Fredagsbrev, arkiv

02 november 2012

Varför använda sunt förnuft?

I knappt 10 månader fick Anna Hedendahl vara med och agera förkläde åt Svensk travsport och dess smutsiga och mörka vrår. Nu är både hon och tjänsten kastad i soptunnan. Hur tänkte mupparna på ST den här gången? Jag kan tänka mig att idén växte fram efter Cirkusen när Svanstedt tränade hästar med grisfösare. På det följde en diskussion kring drivningar i loppen och när det även kom fram en del ärenden där aktiva inom travsporten dömts för djurplågeri så realiserades idén till verklighet. En Hästombudsman tillsattes och den “mannen” blev en kvinna. Nu, bara tio månader senare har man skrotat hela projektet. Vem är vinnare? Inte hästarna eller sporten i alla fall.

Jag har ingen exakt koll på vad Anna sysslat med under sin tjänstgöring men nog har det funnits (och finns) massor som en Hästombudsman borde sätta tänderna i. För det första kunde man ha kollat upp statusen på några av de hästar som jagades runt på travbanorna i slutet av “Rikstravet, 2012”. Vinnande Maxmara fick starta 5 gånger på tre veckor för att slita åt sig segern och Goopens pålle gjorde 3 starter på en dryg vecka i jakten på segern. Här hade en Hästombudsman verkligen kommit till användning. För några veckor sedan så startade Bergharn 3 hästar som var brakhalta uppe på Bergsåker, där borde Hästombudsmannen varit på plats och följt upp ärendet, gärna tillsammans med banveterinären. Vad veterinärer beträffar så förutsätter jag att det förts en nära dialog mellan Hästombudsmannen och Åbys banveterinär Anders Bergqvist som får så mycket skit när han månar om hästarna. Hade vi någon Hästombudsman där? Ingen aning.

“Glada Hudik” framstår som MENSA-klubben om man jämför med de styrande i Hästsportens hus. Att man misslyckades så totalt med “Hästombudsmannen” beror enbart på att man inte hade någon intention att använda sig av tjänsten på något vettigt sätt, det var bara för att det skulle se snyggt och “ansvarsfullt” ut. Den peng som en Hästombudsman kostar är naturligtvis kaffepengar mot den deg som man fortfarande kastar i sjön när man kör stora ATG kampanjer i reklamen på tv4 sport mitt i travsändningarna. Detta är fortfarande ett obegripligt korkat agerande! Varför i hela friden lägger man in reklam för spel på hästar mitt i ett program som redan ses av travnördar?! Ungefär som att kränga blåbärssoppa i dunkar till skidåkarna när de kommit i mål efter Vasaloppet eller att öppna ett Systembolag i hamnen vid Ålandsbåtarna…

Vill du läsa om RIKTIGA hästkarlar (de som vet hur man spänner fast ett par blyboots eller hur korta skruvarna skall vara till tåviktsfästena)? Lägg då ett bud på boken om “Hälsinglands hästkarlar” och läs om Stig H Johansson, familjen Nordin och många fler. Läs själv och ge sedan bort som perfekt Julklapp. Just nu är budet endast 36:- Lägg ditt bud här!

Vi lämnar gnället och hoppar över till annat. Svante Båth lastar ner två hästar till Solvalla en onsdags kväll där båda gör bort sig med galopp. En lång och tung resa hem till Norrland väntar. Deppigt? Nja, 20 timmar senare står han i vinnarcirkeln nere i Milano och smackar i sig ära och berömmelse. Det svänger snabbt och jag skickar stort grattis till Mikrofonpuffen Elfving, Svante och naturligtvis chauffören Adielsson!

Jag trodde jag hade gnällt klart men kom på att det fanns lite mer att spy galla över. Solvalla skall ju byta ut sin norska sportchef och även om jag sedan länge givit upp hoppet för huvudstadsbanan så var jag ändå nyfiken på om man denna gång skulle plocka fram en sportchef med ÄKTA Solvallahjärta. Men inte då. Det blir en ny Norrbagge igen. Jens Petter Stenseth heter den nya förmågan. Har väl i princip 0 % anknytning till Solvalla men det är tydligen en merit när man söker den “eftertraktade” tjänsten. För närvarande sitter Jans Petter som VD för Stötens skidanläggning, ett företag som enligt uppgift gick dryga 20 millar back förra året så det ser ju lovande ut för Valla…

vovven

Idag hörde jag på radion att det bara är Sverige och två länder till i EU som följer förbudet mot att klippa av svansarna på de stackars grisar som föds upp för slakt. Varför i hela friden anser man sig behöva stympa djuren? Jo, för att de föds upp under så vidriga förhållanden att de får beteendestörningar och en av dessa är att de biter på varandras knorrar. Visst är det vidrigt?! Vad gör du åt saken? Själv köper jag ALLTID ekologiskt kött och på det sättet bidrar jag inte till att de skithögar som föder upp djur under så dåliga förhållanden får in en enda krona av mig. Om du tillhör dem som tycker att det är “för dyrt” med ekologiskt kött så kan du gå “halva vägen” och ENDAST köpa SVENSKT kött från djur som är UPPFÖDDA i Sverige. Låt de äckliga fläskfiléerna från Danmark ligga kvar i kylarna och välj svenskt. På detta sätt så hjälper du till att jobba för en sundare djurhållning. Här finner du ett exempel på kött av bra kvalité där även djurhållningen står i fokus.

Dryga månaden kvar till Nobelfesten, hycklarnas estrad. Jimmie Åkesson, ledare för landets tredje största parti, framröstat i demokratiska val är inte inbjuden. Däremot slickar man gärna lite brunt från de delegater från Syrien som skall vara med och smaska fläskfilé under middagen. Troligtvis så struntar Åkesson i detta och lutar sig bekvämt tillbaka samtidigt som sympatisörerna ökar i samma takt som vårt vänsterstyrda media fortsätter sin parodiska “bojkott”. Om vi fortsätter lite på den politiska landgången så väntas det närmare 60 000 asylsökande från bl. a. Syrien till Svedala nästa år. Södertälje är en Kommun som antas få ta en stor smäll och där har man redan börjat titta på Hotell, Resort och vandrarhem för att kunna möta anstormningen. Spektaklet EU skulle ju föra länderna samman med samarbete och solidaritet som några av hörnpelarna men precis som i fallet med de stympade grisarna så är Sverige uppfintat på läktaren även då det gäller asylärenden. Siffror från 2011 (siffror kan aldrig vara främlingsfientliga, de avspeglar bara fakta) visar följande:

Antal asylärenden i Norden, 2011.

Finland 3 090
Norge 9 050
Danmark 3 810
Sverige 29 650

Personligen anser jag att vi har lite att “nagga av” innan någon svensk över huvud skulle kunna antas för främlingsfientlig…

Mejla hatbreven den vanliga vägen, men ta inte i för mycket. Annars kanske jag besudlar ert tangentbord med baconflott…

Över till glädje och flärd. Om 2 veckor drar “Mr Travsport, 2012” igång och redan nu är trycket högt. Vi tar nu emot nomineringar till den prestigefyllda omröstningen och jag kan inte namnge några nominerade men kan i alla fall säga så mycket att, ni måste verkligen nominera våra snygga och läckra kuskar i Sverige! Vi har fått in en hel del “skrällar” kan jag säga.

nuda

Förra helgen satt Spring Erom klistrad i rygg på “kråkan” med sträckta boliner in i mål. Denna helg är det Sundbyholm som kör och sagan, Jean Taikon går vidare. Han kan mycket väl sela ut vinnaren i loppet men det är väl kanske inte direkt troligt. Vi håller i alla fall alla tummar. Redan i första avdelningen kommer en mumsig vinnare från ett trevligt stall. Sobrilström kör favoriten från innerspår och när han bommat spets kommer det att bli tokkörning. Om bara Åke Lindblom kan hålla sig kall så kommer vi att få 24 gånger pumpan på A. Hannibal. Tryck i er vänner.

Du vet väl att Stall Rosa nu finns som App? Bara att gå in och söka på “Stall Rosa” bland Apparna på Googleplay och ladda ner. Då kan du läsa Fredagbrevet och mycket mer direkt i din mobil. Nu är det dags att stänga ner för idag. Vi hörs igen nästa fredag.

Så får det bli…

4 kommentarer:

 1. rätt diagnos men fel lösning. SD består av hitlerkramare o V består av stalinkramare. jag hatar människor,men vi är samma skit oavsett ursprung.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att du hatar människor, det tror jag ingen av SDs eller VPs anhängare gör...

   Radera
 2. Väntar redan på nästa Fredagsbrev...

  SvaraRadera
 3. något ironiskt uttryckt, men alla (även om man kan ledas att tro det) har inte färdigformulerade svar.t.sk från politikens ytterligheter.

  SvaraRadera