Fredagsbrev, arkiv

27 juli 2012

Är hästägarna pantade eller kuvade?

Ok, igår var det en solig dag nere på Visbytravet men i övrigt? Nej, en skitsommar är vad det blev. Redan nu börjar kvällarna bli mörkare och snart ses vi vid frysarna ute på COOP Forum rivandes bland kräftkartongerna. Elitloppet passerat, Sprintermästaren och Stochampionatet likaså (Grattis Svante, de glömde visst den som gjort jobbet och fokuserade på passageraren istället). Nu kommer Hugo Åbergs sedan är det några veckor tills det blir Derbykval och Derbyt. Då börjar löven falla och sedan står man ute på Solvalla i regnet och tittar på ett gäng slitna pållar i Travkriteriet. Thats it! När sommaren blir kass så rullar hela året på i snabbare takt och ute på Menhammar har man antagligen redan börjat uppladdningen till kommande januarisöndag i baguettelandet.

Vi fortsätter med den gröna tränaren här ute på Mälaröarna. Nu kan vi läsa att han börjat städa ur lite i stallet. Inget konstigt med det alls. Ibland så kan det säkert behövas. Hästar som inte riktigt räcker till och kanske även hästägare som bara sprider negativ energi i verksamheten. Ingen har väl glömt den där dagen då Ivo Malmgren kom och klagade i stallet nere på Åby efter att han ansett att Stig H stallkört så hans egen häst, Utah Bulwark inte “fick” vinna. Johansson lämnade hästen i ett grimskaft till Malmgren och sade adjö! När Claes Boko flyttats från Hultman till Stig H så har media gjort två “parallell scoop”. Ägaren får “förklara” varför pållarna flyttas och sedan får tränaren ge sin syn på saken. Egentligen så är det här inget konstigt alls. Tränaren tränar de hästar han vill och ägaren väljer de tränare han eller hon vill. Visst var det Bravo sund som flyttades runt bland “alla” tränare i Sverige när det begav sig?!

Nej, det som gör det här så märkligt är hur vi ser på själva relationen mellan kund och utförare inom travsporten. Gårdagen på Visbytravet var ju nattsvart vad vårt tävlande beträffar men dagen blev ändå, som vanligt, mycket trevlig. Jag pratade lite med Hans G som var nere för lunchsändningen och vi kom in på “travsportens framtid”. Den här eviga frågan kring hur vi skall kunna få in nya aktiva och fram för allt, nya ÄGARE i travsporten. Här ser det ganska mörkt ut måste jag säga. Lite senare på eftermiddagen blev det snack med en Stockholmsbaserad hästägare som haft både stor och mindre verksamhet och även där kretsade diskussionen kring hästägandet och förhållandet till tränaren (utföraren).

Vill du få en jämnare och snyggare rakning?


På båten upp till Nynäshamn igår kväll så funderade jag en hel del på hur det ser ut och hur det “alltid” har sett ut och det är ju egentligen helt galet! Hur naiva och “pantade” är våra hästägare? Det finns en märklig “distans” mellan ägarna och tränarna. De större tränarna anställer till och med en “mellanhand” för att kunna upprätthålla en ännu större distans. Om jag vill köpa en tv så väljer jag ur ett enormt utbud och när jag besöker varuhuset är jag KUND! Jag har pengarna, jag betalar den anställdes lön, jag ordnar bonusarna till cheferna och det enda jag vill ha tillbaka är en tv! Det här känner alla till och här ser man naturligtvis till att jag får som jag vill. Jag kan vara dryg, krånglig eller allmänt tråkig men det är ändå jag som är kund. När jag lastat in min tv i bilen så är jag nöjd och “utföraren” likaså.

Om min bil skulle lägga av ute på Essingeleden och jag får fordonet bärgat till en bilverkstad så skulle jag naturligtvis inte acceptera en faktura på 11 500:- från bilverkstaden där det stod “lagning av bil” när det var dags för hämtning av fordonet! Jag vill naturligtvis veta exakt vad som är lagat och vad som är bytt. En hästägare idag sitter tyvärr i den sitsen. Ända sedan det fakturerades “kvällstidning” på Dialekts faktura och hästägarna hos Sören Nordin stängdes ute från stallet med ett rep och en skylt vid stalldörren så har det varit likadant. Idag känner vi till massor med saltade fakturor där tränaren tagit ut hel transportkostnad för varje häst i bussen när det åkts på trav. Om bussen kostar 3 000:- till Gävle från Solvalla så har fem hästars ägare betalat 3 000:- x 5 vilket blir 12 000:- rakt ner i tränarens ficka. Kanske är det därför som tränarnas vagnpark alltid vida överskrider det “inkörda”.

Vill du veta varför detta kan ske just inom travsporten och inte hos elektronikföretagen? Jo, det är för att det är så jäkla KUL att jobba med travhästar! Det är den enkla sanningen och därför kan de tio stora elefanterna (det finns något eller några få undantag) utnyttja den sanningen. Ingen, verkligen ingen skulle sälja tv och stereo för “skojs skull”. Inom travsporten finns det faktiskt de som bedriver sin verksamhet bara för att de tycker att det är så himla SKOJ!, någon vinst får de aldrig i verksamheten. Det låter kanske lite märkligt men så är det. Det finns naturligtvis en gräns för hur länge och hur mycket man orkar där i travskuggan. Detta innebär att en del mindre aktörer nu lägger av medan de stora fortfarande kan spendera hur mycket de vill.

Så länge hästägaren som haft en vinnare på Solvalla ändå måste lägga till när månadsfakturan från Stig H kommer, inte vågar eller kan ifrågasätta kostnaderna så kommer detta att fortsätta. Det skulle behövas en “Hästägarombudsman” som granskar, jämför och driver hästägarens frågor. Om Walmann fakturerar 1 500:- för en skoning i sin fabrik kanske hästägarna kunde få vara med och “se över” sina kostnader. Kanske kunde Jocke Hedlund driva sin egen verksamhet och sko på kundens bekostnad och inte Walmanns? Där skulle ägaren kapa en kostnad direkt. Hur mycket pengar har Kari Lähdekorpi dragit in på själva transporterna av hästarna genom åren? Någon som vet? Hemska pengar som en “Hästägarombudsman” säkert skulle kunna hålla koll på och även korrigera ner. Som du förstår finns det massor med pengar att spara för den utsatta grupp som kallas hästägare i Sverige.

Har inte tränaren sin fulla rättighet att driva sin verksamhet precis som han eller hon vill? Har inte tränaren rätt att ta ut “hur mycket som helst” för skoningar, avmaskningar, utrustning, utselningsavgift osv? Jo, absolut, men om kunden fick en större inblick och möjlighet till påverkan så skulle det se helt annorlunda ut. Då skulle de mindre tränarna äntligen få chansen. Då skulle kunden precis som när man köper en tv kunna se var man får “mest för pengarna” och den som tror att man får det hos Nurmos, Walmann, Svanstedt och de andra elefanterna har fetfel!

“Prins Åke” som alla verkar älska att hylla till skyarna har 105 hästar i startbar ålder i sitt stall som tjänat mindre än hundra tusen kronor! Halva stallet går således med brakförlust men fakturorna innehåller garanterat samma fetthalt. Timo Nurmos har mer än 30 hästar i startbar ålder i sin träning som inte tjänat en ända krona! Ändå får dessa hästägare betala en bra slant när Nurmos lastar in till Solvalla för snabbjobb när träningsförhållandena ute på Fituna inte duger. Som sagt, Sveriges stora travtränare har en helt egen veklighet som är väl skyddad och dold.

Ett tips till den tränare som verkligen tycker sig vara duktig och kompetent. Var med och dela riskerna! Avstå från faktureringen och ta mer procent! Jag är övertygad om att det finns massor med hästägare som skulle kunna erbjuda massor med “procent” på sina hästar. Det skulle kunna fungera så att tränaren får ett förslag om en häst. Man skriver sedan ett avtal om en viss tids träning och en fastställd procentsats på insprunget. Att våra stora och “duktiga” tränare skulle våga sig på detta är antagligen en utopi men de mindre tränarna har här en gyllene chans att få in bra hästar i träning. Ni jobbar ju redan “gratis” idag Man skulle kunna sätta upp en marknadsplats för tävlingshästar där tränarna får gå in med sina “anbud” avseende “tidsperiod för träning” samt önskad “procentsats” sedan kunde hästägaren titta på förlagen och sedan välja. Märker ni att det börjar likna en form av verksamhet där även kunden får vara med och påverka. Nu darrar man ute i travfabrikerna runt om i landet…

Flirt fair - SE

Nej mina vänner. Jag måste vidare in och handla hummer inför helgens lokomotivgrillning. Ha det gått så hörs vi igen. Att Eliott Hall skulle vinna förra helgen var ju lika stenklart som att Nahar inte kommer gå ett hammarslag för Bergh. Oddset var ok men till kommande helg har jag något mumsigare. Det liras friskt på Svanstedt i Guld men Beanie M. M. fäller Monster Drive med en brakskit! 8 gånger är lite klent men det får duga.

Så får det bli…

9 kommentarer:

 1. Mkt bra fredagsbrev

  Mvh Norrlandsmuppen Håkan

  SvaraRadera
 2. Dennis,
  Bra skrivit, som vanligt.
  Många mindre tränare, skulle ta chansen att träna på procent av vinstpengarna. De större är nog inte lika flexibla.
  mvh
  gunnar

  SvaraRadera
 3. Vad jag förtår så har du inga hästar i träning åt andra! Men OM du hade det och skulle lägga upp din arbetsdag efter ett schema med fortkörning, skoning, logistik till tävlingar o annat så kan följande utspela sig enligt ditt recept på kostnadsbesparingar:
  Dennis har 30 hästar i träning fördelat på 18 olika hästägare.
  Fortkörning: Hästägare A,B och vill inte se lärlingen "trötter" köra jobb med sin häst. Åtgärd? Byt lärling allt för kundens bästa. Hade du ingen ledig? Ring in någon och betala ur egen ficka.

  SvaraRadera
 4. Scenario 2: Skoning. Hästägare d,e,f gillar inte räkningarna från di hovslagare. Nu kommer4 det tre olika hovslagare enligt kundens önskemål. Va, hade du inte 3 platser de kunde stå på samtidigt som du skall sela ut för fortkörning. Bygg ut och betala ur egen ficka.

  SvaraRadera
 5. Scenario 3: Dennis har 4 till start på ÅBY. Finaler i V-75.
  Nu vill ägaren till den ena hästen dra själv. En vill åka med Stig H, det har han alltid gjort. En stryks för Hovslagaren som kunden ville ha hann inte o sko tidigare och när han kom fredagkväll så fick hästen lugnande. Dennis startar hästbilen o drar själv sista hästen. fakturerar bara 30%. resten ur egen ficka.

  SvaraRadera
 6. Slutresultat: Dennis höjer nu sin provision från 10 till 20% på inkörda. helt plötsligt så kör han in mycket mer än tidigare. Eller!?!
  Men han står för Hovslagare, transporter, extraperonal, veterinärer anmälningsavgifter m.m. Dennis går i konkurs. pengarna i egen ficka räckte inte till.

  SvaraRadera
 7. fan vad bra! behövs nya koncept om detta är bra spelar ingen roll!

  tycker vi borde börja med en certifering av kuskar, många värdelösa som kallar sig proffs som inte borde vara det!

  SvaraRadera
 8. Det finns ju redan "certifiering"! Bara att läsa innantill på ST's hemsida under resultat. Sedan är det upp till oss hästägare att välja. Allt annat snack runt omkring med kostnader hit o dit är bara ett tecken på att man inte hängt med kostnadsbilden från sportens sida. knappast månadskostnaden från tränarna som är boven. Kolla utvecklingen på förstaprisen de sista 20 åren och kolla på kostnadsläget under samma tid. kolla sen på spelutvecklingen under samma tid.

  SvaraRadera
 9. Absolut, men nu e det ju tal o om att få in nya hästägare och du kan hålla med om det finns ganska dåliga tränare som ändå har mycket häst, mycket pga att dom e väldigt trevliga och ger hästägaren valuta för sina pengar genom att prata och hitta på förklaringar varför de inte blir bra,(tro mig haft häst hos flera proffs i många år) Alla hästar kan ju inte bli bra, men det som händer med sporten idag är inte bra heller, därför krävs det att alla hjälps åt att hitta på nya lösningar så alla uppslag är ju bra!
  men visst borde inte finnas ett lopp under 30 tusen idag!
  o

  SvaraRadera