Fredagsbrev, arkiv

09 januari 2015

Nu närmar sig vansinnet…

Några veckor kvar tills blickarna kommer riktas mot Paris och Vincennes, en folkfest väntar. Nu blev det lite annorlunda. Några arabiska bröder med Islam som rättesnöre hann före och visade med all önskvärd tydlighet hur känslokall och lågbegåvad man är/blir om man med Koranen på nattygsbordet väljer att tolka in våld, galenskap och dumhet i denna sagobok. En del muslimer tar avstånd medan andra nu klappar händerna och jublar. Personligen så struntar jag fullständigt i huruvida man kan skylla detta vansinne på Islam eller inte, för mig är det same , same. ALLA barnarbetare for inte illa men vi bestämde oss snabbt för att inte ta in några produkter alls från producenter där barnarbete förekom. Alla Muslimer mördar och bombar ju inte, nej självklart. Däremot så kan man ju undra hur mycket gott som Allah, Moskéer, burkor och bönemattor för med sig? Så länge jag inte läser om en våg av självmordsbombande Buddhister ute i världen så backar jag undan. Pudelbröderna som begick galenskaperna i veckan verkar precis nu, idag, ha tagit gisslan. Mer elände att vänta.

I Frankrike går man nu man ur huse för att visa sitt förakt mot dessa skabbiga hundar men i Svedala är det tyst, så tyst. Vad säger Svetsarn, Palestinakramarna och Jonas Gardell? Har Expressen beställt något grävjobb från de kriminella i “Researchgruppen? Hur ser det ut på redaktionen hos vänsterfanatikerna på EXPO? Väldigt tyst än så länge…

Känner väldig olust att klämma ihop raderna här idag när man har eländet på näthinnan men vi provar. Johnny Takter praktiserade “allmänhetens åkning” förra helgen och då blev det gå i fängelse utan att passera gå. Så klart att Johnny anade att han skulle bli diskad men analysen efter loppet innehöll även sunt förnuft och logik, detta således blandat med själva känslan av besvikelse. Det ÄR tight i loppen och jag tycker ändå att domarna OFTAST gör ett gott jobb. Sedan kan jag tycka att man kanske borde ha ett regelverk där ekipaget “flyttas ned” istället för att diskas men det är ju en annan diskussion.

Tränar du? Vill da ha ett Bluetooth headset?

Micke Nybrink är ute och dundrar om att “materialsporten” trav börjar bli tråkig när vagnar, skoning, utrustningsdetaljer får allt större betydelse. Men jag tycker att här har Micke helt fel! Travsporten är definitivt ingen “materialsport” förutom att just HÄSTEN är det material som får allt större betydelse. I övrigt ser det ut som på 50talet ute i selkammarna hos våra aktiva. En gamasch och en knäkappa är nästan identisk med en dito från tidigt 60tal. Travselen har sett likadan ut i minst 50 år. Rem, amerikansk eller klick? Bara olika sätt att få fast vagnen som kusken skall sitta i. Långbrösta sedan kortbrösta följt av förbygel och nu tillbaka till kortbrösta. Barfota, hur viktigt är det? Klart överskattat. Lika ofta som vi hör tipsnissar och kuskar förklara en topprestation med ett skoryck så har vi haft galopperande pållar med ömma hovar i loppen. Sulkyn då? Tjafset om “Jänkarvagnens” enorma effekt är mest nonsens. Många är de kuskar och tränare som stått och snurrat på ett sulkyhjul och med en självsäkerhet som skulle ställa hela Chalmers schack matt i jämförelse glasklart hävda den “enorma” skillnaden i rullförmåga! Bara trams. Sätt ett bra sulkyhjul med nya lager i en provbänk och jämför med “Jänkarhjulet” så får du se. Man talar sig varma för att vagnen är konstruerad så att hästen kommer “närmare sargen” i svängarna, detta samtidigt som man delar ut böter i parti och minut till kuskar som kört för långt ut från bangränsen! Den ENDA eventuella skillnaden är MÖJLIGEN den att vagnen skramlar rätt ordentligt och är “trång” för hästen. Man kan alltså få hästen mer uppskrämd och på så sätt ger den LITE effekt på vissa hästar. Helstängt, halvstängt, norskt osv. Redan provat och använt inom sporten de senaste 40 åren. Nej, Travet är allt annat än en materialsport och det gäller alla punkter utom just hästen! DEN har blivit allt mer avgörande. Det går nu så fort i loppen att marginalerna krympt till nanosekunder och millimetrar. Vill vi ha roligare och mer utslagsgivande lopp så vill jag se mer voltstart, fler långlopp och uppharvade banor som tar ut sin rätt.

Över till spel & dobbel! Förra fredagen drog vi ju igång “History Trotting Bet” och visst var det folk som spelade. Överskottet varje vecka går ju till Tommy Hannés minnesfond så personligen vill jag ju gärna att man lirar “fel” pålle. Att spela på ett lopp som redan gått, för LÄNGE sedan, kan låta enkelt men det är det ju inte. Förra veckan var det i alla fall några som satte Melino med Per Olof Pettersson i vagnen till dryga 7 gånger! En som satte liret är en kille som varit tvåa på Vincennes och även vunnit på V-75. Vi säger grattis och önskar alla välkomna att lira på ett “nytt” lopp som redan gått i mål!

betttting

Förra helgen gjorde Prince di Poggio ett kanonlopp som tre men det var ju vinna han skulle göra. Ryckigt tempo och trafikproblem var anledningen. Nu har vi nytt år och jag skall ge dig en smarrig karamell nu till V75 på Romme. Åke Lindblom har alltid någon fin pålle från sin begränsade “produktion” och nu är jag ganska övertygad om att han håller upp ledningen i andra avdelningen med Diable dÍnverde från innerspår och då var det klart till det fina oddset 7, 43. Vi tackar vår stjärnbestyckade guldtand för inslaget! Nej mina rosa vänner, ha det nu gott så hörs vi igen nästa fredag och glöm inte att klämma in en tio på HISTORY TROTTING BET.

Visste du förresten att Jens Orback i en diskussion kring muslimer och attentat sa, "-Det är också ett försvar för dig och mig, att någon gång kanske vi hamnar i minoritet, och försvarar vi dom andras rätt ja då går vi lite tryggare."

Så får det bli…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar