Fredagsbrev, arkiv

22 november 2013

Vad ska du göra när du blir stor då lilla vän?

Vi börjar med en uppvisning i körkonst. Idag 2013, när det mest snackas om Jänkarvagnar, superbanor osv. får vi inte glömma den lilla klick av riktiga kuskar som fortfarande är ute och kör bland knattar och långstroppare på våra travbanor. De blir färre och färre men framstår fortfarande som totalt överlägsna när det väl gäller att KÖRA häst. För många, många år sedan förklarade Jim Frick för mig varför man skulle ha korta handstroppar när man körde häst. Vi snackar här om uppsittningar som ofta innefattade hästar med blyboots, tåvikter, en Remontsko med spång och liknande. Att vända upp från ett 4e spår och de första hundra meterna ha en häst mellan skalmarna (på Forsbysulkyn) som hade fem ben men som sprang med det sjätte krävde sin man (eller kvinna). Det gällde att bära, korrigera, hjälpa och mana på samma gång. Det här var något helt annat än det hissande vi får bevittna idag på travbanorna där hästarna i renaste trav skenar in i första sväng samtidigt som häståkarna hängt tömmarna slaka över fotstegen och jagar!

I tisdags var Kaj Widell uppe på Bergsåker för att köra några “mellanhästar” under lunchtravet. Widell tillhör topp 3 i landet när det gäller att KÖRA häst (det brukar vara han som får köra åt Walmann när Untersteiner J:r inte vågar eller klarar av). Regnet strilade över Bergsåker under hela dagen och för varje lopp som gick så blev banan mer och mer svårbemästrad för både hästar och kuskar. I 3e loppet fick vi så avnjuta kuskgodis när Widell bogserade en tio oddsare till seger. Jag skulle vilja se röd/svart knattelärling göra om samma bedrift! Tyvärr så har våra gamla tränare dåligt minne då de anmäler samtidigt som de nya hellre sätter upp Tillman och Untersteiner J:r istället för t.ex. Torbjörn Jansson och Kaj Widell och riktiga kuskar är ett snabbt utdöende släkte. Vill ni ha en stilstudie i sann körkonst? Klicka här!

2 sista platserna för vår travresa till Prix dÁmerucue. Först till kvarn!

Över till helgen på Gävletravet. Här ute på ön har det smugits i buskarna ett bra tag nu och den senaste uppvisningen av Maharajah var 5 stjärnig! De flesta verkar inställda på att Maharajah åter har siktet inställt på sista söndagen i januari nere i Paris. Jag tror att det finns en helt annan Parisplan. På lördag skall ju Marre jogga förbi sina trötta konkurrenter men en fet varning på plats. Åke Lindblom har helt andra planer än att lägga sig på rygg…

Så hoppar vi över till framtiden. I helgen är det den stora Gymnasiemässan här i Stockholm. Här är det tänkt att våra bleka och trötta ungdomar skall stänga av dokusåpan, hasa ner laptoppen från magen, trycka ner mobilen i fickan och sedan masa sig iväg på inspirationsmässa! Hela skolsektorn i Sverige är på dekis och detta samtidigt som samhället skrämmer upp alla ungdomar genom att hävda att man MÅSTE utbilda sig för att ha en chans på arbetsmarknaden. Det här naturligtvis totalt skitsnack. Det går absolut att få jobb även om man inte är vidareutbildad. Är det då onödigt att gå i gymnasium? Självklart inte men det beror helt på syfte och vilja. Eftersom dagens ungdom är så förslappad och oengagerad så spelar det faktiskt ingen roll om man har en “godkänd” gymnasieutbildning eller ej när man söker jobb, om man inte verkligen VILL jobba med just det man utbildats till!

Idag skrämmer samhället ungdomarna med sitt utbildningstjafs samtidigt som föräldrarna bävar för att ha tonåringarna liggande i sofforna hela dagarna. Man hittar på alla möjliga och omöjliga gymnasieprogram för att blidka drönarna. Hockeygymnasium ok? Tja, kanske det. Skateboardgymnasium ok? Nja. Eller varför inte frispeegymnasium ? Som sagt, man gör allt för att dessa -samhällets blindgångare- skall kliva in på ett gymnasium. Nu är det ju lyckligtvis så att inte ALLA ungdomar är så här apatiska och slappa. Det FINNS de som vill MER och som gett sig fan på att jobba med det som de verkligen brinner för och därför spelar det ingen roll om min trötta dotter hasat sig iväg till ett gymnasium och suttit av tre år med betyget i hand. I samma klass finns det ALLTID de som vill MER och det är dom som sedan har jobben.

När Portugal ledde med 4-2 mot Sverige så gick svenskarna över plan med sänkta huvuden (förståeligt) samtidigt som det Portugisiska laget joggade omkring och log, för att de nu nått en VM plats. Men på planen fanns EN som inte “joggade”. Ronaldo sprang och sprang som en galning på plan i hunger efter ett nytt mål! Det är den stora skillnaden. En del har det där bara och tyvärr så kan vi inte ens hoppas på att våra trötta tonåringar kan “puffas in” i inspiration och drivkraft, det måste de klara av att finna själva. Så länge de inte gör det blir de ovillkorligen omsprungna av de som vill MER…

Med ovanstående resonemang så tycker jag att man borde tänka om lite när det gäller vidareutbildning. Låt de 10 % som verkligen vet vad de vill, satsa vidare på vidareutbildning och skicka ut de andra på enkla ungdomsjobb där de i alla fall kan få börja känna på hur det är att tjäna lite egna pengar. En vacker dag kanske de till sist kommer på vad de VERKLIGEN vill. Då kan de utbilda sig. Över lag så ställer vi alldeles för lite krav på våra ungdomar. Det är således delvis vårt eget fel att telningarna idag knappt kan läsa, inte orkar springa 100m och med nöd och näppe kan föra ett vanligt samtal vid ett besök hos svärmor…

“Dagens ungdom”, redan då…

Du som är tonårsförälder, gör ett experiment. Stäng av routern, ryck sladden till digitalboxen och plocka mobilen ur handen direkt när ungen kliver innanför dörren. Jag kan garantera att du kommer att få en hissnande fredagskväll där helt nya sidor kommer att uppvisas från ditt älskade barn. En enda kväll och i morgon bitti har du en helt ny och djupare bild av den ungdom som de senaste åren levt sitt eget liv i ditt hem…

Bert Karlssons syn på dagens ungdomar.

Ronnie Sandahl. “-Dagens ungdom är bortom all räddning”.

Nähä mina vänner. Jag tänker nu hämta lite kokkaffe och några Nyåkers pepparkakor (Sveriges bäst kryddade) och börja jobba med morgondagens V75a. I helgen skall vi lasta in extra på vårt andelsbolag, “Stall Rosas kassako”. Vill du vara med så är det bara att mejla mig. 50:- per andel, högst 4 andelar per person. Vare sig du är med eller inte så bjuder jag här på en ny härlig vinnare. Får vi 7 gånger på Mellby Amiral så kan jag stå ut med att se Skolios Untersteiner ligga på sniskan i vagnen och åka med. Totalt stenklar!

Så får det bli…

2 kommentarer:

 1. Håller med samma gäller Maharajah sen vinner Democrat från bakspår, så det blir nån utdelning.

  Kecke

  SvaraRadera
 2. Hej Dennis

  Brukar tycka hålla med om det mesta du tycker och tänker. Men jag undrar hur du tänker du tror att man att man får sju gånger på Mellby Amiral då får vi säkert fyra gånger på Maharajah också.Tror också att han( numera den) vinner men till cirka 2 gånger.
  Bosse

  SvaraRadera