Fredagsbrev, arkiv

19 november 2010

Alla älskar konst!

Vi börjar med Grotesco! Att bögarna står i skuld till mycket visste vi men nu får vi det även på pränt i melodins värld!

 

Jag läste att Micke Nybrink efterlyste roligare travlopp och mer spännande styrningar. Micke säger, “en sak jag funderat på är varför de är så enkelspåriga? Jag menar, de är ju proffs och borde kunna bli ännu bättre, bjuda på fler delikatesser och ta loppkörningen till nya höjder. Just nu är det tyvärr alltid samma visa. Kör man en betrodd häst ska man fram till täten så fort som möjligt. Gasa dit, pulla upp, sticka undan.”  Läs hela artikeln här!

Jag håller till viss del med Nybrink. Loppen, speciellt på Solvalla, ÄR tråkiga. Jag har flera gånger tidigare puffat för min idé hur vi skall få loppen mer spännande och inte så förutsägbara. Dela ut halva förstapriset varvet kvar! Det här e inte alls en så tokig tanke faktiskt. Jag kan garantera att Lill-Goop och gänget plötsligt får lite att stå i när de kommer upp till varvningen i ledningen efter en rejäl tempominskning. Det kommer naturligtvis att bli full körning i spåren och dödens redan 1 200m kvar och det kommer automatiskt att innebära full gas ända in i kaklet med många trötta hästar över mållinjen! Precis som riktig kapplöpning skall genomföras. Rent praktiskt så borde det ju inte vara så svårt att “slå ett målfoto” vid mållinjen varvet kvar.

Jag väntar med spänning på att någon bana skall våga prova detta. Kanske någon sponsor kan kliva in med “halva förstapriset” under några testlopp så slipper travbanorna oroa sig för att de “tagit ut svängarna”. Med ett “extrapris” varvet kvar så skulle vi få in flera nya dimensioner. Följande borde bli resultatet.

  • Att behålla ledningen blir mycket viktigare och därför så blir det inte lika självklart att släppa ledningen till en storfavorit.
  • Skulle en favorit sitta i spets så blir denne tvungen att att börja köra redan 1 200m kvar vilket skulle ge ett mer splittrat fält vilket i sin tur gör att flera hästar får chansen till slut i loppen.
  • De hästar som hamnat “omöjligt till” i loppen kommer nu med största sannolikhet få ryggar att gå i varvet kvar.

Som sagt. Visa mig nu att någon vågar tänka “förnyelse”. Idén är i alla fall värd att provas.

5,0% Sveriges högsta sparränta - Akelius Spar
www.akelius.se

 

Vi går över till annat. Det här med “konst” är väl rätt fantastiskt. Så fort någon är “spektakulär” så blir det genast “stor konst” av det hela. Vi har sett den bleka ryskan som gör små tumfigurer av döda möss och även den där “konstnären” som ställde ut matmixers i glas där det simmade guldfiskar. Sedan fick besökaren sätta på mixern om så önskades! Vi har ju även Elisabeth Ohlsson Wallin (dubbla efternamn = dålig självbild). Hon som ställde ut sina fotografier i “Ecce Homo”. Det här blev ju väldigt “omtalat”. Jesus och lite bögar, tja går det att göra något simplare och spekulativare för att få uppmärksamhet?

ecce

Jesus som kovryttare.

Fröken Ohlsson Wallin har flera “fantastiska” fotoutställningar på sitt samvete. Vem har väl missat den eleganta utställningen “Läderbögar” eller klassikern “Tjackhora” ? Även “Könskrigare” blev en formidabel “succé” ! Ni kan se smakprov från denna kvinnas kvalitativa fotoutställningar här! Vart vill jag nu komma med denna djupdykning ner i kulturens rödvinsdoftande plysch påse. Jo, det finns ett flertal “kreativa konstnärer” ute i världen. En av dem är Ai Wei Wei från Kina. Han har låtit 1 600 hantverkare jobba stenhårt i 2 år för att kunna producera hans “fantastiska” kulturbidrag till världen. Det hela handlar om 100 miljoner handmålade solroskärnor av porslin! Jag har svårt att se någon av alla svartklädda ungdomar med STORA glasögon som går på Konstfack i Stockholm lyckas med ovanstående. Det är möjligt att Fröken Ohlsson Wallin skulle kunna måla typ 30 stycken och sedan limma fast dessa på däcken till någon rullstolsbunden man och kalla installationen, “Så ett frö, hö,hö hö.” Med konstnären Ai Wei Wei är det annorlunda. Han körde hela vägen. Är det konst? Naturligtvis inte men det är i alla fall lite skojig galenskap från ett diktaturland där utsläpp och lösningsmedel förvandlar människor till “konstnärer”. Här nedan kan du se lite från Solrosmannens Nirvana…

Solrosfrön någon???

Vi fortsätter. På söndagarna har vi fått följa historien om Legolas på tv4. Inslagen är rätt kul att se och visst känner man historiens vingslag när man får se gamla hederliga sulkies med utvändiga fotsteg. Det var tider det. Legolas var född samma år som Stall Rosas Bussig Pärup och de blev lika gamla (26 år). Nu i söndags var Lasse Kinch inbjuden till Jessica Almenäs för att berätta lite om sina bravader då han var med och bevakade Legolas. Lasse Kinch gjorde även en hel del annat för travet och det är kanske inte alla som har hört hur det gick till när Sören Nordin murade in sig? Om inte så kan du höra Kinchens referat här!

Lite mer trav. Min gamle vän Claes-Göran Svensson har hamnat i “blåsväder”. Svensson, som en gång i tiden arbetade på Solvalla, brukade alltid sucka och stöna när jag ringde och anmälde mina “kanoner” till Vallas tävlingar. Vi hade ganska ofta diskussioner kring Solvallas propositioner, redan då. Svensson flyttade senare till Gotland där han som sportchef för Visbytravet gjorde ett kanonjobb. En vacker dag så beslutade sig tomtarna i Guteland för att “spara in” på Svenssons tjänst och sedan var han borta. Hur som helst. Claes-Göran skrev nyligen en insändare i den statliga Travtidningen där han ondgjorde sig kring montéloppens utförande. Han pekade på flera brister hos både ryttare och måldomarnämnder. Svensson har naturligtvis helt rätt i sin iakttagelse. Det är tyvärr alltför ofta vilda western i montéloppen. När det vankas voltstart så är det mer regel än undantag att fler ekipage är i fel volt eller helt enkelt vänt upp åt fel håll osv. Den största orsaken till detta är att det är för många montéryttare som kommer direkt in i montén och som aldrig kört ett travlopp. Svensson gav ett exempel på en ritt som han tyckte borde ha renderat böter eller avstängning. I dagens utgåva av aktuell tidskrift så kommer svar från den nämnda ryttarinnans sambo! Han skriver citat, “-det är pinsamt att se hur du svärtar ner vår fina sport genom media”. Sambon fortsätter, “-att du och Ewa är sådana otroligt dåliga förlorare är beklagligt”. Sambon dundrar på för fullt och det känns som att det ligger något mer bakom detta än bara det att Svensson belyser ett problem och anger ett exempel där hans egen sambo Ewa Lundahl varit inblandad. I aktuellt exempel anser Svensson att sambons flickvän som heter Anneli Egelstad trycker sig ut på upploppet och knuffar ut Ewa Lundahl. Egelstad vinner loppet och Lundahl blir 2:a. Om man tittar i lopparkivet (Solvalla lopp 3, 17/10) så är det hur tydligt som helst att Egelstad trycker sig rakt ut. Hade det varit ett sulkylopp hade hon naturligtvis blivit diskad men det verkar det som att Kacke och de andra i måldomarnämnderna passar på att gå på muggen när montéloppen rids. Det skall tilläggas att Ewa Lundahl har kört travlopp i snart 20 år medan Egelstad bara ridit monté och började sin karriär för ungefär två år sedan…

Vinn 20 dagar i Florida för hela familjen med allt betalt!

Ännu lite mer trav. Att Solvallas förre VD Stefan Lundborg var en katastrof för Solvalla har jag skrivit om flera gånger tidigare. Kring Lundborg så var det en massa fuffens och att han inte hade hjärtat i Solvalla blev ju med tiden allt mer klart. Nu sitter han på UNIBET och skall vittna MOT Atg och travsporten när rättegången kring spelmonopolet börjar nästa vecka. Fin kille den där Stefan…

Vi går vidare till Idol! Förra fredagen så åkte äntligen den tondöva mumin-flickan ut! Vi fick ett hyggligt odds och det var verkligen på tiden. I kväll så har vi fem kvar och en till skall ut. I kväll sjunger de 2 låtar var och det blir mer utslagsgivande. Det verkar som att de flesta räknar med att Minnah skall åka ikväll. Jag vägrar att tro dem. Nej den här gången skall Olle och Andreas Weise hänga fetlöst! Vi får 4 gånger smeten på Olle och det är ett bra odds. Det är bara att lira. Ni kan ju även hjälpa till genom att tokrösta på Minnah. Varje samtal och sms cementerar ert lir på att Olle åker ut!

1000 Kr i bonus till Unibets nya kunder att lira på Idol för!

Över till annat. Jag fick av misstag på “Dansbandsbrudar” på tv4+ för ett tag sedan. Programmet var inte bra men sångerskan i Drifters, Erica Sjöström var söt. Hur som helst så fick vi höra danbandsgurun Thomas Deutgen beskrev begreppet “dansbandskulturen”. Det var en intressant betraktelse där han beskrev avsaknaden av “knark”, “knivskärningar” och “skottlossningar”. Faktiskt ganska fantastiskt. Detta kan vi sätta i motsats till en annan “kultur” som Sverige berikas med. Förra veckan så mördades en 21årig tjej i Katrineholm. Pappan har erkänt och dessutom meddelat att det var “hedersrelaterat”. Det tog bara några dagar så kunde vi läsa att en “svensk” med tunisiskt ursprung åkt ner från Sverige till Irak och sprängde sig själv till döds i ett planerat attentat. Det framgår inte hur många han “tog med sig” däremot vet man att han sedan långt tidigare varit med i en terrororganisation. Man får tycka vad man vill och det är precis det jag gör. Jag föredrar “dansbandskultur” före den kultur som föranleder ond bråd död…

I morgon går auktionerna på Sören Nordins fantastiska böcker ut. Högsta budet är idag 51:- Här nedan kan du fortfarande vara med och lägga bud på hans böcker.

Lägg bud på “Mitt liv i Sulkyn”.

Lägg bud på “Spänn banden”.

Nej mina vänner. Nu skall jag dra vidare. Har lite att stå i så därför vill jag önska er alla en skön helg och därför skall ni få en stenklar vinnare till helgens V-75:a där ni kan lägga degen ni fick på Olles utgång ur Idol ikväll. I sista avdelningen nere på Jägersro så har Svanstedt med några hästar som är betrodda men eftersom formen på Svanens hästar inte är lika “gnistrande” för dagen så tror jag att Johnny Takter får en behaglig åktur med Robin K. Det känns som att 8 gånger grädden blir det aktuella vinnaroddset.

Så får det bli…

 

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar