Fredagsbrev, arkiv

08 juli 2011

Ryan Air, för den kloke…

Sitter på fiket här ute på Ekerö C och skriver. Idag är det vikarier som arbetar och kvinnan som står i kassan har “badlakan” runt huvudet och hon verkar inte vilja göra i ordning skinksmörgåsarna. Jag funderade inte så mycket över hennes “mössa” mer än att det borde vara varmt med huvudbonad en sådan här dag. Det var dock med viss överraskning som jag mottog växelpengarna från henne. Med millimeterprecision släppte hon ner växeln från 3 decimeter ner i min öppnade handflata! När hon sedan sträckte över kvittot var jag lite sugen på att ta hennes hand men jag hejdade mig…

Idag tänkte jag att vi skulle ta en liten “Ryan Air skola”. Som du säkert känner till så jobbar jag ju en hel del med resor och är själv ganska frekvent nyttjare av de flesta reseformaten. Jag har alltid som måtto och mål att se till att INGEN i flygplanet, tåget eller hotellet betalat mindre än jag själv och för detta krävs både planering och erfarenhet. För mig är det en självklarhet att alltid kolla upp “barnpriser” och “barnrabatter” när jag reser med familjen och där det går, alltid försöka “trycka ner” ungarnas ålder så långt som möjligt. Senast nu på Rhodos så gick 15 åringen som “12” på lokalbussarna. På Rhodos stora vattenland skulle jag lyckats med men då skulle ungen fått “barn-remsa” runt handleden vilket skulle inneburit att hon ej skulle få åka alla attraktioner så där fick jag bita i det riktigt sura äpplet.

Nå väl, när man snackar lågpris och resande så kommer alltid Ryan Air upp. Detta bespottade, ifrågasatta och läskiga flygbolag som bara har ett mål i affärsplanen och det är att flyga från A till B på billigast sätt och dessutom enligt tidtabell. Hur många gånger har man inte hört klagomål om hutlösa priser på värdelösa smörgåsar ombord, obekväma stolar som inte går att fälla, flygvärdinnor från “Öst” som utstrålar lika mycket glädje som en deprimerad Svanstedt. Vad man då glömmer är att man får vad man betalar för. Egentligen får man mycket, mycket mer än man betalar för. Vi reste ner till Rhodos för 600:- var med Ryan Air och hade nog kunnat rest med Tuifly genom Fritidsresor och “bara” behövt betala någon eller några tusenlappar mer. Vi sparade således 6-7 tusen och landade trots det på samma ö som Fritidsresors resenärer.

Ryan Air är, i princip, ALLTID de billigaste när det gäller flyg och då får man stå ut med att det inte går att fälla de vidrigt obekväma flygstolarna. Enligt Ryan Air skiljer det nästan 2 000:- per stol i tillverkningskostnad om man skall ha en “fällfunktion”. Mycket pengar att spara där således. Att Ryan Air inte har några “stolsfickor” på sätet framför dig innebär en snabbare och enklare städning av planen. Detta är en mycket viktig faktor då det är kabinpersonalen själva som får städa planen under den kvart de har från att planet tömts på folk till nästa gäng kliver ombord.

Ryan Air försöker med alla möjliga och omöjliga metoder att dra in lite extra deg på allt annat kring själva resan. Det är väskor, försäkringar, hyrbilar, prioriterad ombordstigning m, m. Janne Karlsson sa en gång då han var VD för SAS , “-vi flyger inte flygplan, vi flyger människor”. Fint sagt men inte blev det billigt. Ryan Airs boss säger i princip tvärs om. “-Vi flyger flygplan, billigt och i tid”. Vill man vara med i flygplanet som resenär så kan vi ordna det, på ett billigt sätt”. Inte med ett ord nämns service, bekvämlighet eller liknande.Här nedan följer lite tips och råd för att du skall kunna undvika de flesta av Ryan Airs fällor. I nedanstående exempel skall vi boka en t/r till Paris i november för 432:-

Bokningen.

Här gäller det att kolla alla möjliga olika avgångar, priserna kan variera kraftigt. Du kan spara tusenlappar på att skjuta fram resan någon dag eller att lägga till en dag eller ta bort. Kolla noga. Det kan även löna sig att titta på olika orter och inte bara från Skavsta. Att t.ex. boka en resa till Rhodos från Skavsta kan kosta 2 000:- vilket i och för sig inte är så blodigt. Skulle du istället välja att flyga till t.ex. Bremen och stanna där en natt för att sedan flyga till Rhodos därifrån kan innebära att du får hela flygresan för 400:- i stället. Som sagt, leta, leta och leta.

Olika val vid bokningen.

Här börjar Ryan Air genast att “busa med dig”. Det första som kommer fram då du valt datum är det här med väskor. Här bör du välja “0 väskor” då detta är gratis. Gör du inte det så brukar Ryan Air “lite diskret” lägga på 1 incheckad väska som kommer att kosta ett antal hundringar. När du väljer “0 väskor” så får du ha ett handbagage på max 10 kg. Det finns även maxmått på den väska som du skall ta i kabinen. På de flesta av Ryan Airs “egna” flygplatser råder militär nolltolerans. Man har vågar samt en “metallkorg” där väskan skall kunna pressas ner. Får den plats, varsågod och flyg. Går den inte ner? var vänlig och gå bort till bagageincheckningen med den (där ryker det pengar vill jag lova). Väger det mer än 10kg blir du även då tvungen att checka in väskan på flygplatsen och hundringarna flyger iväg. Ett tips om du har “lite för mycket” handbagage är att helt enkelt klä på dig de flesta av kläderna från väskan innan du passerar säkerhetskontrollen. Du anar inte vilka fantastiska scener som utspelat sig ute på Skavsta när personer likt Michelingubbar gått igenom med 6 tröjor, badbyxor, shorts och jeans på sig. Direkt efter säkerhetskontrollen är det bara att klä av sig och trycka ner allt i väskan igen. Vid de flygplatser där Ryan Air inte är “Bossar” typ Berlin, Bremen, Rhodos råder en mer sansad attityd vid kontrollen.

vaskor

Välj “0 väskor”.

“Sms bekräftelse”. Detta är en fullständigt onödig grej som bara kostar extra pengar. Du får i alla fall inte gå ombord med detta sms. Det krävs alltid ett boardingcard. Välj INTE sms bekräftelse, det kostar pengar och är helt onödigt.

smss

Välj INTE sms meddelande.

“Godkänd kabinväska”. Det här är också en klurig grej av Ryan Air. De varnar med röda bokstäver för att handbagage som är större än deras maxmått inte får tas in i kabinen samtidigt som de erbjuder “sin egna” kabinväska för 600:- Köp den INTE.

vaska

Köp INTE deras väska. Om du inte har någon så säljer JULA jättefina kabinväskor till halva priset. Du kan köpa en sådan väska här!

“Prioriterad ombordstigning”. Det här är ett riktigt fånigt tilltag som faktiskt fler och fler går på. Att välja prioriterad ombordstigning kostar nästan 500:- för en familj och det är ungefär som när man blir omkörd av en bil på väg till Adelsö färjan uppe vid Munsö skola. Omkörningen innebär att jag rullar ner och stannar i kön precis bakom den omkörande muppen. Än så länge så lägger HELA färjan till samtidigt vid Adelsö och så länge jag inte behöver ta min bil på en jolle bakom färjan så förstår jag inte “vinsten” av denna omkörning. Av samma anledning har jag mycket svårt att förstå varför man betalar extra för att få komma först ombord på ett plan som i alla fall flyger ner SAMTLIGA ombord till exakt samma resmål i exakt samma sekund. Nu har det dessutom blivit så att det är minst ett 30tal stollar som betalat extra för att få “prioriterad ombordstigning”. De sista i den kön har då betalat för absolut ingenting. Om man nu händelsevis verkligen vill välja platser i planet så är det en ganska kul sport att promenera ikapp de “prioriterade” på väg till planet ute på plattan. En god vän till mig har faktiskt, utan prioriterad ombordstigning, lyckats kliva på FÖRST av alla resenärer trots pensionsålder och två trasiga knän…

koer

Bara stollar betala extra för INGENING.

Försäkring. Detta är ytterligare ett sätt att kasta pengarna i sjön. Ett “avbestskydd” för 400:- till en flygbiljett som kostat 300:- Hmmm. Själva “försäkringen” har dessutom värdelösa villkor. Du har bättre på din hemförsäkring redan. Välj således “Ingen reseförsäkring önskas”.

fors

Bortkastade pengar igen…

Tro inte att Ryan Air ger upp så lätt. har du valt att INTE ta någon extra försäkring så kommer det genast upp en skylt som försöker skrämma dig till försäkringsköp, le bara och gå vidare…

forsigen

Som sagt, låt dig inte luras.

Hyrbil. Av någon anledning så tror Ryan Air att du vill ha hyrbil när du flyger med dem. Deras förslag på hyrbil är dyrare än andra så om du verkligen behöver en hyrbil när du landar boka den INTE via Ryan Air. På flygplatserna har Ryan Air ofta “egna” flygbussar in till städerna. Försök i största möjliga mån att finna andra alternativ. I Bremen går spårvagnen utanför terminalen, i Berlin går pendeltåg utanför osv.

billii

Om du måste boka bil, gör det INTE via Ryan Air.

Betalning. Nu är du nästan klar med din bokning och Ryan Air försöker desperat få av dig några extrakronor. Sanningen är tyvärr att de redan gjort det till viss del. Ett märkligt tillägg på 22:- åt varje håll har nu tillkommit. Detta är något nytt som jag faktiskt inte hunnit kolla upp hur man skall kunna kringgå. I detta exempel så “bjuder” Ryan Air på “skatter och avgifter”. Detta är ett måsta då man skall finna riktigt låga priser. Däremot har du åkt på en kostnad på 65:- åt varje håll för en “internetincheckning”. Trots att det inte går att boka eller betala sitt flyg med Ryan Air på annat sätt än via webben så åker man på denna straffavgift. Obegripligt men sant.

betalla

Håll koll på de “extra kostnaderna”.

 

Dags att plocka fram kreditkortet.

Ryan Air tillåter endast direktbetalning via kreditkort. De godtar de flesta kort men straffar dig tyvärr med 132:- oavsett om du tar Electronkort, VISA eller Master Card. Det här är en avgift som de blivit polisanmälda för då det är olagligt att ta kortavgift i bl.a. Sverige. Det finns dock en liten möjlighet att slippa undan denna sista käftsmäll och det är att betala med “prepaid Master Card”. Av någon anledning så tar de inte ett öre i avgift då du betalar med ett sådant kort. Jag har naturligtvis ordnat ett sådant kort och låter alla mina släktingar och vänner boka sina Ryan Air biljetter med det. Vill du veta hur man får ett sånt kort kan du mejla snälla mig.

korrt

Rätt kort gäller…

När du då slutligen kommit igenom denna terrängbana av ekonomiska fallgropar så får du till slut din biljett. Den kommer till din e-post adress. Du skall sedan checka in “online” via hemsidan senast 4 timmar före avresa. Du bör checka in åt “båda hållen” så du inte glömmer att göra det till hemresan. När du gjort denna incheckning så får du 2 boardingcard och är välkommen att flyga med Ryan Air, “The Low Fares Airline”.

P.S. Var väldigt noga när du matar in passnummer, namn och födelsedata vid internetincheckningen om något skulle vara fel så ändrar Ryan Air gärna detta åt dig på flygplatsen för 495:- extra…

Om du sedan vill hitta hotell i Sverige eller världen så finner du dem alltid till lägsta pris via Svea Travels söktjänst. Klicka här!

Med dessa tips hoppas jag att du får möjligheten att njuta av en flygresa med Ryan Air. En sak skall vi i alla fall komma ihåg. De flyger billigast och de flyger punktligast. Varje gång de landar före utsatt tid så spelas en fanfar i kabinen…

Pust, dags att dra vidare. Förra helgen så hoppas jag att ni förstod att El Sueco var sjuk. Sådant går utanför det som kan förutses. Nere på Halmstad har ju Stefan Hultman visat att det i travsverige bara finns EN grön kung och han bor på Ekerö! Grattis till segern i Sprintermästaren. I sista avdelningen på V-75 så får Uhrberg chansen med Orfeus Brodde och jag blir förvånad om de inte vinner med minst 4 längder. Varsågoda.

Så får det bli…

3 kommentarer:

 1. Underbart Fredagsbrev Dennis!

  SvaraRadera
 2. Tack för lektionen om Ryan Air , Håller med om att det bara finns en GRÖN KUNG , nämligen KUNG ÅKE

  mvh norrlandsmuppen Håkan

  SvaraRadera
 3. Vet att detta inlägg är mycket gammalt, men tyckte ändå det var värt att fråga. Köpte en sådan där väska du rekommenderade på Jula, dock enligt deras specifikationer är denna 56cm inte 55cm som Ryanair kräver, dock vid min egen mättning verkade den vara precis 55 eller ja kanske en halv cm över beroende på hur jag mätte. Är detta en väska du har provat själv och som går ner i deras "korg"? Mycket tacksam för svar. :)

  SvaraRadera