Fredagsbrev, arkiv

24 augusti 2012

Tv bestämmer när det är höst…

Hur ska vi göra med travsporten i Sverige? Klyftan mellan bredd och topp är nu så stor att det snart är ohållbart. I våra medier fokuseras det nästan bara på spel och topp. Om man går in och tittar på webbupplagan av den kvällstidning som lutar åt vänster så är det på “travsidan” alltid 75 % spelinriktat, 20 % elitinriktat (av dessa är 92 % Svanstedt) samt till sist ungefär 5 % breddsport. När det gäller den sistnämnda delen så kretsar det mest om Se & Hör inslag. Tittar vi på de rörliga bilderna som representerar travsporten i tv och datorer så ser det ungefär likadant ut,

Uppe i Hästsportens hus har det ju alltid sett likadant ut. Spelet ligger som första punkt och när det gäller själva sporten så är bredden fullständigt nonchalerad. Detta synsätt ligger till grund för den nedgång vi nu sett under flera år. Tyvärr så kommer det att gå ganska fort utför nu och jag ser massor med lösningar men jag undrar om det kan vara för sent.

Varför är det så viktigt att satsa på vår toppsport egentligen? Behöver vi verkligen Svanstedt, Nurmos, Tarzan och de andra elefanterna? De flesta skriker säkert JA! men jag ställer mig lite undrande. De behöver i alla fall oss! Inom den “vanliga” sporten så är alltid eliten och toppen av varje område mycket viktigt. Alla som sparkar boll som barn och gillar fotboll vill ju bli en ny Zlatan, det är väl ingen som ligger i barnkammaren och drömmer om att bli en ny Håkan Mild? Håller man på med utförsåkning så är antagligen Anja Persson och André Myhrer idolerna, knappast Jens “Plockepinn” Byggmark. Inom travsporten ser det inte riktigt ut så. Det är få småtränare och amatörer som har ett seriöst och allvarligt menat mål att uppnå en verksamhet med 200 häst i träning. Ett SERIÖST mål för en hästägare är att äga en häst som försörjer sig och som kan ge glädje, stolthet och gemenskap, att stå i vinnarcirkeln efter en Elitloppsseger är inget direkt mål men visst, en kul dröm att fantisera kring.

Vad spelet beträffar så är det INTE direkt beroende av “toppsport” som en del tycks tro. Visst, vi skall ha en “Elitserie” där de bästa möts men vi skall inte övervärdera vikten av just “topp” för spelet. När Gulddivisionen rullar iväg med den riktiga traveliten bakom vingen så ökar inte liret, snarare tvärs om. Nej, då är det betydligt intressantare och spelvänligare att bena ut ett långlopp med flera volter.

Tarzan har ju den senaste tiden sopat rent i travloppen och skattkistan ute i Enköping börjar bli så full så det knakar i gångjärnen. Precis överallt ser man nu Melander. Det är absolut inget fel i det men hur många är det som vet hur det gick i amatörkuskmatchen mellan Malta och Sverige i veckan som gått? Jasså? Du hade ingen koll? Det kan bero på att denna match kördes som 5e och sista lopp igår eftermiddag på Sundbyholm… Snacka om att gömma undan breddsporten.

Jag har ju varit nere på trivsamma Visbytravet en del under sommaren och där osar det breddsport kan jag lova. Ett tydligt tecken på det är att man nästan alltid tittar i “andra änden” av prisskalan i travprogram och propositioner. Riktigt bra är det när man kan läsa “8 prispengar”. Det är i den änden de flesta faktiskt lever i. 2 matlappar är en pall kraftfoder och ett par nya knäkappor. Jag tror “säkert” att Walmann och Nurmos känner igen sig. Tro nu inte att det fattas “toppsport” bara för att man ser det viktiga i “bredden”. På lilla Gotland står det i alla fall ett gäng Gulddivisionare och jag kan garantera att det springer ett stort antal kommande V75 vinnare bland unghästarna i beteshagarna.

Jag har tjatat kring det här ämnet i 15 år och fortsätter väl ett tag till. Jag har ett reviderat 10 punkts program för att rädda travsporten. Kanske en dag så efterfrågas detta och då kan jag nog stå till tjänst. Tills dess kan vi bara stå och titta på när muppar och rufflare förskingrar, jobbar i egen sak, ryggdunkar och slår upp hål efter hål i Regalskeppet “Travsport”.

Vill du ha ett presentkort på 50:- från Siba? Klicka här!

Vi lämnar detta och går snabbt över till tv. Oavsett vad de säger på SMHI och våra väderleksrapporter så är det tv som bestämmer när det är “vår” och när “hösten” är här. Just nu rullar alla stora tv produktioner igång och vi andas “höst”. Tv3 har rasat totalt och jag tror att det är lättare att rädda travsporten än den kanalen. Förr om åren hade de ofta en hel del fräscha program som var en motvikt till t. ex. trötta Svt. Nu är det väl bara “Efterlyst” som har något som helst värde i kanalen. För att över huvud taget kunna stå upp mot de andra kanalerna så tidigarelade man sin “hösttablå” och i lördags sändes första avsnittet av “Pluras kök”. Ett ganska trivsamt program där Kula Plura är riktigt behaglig och småskoj att följa. Under första säsongen var gästerna ganska coola och avslappnade då hela produktionen kändes lite “underground” men nu har det blivit ett hajpat program där man står i kö för att få vara med och plötsligt har det blivet lite “stelare” och mer tillrättalagt. Programmet är bra, men var bättre från början om du frågar mig.

Robinson är visst igång “igen”. Lite för mycket testosteron för min smak när Paolo Roberto står och skriker så saliven rinner ner för hans för trånga T-tröja. “Robinson Robban” är ju med och han sägs ju ha blivit mogen och vuxen nu som småbarnspappa men när han i veckan stod hos Filip & Fredrik och tuggade i sig 11, 5 meter lakritssnöre på tid så förstod jag att så inte var fallet. Adjö Robinson…

Doobidoo! Ikväll är det höstpremiär för programmet som Lasse Kronér hittade på. Precis som i de flesta svenska program av liknande sort så är det rundgång på deltagarna. Caroline af Ugglas har varit med förr men det har ju alla andra med. Själv uppskattar jag mest “arkivet” när det blir en djupdykning ner i Svts gigantiska tv skatt. Någonstans där nere i kulvertarna ligger antagligen bandet från “Musik på spel”. Tv-programmet som spelades in på Nalen 1972. Det var där som Ut. spelade “Rosa på bal” på dragspel tillsammans med Hasse Tellemar…

Lasse Kronér blir Lasse Holm…

Nej mina rosa vänner. Ha en trevlig hösthelg så hörs vi igen. Jag ber att få lämna en fin vinnare till helgen uppe på Bergsåker. I 5e avdelningen startar Dileva Käll, Elitloppshästen som vägrar vinna lopp. Hon är verkligen en pålitlig matlappsjägare och i detta yrke har hon dragit in många sköna millar. Så länge nosen på märren är kortare än på en krockskadad bulldog så behöver vi INTE tänka på henne. Nu är hon ute i ett gäng som hon normalt är 50 meter bättre än men det spelar ju ingen roll. De som har samma tankar som jag lägger då in pengen på Braås Palema men även de, tänker fel. Oskar J Andersson kör bra och Victoria Fame har snuskform. 11 gånger degen och Dileva Käll får nöja sig med andraplatsen.

Så får det bli…

1 kommentar:

  1. Hög klass på det tipset , märks att du varit med förut ,t.o.m.oddset var rätt Tack så mycket.

    SvaraRadera