Fredagsbrev, arkiv

12 oktober 2012

Hemma bra men borta bäst…

32+ är nu utbytt mot 2+ och iskall motvind. Jag kan knappast påstå att det var “skönt att komma hem” men nu sitter jag i alla fall ute på Munsö och tittar ut över en sur gräsmatta täckt av ruttnande höstlöv. Som vanligt så var vår Seniorresa nere på Phuket mycket lyckad och det är ganska fantastiskt att få chansen att ge så mycket upplevelser och gemenskap som vi faktiskt gör under dessa resor ner.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stallchefen och vår överlägsna chaufför nere på Phuket.

Travet hemma i Sverige följde jag med ett halvt öga och det har väl mest varit “Sebastian K Mania” låter det som. “Sveriges bästa häst” trumpetar man ut och jag konstaterar åter igen hur inskränkta, konservativa och minnesslöa travets “förståsigpåare” är. Det var väl ändå inte så väldigt länge sedan man skrek ut Caballion som “det värsta man sett” trots att pållen bara vunnit ett enda lopp sedan dess (han höll undan knappt för bl.a. Simb Frizz). I våras var det även hysteri kring Friction och den ville man se i Elitloppet…

Nu är det alltså Sebastian K som är “bäst”. Men kan man verkligen säga så? Nej det kan man INTE. Sebastian K har varit “bäst” 6 gånger i år och inget annat. En häst kan nämligen bara vara bäst när den passerar en mållinje som första pålle. Vad Sebastian K beträffar så har någon annan varit bättre än han 8 gånger i år. Inom travsporten älskar vi att blanda ihop äpplen och päron i en härlig röra. När Patrik Sjöberg hoppade 2, 42 på Stockholms stadion efter en blöt kväll på Café Opera så var han BÄST! Bäst i hela världen. Han var det dessutom i många, många år tills någon annan hoppade HÖGRE. Idag är Patrik Sjöberg inte alls bäst längre. Vi har tidtagning i loppen inom travsporten men tiderna går ju aldrig att jämföra. En regnig 800m bana i Värmland kan inte jämföras med en snustorr milebana i USA och ett långlopp på Vincennes kan inte jämföras med ett kortlopp på Skrubbs. Det är precis därför det är både löjligt och direkt felaktigt att säga att Sebastian K är Sveriges bästa häst idag! I helgen får vi dessutom ett bevis för att han INTE är Sveriges bästa häst (i alla fall inte i morgon).

Är du trött på din gamla mobil? Vinn den nya snygga iPhone 5 och upptäck den nyaste tekniken ifrån Apple! Vi betalar också din telefonräkning i 3 år! Klicka här

Trav-tv håller på med en enkät bland de aktiva och nyligen var frågan vem som är Sveriges absolut skickligaste travtränare. Svaret blev föga överraskande Åke Svanstedt. Enligt enkätens mycket kompetenta deltagare så är Stig H Johansson tydligen en betydligt “sämre” tränare. Tja, Stickan har väl aldrig varit något vidare på att träna häst eller? Möjligtvis har han VARIT det men nu är således kunskapsnivån hos Mäster kraftigt reducerad. Som du säkert förstår så är detta nonsens deluxe. Man kan inte jämföra travtränare på detta sätt. Åke Svanstedt är kanske Sveriges “största” travtränare men han är absolut inte den “bästa”. Scan är Sveriges överlägset STÖRSTA falukorvstillverkare men de producerar definitivt inte den BÄSTA falukorven i landet! Scans bolagsvinst är störst bland alla korvtillverkare men detta betyder ju inte att korvjäkeln är “bäst”.

Om vi nu tar Svanstedt som ett exempel så har han nästan 250 hästar i fabriken medan Djurparkslallaren hade 5 hästar i sitt stall när det begav sig. Vilket stall gick/går bäst? I Svanstedts fabrik står över hundra hästar som går katastrof minus. Är det ett kriterium för att anses som Sveriges bästa tränare? Eller är det när samme Svanstedt vinner fem lopp en torsdagskväll medan Djurparkslallaren får ha sina hästar på bulvanlista och se loppen från soffan? Som du säkert förstår så kan man inte mäta detta med “bästa tränaren” så enkelt och kategoriskt som man nu gör.

Det samma gäller förstås även när det gäller “bästa kusken”. “Årets kusk” nere på Rondo är ett praktexempel på nonsens. Vad kännetecknar en riktigt skicklig kusk? Att styra rakt fram bakom bilen till ledning med fyra storfavoriter i rad och få sitta ifred vilket sedan resulterar i en “snygg” fyrling eller när Kaj Widell lyckas bli 3a med en häst som Johan Untersteiner inte vågar köra åt sin arbetsgivare? Är Carl-Erik Lindbloms bedrift när han en kväll på Örebro kör felfritt och blir 5a med en häst som har tre kval i raden, blir 4a med en 76 oddsare, knappt slagen med två 15 oddsare och avslutar med att vinna ett p21 lopp med ett sjuårigt sto som tjänat 9 000:- en bättre prestation än när Jorma tar en dubbel med två Nurmosfavoriter? Nej mina vänner travsporten är så mycket mer komplex än den där som vi ser på tv när killar och tjejer med höga strumpor rusar fram mot en stålställning för att försöka komma över en pinne som hänger på en exakt höjd…

ge

Vi lämnar detta och hoppar över till annat. Det är väl ingen som har missat att veckan har gått i “världens barn” anda. På radion har Lotta Bromé auktionerat ut Carl-Jan Granqvists kalsonger, Peter Jöbacks bibliotekskort, Börje Salmings bettskena, Ann-Charlotte Marteus hjärna osv. Pengarna rinner in och ikväll är det stor gala på Svt. Jag tycker det här är jättebra men det stör mig att man tigger in småpengar av svenska folket när Regeringen sedan prioriterar bort enorma belopp på galenskap. Vi kanske lyckas samla in 50 miljoner kronor under den här veckan och det gör man genom att berätta att, “-50:- räcker till en hel vecka skolgång i Kongo”, “-tio kronor räcker till 25 pennor i en skola ute på steppen” osv. De som vi nu har röstat fram till Riksdagen efter senaste valet öser nu ut 1 miljard kronor till Somalisk anhörig invandring, en miljard! Detta är alltså inte människor som flyr från någonting utan bara vill komma nära sina släktingar och samtidigt få en kraftigt statusuppdaterad tillvaro i Sverige. Det är väl gott så men hur många pennor, sprutor, vattenbrunnar, utbildningar och matransoner skulle den miljarden istället räcka till? Nej, jag tycker det luktar lite unket när det nu rasslar i bössorna i våra köpcentrum samtidigt som de styrande bedriver en så kall politik där man aktivt låter bli att hjälpa människor ute i världen som verkligen skriker efter hjälp…

Det var det. Nu blir det snart vintertid och med detta så blir det ännu mörkare på eftermiddagarna och svensk travsport i all ära, men nu börjar vi väl ändå ladda mot kommande vintermeeting nere i Paris?! Här ute på de gröna domänerna gnuggas det för fullt och det finns kanske en möjlighet att Sveriges, på riktigt, bästa häst får trycka till baguetterna där nere?! Vi är ganska många som åker ner till Paris sista söndagen i januari och för att komma ner i de härligt låga priserna på hotell och flyg så gäller det att vara ute i god tid. Du finner de lägsta priserna här!

Nej mina vänner, nu måste jag vidare. Förra helgen var det mer än nära att liret Simb Robitaille knäppte den blöta storfavoriten från den gröna fabriken till nästan 40 gånger degen. Visst, det var surt men vi laddar vidare.

simmen

Nej, jag vet att nära inte skjuter någon hare men ändå…

Att skrika ut att Sebastian K inte vinner i helgen blir väl ingen rik på, om man inte bookar förstås. Eftersom Albanen tyvärr kör galopp med sin pålle så blir det en tredje, men vem? Nej vi får lasta in redan i första avdelningen och när nu Quicksilver får Lill-Goop i vagnen så blev det ju ännu lättare. 8 gånger Changen.

Så får det bli…

4 kommentarer:

 1. Hej
  Fakta är att han vunnit dom 5 senaste och slagit eliten, så vem är bättre då Sen Åke fick han.Det måste väl du ochså se att det har blivit en bättre häst sen han kom från Ludde

  SvaraRadera
 2. Om Jimmie Åkesson, verkligen menar allvar med att han vill göra sig av med analfabetiska bonnrasister,extremister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar, så måste han utesluta hela riksdagsgruppen, partiledningen och sig själv för att sedan lägga ner partiet.

  SvaraRadera
 3. Tungt att vara från Ekerö en sån här söndag. och då menar jag inte kroppshyddan på travtränarna från ön! Eler tränare förresten!?!
  2 hästar från Ekerö till Sveriges bäste tränare för dagen.
  resultat?
  Bara att läsa hyllningarna från "pressen"!
  Tungt som sagt att hålla till på Ekerö, i dubbel bemärkelse.

  SvaraRadera
 4. Idag tog dom upp ditt ämne kring UFO vagnen i tv. Du verkar alltid ligga steget före! Forsgren sa att "- en del springer snabbare i UFO-vagnen" ! Innebär det då att "en del" springer LÅNGSAMMARE?! Näe, Jumbo Mumbo säger jag.
  Bra analys, fast din vinnare var kall...

  SvaraRadera