Fredagsbrev, arkiv

16 november 2012

Spara och Slösa leker lite grann.

Sparkrav på travsporten och när det gäller den mediala biten finns en hel del att önska. Jag har aldrig fattat varför man pumpar ut svindyr tv-reklam för travspel och V75 på det sätt man gjort, och fortfarande gör. “USA satsningen” blev ju ett praktfiasko som dessutom kostade en slant. Överlag så tycker jag att de som ansvarar för marknadsföring och reklam för travet gör ett ganska uselt jobb och jag är övertygad om att det är en ganska stor peng som kastas i sjön där. När Kanal75 nu skall spara så börjar de med att plocka bort lunchsändningarna från tv. Ett genidrag? Nej, naturligtvis inte. Sändningen skall, även fortsättningsvis, gå via atglive vilket innebär att man fortfarande skall dra iväg produktionen ut till travbanan för denna “webbsändning”. De pengar man tror sig spara kommer man per automatik torska i minskad spelomsättning, fast det räknas kanske som “ett annat” konto?

Hur resonerar man? Jo, jag tror att man BARA tänker på hur man kan spara pengar och samtidigt åsamka “minst skada”. Det är väl gott så men man kunde även ta chansen att förändra på ett sätt som får större konsekvenser på ett sätt som kanske kan gagna sporten på längre sikt. Travsporten har några jätteproblem att brottas med. Vilka skall träna häst om 15 år? Vilka vill äga de hästar som skall tränas om dessa 15 år? Finner man svaret kommer vi att ha en bred travsport av världsklass även om dessa femton år. Om man inte lyckas med detta så är det mastodontgodnatt redan om 10 år!

Vad är lösningen? Jo, på något sätt så MÅSTE man få travtävlingarna att leva upp igen, PÅ PLATS, ute på travbanorna. Här kunde Kanal75 våga prova ett nytt grepp. En sändningsfri travdag i veckan! En dag i veckan skulle det bara köras trav på en enda bana i Sverige. Dessa tävlingar skulle INTE sändas någonstans utan bara kunna avnjutas på plats. På detta sätt skulle man GARANTERAT öka besöksantalet till arenan och i och med detta skulle man ha besöksunderlag som plötsligt gör det försvarbart att satsa mer på själva upplevelsen för besökaren. Alla travbanor i landet skulle tigga och be om att få vara den bana som får den exklusiva rätten att erbjuda travsport exklusivt för sina besökare och inte för taxichaufförerna på Statoil Rissne!

Ok, vad är haken? Jo, spelomsättningen skulle naturligtvis dyka under dessa tävlingsdagar. Eftersom våra styrande inom sporten alltid stirrat blint på just omsättningssiffror så skulle de bli skakiga i knäna och troligtvis grädda i rören av skräck. Att titta upp en liten stund och se den stora bilden av sporten har aldrig varit aktuellt så här skulle det nog bli diskussion. Jag tror absolut på denna idé, det skulle komma ut bra med folk på travet igen och det är räddningen för travsporten mina vänner. Men det gäller att våga släppa några spelmillar för att uppnå detta och det tror jag man är förtvivlat rädd för. Att spelet kommer att bli noll den dag då travsporten håller till ute på fältet i Skarpnäck med kaffepaket i förstapris verkar de styrande inte fatta.

En annan sak jag funderat på är hur det ser ut för travbanorna redan idag. De är ju väldigt beroende av just spelomsättning och får väl pengar bl. a. beroende på just omsättningen. Men om jag fattat rätt så är det baserat på “hela” spelomsättningen till aktuell tävling och inte bara banomsättning. Det här innebär ju att t. ex. Solvalla får massor med deg för sina onsdagar trots att är färre människor där än det finns folk som tycket Aftonbladets politiska journalister är nyanserade och professionella. Så borde det ju inte vara. Banorna skulle få pengar enbart beräknat på banomsättningen. På detta sätt skulle man alltså ha en helt annan drivkraft att få ut folket till travbanan och naturligtvis så skulle man då älska att få arrangera de “mediafria” travtävlingarna. En kanonidé om du frågar mig…

Över till något annat. Maharajah var ute på Gävle i torsdags kväll och det var spänt i det gröna lägret kan jag lova. Jag har ju tidigare spekulerat i hur Hultman borde matcha pållen inför ett Pda och denna höst känns det som att man är helt rätt ute. Enklare lopp där Maharajah kan få ladda i “lugn och ro”. Jag ser gärna att han även får gå ett 3 000m lopp här hemma innan man lastar ner. Jag vet inte om man körde med PG skor fram i torsdags men det var absolut ingen “tävlingsbalans”. Att låta hästen gå utan check i uppladdningsloppen är ett genidrag. På detta sätt får hästen “lära sig” att trava ordentligt. Det syntes tydligt att Maharajah sprang och “testade” och och kände med huvudet under loppet och travet flöt perfekt, helt utan “Mustard-stepping”. Jag har sagt det tidigare och gör det igen, det är den här gången som det kan gå hela vägen…

parisjan13

Vi går över till något stort. Mr Travsport, 2012! Av antalet nomineringar att döma så är intresset jättestort och vi har nu plockat ut de tio kandidater som fått flest nomineringar. Till och med Jennifer Tillman fick några nomineringar, trots att det är killarnas tur i år. Hade det varit Pia Sundhage kunde jag gjort ett undantag men Tillman hade sin chans förra året så hon får stå bredvid. Röstningen börjar i morgon, lördag och avslutas den 30 december kl. 20:00. Det går att rösta en gång per dag och för vinnaren väntar naturligtvis ett fint pris och självklart äran i att vara, The Trotting Hunk of the year, “Mr Travsport, 2012”. Du finner omröstningen här!

mrlogo

Nej mina vänner, nu får det räcka för idag, ursäkta den sena utgåvan. Förra helgen strök man min vinnare och även denna helg är det strykningar från Stall Svanstedt. Den “hysteriska formen” är nu ett minne blott och nu verkar det en aning färdigkört i ladorna. Jag har till Solvallas finaltävlingar lyckats hitta en gobit. Eftersom travspelarna verkar lida av Alzheimers och allmänt kort minne så är förra helgens största spik redan bortglömd. Johnny Takter kan småleende åka ifrån till lätt seger med Prey Frontline i fjärde avdelningen. Vi får 9 gånger osten. 5 hästar strukna från spår 11 och 12.

Så får det bli…

6 kommentarer:

 1. den hysteriska formen en minne blott , tänk när dom kommer i form igen , tre V75 - final segrare

  SvaraRadera
 2. Jojo, fast det var nog några pållar från stallet som packade ihop i god tid...

  SvaraRadera
 3. Du missade att ta upp de expressen haft i byrålådan länge. Kunde dom inte hålla sig längre när sd började få 11%

  SvaraRadera
 4. med det resonemanget så har ALLA stall dålig form , för från vilket stall presterar alla hästar under en tävlingsdag?

  SvaraRadera
 5. SD ökar visst ändå. Medias taktik att tysta ner SD när det gäller POLITIKEN och sedan skrika sig hesa när några rötägg beter sig illa fungerar inte. Det kommer en tid då man kommer att diskutera politiken istället och det kommer Sverige att tjäna på.

  SvaraRadera
 6. 3 segrar och lika många andraplatser en finaldag! 1.2 millar in!!Vilka var det som sprang o stannade? SUCK Dennis.
  Men du skall ha en eloge för det första du skrev om ATG och spelomsättningsnerverna. Där har du helt rätt.Bra ide om en travdag i veckan utan TV-4 o gänget. Jobba på det spåret med samma intensitet som du misscreddat Svanen under åren så kanske det kan bli nåt konstruktivt från dig också.

  SvaraRadera