Fredagsbrev, arkiv

29 november 2013

Äpplen och päron…

Vi börjar veckans Fredagsbrev med att åter ta en titt på PK-Sverige. Idag krävs det inte speciellt mycket för att någon skall kallas “främlingsfientlig”, “rasistisk” eller liknande. Alliansen ansågs nog riktigt “främlingsfientliga” senast igår då man samarbetade med SD i frågan om rovdjursstammen, hua…

Om man vänder på steken så verkar det dock vara fritt fram att uttrycka sig hur man vill. PK-media klappar glatt händerna. Vem var egentligen den där “hjältekvinnan” som kastade tårtan på Jimmie Åkesson nyligen? Nog blev det väl märkligt tyst i media?! Det visade sig att kvinnan var vänsterextremist och hade ett långt kriminellt förflutet bakom sig med ett flertal fängelsedomar på sig efter bl. a. rån, grova narkotikabrott, vapeninnehav m, m. En ekorre förstår ju att “PK-värdet” skulle minska drastiskt om man gick ut och berättade detta, bättre då att folket skall tro att det var en hjälteinsats av en kvinna som står för det “rätta”.

Mer galenskaper. Gangstergänget “Kartellen” vars medlemmar begått massor med grova brott har nu fått sin “låt” upplagd på Sveriges Radios “PSL”. “Sångaren” har tidigare skrivit att han, “-vill tortera och döda Jimmie Åkesson”. I den nya “låten” fortsätter hoten och det förvånar mig att Timbuktu nu medverkar. Egentligen är väl det här mest “arga killar från betongen” som bubblar lite men att Sveriges Radio lägger våra licenspengar på att sprida dyngan är mycket obehagligt, “Public Service”, du vet…

Vill du vinna “Årets Julklapp?”

En annan som verkar ha fritt fram är Alexander Bard. I ett av flera Twitterinlägg ger han sig på Beatrice Ask och skriver bl. a. att han hoppas att Ask “-ska dö, långsamt och smärtsamt”. Som sagt, i PK-Sverige råder olika spelregler beroende på VEM som uttrycker sig. Oavsett vad folk tycker, tänker och säger så ställer jag mig undrande till hur våra ungdomar skall kunna ta politiken och vårt samhälle på allvar när det går till så här ute i Svedala…

Jag läste nyligen en mycket bra artikel skriven av Helena Edlund. Om du vill ha massor av kloka ord efter min Gallimatias här i Fredagsbrevet så klickar du här och spar den sidan och läser senare.

2 platser kvar till vår Travweekend till Paris i januari!

Vi lämnar eländet och går vidare till travets lilla ankdamm. I onsdags blev det galopp för Untersteiner J:r ute på Solvalla bakom Quadrille i klar ledning 100m från mål. Handstopparna var släppta och tömmarna fladdrade betänkligt när gungan kom. Samma kväll hade man öst beröm över Johan som tydligen förvaltat chanserna vid Sobrilströms frånfälle på ett berömvärt sätt. Det är mycket möjligt, med så många körda lopp kommer naturligtvis mer rutin och jag är den första att hålla med om att Untersteiner J:r gör mycket gott ute på banan. När det då kommer till att KÖRA häst (något som blir alltmer sällsynt bakom våra framavlade travmonster) så blir det en helt annan femma. Förra veckan visade jag ju ett skolexempel på hur det ser ut när en kusk “bär”, “lyfter” och “bogserar” in en hoppjerka till seger. Vill du se när Kaj Widell visade på stor körkonst så kan du gå in på lopparkivet och plocka fram V4 avd, 3 uppe på Bergsåker tisdagen den 19/11.

Hade Quadrille galopperat över upploppet med Kaj Widell i vagnen? Aldrig i livet! Hylla gärna våra “nya” kuskar men blanda inte ihop äpplen med päron…

Det här med “Jänkarvagnar” är ju inget nytt. Travets aktiva kan indelas i 2 kategorier, de som kört i Nassauvagn och de om inte har det. 80talets “Jänkarvagn” var en aluminiumhistoria som vare sig passade i vårt klimat eller att Affe Jonsson kastade runt Speedboat från ett 4e spår i den. Vagnarna hade en hel del haverier.

jankie

Aluminiumkonstruktionen gillade inte saltet här i norr och de ärgade ofta sönder inifrån. Jag minns en segerdefilering på Solvalla från tidigt 80tal där Solvallaamatören Ronny Gustavsson efter seger med Windflower Song plötsligt låg med ryggen i backen och fötterna i vädret efter att hela sitsen vikt sig av materialutmattning! Tarzan har en kanonbild från den segerdefileringen.

Kommande sommar (1982) spillde jag ut Gustafssons och Björn Träffs groggar på hotellrummet i Finland när vi var där med Mustard och Johnny Star och Ronny hade Happy Feeling. Jag fyllde 17 år på hotellet den gången och vi hade fest hela gänget. Jag och Jimmy Takter lirade flipper och jag vann, men det är en annan historia…

finland

Stallchefen på hotellet i Finland en sen junikväll 1982. Det blev Lumumba lite senare på kvällen…

Nej mina rosa snälla vänner. Dags att avsluta för den här gången. Förra helgen lämnade jag ju Mellby Amiral som stenklar och väl understödd av Untersteiner J:r så blev segern enkel. Han stod i dryga fem gånger några timmar före start men sedan lastade man in och oddset blev tyvärr lite för lågt. Vi sätter en ny denna helg och då till ett smaskigare odds. Jägersro står som värd och vi får bland annat se Svensk Uppfödningslöpning. En festlig detalj är att Jan Nordin skall köra i loppet! De senaste fem åren har Janne bara kört 2 lopp utanför Solvalla och när han senast körde på Jägersro har jag ingen aning om men jag minns när vi i smyg lastade ombord en sprillans “Jänkarvagn” på Jordmarks buss när Mustard skulle köras av Janne i Müllers Memorial för snart 35 år sedan! Sören fick inget veta och att Mustard skulle klara ett helt lopp utan Forsbysulky med sidostänger var för “Gubben” otänkbart. Det blev en hel del hjälpsteg på vägen innan Janne Nordin kunde sätta sig tillrätta som segrare in mot mål. 35 år mellan segrarna är kanske en lång tid men nog håller jag mina tummar för Janne, Gabrielsson och gänget!

mussssse

Mustard i “Jänkarvagn” 1980! Blir det samma vagn i helgen?!

Det är ju förstås lite väl saftigt att lasta in på Nordin i Uppfödningslöpningen så vi sparar krutet till sista avdelningen. Per Nordström plockar nu ut Denim Boko i voltstart och från ett springspår hoppas och tror jag att det blir felfri avgång och bums till spets. 11 gånger får vi och det är bara att smacka i sig. Vassego.

Så får det bli…

1 kommentar:

  1. Undrar om det inte var Happy Feeling som jag och min kusse lyckades ranka fram som given spik trots att den stod i 14ggr, och mycket riktigt vann den. Om det var V65 eller V75 kommer jag inte ihåg, men tror att distansen var 2640 och att kriterievinsten några år innan var den sista pusselbiten för att vi skulle våga spika den, kommer inte ihåg om det var samma omgång som vi fick som vi missade för att Antonio IT med Hanné, slog på en rejäl gunga in i första kurvan efter att ha susat till täten?

    SvaraRadera