Fredagsbrev, arkiv

28 september 2012

Kriteriet och mysteriet med startkåta tränarna och ägarna…

Fortfarande nere på Phuket följer jag travsporten hemma i Svedala och jag börjar undra hur det är fatt där hemma?! Cirkusen kring Commander Crowe, hästen som ägaren “älskar så mycket” verkar fortsätta och jag kommer aldrig någonsin kunna få förståelse för hur man tänker där. Kloka tränare och veterinärer resonerar så att det bör gå minst 10-12 dagar mellan starterna för att en häst skall kunna återhämta sig helt. Mastodontdoparen Souloy tycker att en lång transport till Sverige och två stentuffa lopp samma dag där hästen dessutom blir så kraftigt uttorkad att det sätts dropp i stor mängd är frisk och startklar betydligt tidigare än så. Här skall det minsann kramas ut varenda krona ur den skinntorra fuxen…

Nu var det tydligen dags för nästa tränare att blunda för djurskydd och sunt förnuft. Nere på Åby har banans vaksamma och för tävlingshästarna så betydelsefulla banveterinär satt ner foten igen. Nu var det finnen Aho som efter ett startförbud åter ville ut och gasa trots ett sår på benet. Hästen reagerade genast när veterinären kände på såret varpå Aho förklarade detta med att hästen “hajar till” av gamma vana (efter att ha haft väldigt ont kan man anta). Hästen ströks av veterinären medan Aho tyckte tilltaget var “löjligt”…

Sånt här fattar inte jag. Om jag startar mina hästar (ofta av relativt låg klass) så kan det bli pengar med lite flax. Att då starta en häst som inte är MINST 100 % skulle minska chanserna till en liten peng drastiskt. För mig finns det inte att jag ens skulle försöka då. Om jag istället hade en av världens bästa hästar, eller kanske “bara” en sådan som Art On Line så vore det lika vansinnigt att ta ut hästen till start om det inte var MINST 100 % på hästen. Bevisligen så springer pållen in finfint med deg de dagar han är kurant, varför då ens anmäla när det inte är hundra? Jo, det gör endast en tränare som är startkåt, girig och dessutom rätt korkad…

Här nere på Phuket rullar allt vidare och idag var jag uppe i Patong och provade färsköl från Phukets egna microbryggeri! Mums för den mörka ölen och för att inte tala om en färsköl på vete.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

God färsk öl från Phuket.

Kriteriehelg som sagt och traditionsenligt så kommer här ett av Stallchefens största kriterieminnen. Håll till godo!

****************************************************************************

Uffe Nordin gjorde 1982 något som aldrig hänt sedan dess, och nog inte kommer att ske igen. Han tog en tränartrippel i kriteriet! Jag bodde mer eller mindre i Uffes stall på den tiden. Ulf hade naturligtvis valt rätt då han var uppsatt på Ex Hammering. Segern såg rätt enkel ut. De andra totoplatserna togs av Solo Hagen, med den då fuxige Frick och Johnny Star med Torbjörn Jansson i vagnen.

Alla tre hästarna var uppstallade på Gillmarken. Den gård som Sören tidigare huserade på. Om man idag tar en tur upp till Åsen, där i Bålsta och kör in på vägen fram till denna fina gård, ja då möts man av ett villaområde! Hela gården är sedan många år jämnad med marken och där hagarna fanns, där Wiretapper, Mustard, Dialekt och även Stall Rosas första pålle, Bussig Pärup betade står idag långa rader av mögelskadade fuskbyggen dit folket från stan flytt genom åren. Det är sorgligt. Hur som helst, Ex Hammering och hans polare stod alltså uppstallade, där på Gillmarken. Vid femtiden på eftermiddagen, den där söndagen stod till sist Uffe i vinnarcirkeln med sin egen uppsittning, Ex Hammering.

Vill ni veta en hemlighet? Egentligen skulle Jim ha vunnit loppet med Solo Hagen! Det var nämligen så att en viss hästskötare från Gillmarken hade slarvat med knäkapporna på Solo Hagen. När det ungefär 500m kvar var dags för Fricken att sätta in stöten med Solo Hagen så gled ena knäkappan ner i karleden. Det gick naturligtvis inte att köra för fullt över upploppet då. Om du tittar på en målbild från loppet så syns det klart att knäkappan sitter i karleden på Solo Star! Det skulle alltså kunnat sett annorlunda ut i den resultatlistan.

Fler minnen från den söndagen.
Om ni åker över järnvägen, upp mot stallbacken på Solvalla en tävlingsdag och tittar åt höger så kommer ni garanterat mötas av en extremt energisk parkeringsfunktionär (ibland står han vid övre parkeringen). En funktionär som alltid pekar med HELA handen. Denne man var en gång polis. Dessutom var han en flitig tipsjägare i Uffes stall. Han kom ofta och fikade i stallet och jagade Uffe i hopp om att få heta vinnare, nästan varje tävlingsdag.

Den soliga söndagen, 1982 var inget undantag. Jag hade jobbat i stallet hela förmiddagen för att bli klar till tävlingarna. När kriteriet skulle gå så tänkte jag och min kompis Göran (son till Hasse Norberg, då travskribent på DN) försöka hitta något bra ställe att se loppet från. På den tiden så var det nämligen fullt med folk på Solvalla då det kördes trav. Inga platser vid staketen fanns kvar, så vi letade upp en mycket bättre plats. På taket till det ölhak som låg till höger om E-läktaren, nu rivet, där press centret idag ligger. Vi gick upp på taket när defileringen till kriteriet just skulle gå.

Naturligtvis så hade vår alltid lika vaksamma polis, dagen till ära ej i tjänst, sett oss och skulle så klart göra en insats för samhället. Precis innan start så kom han skrikande bakom taket. Vi låtsades inte höra honom men han var snabbt uppe på taket och skrek, -kom ner från taket annars kommer jag och hämtar er. Göran klev ner direkt, men rebellen i mig sa något annat. -Om du kommer närmare så kastar jag ner dig på en gång, skrek jag tillbaka. Han hade alltså väntat ut oss till loppet skulle gå så att vi garanterat inte skulle hinna hitta några nya platser. Eftersom minuterna gick så var det dags för bilen att fälla ut vingarna. Polisen själv ville så klart inte missa loppet så vi såg loppet tillsammans på samma tak..

Denne fd. polis ser vi alltså, än idag på Solvalla där han, med outslitlig pondus dirigerar in bilarna på grusplanen. Sommartid sitter han nere på Stallfiket på Skrubbs i Statoil keps och letar vinnare. Vi är fortfarande goda vänner. Och som sagt, Solo Hagen skulle ha vunnit Kriteriet...

_____________________________________________

 

 

Hinner inte mer nu. Ni skall få en stenklar vinnare till lördagens V75a sedan även vinnare av Travkriteriet! Vi börjar med tredje avdelningen på lördagen. Här fortsätter man att lira på ickevinnaren Dileva Käll. Jag säger Canaka B.F. och ger er 11 gånger degen. Sedan var det kriteriet. En tunn upplaga där Tarzan får ny lagerkrans, den här gången med Standout, körd av Sobrilström. 9 gånger fick vi där.

Så får det bli…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar