Fredagsbrev, arkiv

31 augusti 2012

Derbydags…

Regnet faller utanför fönstret vid fiket i Eker C. Det är åter dags för derbyhelg. Olle Goop får en ny chans att vinna det “enda lopp” han inte vunnit. Har han någon chans? Nja, det ser inte så ut. Årets startfält är jämnt. Det finns några hästar med bättre kapacitet än de andra, sedan finns det en del med bättre skalle och sedan har vi dem med toppform. Form slår klass säger man men slår form “skalle”? Svåra frågor men inga svar. Bon Frecia är kanske en av de tre bästa hästarna i loppet men det blir “alltid” trafikproblem för den hästen. Från Hultmans stall ser väl Panne De Moteur ut som den bästa chansen och jag fick precis info från de gröna markerna att allt verkar bra efter kvalen på båda hästarna och Panne verkar vara “extra allt” just nu så det blir en kamp där det finns spår från Nordins stallgång uppe i stallet på Solvalla, tidigt 80tal. Norse på Mellby jobbade vid Sören och Stefan Hultman hos Uffe när Sören drog. Jag fick glädjen att kampera med båda i detta stall ¨då det begav sig”. Jag hoppas och tror på Ekeröseger fast det är antagligen Mellby Viking som får stå i vinnarcirkeln på söndag eftermiddag och jag förväntar mig att man sytt upp en gul kavaj, även till Norse!

Tidningen “Café” ger dig en gåva från “Björn Borg”. Klicka här!

Nästa år är det 30 år sedan jag åkte ner med min ungdomskärlek och farsan med nattåg till Malmö och ropade hem en “kanon” på auktionen.

Året var 1983 och jag jobbade hos Uffe Nordin där jag hade pappas och min pålle, Bussig Pärup. Det var dags för Derbyauktion nere på Jägersro och när jag bläddrar i katalogen ser jag till min stora glädje att Doris Gunnarsson, Höör skall sälja Bussigs halvsyster “Epona Pärup”. Jag blev i eld och lågor och lade in en massiv kampanj på farsan som redan hade knepigt att finna förtjänsten i storebror Bussig. I Uffes stall jobbade även Mia “Tummen” Wahlberg och hon hade, precis som Åke Lindblom varit över i mattpiskarlandet och jobbat. Eponas pappa var, Count´s Pride. En helt ny hingst som kommit till Lassagården. Nu var det så fiffigt att Tummen sett hästen live i USA så hon kunde verkligen rekommendera honom som hingst. Sagt och gjort. Pappa bokade en resa till Kanarieöarna i samband med vår tågresa ner till Malmö. Annette och jag låg i sovkupén och lyssnade på farsans näsfanfarer som skulle få Nils Landgren så avundsjuk så han hade knäckt sin trombon över knäna. Väl framme i Malmö så kastade farsan in sin väska och tennisrack i en box på stationen och det bar iväg med taxi ut till Jägersro. Det var dags för en stor 2årings auktion ute på Jägersro och ridhusläktaren var full med folk. Pappa hade redan hunnit med några bira och satt bra uppe på läktaren medan jag och Annette var nere vid boxarna och tittade på den vackra 2 åring som var själva objektet. Vad vi inte visste var att denna flicka var identisk med den häst som Göran Edlund, bara några dagar tidigare hade sprutat upp ett framknä på och sedan lastat ner till auktionen.

Birka Cruises bjuder dig på en gratis kryssning för 4 personer. Klicka här!

Count´s Pride var ju ny och oprövad som hingst i Sverige och jag hade sagt till pappa att vi skulle hänga med till 20 000:- men inte längre. De startade på 17 000:- och det tog bara några rop innan vår limit var nådd. Jag gick besviken upp till pappa på läktaren och sa att det bara var att glömma affären och han höll med. Med hängande huvud gick jag ner till volten där man gick runt med den vackra Epona Pärup samtidigt som buden bara höjdes. Till slut var det två kvar som bjöd och den ena var Bo W Takter. Klart att den där trollkarlen ska få henne med, tänkte jag uppgivet. Det bjöds “25” och Takter kontrade med “26”. Direkt hördes “27” uppe från läktaren och Bosse avvaktade lite innan “28” blev bjudet. Så där höll det på tills Takter ropat “35”. Man hörde “första”, “andra” och……. “38” !

Epona Pärup gick iväg för 38 000:- och det blev INTE Bo W Takter som köpare. Jag gick upp till läktaren där farsan satt med en ny öl. “-Hon blev i alla fall på tok för dyr så det är inget att deppa för”. Farsan nickade förstående och svarade, “-ja, vi hade ju satt 20 000:- som max så det var inte mycket att göra”. Det blev tyst en kort stund sedan säger pappa, “-jag vet vem som köpte hästen” . “-Vem då?” undrade jag. “-Jag måste ta en taxi till stationen och hämta väskan och tennisrack, jag skall vara på Kastrup om en timme, du och Annette får ordna med en transport hem till vår nya häst”.

Farsan hade alltså bestämt sig för att Epona skulle komma med hem till sin storebror och hade Bo W Takter inte en chans! Du kan nog ana hur stolt och glad Stall Rosas unga tränare var när vi beställde transport upp till Solvalla av Sören Persén. Väl uppe på Solvalla så ville Uffe Nordin gärna provköra vårt nyförvärv. Ulf hade ju en förkärlek för Lassagårdens hingstar (vem har väl glömt när Uffe hade med sig Langemar ut till Lassagården och kom tillbaka med hela årskullen från “Fashion Blaze”. Uffe var mycket imponerad av Epona Pärup och det verkade som att vi nu hittat en blivande stjärna.

Året efter flyttade Uffe Nordin till Frankrike och jag hamnade ute på Drottningholm med Stall Rosas två springare. Epona Pärup hade blivit en riktig kanon om inte hennes högra framknä satt stopp. Jag tog min licens med henne och körde även mina första lopp med Epona. Tyvärr så blev det bara ett fåtal starter innan vi fick lägga ner hennes tävlingskarriär. I aveln lämnade Epona några riktigt FINA hästar varav Tarzan köpte den första.

Count´s Pride blev sedan en av Sveriges bästa avelshingstar genom tiderna och redan i hans andra kull här hemma fanns en Derbyvinnare i form av, Jet Ribb! 2 dagar efter att vi ropat hem Epona Pärup så står Bo W Takter i vinnarcirkeln nere på ett regnigt Jägersro efter att ha vunnit Svenskt Travderby med Micko Fripé…

eponaalbum ep11112

Epona Pärup då det begav sig.

Epona Pärup kvalar. Nördnostalgi.

 

Vill du ha ett gratis presentkort från SIBA? Klicka här!

Regnet fortsätter att ösa ner och det är dags att slå ihop maskinen för den här gången. Förra helgen så satt Victoria Fame klockrent till mumsigt odds trots trafikproblem på vägen. Vi fortsätter på framgångsvågen och det blir åter ett lir i lärlingsloppet för ston. Förra helgen släppte spelarkollektivet upp Victoria Fame i behagliga 11 gånger när de lastade in på bromsklossen Braås Palema och jag tror att man gör samma misstag igen. Det kommer att liras på Svanstedts hästar i loppet trots att de bränt med 13 av de 15 senaste hästarna från stallet på slutet och då får vi andra 14 gånger smöret på vinnaren Lady Montechristo! Tack för degen pojkar…

Läste att Svanstedt “slagit ner” en vakt uppe på Bergsåker förra helgen. Passar perfekt på profilen av en man som vägrar visa körkort för polisen. Är det någon som skulle kunna se t ex. Jörgen Sjunnesson eller Henrik Hoffman i samma situation som Svanstedt vid en stallgrind?!

Trevlig helg mina rosa vänner.

Så får det bli…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar