Fredagsbrev, arkiv

14 september 2012

Lähdekorpi is back!

Så klev han ut ur den finska bastun och drog igång igen. Det var väl egentligen ingen som verkligen trodde att Kari skulle lägga av på riktigt? Efter en sommar där hästarna i Stefan Perssons regi gått "så där" så har det åter börjat explodera i formstallet. Kari har ett ganska litet material med, för dagen, 29 hästar på listan, men med dessa djur plockar han nu seger efter seger. Man kan notera att Lähdekorpi endast har 2 märrar i träning och det speglar ju hans verksamhet där fram för allt äldre valacker passat bäst för hans upplägg.

Vore man riktigt konspiratoriskt skulle man naturligtvis kunna börja spekulera i vad han nu "stoppar i" sina hästar. Det har ju länge tisslats och tasslats kring Karis eventuella godisförråd, han är ju dessutom ihop med en mycket duktig veterinär...

Beställ 3 nr av Café för endast 59 kr + porto så får du en doft  från Björn Borg och aftershave balm - erbjudandet är värt 454 kr!

Jag får ofta mejl kring Commander Crowe där innebörden ofta är den att pållen inte är "ren" när han tävlar. Jag hävdar absolut inte att det är något fuffens nere på Holms gård utan funderar bara kring själva fenomenet fuskmisstankar. Djurparkslallarens fina häst, Opal Viking tjänade inte många kronor på svensk mark efter sitt genombrott. Här hemma kunde han hänga på en högertöm och stanna 300m kvar för att två veckor senare vinna försök och final samma dag på asfalterad bana i Italien. Nog hade väl Karamellkungen varit där eller?

Stig H Johansson hade en häst som hette Mack The Knife. Mina minnen av den hästen var en brun trögbock som fick smaka Johanssons "specialare" (en blixtsnabb enhandare i samband med att han drog urryckarna) när upploppen nalkades och detta gav föga effekt. Ute på kontinenten var det dock en annan pålle som kvastade runt med kollekthåven och sopade rent...

Bo W Takter, mästarnas mästare när det gällde "fuffens". Förvandlingsnumren var så häpnadsväckande att man idag aldrig skulle kunna tro vad man såg. Sören Nordins Patron Iran (som jag själv har kört) var verkligen "slut" i alla ändar hos Sören. I historien kring Patron Iran så lastades han i princip av bussen nere på Jägersro varpå Bosse selade på och körde ut och rekordsänkte med flera sekunder. Vad hann han "stoppa i" hästen då?

Nej, i de flesta fall är det nog inte något "fuffens" utan bara omständigheter och tillfälligheter som ligger till grund. Vissa har "det" bara, så enkelt är det. Sedan vet vi ju nu att det även finns ordentliga fuskare som hållit på men jag är övertygad om att de (i alla fall i Sverige) är ytterst få och till dem sällar sig INTE Lähdekorpi...

Det är alltså ett ganska märkligt fenomen det här att vi älskar att leta efter missförhållanden, fusk och annat inom travsporten. Jag är ju själv en av dem som gräver och "undrar". Det är möjligt att det är bra att vi finns. Det är kanske en av anledningarna till att vi faktiskt har världens bästa och "renaste" travsport. Jag tycker att det är kul att Kari är med igen och hans framgångar kommer troligtvis att fortsätta kommande höst och vinter.
I´m back!                        Foto: Lars Jakobsson, Kanal 75.

Caballion. Jo då, nu lyckades han i alla fall stapla undan på tre ben utan galopp och man höjde genast Adielsson till skyarna. Med rätta? Ja, kanske det men jag vill nog ändå påstå att det var lite "stolpe in". Jag tror att mer av förklaringen var att man till denna start körde i "riktig" sulky och inte någon skrammelvagn från USA...

Över till stora världen utanför stallbackarna. 2 svenska journalister har äntligen släppts ur fängelse i Etiopien. Nu får vi veta att det gjorts fejkade videofilmer med statister som legat till grund för de fällande domarna mot svenskarna. Samtidigt skall vi då vara medvetna om att Alliansen trycker in en miljard varje år i bistånd till just Etiopien! Ett bistånd som man INTE ville dra in trots att svenskarna satt fängslade i det där skitlandet. 1, 3 miljarder om året till "anhöriginvandring" från Somalia och en miljard om året i bistånd till Etiopien som hållit de svenska journalisterna fängslade! Är det konstigt att SD snart är Sveriges tredje största parti?

Bye bye...

Nu måste jag tyvärr lämna er mina rosa vänner. Klockan 14:30 idag lyfter Thai Airways TG961 från Arlanda och ungefär när Tarzan åker ut på Åbytravets oval med Oracle för en första värmning på lördagen har undertecknad troligtvis precis lagt mig i Solstolen under palmen nere på Phuket med en iskall Chang i näven. Ni får här en skön vinnare till Åbys tävlingar som tröst. Troels Andersen har valt fel i sista avdelningen och när Ulf Ohlsson skär mållinjen med Quicksilver kan vi hämta ut 11 gånger Snapsen. Varsågoda.

Nästa Fredagsbrev kommer således från ett varmare klimat.

Så får det bli...

3 kommentarer:

 1. Som vanligt är du inte påläst. Kolla vem Lähdekorpi polar med sedan "länge".
  Snygg vinkling på Mack The Knife o grabbarna. lite "balls" har du i alla fall"

  SvaraRadera
 2. Varför helt plötsligt slå på trumman för Korpen? Har Du sett några hästar som lämnat hans stall och på nära håll studerat dem? Inte ens Kolmårdslallaren (som du kallar honom) hade hästar med vinterpäls på sommaren och sommarpäls på vintern. Till detta finns en vetenskaplig förklaring. Annars kul läsning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej "anonym". Jag har lika svårt att blunda för skickligheten hos Kari som för Svanstedt sedan har även jag synpunkter på annat kring våra "elefanter"...

   Radera