Fredagsbrev, arkiv

30 september 2011

Kriteriehelg…

Jag ordnade en bra resa till Phuket åt en god vän för att tag sedan och nu, mitt på fredagen så har de antagligen precis kommit fram och glidit ner i poolen. Eftersom jag själv nyligen kommit hem från “Paradiset” och här hemma nu mötts av den mörka trista hösten så borde jag således vara djupt deprimerad men i samband med att Kriteriehelgen nu är här så drar ju Idol igång och vips, så känns hösten mer uthärdlig. Jösses vad jag ska dra in deg på Idol under hösten!

Kriteriehelg innebär samtidigt den stora auktionen. Här snackar man om “köparens marknad” när ekonomin är knackig i allmänhet och uppfödarna går på knäna (undantaget vissa “gröna” stuterier med egen sedelpress). Visst kan det vara så. På auktionerna ställs en gigantisk mängd unghästar ut till försäljning och efterfrågan är som bekant inte alls i samma nivå. Detta innebär alltså att man kan ropa in en häst för 75 000:- som redan kostat uppfödaren det dubbla. Ebberöds Bank för uppfödaren och mumma för köparen eller???

Nja, nu är det ju inte bara själva inköpet av pålle som är kostnaden. En ettåring som gör ALLT rätt på sin väg har ungefär 35 % chans att komma till start som 3åring och gör den det så är det väl kanske samma 35 % chans att det ramlar in deg första säsongen. Redan här ser man hur chanserna till återbäring krympt ihop till ett dammigt russin.

Idag kan du köpa en Rover, årsmodell 2008 för 20 000:- En bil som kostade närmare en halv mille för några år sedan. Varför? Jo Rover “finns inte längre” så service, reservdelar och reparationer får du leta efter bland “Blockets” annonser och då oftast till mobilnummer som börjar på “0048”. Antagligen så går SAAB samma öde tillmötes. Det är som sagt samma sak med travet. Det spelar ingen roll om man skänker bort hästarna till folket. Chansen att få någon krona tillbaka är på tok för liten. Att ha häst i A-träning är löjligt dyrt (och dessutom inte alls prisvärt). En hästägare hos Solvallas störste tränare hade glädjen att ha V75 häst till start. Jag tror det blev ett tredjepris samt någon mer placering och insprunget för månaden blev typ, 48 000:- När Solvallatränaren skickat iväg månadsfakturan (ja, jag vet att det går via TDS men “bildligt) så stod det 45 000:- för en månad! Dryga tre tusen kronor kvar till ägaren…

Sveriges alla småtränare, de som tar mindre betalt (de som kör hästbussen själv till banorna och inte åker bakom med sin egen Mercedes) har mycket svårt att marknadsföra sig. Vi har idag trav i tv 7 dagar i veckan och flera sändningar per dag. Vi har ett flertal olika tv-produktioner som går parallellt (vilket är fullständigt vansinne) och i nästan alla sändningar får vi se samma nyllen. Jag vet att man “försvarar” detta med att dessa aktörer är stora och har många hästar till start (mycket spelinformation) och därför tycker att det är viktigt att ha med dem. Detta är ju nonsens. Vi har klarat oss utan Grisfösar muppen framför micken under lång tid och INGEN bryr sig om det. När jag pratar med “folket på stan” så tror de bara att vi har fem tränare och fem kuskar i Sverige! De har sett den dryga bilhandlar´n från Halmstad, finnen från Fituna som tar 2 000:- i avgift för att ha en häst i hagen under fyra dagar, Norrmannen som aldrig haft hästskit på skorna under en intervju, Kostymtränaren som är bisittare med hörlurar osv. Sedan tror de att “Kihlström” och “Adielsson” och “Goop” är några familjer som föder fram 40 kuskar om året. När trav-tv gör en avstickare och visar upp en “doldis” i rutan (antagligen för att Walmann stannat hemma från tävlingsdagen) så framställs “doldisen” som en udda figur som kämpar och sliter i det tysta bakom “de riktiga” tränarna! Det här är dåligt gjort av trav-tv som en STOR maktfaktor i Sverige och jag skulle vilja se en total omgörning av hela upplägget. Byt ut Niclas på Kanal-75 och ta in helt nya redaktörer, sedan skall vi se till att vi har en egen travkanal! Det finns mycket pengar i travkassan och det går att ordna tv-sändningar mycket billigt. Se bara på norrmännens “Vision Norge” via Canal Digital. Där sänds ruffel och båg tv dygnet runt med en budget som är försvinnande låg.

Jag håller som bäst på att ta fram ett 10 punkts program för att främja de “mindre” i sporten och som samtidigt kan ge travsporten i allmänhet en chans att leva vidare. Återkommer med det.

Ikväll vet vi vilka 11 som kommer att tävla i årets Idol. Jag kommer naturligtvis att följa tävlingen under hela resan. Varje fredag röstas ju en ut och där brukar jag sällan missa. Ni som följer med under hösten kommer att dra in sköna stålar på mina tips. För att visa min fingertoppskänsla så kan jag redan nu, innan startfältet är klart, säga vem som kommer att vara med ända till finalen. Hon heter “Molly”. Varsågoda. För att kunna vara med och spela på Idol under hösten så måste du ha ett UNIBET konto. Här nedan kan du registrera dig. Du får dessutom upp till 1 000:- att spela för när du registrerar dig!

1000 Kr bonus hos Unibet!

Årets Kriteriefält ser inte så speciellt bra ut. I och för sig så brukar man alltid gnälla på “årets upplaga” oavsett om det är Kriterie, Derby eller Elitlopp men den här gången ÄR det klent. Även Trav Oaks har varit bättre.

När jag var inne och snackade med Hultman tidigt i våras så pratade vi om “Parodie”. En snurrig Viking Kronos märr som hade “gjort sig ren” på Solvalla inför ett kval. Nu var det dags för debut och Kihlström satt på banan i ny “specielvagn” för att samlas till start. När vi tittar på tvn så rasslar det till och Sobrilström liggar i backen och Parodie har lyckats slå ÖVER “bågen” på vagnen och har nu ett bakben i luften! Personal fick snabbt tag i hästen och Stefan går ut på stallgången och möter upp. Både häst och kusk klarade sig bra. Som Stefan beskrev det så var hon visst hur snäll och fin som helst hemma på gården men med det här beteendet var det nog en överhängande risk att man lagt ner “tävlingsbiten” för den här märren. På söndag startar Parodie i Svenskt Travoaks! Vad säger man? Det gäller att “ha flyt” men samtidigt så är en sådan där häst ALLTID ett orosmoment som tar ut det mesta ur kusk och tränare.

Nu skall vi komma ihåg att Hultman varit med “ett tag” och jag minns en häst som hette Pelini hos Uffe Nordin. Jag körde honom själv ett flertal gånger och Hultman berättade att han kört hästen och om hur denne Pelini på några steg “klätt av sig” på BG-banan och växlat från 3 km/h till 60 på tre steg. Denna typ av hästar ser man nästan aldrig idag (tur är väl det). Untersteiner J:R tackar ju nej till de “lite svårare” hästarna hos Walmann och då sätter man upp riktig kusk i form av Kaj Widell. På söndag borde man ha satt upp någon av långstropps-knattarna på Parodie, i utbildningssyfte! Titta gärna lite extra på Widell och Parodie på söndag. Hur Kaj kommer att “trixa” sig fram till start. Han kommer att försöka undvika att vända upp med henne på onödigt sätt (minns stackars Sjunnesson med Milliondollarbaby en gång), han kommer att köra en lång men lugn provstart och fortsätta i rätvarv osv. Oavsett hur det går i loppet så kommer vi se en av Sveriges skickligare kuskar prestera på max för att undvika en incident med denna stolliga Viking Kronos märr. Kan hon vinna? Nej, eftersom Kontio/Nurmos sopar hem både Oaks och Kriterium!

Kriteriehelg som sagt och traditionsenligt så kommer här ett av Stallchefens största kriterieminnen. Håll till godo!

****************************************************************************

Uffe Nordin gjorde 1982 något som aldrig hänt sedan dess, och nog inte kommer att ske igen. Han tog en tränartrippel i kriteriet! Jag bodde mer eller mindre i Uffes stall på den tiden. Ulf hade naturligtvis valt rätt då han var uppsatt på Ex Hammering. Segern såg rätt enkel ut. De andra totoplatserna togs av Solo Hagen, med den då fuxige Frick och Johnny Star med Torbjörn Jansson i vagnen.

Alla tre hästarna var uppstallade på Gillmarken. Den gård som Sören tidigare huserade på. Om man idag tar en tur upp till Åsen, där i Bålsta och kör in på vägen fram till denna fina gård, ja då möts man av ett villaområde! Hela gården är sedan många år jämnad med marken och där hagarna fanns, där Wiretapper, Mustard, Dialekt och även Stall Rosas första pålle, Bussig Pärup betade står idag långa rader av mögelskadade fuskbyggen dit folket från stan flytt genom åren. Det är sorgligt. Hur som helst, Ex Hammering och hans polare stod alltså uppstallade, där på Gillmarken. Vid femtiden på eftermiddagen, den där söndagen stod till sist Uffe i vinnarcirkeln med sin egen uppsittning, Ex Hammering.

Vill ni veta en hemlighet? Egentligen skulle Jim ha vunnit loppet med Solo Hagen! Det var nämligen så att en viss hästskötare från Gillmarken hade slarvat med knäkapporna på Solo Hagen. När det ungefär 500m kvar var dags för Fricken att sätta in stöten med Solo Hagen så gled ena knäkappan ner i karleden. Det gick naturligtvis inte att köra för fullt över upploppet då. Om du tittar på en målbild från loppet så syns det klart att knäkappan sitter i karleden på Solo Star! Det skulle alltså kunnat sett annorlunda ut i den resultatlistan.

Fler minnen från den söndagen.
Om ni åker över järnvägen, upp mot stallbacken på Solvalla en tävlingsdag och tittar åt höger så kommer ni garanterat mötas av en extremt energisk parkeringsfunktionär (ibland står han vid övre parkeringen). En funktionär som alltid pekar med HELA handen. Denne man var en gång polis. Dessutom var han en flitig tipsjägare i Uffes stall. Han kom ofta och fikade i stallet och jagade Uffe i hopp om att få heta vinnare, nästan varje tävlingsdag.

Den soliga söndagen, 1982 var inget undantag. Jag hade jobbat i stallet hela förmiddagen för att bli klar till tävlingarna. När kriteriet skulle gå så tänkte jag och min kompis Göran (son till Hasse Norberg, då travskribent på DN) försöka hitta något bra ställe att se loppet från. På den tiden så var det nämligen fullt med folk på Solvalla då det kördes trav. Inga platser vid staketen fanns kvar, så vi letade upp en mycket bättre plats. På taket till det ölhak som låg till höger om E-läktaren, nu rivet, där press centret idag ligger. Vi gick upp på taket när defileringen till kriteriet just skulle gå.

Naturligtvis så hade vår alltid lika vaksamma polis, dagen till ära ej i tjänst, sett oss och skulle så klart göra en insats för samhället. Precis innan start så kom han skrikande bakom taket. Vi låtsades inte höra honom men han var snabbt uppe på taket och skrek, -kom ner från taket annars kommer jag och hämtar er. Göran klev ner direkt, men rebellen i mig sa något annat. -Om du kommer närmare så kastar jag ner dig på en gång, skrek jag tillbaka. Han hade alltså väntat ut oss till loppet skulle gå så att vi garanterat inte skulle hinna hitta några nya platser. Eftersom minuterna gick så var det dags för bilen att fälla ut vingarna. Polisen själv ville så klart inte missa loppet så vi såg loppet tillsammans på samma tak..

Denne fd. polis ser vi alltså, än idag på Solvalla där han, med outslitlig pondus dirigerar in bilarna på grusplanen. Sommartid sitter han nere på Stallfiket på Skrubbs i Statoil keps och letar vinnare. Vi är fortfarande goda vänner. Och som sagt, Solo Hagen skulle ha vunnit Kriteriet...

_____________________________________________

 

Vi avslutar med lite 80tals nostalgi! Leif GW är sig lik…

Med dessa rader vill jag önska er alla en härlig Kriteriehelg. Ni skall få en klar redan till lördagen. Stoeliten är ett stenhårt lopp men det kommer att gasas och när svansarna börjar gå över upploppet så har vi Lennartsson åkandes ute i banan med Flea Southwind! 14 gånger sitter bra.

Så får det bli…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar