Fredagsbrev, arkiv

31 januari 2014

Det “omöjliga” blir plötsligt så enkelt…

Den här veckan har rullat på i någon form av “trav-vakum”. Det har sprungits lite här och där men egentligen har man väl inte direkt brytt sig. Det är fortfarande ett regnigt Vincennes som sitter på näthinnan. Vid det fjärde försöket -det försök som haft flest belackare- så lyckades man till slut! Alla har ju redan skrivit allt kring bragden men det hindrar inte att ytterligare några rader präntas ner i ämnet.

sdh

Stefans pojkdröm gick in…                                     Foto: Kanal75.

Jag har haft en rätt bra kontakt med Stefan under många år. Vi jobbade ett tag tillsammans inne på Solvalla hos Uffe Nordin för massor av år sedan, Hultman hjälpte mig och farsan att kränga ett större parti indiska selar (av sämre kvalité) som vi kommit över via tullen någon gång på det tidiga 80talet. Åren gick och jag drog till Sala medan Hultman provade Italien. Längt senare träffades vi igen på Solvalla och då berättade Stefan att han nu hade några egna hästar inackorderade  i Tommy Hannés stall, hästar som han finansierade genom skoning. Lite senare kom en förfrågan ute från det gröna reservatet där man sökte ny hovslagare, resten är ju som bekant historia. Stefan och jag har haft kontakt sedan dess och det har varit en mycket intressant tid att följa verksamheten och allt där omkring. Idag har det väl gått typ 15 år ute på Yttersta och den fetaste kronan på verket anlände i söndags!

Maharajah MÅSTE vara en av väldens bästa travhästar. Han vinner alltså Prix dÁmerique friskt på betten med tussarna kvar! Innanför sig har han en staplande konkurrent som mattpiskats så hårt att kusken nästan fallit ur vagnen. Precis som travsporten här hemma så är även loppen i Frankrike BETYDLIGT tuffare och tajtare nu än förr. Nu för tiden GÅR det inte att gasa i tredje och fjärde spår, marginalerna har minskat drastiskt. Det vi fick uppleva i söndags måste då betraktas som perfektion i dess vackraste form.

Matchningen under höst och låtsasvinter som Stefan lade upp visade sig vara helt exakt. “Plumparna” på Gävle och Solvalla var egentligen bara kvitton på att Maharajah ÄR känslig för en hel del saker. Det här med fäste, på RÄTT sätt är bland det viktigaste. På Solvalla såg man direkt att det var “felvallat” när baksteget blev kortare och framaktionen högre. Det muttrades ute vid staketet men Hultman tog det med ro. Nere på Vincennes skulle det bli barfota och med detta skulle travet flyta perfekt, vilket det naturligtvis sedan gjorde.

Vis av erfarenhet så VET vi att Prix dÁmerique till 50% är travlotto. Sobrilström var verkligen inne i smeten och snurrade när den första starten turligt blåstes av. I försök två gick första skraplotten in. Mitt i banan, tomt framför och en lång raksträcka att agera på. Örjan hade plötsligt fått ett drömläge direkt efter start. Men redan efter 100 meter var det dags för Sobrilström att plocka fram guldfingrarna! Jag skulle kunna namnge ett tiotal toppkuskar som skulle ha kört galopp där, men naturligtvis inte Örjan. Väl i ledningen så kunde Sobrilström alltmer börja fundera på taktiska drag och en hel del skraptravlotter slapp därmed skrapas. Att först släppa ledningen för att sedan kliva ut och överta var både ett klokt och självklart agerande. När sedan en av favoriterna kommer upp utvändigt dyker då plötsligt ett nytt dilemma upp. Släppa eller inte? Sobrilström valde det första. I och med detta (med facit i hand, kloka beslut) serverades det plötsligt upp en ny skraplott. Sitta kvar i rygg när Ready Cash kommer upp utvändigt eller kliva ut i dödens? Sobrilström valde att sitta kvar! Av tio svenska toppkuskar hade högst tre valt detta alternativ. I mitten av sista sväng så fick Sobrilström skrapa den sista lotten. Skulle Ready Cash täppa till eller floppa? På lotten stod det “good bye Ready Cash”. Örjan hann snyta sig innan han försiktigt tog i högertömmen och förnedrande enkelt åkte förbi en av favoriterna på sin sista trudelutt mot mål. Jag är övertygad om att Maharajah hade kunnat hålla farten ända ner till nästa sväng och en bit till om så behövts! Ett ordentligt tag om tömmarna och tussarna tryggt nedstoppade i de spetsade öronen är och förblir travögongodis för lång tid framöver!

Även om du har bästa ekipaget så krävs det som sagt enorm tur men som Ingemar Stenmark en gång svarade i en intervju när reportern antydde att Stenis hade tur med hundradelarna, “-ja, men det är konstigt. Ju hårdare jag tränar, desto mer tur har jag”. Stefan Hultman, Örjan, Lisa och Maharajah HAR “tränat”. Det krävdes fyra stenhårda satsningar i detta mastodontlopp innan ALLT föll på plats och då såg det plötsligt så löjligt enkelt ut…

111111

Maharajah och Lisa Skogh.                              Foto: Sulkytv.

Hur var det då med Örjans taktiska val? Hade han räckt även om han gått ut i dödens och bjudit andra ytter till Ready Cash? Hade han lyckats komma ut från rygg ledaren om Ready Cash varit bra och hållit ihop travet till slut? Jag svarar “ja” på båda frågorna. Från dödens i sista sväng hade Maharajah ÄNDÅ klivit ifrån dem (möjligt att han behövt rycka tussarna då). Hade han kunnat vinna från rygg ledaren med Ready Cash utvändigt hela vägen? Japp, Örjan hade backat sig loss och avslutat som på Åby!

annaperssonronden

Maharajahs lekstuga på Vincennes!       Foto: Anna Persson, Travronden.

Jag är enormt glad för hela gänget runt Maharajah och deras bragd och att Stefan Hultman tillhör de absolut skickligaste tränarna i Sverige tror jag nog att 98% av travfolket håller med om. Nu verkar det som att man bestämt sig för att lämna baguettelandet med välfylld kassakista och jag tycker det är ett klokt beslut. Det är möjligt att man nu siktar på Åby men jag hoppas och tror att folket runt hästen INTE pressar och “tvingar” Hultman att prova mot Elitloppet! Visst, han kan vinna där (Utah Bulwark gjorde ju det) men det är många skraplotter som ska skrapas och Solvallas betongbana rimmar illa med Maharajahs tidigare känningar i påkarna. Om jag vore Hultman skulle jag ge travsverige en uppvisning nere på Åby för att sedan riva dojjorna och låta kungen sköta sina betäckningsbestyr i lugn och ro. Ett nytt Pda? Tja, visst skulle det kunna gå men jag undrar om inte är så att Åbystarten fick bli den sista uppvisningen. Vad Pda 2015 beträffar så har jag en känsla av att det står några andra killar i hagarna på Yttersta och trampar…

Vi lämnar Maharajah och går över till dagens “kränkta” och ängsliga människor. Länge trodde jag att finnarna i alla fall var av “det rätta virket” och inte tog till lipen så fort någon hostar men ack så fel jag har. Nu har det kommit in klagomål från öst som är riktat mot Kanal 5:s “Partaj”. Det är inslagen med “Jarmo” som verkar kränka de stackars finnarna. Jag förstår faktiskt ingenting. Se nedan och döm själv. Kolla med Nurmos och Jorma om de nu för tiden sover sämre och känner sig kränkta av de kallhamrade svenskarna på produktionsbolaget ute i Värtahamnen som knåpat ihop inslagen med “Jarmo”.

Jarmo v/s “Jarmo”.

Vi hoppar över till nya spännande saker. I helgen drar Melodifestivalcirkusen igång igen! Helena Paparizou och en totalt utflippad Yohio gör sällskap av “The Ark” Sylvester, Elisa och några doldisar. Jag har lyssnat på låtarna och det finns en kille vid namn Linus Svenning som går direkt till finalen på Friends Arena. Normalt sett så har jag lite svårt med ängsliga killar med tatueringar på halsen och knasiga örsnibbar men här är jag villig att se lite mellan fingrarna. Jag är stensäker på att han går direkt till final. Om du vill ha 1 200:- att spela för så kan du registrera dig här. Sedan är det bara att hänga med under helgerna framöver och håva in deg!

Vill du ha träningsboken "Hitta den rätta motivationen" gratis? Värde 199 kr. Klicka här.

Det var inte BARA Paris förra helgen, det kördes V75 uppe på Bergsåker med. I 6e avdelningen hade jag fått stenklart på Mr Vox, vilket jag naturligtvis lämnade ut här i Fredagsbrevet. Att han däremot skulle ge 43 gånger osten var faktiskt en liten överrasking och även ett bottenbetyg på Fredagsbrevets läsare. Det var tydligen rätt många som duckade men med tanke på mejlskörden till mig så var i alla fall ett troget gäng läsare med och puffade in deg på vinnaren. Varsågod, säger jag. Till helgens kommande V75a så har jag fått helt klart i sista avdelningen. Nummer 2, Västerboonthenews med Johnny Takter som passagerare. Nu såg jag att oddset var i lägsta laget men om Conrad bara skryter upp Mr Fitch lite till så KAN vi få 4 gånger på Västerbonyheterna. Med dessa enkla rader så vill jag tacka för denna gång och jag törs lova att vi hörs igen nästa fredag.

Så får det bli…

1 kommentar:

  1. Du hajar att efter Voxen behöver Du bara tipsa om en 10 oddsare nån gång under 2014 så är Du hemma i halmen?

    SvaraRadera