Fredagsbrev, arkiv

03 februari 2012

Bonjour…

Hur många hästar har i ett Pda varit bland de fem första i mål efter ett lopp i tredjespår och dödens hela vägen? De är inte många men Maharajah har i alla fall lyckats med det. Vi återkommer till det lite senare och börjar istället med vår nya “moderna” skola! I Sollentuna strax utanför Stockholm har man beslutat att alla elever skall använda sig av “läsplatta” (typ, iPad) istället för att köra med böcker, suddgummi och pennor. Det gäller att hänga med i tekniken tycks man tro inom skolväsendet. Frågan är bara om det verkligen är så viktigt att “hänga med i tekniken” inom skolan? Personligen tror jag att det är viktigare att eleverna LÄR sig något istället för att som huvudmål se till att det sker “modernt”. Tittar man på hur det står till med dagens elever och ungdomar kan man konstatera att de bara blivit “dummare”, slöare och olyckligare. Att våra ungdomar tappat “verklighetsuppfattningen” alltmer visar sig tydligt. Gymnastiksalar och ungdomsgårdar gapar på många ställen tomma medan ungarna sitter inlåsta i sina rum och lever ett fiktivt liv genom mobiler och datorer. Förr i tiden stod ungdomarna och gapade “-vi har ju ingen lokaaaal”. Idag sitter de i köket och skriker, “-faan vad bredbandet suger, vi måste ha ett snabbare morsan”. Hemma hos oss är situationen i det närmaste parodisk. Två tjejer 14 och 16 år visar dagligen upp ett klart dysfunktionellt beteende. Den ena ungen slår de flesta rekord när man finner henne liggande i soffan med tv:n på, datorn på magen och mobilen i handen! Det är ruskiga scener som utspelar sig. När andra ungen kommer hem så blir det än värre. Då kan den ena skicka sms från köket till den soffliggande systern i rummet bredvid. En gemensam middag på ett sunt sätt är en utopi. Mobilerna åker upp mellan varje tugga och jag kan garantera att nästa krämpa efter “musarm” kommer att bli “gamnacke”. Ibland träffar ungarna en och annan kompis “på riktigt”. Fast när man kommer in i rummet hos dem så sitter de oftast tysta och sms:ar till andra “kompisar”. En fullständigt sjuk situation som vi föräldrar inte gör speciellt mycket för att stoppa. Jag tvingade av en av tjejerna sin mobil en kväll och sa att den skulle ligga på bänken i hallen tills nästa morgon. Flickan blev till slut hysterisk och det slutade med att hon gråtande och skakande fick ta upp mobilen på sitt rum. Även datorerna går varma hos ungarna, dygnet runt! Jag brukar stänga av routern nere i hallen på kvällen när de gått och lagt sig. Det tar inte lång tid innan man hör tassande steg i trappan och vips så är de uppkopplade mot låtsasvärlden igen!

Nu vill man alltså ta bort de “analoga” böckerna och pennorna och införa läsplattor i stället. I och med detta så tar man bort en viktig dimension ur deras utbildning. Alla vet att det är betydligt behagligare och bättre att läsa Travronden “på riktigt” än att fladdra runt i pdf filer genom “E-tidningen” och det är naturligtvis likadant med böckerna i skolan. Det är mycket i samhället som blir bättre av effektiviseringar och ny teknik med med utbildning och informationsintag så är det inte alls säkert att det fungerar likadant. Ungarna lyssnar på musik via “spotify” istället för på radion i mobilen. Inte för att de skulle ha valt Sveriges Radio före chipsreklamsstationerna men chansen till informationstillförsel hade i alla fall ökat om de valde radion. Tror du att ungarna hemma sett ett nyhetsprogram på tv det senaste året? Nix, det är amerikanska skitprogram av olika sort som går som en geggig massa ur platt tv.n. Det ser illa ut för “de små”. betygen blir sämre och sämre och skall vi nu kasta ut läroböcker och pennor från klassrummen så kan vi snart räkna med att våra söta små telningar inom en snar framtid kommer att bli underbegåvade muppar…

Vi lämnar skolan och ungarna och går tillbaka till den gångna Pda helgen. Jag tycker nog att det ser ut som att Maharajah går exakt lika fort när han kommer upp ur backen som han gör över mållinjen! Tänk om man sa, “-ok, vi kör ett varv till”! Ready Cash skulle spotta ut bettet ganska omgående men jag är övertygad om att Maharajah hade kunnat gå ett 15 varv efter målgången! Precis som förra året kommer det att visa sig vilket styrkefenomen han är, när de kommande två loppen är genomförda. Att gå i tredjespår halva loppet för att sedan ligga i dödens och dra fram konkurrenterna skall egentligen vara en omöjlighet nere på Vincennes. Titta bara på Iceland som fick en Bregott-resa invändigt, det var tomma linor 800m kvar! Hultman har, även denna gång, haft en stor börda på sig när kappvändarna för någon månad sedan började haussa för fullt. Direkt efter målgång så fick han visst frågan om det var avelsboxen som gällde! Stefan blev ganska “kort” i svaret och genast började man mumla om divalater och tjurskallighet. Hade det istället varit Albanen som varit föremål för en sådan fråga hade han bett media dra åt helvete och “vi” hade tycket att Ludde är en “kul skit” som visar känslor. Hur som helst så var det åter en trevlig helg nere i Paris och nog längtar man mer till nästa Pda än till det där tillknäppta taktikloppet som avgörs vid spårlottningen sista söndagen i maj…

En del var på mig nere i Paris och tyckte att jag varit “stygg” mot Bergharn när jag “hjälpte till” med översättningen av hans reportage. Det finns tydligen de som tror att översättningen är EXAKT! Döm själv, klicka här!

I kväll var det tänkt att Mellby Tiptop skulle sopa rent uppe på Romme men en hovböld satte stopp. Vi hoppas på snabbt återhämtande så kommer vi igen. Förra helgen hade jag fått Relax Jet klar på V75. Han stod i nästan 20 gånger och blev “bara” tvåa. Detta reparerar vi med en ännu klarare till Mantorp. Ingen tar en längd på Democrat i första och oddset blir 8 gånger. Den bjuder jag på.

Så får det bli…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar