Fredagsbrev, arkiv

10 juni 2011

Dundersommar och topptrav.

Det råder värmebölja i landet och dessutom får vi avnjuta travsport av toppklass just nu. Uppe på Östersund har vi en riktig kamp att vänta. Yarrah Boko som efter dödenslopp i Elitloppsfinalen ändå lyckades leda halva upploppet får möta Iceland, Torvald Palema, Maharajah och några till. Ett riktigt härligt lopp. “Propellern” har ju inte visat form i något lopp sedan förra årets elitloppsseger och jag tycker han ser riktigt sur ut på banan. Tarzan måste känna något som vi andra inte kan se skymten av. Kanske bombar Melander till spets och svarar ut allt för att sedan sticka ifrån i lekfull stil till slut?! Tillåt mig tvivla men något har han på gång…

Hur ska Maharajah hinna med? Högsommar med blixtsnabba banor MÅSTE vara en nackdel för Maharajah. Jag har faktiskt svårt att se honom slå Yarrah Boko. Nej jag tror att siktet är inställt på sista söndagen i Paris och helgens lopp samt Bodenstarten helgen därpå ses nog mest som några behagliga mingelkvällar för den gode Hultman. Kanske har jag fel, snart vet vi.

Att Torvald Palema är tillbaka efter att ha varit så “-trött i benen” är märkligt. I min bok är han förbrukad för länge sedan och jag blir mycket förvånad om han skulle vinna uppe i Östersund.

En som ligger i smörpaketet och glider just nu är Fredrik Persson. På söndag åker han över till Pölselandet och hämtar socbidrag med sin fina Viola Silas. Segermarginalen borde bli dryga 6 längder. Henne blir det kul att följa nere på Vincennes i vinter.

V75 Guiden. Klicka här!

Vi lämnar travet en liten stund och går över till annat. Stackars Reinfeldt får inte igenom speciellt många av Alliansens förslag inne i Riksdagshuset. SD sitter stadigt på vågen och styr i ett flertal frågor. Jag måste säga att det är ganska nonchalant av de folkvalda att fortsätta kasta plasthinkar på varandra i sandlådan istället för att samarbeta med Sveriges 4e största parti. Vår närvaro i Afghanistan är ett tydligt exempel på hur politiker säger en sak till sina väljare för att sedan göra precis tvärt emot i skarpt läge. Jag är övertygad om att det kommer att ske förändringar, modell större, i den svenska politiken framöver och jag ser med tillförsikt fram emot det. Hörde ni förresten att fd. M politikern Henrik S Järrel fortfarande dunkar in över 30 000:- i månaden från Riksdagen trots att han slutat där för fem år sedan! Fint system vi har där…

hunke

Henke håvar deg från Staten…

Idag dömdes Etiopiern, Ephrem Tadele Yohannes för mord på Elin Krantz till 16 års fängelse och utvisning.

elinpuff1

Mördade Elin Krantz till vänster och Ephrem näst längst till höger.

Jag ställer mig frågan. Varför skall han utvisas? är det ett straff i sig eller är det för att han inte skall vara kvar i Sverige och begå nya brott? Antagligen så är det av båda anledningarna. Då kommer en intressant följdfråga. Vilka brott skall ligga till grund för utvisning och vem bestämmer det? En sak är säker. Skulle vi utvisa ALLA icke svenskar som begått brott i vårt land så skulle Sverige vara förskonat från ett mycket stort antal brott. Detta är verkligheten och sanningen. Vilka brott skall “tolereras”? Ska skadegörelse på en flyktingförläggning räcka för en utvisning? Ska en misshandel eller ett personrån ligga inom ramen för utvisning? Att ett mord innebär utvisning har vi nu fått bekräftat men var EXAKT ligger gränsen? Det vill jag jättegärna veta och dessutom vara med att påverka. “Flyktingfrågan” har under lång tid varit som hetaste potatismos från en Statoil mack men vi fokuserar för mycket på själva “migrationen” och antal personer hit och dit när vi istället borde lägga all kraft på själva assimileringen. Det är nämligen så här. Alla fria länder som lever i en demokrati har själva möjligheten att bestämma OM och HUR man vill “hjälpa till i världen”. Inom EU finns direktiv för hur detta bör se ut. Alla VET att Sverige ända sedan Palmes tid tagit på sig det stora “samvetet” och alltid legat i topp när det gäller flyktingmottagande, bistånd, hjälp ute i världen osv. Vem som har lagt den exakta nivån på vår “hjälpverksamhet” vet egentligen ingen. Att vi tagit emot fler Irakier i Södertälje än hela USA de senaste åren säger en del om vår “behjärtansvärda” inställning. Jag har aldrig hört att vi som bor i det här landet kunnat diskutera denna nivå någon gång utan det har bara “hängt med” sedan 70talet.

Nu kommer jag till själva kärnfrågan. Det är ganska ointressant att diskutera flyktingmottagande i “siffror” när vi ALDRIG säger ett ord om HUR vi vill att mottagningen skall se ut. Vi glömmer en viktig sak. Det är VI som erbjuder hjälp och det borde rimligen även vara VI som bestämmer hur den skall utformas. Mig veterligen så är väl ingen människa TVINGAD att söka asyl i Sverige? Jag tror jag gör som låtsaspolisen i Kanal 5 programmet “Plastikturisterna” som gick i våras. Han brukade köra med “fem punkter att tänka på” kring ett ämne sedan blev det 7, 8 istället.

Ok, då kör vi.

1: Alla som söker sig till Sverige skall från dag ett erbjudas kostnadsfri undervisning i svenska. Inom 2 år skall man kunna läsa och tala svenska “acceptabelt”. Om detta inte uppfylls så är det dags att lämna landet omgående.

2: Om man sökt sig till Sverige och fått uppehållstillstånd för att stanna så skall sk. “anhöriginvandring” endast kunna ske om man själv kan stå för försörjningen av sina anhöriga.

3: Person som sökt sig till Sverige och sedan begått brott (vilken nivå på brottet som gäller skall vara glasklart) skall omedelbart utvisas.

4: Person som sökt uppehållstillstånd på flyktingbasis skall få sitt uppehållstillstånd förverkat om det visar sig att personen rest ner till det hemland som man flytt ifrån. Det kan inte vara rätt att en person som flyr “för sitt liv” och bosätter sig i Sverige, senare reser till sitt hemland på semester.

5: Avkall på sin egen kultur, religion och levnadssätt. Detta är den knepigaste punkten men dessvärre samtidigt den viktigaste. Vi kan konstatera att massor av elände i Sverige har sin grund i bl.a. Islam. Kvinnor som kastas ner för balkonger, unga flickor som omskärs under tvång, utstuderat djurplågeri i samband med Halalslakt m, m. Här gäller det att vara tydlig när någon söker hjälp hos oss i Sverige. Vad som kan accepteras och vad som INTE gör det och det är VI i Sverige som skall bestämma detta.

Ok, det blev tydligen fem punkter trots allt. Om vi i Sverige verkligen kunde börja diskutera frågor likt de ovanstående så skulle vi kunna hjälpa massor med människor att få ett värdigt liv här. Vi måste bara våga konstatera att det är på VÅRA villkor inte deras…

Mer politik. Mona Sahlin tillhör kategorin obehagliga personer men hennes brorsa tillhörde en gång i tiden ett av Sveriges bästa band, JAPOP!

 

Mona Sahlins bror, Janne i JAPOP!

Suck….. Det där var dagens tunga bit. Vi hoppar raskt tillbaka till travets lilla ankdamm igen. Tänk er en Local Conch från spår 2 bakom bilen. Mums filibabba. Sedan stryks han ner till ett innerspår så var det genast godnatt. Det här är ett problem som många diskuterar fram och tillbaka. Jag har sedan flera år mitt enkla tips för att lösa detta. Till alla V5, V64, V65 samt V75 lopp skulle man ha ett “reservlopp” i propositionen under aktuell tävlingsdag. Det skulle vara ett lopp med 3 volter och 5 hästar i varje volt. Propositionen skulle täcka hela skalan på prispengar. Denna proposition skulle man inte kunna anmäla till separat utan där skulle de reserver som blev precis utan plats i sina ordinarie klass lopp. När sedan en häst blir struken i t.ex. “klass 2” så tar man in en häst från “reservloppet” och kör den utom toton. Enkelt och genialt. Bara att plocka denna idé mina vänner.

Jag väntar dessutom fortfarande på den travbana som vågar köra ett helt nytt underlag på sin travbana. Ett mjukt, skonsamt och tungsprunget underlag (3-5 sekunder långsamt) där hästarna kunde tävla på styrka och inte på spårlottning, micromarginaler, bonntur och stallkörningar. Denna travbana skulle erbjuda en helt ny form av travsport som dessutom skulle skona hästarna. Du modiga sportchef, ta idén.

Med dessa ord får det bli adjö för den här gången och jag tycker att Bosse Eklöf  har rätt och att Malin-gråta-i-tv Löfgren är en bonndräng…Ni skall få en sköning till Östersunds V-75a. Bara för att Hultman mest åker upp med Maharajah för lite mingel så vill han väl ändå plocka en pinne. Varför tror ni annars att man lastat med Opal Hall upp? 11 gånger och alla Kung-Åke muppar river totobongar i drivor.

Så får det bli…

1 kommentar:

  1. Håller med om Bosse Eklöf , däremot skrattade jag till utbetalningsluckan efter att Kung-Åke vann ,hehehe

    SvaraRadera