varför? De flesta känner till att Stallchefen drog igång "Tommy Hannés minnesfond" till Cancerfonden efter att heders Tompa hämtades iväg till himmelsläktaren där man ser bäst och liren alltid går in. Målet var 100 000:- och insamlingen tog fart. Nu har det tyvärr stannat av en aning och vi ligger på nästan 80 000:- och så kan vi inte ha det. Därför så har jag ordnat ett alternativ till ATG, UNIBET och allt vad de nu heter. Spelmarknaden avregleras och då är det hög tid att smida. Tanken är att du kära rosa vän lägger ett spel på 10:- och vinner hästen får du pengarna i "Tianlotter" från SVENSKA SPEL. Vinsten baseras naturligtvis på det riktiga vinnaroddset. Efter utlämnande av tianlotter så trycker vi in överskottet direkt på Tommy Hannés minnesfond. Vill du lira? Gå in på History Trotting Bet!

betttting

Nej mina rosa härliga vänner, nu måste jag lämna er för den här gången och jag gör det dels genom att påminna om att vi bokar upp flyget på måndag för de som skall hänga med på vår travhelg i Paris och se Solvato sopa hem det! Några platser finns kvar. Sedan kommer en vinnare till helgen som en nyårsgåva. Prince de Poggio är rykande klar! Vassegod.

Visste du förresten att de “flyktingar” som vägrat kliva ur bussen uppe i Östersund är mer rädda för Kommunens “alla” björnar än hemlandets trampminor och självmordsbombare.

Så får det bli…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar