Fredagsbrev, arkiv

22 februari 2013

Bättre sent än aldrig?

I onsdags var jag inne en sväng på Solvalla och det är alltid en omtumlande känsloupplevelse. Man kastas mellan nostalgi och nutid på ett sätt som är ganska fascinerande. När jag kliver in på stallbacken träffar jag Tarzan som ju varit med sedan den dag jag såg honom sittande i gräset nere vid BG-banan, i snedslitna träskor (bruna) och moderiktigt “hängiga” jeans med Guiden i ena handen och ett grimskaft fastknäppt till ett förvandlingsnummer i den andra. Kunde varit Curling Born eller K B Harvester i grimskaftet. Det var tider det. En kort promenad förbi Sörens gamla stall och sedan vidare ner mot stallarkaden. Från banan kommer det upp två hästar som just värmts. Hästarna är bruna, vagnarna är smala och långa och i nämnda vagnar sitter unga killar med hängande handstroppar. De ser rätt coola ut de där grabbarna, men de sitter och dinglar med benen! Skulle Sören se det här skulle han göra mollbergare i sin grav. Att inte ha fötterna i fotstegen var (och är) en dödssynd. Om jag inte minns helt fel så blev Håkan B Svensson varse detta den gång när han satt i långvagn och skrittade Meadow Road som plötsligt stannar till för att lukta på lite hästdynga. Platt fall framåt innan det bar iväg… Jag tror inte att grabbarna som nu skrittar förbi mig har en susning om detta.

Väl ute på läktarplats blev jag inbjuden på en snabbfika inne på presscentret av Ann-Marie Nordin. Idag är det ungefär 33 år sedan hon satt och skrev ut löner till mig och de andra i stallet. “Några” år har passerat men ändå känns det på ett sätt som att allt stått still. Inne på Ströget ser publiken ut ungefär på samma sätt som den gjorde då jag satt med pappa där på 70talet fast då var det ett gult ölcafé istället för ett grått akvarium. Det är 97 % män och snittåldern ligger stadigt över 50. Nostalgi som sagt. Fast det ekande sorlet och röken inne på gula ölcafét är nu utbytt mot Lady Gaga i högtalarna. De rasslande enarmade banditer som stod längst in i gula Cafét rasslar inte längre, nu hörs istället Per Skoglund och ett gäng unga knattar iklädda körsvensdresser när det pladdras tips, värmningar och utrustningsdetaljer. “Jänkarvagn” eller inte? Helstängt eller öppet huvudlag? Ingen funderar på om de skall köra med en eller två viktplattor, om man ska ha de ribbade bootsen, om det blir Pecka-Päron fram och om man behöver spångskorna bak. Nej, nu handlar det om vilken vagn man skall sitta i när man åker med bakom…

När jag kommer ut på platserna igen så går defileringen till kvällens amatörlopp. Nostalgi blandas med nytt. Tofsen på hjälmen som sitter fastspänd på Johan Lasson andas nostalgi, “Jänkarvagnen” står däremot för nutid. När loppet går får jag uppleva nostalgi igen när Mats Holmstedt vänder ut och in på det yngre gardet i loppet då han enkelt leker sig fram till ledning och sedan busar ifrån de andra med Lajo Zenit. Mats Holmstedt var ju hos Kacke Nilsson på den gamla goda tiden, vi var nog lite rädda för honom. Han var stenhård. Kanske Kackes skola gjorde dem hårda? Hästarna blev i alla fall det. I det stallet gick det aldrig att lägga på checken inne, på väg ut, huvudbrickorna tog då i dörrposten när man skulle passera. Kacke Nilsson hade en fäbless för korta checkar… Jag undrar om Oskar J, Kim Eriksson och gänget ser skillnad på en gomtryckare och ett köksluckehandtag?

I stallet bredvid Kackes höll Stig H till, han är kvar i samma stall än idag. I det stallet fanns det ingen att vara direkt rädd för. Hade man lyckats komma på hygglig fot med Brissman och Åke Lindblom i Sörens stall så var Rolle Åslin och Bosse Eklöf nere hos Johansson ingenting att bekymra sig för, fast nog var de lite buttra, de där två. Det var inte ofta som de hälsade då man gled upp bredvid ute på BG-banan. Jag minns första gången som jag fick “åka med” på en motionstur med Åke Lindblom. Hästen hette Uncas Roy. När vi kört förbi en kille sittandes i en av Stig H:s rockards säger Åke, “-det där är en dryg jävel”. Det var Bosse Eklöf vi passerade. Lindblom hade dessutom alltid koll på vilka det var som höll på och “sittgöka” uppe vid motionsslingan… Under ganska många år tyckte jag nog att Eklöf levde upp bra till det buttra och tvära och det “samarbete” vi hade en kväll på Solvalla för många år sedan då han skulle köra Union Boxer förändrade väl inte direkt min uppfattning. Många år har passerat och sedan länge tycker jag mycket bra om Bosse Eklöf och jag vill även påstå att han är topp 10 bland landets kuskar fast det håller antagligen inte dagens ungdomliga häståkare med om men det är ju en helt annan historia…

Travsporten är faktiskt ganska fantastisk Ena gången frågas Åke Sundberg ut om dagens spik och sedan står en ung Kim Eriksson och “äger” en liten stund. Nostalgi och modern nutid går hand i hand…

Vi går väl över till veckans ämne, Reijo Liljendahls nysatsning! Att han valde att kliva av Stig H Johanssons fartyg “på dagen” tyder ju på att det måste ha skurit sig en aning. Det började mumlas om att Reijo snott massa ägare från Johansson och om han nu drar igång i egen regi så blir det spännande att se var hästarna kommer ifrån. När jag jobbade hos Uffe Nordin så var Rolle Davidsson försteman där. Till skillnad från Reijo så fick Davidsson många chanser i vagnen av sin arbetsgivare och bl. a. ett antal segrar med Dialekt gjorde ju Rolle till en “coming man”. Jag har för mig att han en gång för mycket länge sedan fick ett bra erbjudande om att bli tränare, nere på Kalmar tror jag att det var. Davidsson satt lugn i båten och stannade kvar i sin trygga vrå och fram till idag så har Rolle Davidsson gjort på samma sätt och nu sitter han i en bred kontorsstol ute på Menhammar och jag förutsätter att han har det fortsatt gott.

Vad Reijo beträffar så blir jag en smula förvånad. Har han verkligen möjligheter och förutsättningar att stånga sig in bland knattarna ute i travsverige och slita åt sig? Jag tvivlar starkt men med tanke på att jag uppskattar nostalgins vingslag och ibland kan uppfattas som lite av en bakåtsträvare så vore det skoj om han lyckades. Sedan skall det bli intressant att se hur det blir med tränarkursen? Den kan man väl inte hoppa över eller?

hamburge

Klä dig som Hamburgare!

Vi går över till spel och dobbel. Den senaste tiden har jag ju plockat in lite pengar på Melodifestivalen. Förra helgen tippade jag dunderskrällen State of Drama till “andra chansen, tyvärr så gick det lite “för bra”. De gick ju direkt till final! Hur som helst, med pengar på spelkontot så har jag nu den senaste tiden klivit in på längdskidor samt skidskytte. Jag har vunnit pengar på den stackars polska tjejen Palka som hade så dåligt vallat att hon fick springa efter de andra i ett lopp men pga. suveränt skytte så räddade hon mitt “head to head” spel. De svenska skidskyttarna har ju för vana att vådaskjuta både publik och funktionärer när de far omkring med geväret och när de sedan får snurra så mycket i straffrundorna att de inte hittar ut så det aldrig blivit aktuellt att spela på de svenska. Nu är det skidor utan pang, pang som gäller och jag kommer dunka in på tysken Angerer när det blir dags. Under torsdagens sprint hade jag “lite” stolpe ut. Vinnarspel på Poltoranin och Kowalczyk blev ju ett fundamentalt fiasko “Fröken” Kowalczyk trasslade in sig i allt på väg upp för första backen och gick omkull som fura och Poltoranin lyckades med konststycket att fara omkull med en bruten stav efter 3 meter i finalen. Jag som trodde att Byggmark var den enda som kunde gränsla redan i liften på väg upp…

Det får bli nya tag när de längre distanserna kommer. Förra helgen blyade Sobrilström bort mitt lir Mellby Amiral på det mest patetiska sätt. Om man med en stark häst i topp form enkelt får komma upp i dödens (samma position som han vann överlägset ifrån gången innan) samtidigt som favoriten hamnat sist utvändigt så är det väl “en aning” underbegåvat att pulla upp och köra i 20 tempo ända tills favoriten bjudits in och kommer farande i tredjespår utvändigt? Jag vet inte om jag kan säga att jag blev direkt förvånad men besviken, ja det blev jag i alla fall. Örjan får nu chansen på söndag att ställa saker i ordning och jag förutsätter att han ger Maharajah en vettig chans så att vi får se den form som hästen har.

Skall snart lämna mina rosa vänner för den här gången och jag gör det med lite sköna lir. I helgen avgörs den sista delfinalen nere i Malmö. Nu har jag en skräll på gång! Dessutom har jag garderat med ett “säkerhetsspel” som gör att spelet är “låst”. Du har nu 500:- framför dig och dessa fördelar du på Robin Stjernberg och min skräll Terese Fredenwall enligt följande: Robin direkt till final 150:- 3,50 i odds. Terese 150:- till andra chansen samt Terese direkt till final 200:- 10,00 i odds! Lita på mig och häng på. Eftersom du dessutom får upp till 1 000:- gratis att spela för när du registrerar dig på UNIBET så är du ju garanterad vinst oavsett! registrera dig här. Skulle du sedan dessutom villa ha chansen att vinna 2 VIP biljetter till den svenska finalen på Friends Arena så har du den möjligheten här! Jag skall även ge dig en feting till helgens V75a nere på Kalmartravet. Jag var stenhårt inne på Beckman då han senast enkelt slog Mr Picolit som sprang och fegbromsade bakom men man verkar ha gasat lite för friskt ute på fabriken för i helgen är han struken. Svanen har dessutom strukit Sunbys Gidde. I Aftonbladet gnäller Svanstedt på landets banpersonal, undrar hur hans egna banor ser ut om hästarna inte håller för träningen där? I helgen tror att vi istället får se Nocturnal tidigt i ledningen och då vinner han, trots kusken… Skulle det vara så att du vill vara med på “V75 tillsammans” så har du möjligheten att kliva med på mitt system till helgens Jackpottomgång nere på Kalmar. 50:- per andel. Mejla mig. Se nu till at få en behaglig helg så hörs vi som vanligt nästa fredag igen.

P.S. Det var en tragedi att Janne Hellstedt klev av Farmen.

farmen1hellstedt

Så får det bli…

9 kommentarer:

 1. "De svenska skidskyttarna har ju för vana att vådaskjuta både publik och funktionärer när de far omkring med geväret och när de sedan får snurra så mycket i straffrundorna att de inte hittar ut".... fan va bra skrivet.
  Beträffande Svanens strukna hästar så var Beckman halt av ett tramp och det finns ingen anledning o misstro de och Sunbys Gidde tog illa vid sig av att tävla på Åby
  För övrigt ett bra fredagsbrev

  Norrlandsmuppen Håkan

  SvaraRadera
 2. Vad är det som är så imponerande skrivet med det, kolla skytteprocenten så ligger Ferry i topp bland herrarna och Jenny Jonsson bland damerna. Det är ju i spåret dom inte duger, Berger slår ju alla svenskor med noll träff och Svendsen och Fourcade plockar Ferry med hälften bom.

  Stolpe ut i mellon denna veckan, nu väntar vi på finaltipset. Blir det Hoffsten som skräller till 1000ggr klinket?

  www.biathlonworld.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå! Kul att ha intresserade skidskyttar bland läsarna. Men det fanss väl andra än Ferry i stafettlaget som sköt vilt omkring sig?!. Mellotipset rasade fel i helgen, vi tar nya tag. Må gott...

   Radera
 3. Jag beklagar djupt helgens usla tips! Elit Håleryd packade ihop fullständigt från andra par utvändigt och måste varit jättesjuk. Sedan tippade jag Robin till final och Terese till andra chansen. Tyvärr hade jag helt missat Kebabrapparens tramsiga nummer som ställde allt på ända! Jag lovar att gottgöra detta de närmaste 2 helgerna...

  SvaraRadera
 4. Och Ekerös egen Tjuren Ferdinand vinglade in som en trött femma! Dags för en plats under korkeken nu eller är det Örjans fel nu igen? SUCK

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, direkt trött vet jag inte om han var och endast en längd efter världens bästa travhäst är ju inte så pissigt, även om vi naturligtvis vet att han vänder ut och in på de här pållarna när allt är som det ska...

   Radera
  2. Jag tror det är så här Dennis: När tröttheten kom så föll M tillbaka i gamla synder och började få problem med aktionen. Speciellt när det gått så oerhört fort i några hundra meter. det har alltid varit hans (enda) svaga sida under karriären. Som ung och överlägsen så tog han de andra på utmattning, nästan som ALI gjorde mot Foreman i Zaire. När de andra började tröttna så kom nockouten! Idag så har tid och annat gått ifrån M. Detta händer alla stora stjärnor. visst, de glimmrar till nån enstaka gång men på det stora hela så blir smällarna de får ta fler o fler än vunna matcher. För inte vill väl du se hästar som Harry Haythrow, Clear Sign, Caddie Comet eller någon annan av det ordinarie guldgänget springa förbi M när han inte får ihop aktionen sista hundra. Han är värd en bättre sortie efter sin makalösa karriär! Dags för att ge honom sin plats under korkeken. Mvh SUCK

   Radera
  3. Alltid kul att höra staketspekulationer. Men inte fick väl Maharajah "problem med aktionen"? Om du menar mitt på upploppet när han vinglade ner i banan så berår detta antagligen på att Örjan ryckte tussarna då. Sedan skulle jag vilja ha en pulsmätare på alla ekipage i detta lopp för att se vem som var "trött" och inte...

   Radera
  4. Så då var det Örjans fel igen då!?!
   Från en förvånad SUCK.

   Radera