Fredagsbrev, arkiv

26 december 2014

Årets sista Fredagsbrev.

 

Annandag Jul och årets sista Fredagsbrev. Dags att sammanfatta året som gått men vi börjar med barfotatramset som nu diskuteras flitigt. Jag orkar inte höra, alla gnäller och beklagar sig och svamlar om “optimal balans” och liknande. Sanningen är den att våra tränare är för odugliga och saknar kunskap. Eller är det helt enkelt så att deras hästar är för dåliga och bara kan springa när “allt stämmer”? Dessutom så verkar man inte riktigt veta vad barfotakörningen har för betydelse på sina hästar. Det är ju egentligen tre delar. Den första är vikten, och den kan vi ju avfärda direkt. Ett par tunna aluminiumskor eller ett par väl utväxta hovar är ingen skillnad. Jo, kanske den att hästen går LÄTTARE med skor då man kan verka hoven klokt och tävla utan “extrahov”. Det andra skulle vara att hästarna slår sig mindre när det går barfota. Det här är ett gränsfall, det kan säkert finnas hästar som kan tuscha i lite mer och med hård järnsko mot att de går barfota fast det är på marginalen. Den enda VERKLIGA skillnaden med barfotakörning som är värd att ta i beaktning är att hästen får en annan gång! Varför? Jo, för att hästen landar med dryga 1 000 kg varje gång hoven slår i banan och då fungerar hoven som en stötdämpare. Hoven expanderar en bra bit i trakterna vid varje isättning vilket dämpar upp smällen rätt mycket. Så fort du sömmar fast ett beslag så “låser” man den funktionen mer eller mindre beroende på hur långt bak i skon man sömmar.

Att tävla med skor innebär i alla fall lika för alla. Jag är övertygad om att en montéhäst går bättre med “optimal” ryttare på ryggen, dvs. en anorektiker på 36 kg. Varje kilo bly sätter givetvis ner hästens prestationsmöjlighet. Där har vi alltså en minimivikt för att det skall vara RÄTTVIST! Precis lika rättvist som att ALLA tävlar med skor. Sluta gnäll kära tränarkår. För många år sedan mönsterskyddade jag min egen “barfotasko” och den provades bl. a. av Olle Goop och Jean Dubois i Frankrike. Resultatet var mycket gott. Även med skon sömmad på hoven så behölls full rörelse i hoven. Ledad i tån möjliggjorde full rörlighet.Tyvärr så kunde jag inte driva projektet dit jag ville och motståndet från PG-Hådén var rätt tufft. Han ville ju kränga sin dojja ostörd. Som sagt, fortsätt med barfotaförbud tills första maj om ni frågar mig!

dosan

Stallchefens Barfotasko.

Vi lämnar denna diskussion och tittar tillbaka lite.

  • Löfven hamnar i maskin och blir tvungen att ta in Fridolin på Ministerpost och sedan sätta Romson som Vice Statsminister. Katastrofen är ett faktum och med facit i hand utlyser han “extraval”. Men nu fnaskar man runt och försöker med alla medel att svika även det “löftet”.
  • SD ökar och ökar och en av anledningarna är PK-media och deras ängsliga anhängare som av okunskap och rädsla försöker förljuga, förvränga verkligheten. Ingen smart strategi har det visat sig. SD ökar oavsett…
  • Stall Rosas travår blev en blek variant där 2015 kommer som en räddande riddare.
  • Ute i förorterna smäller det, brinner, mördas och våldtas. Alla som “gillar olika” får mycket att mumsa på.
  • Staffan Falk lämnar huvudstartsjobbet på Solvalla (för han gör väl ändå det?) och sätter sig i Silvergrisen, tackar…
  • Timo Nurmos lyckades under året kanske till slut knäcka Going For Gold Zaz för gått i alla fall…

 

Häng med till Paris och se Prix dÁmerique på plats!

En annan sak som vi kommer att få se framöver är “låtsaslopp” där vi skall spela bort pengar på nätet, Dataprogram som systematiskt suger av oss degen utan att vi kan påverka ett skit. Någon som tror detta är bra för sporten? Inte jag i alla fall. Däremot så kommer jag att lansera ett spännande projekt efter nyår och då snackar vi SPÄNNANDE lir kan jag lova, håll ut.

Nej, jag hinner inte mer idag. Har precis sett när Adrian Kolgjini ersatte Clownen Manne på Solvalla med uppsittningen Quick Fix. Vill inte gnälla på Adrian men det här VAR inte skickligt…

adddre

Stora skor och röd näsa…

Nu avslutar jag detta Fredagsbrev och även detta år med en skön vinnare till söndagens V-75a. Årets lir har ju gått trögt sista tiden men på hela året så blev det ett fint netto i plånkan. I femte avdelningen blir det Adielsson på Thaitec! 11 gånger glöggen, tackarrrr!

Visste du förresten att Henrik Dorsin debuterade med en liten roll i “toppfilmen” Vinterviken från 1996…

Så får det bli…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar