Fredagsbrev, arkiv

29 oktober 2010

Nya pengar till sporten…

Nyligen fick vi höra att travet får ett tillskott 39 miljoner (egentligen endast 26 “nya”). Robber Bergh säger, “-Grymt, det är en trevlig Julklapp!”. Även Tant Grön här ute “jublar” åt degen. Fast egentligen är det ju en liten skitpeng. Ungefär lika mycket som Svanstedt tränade in själv förra året! Om vi alltså ser helheten så får travsporten dela på ett belopp som en enda tränare själv plockar in på ett bra år. Till min stora glädje ser jag även att man gör en liten satsning på bredden. En matlapp till skall ut i loppen och det är precis ett steg i rätt riktning. Det skall även höjas förstapris i Guldloppen. Ganska stora höjningar faktiskt och jag vet inte om det är precis “livsviktigt” för att rädda sporten. I helgens guldlopp så har pållarna dragit in nästan 40 millar och jag är inte säker på att någon av dessa hästars tränare eller ägare är på ruinens brant och överväger att lämna sporten…

Det borde satsas MYCKET MER på bredden. Jag tycker t.ex. att ALLA som deltar i ett travlopp i Sverige skall få någon form av ersättning för det. Det kostar en ungefär en tusenlapp för varje nisse som jobbar en tävlingsdag ute på travbanorna. Allt från glasskiosken, totomaten, restaurangen, banpersonal osv. Då vore det väl inte mer än rätt att alla som släpat dit hästarna till tävlingsdagen borde få ersättning. Betala ut en tusenlapp till ALLA oplacerade hästar i ALLA lopp. Även det här är en “skitpeng” för sporten men jag kan lova att det är ett sådant litet bidrag som kan avgöra om den lilla tränaren/ägaren orkar (har råd) att fortsätta…

Maharajah. Här ute på Ekerö skiner solen över de höstfärgade löven. I morse så lastades Maharajah på bussen nere vid Yttersta för resa ner till Jägersro. Helgens lopp kan visa sig vara ett av de mest avgörande i hans karriär. Stefan har sitt stora mål ställt till Pda 2011 och en riktigt bra insats i helgen är en förutsättning för att planen skall kunna fortskrida. Det är klart att Maharajah kan torska i helgen men ändå vara bra fast en seger är nog en förutsättning för att allt skall kännas “bra”. Ni kan följa Maharajah på en mycket bra blogg som bl.a. hans skötare Lisa Skogh driver. Bloggen ligger här!

Nya pengar till sporten och nytt material till Stall Rosa! Under en längre tid så har Stall Rosa fört en tynande tillvaro då stallets hästar inte riktigt varit stridsdugliga. Bauxit Rosa har nu fått gå i pension och Paula Index jobbas vidare utan att vi kan ha några större förväntningar på henne. Då finns det bara två lägen kvar. Lägga ner eller kämpa vidare. Jag har valt det senare alternativet och då behövs det nytt blod in i stallet. När jag på den gamla goda tiden höll till hos Sören Nordin så jobbade Jan Olov “Norse” Alfredsson i stallet. En glad skit från Eskils och vi hade många roliga stunder där. En annan kille som då jobbade där var Håkan B Svensson. Håkan blev senare skötare till Elitloppsvinnaren Meadow Road under sin anställning hos Torbjörn Jansson. Håkan B driver idag en liten tränarrörelse på Sundbyholmstravet. Håkan B var en kul prick men han hade en “defekt”, han stammade! Jag tror nog att han gör så även idag. Inget märkligt i det men vi hade väldigt skoj åt honom i Sörens stall en eftermiddag när Norse skulle åka till Bolaget i Sumpan. Norse hörde med Håkan B om han skulle ha något handlat. Vet ni vad Håkan B ville ha?! Kolla här! Förstår ni hur kul vi hade åt det! Tillbaka till Norse. Han blev senare tränare på Rättvik men är sedan flera år ansvarig för hästarna på Mellby gård.

Vad har nu det här med Stall Rosa att göra? Jo, för något år sedan spelade jag bort en hundring på en pålle som Daniel Olsson körde. Det blev gunga och degen försvann. För någon månad sedan satt jag uppe på Kongressen och skrev ett Fredagsbrev när samma häst startade och slog på en gunga i rygg ledaren efter 500m körda. Jag kontaktade min gamla vän Norse och kollade om det fanns någon möjlighet för Stallchefen att få nypa åt sig galopphästen. Med stor hjälp från Norse så blev det till sist klart. I måndags var vi så hos Timo Nurmos på Fituna och lastade hem en mörkbrun valack utan svans. Nu är det upp till mig att se till att lyckas. Igår körde jag honom för första gången här hemma och nog känns det att det finns fart och styrka i hästen. Nu skall vi bara försöka få honom lite mer stabil så kan det nog bli ganska bra. Läs mer om hästen här.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vårt nyförvärv.

Vi går vidare till Idol. Jag var inne på att Elin skulle åka förra veckan men nog fan sitter Mumin-Elin säkert! Jag ger mig inte på Elin, hon SKA bara ut. Årets Idol håller hygglig kvalitét men det saknas profiler. Storfavorit är fortfarande Johan Hedenbergs grabb, Jay! Killen har flottigt hår, gula tänder, har geggig dialekt och har mest ögonkontakt med sina fötter. En helt naturlig favorit bland de tokröstande småflickorna ute i landet. Som vanligt så är det ju tjejerna som åker ut först och ikväll så tror jag alltså på att det blir en brud igen. En lång, vinglig Mumintjej som skall sjunga Britney Spears och vi kan förvänta oss bebissång och knarr på rösten. Jag har tidigare år plockat in ett gäng lir under fredagskvällarna och jag tänkte fortsätta med det även denna omgång. Ikväll så hänger alltså Elin löst med Olle eller Geir. 7,50 i odds på att Elin åker ikväll får anses som rätt bra odds. Det är bara att kliva på igen. Nu åker hon ut!

1000 Kr i bonus till alla nya som spelar på Idol. Klicka här!

Varje gång som jag skriver något om Fredrik B Larsson så får jag ett gäng mejl. En del (oftast anonyma) e-postbrev innehåller massa fula ord och jag är enligt dessa helt ute och cyklar. Den andra högen av mejl innehåller däremot en hel del spännande. Jag har fått massor med “inside” från fabriken på Eriksund och i dessa mejl får jag i alla fall medhåll. Nu är det Reven dÁmour som är i hetluften. Jag hävdar ju att han “tömdes” efter sina matlappar i Staterna och kom hem på knackiga ben. Enligt Fredrik B och Henrik så var han i perfekt kondition då han kom hem efter det äventyret. Ändå behövdes det en månads tävlingsvila innan han startade igen. Han var ordentligt bakhalt i starten på Solvalla och från stallet snackade man om “munproblem”. Ytterligare en månads tävlingsvila innan han senast var ute på Bergsåker och gjorde bort sig. Reven sprang på tvären och hoppade på tre ben innan han uppgivet galopperade på upploppet. Kan vi nu kanske konstatera att pållen är ofräsch?!

Få 4 platter RitterSport, ifall du provar vårt VIP abonnemang i 5 dagar för 5 spänn.

Mer trav. Visste ni att många av våra svenska travhästar ägs av riktiga muppar?! Klart ni visste. Det senaste i galenskap kunde man nyligen läsa om på Per Engbloms hemsida. Han blev av med hästen Powee E efter att ägarna blivit besvikna på kuskinsatserna på slutet! De som kört hästen i de senaste starterna är: Sören Eriksson, Johnny Takter, Thomas Uhrberg, Örjan Kihlström, Ulf Ohlsson, Torbjörn Jansson, Tony Wallin, Erik Adielsson samt Åke Svanstedt! Det är inte lätt att vara travtränare till hästar som har sådana ägare…

Ingen har väl missat att det skjutits vilt nere i Malmö den senaste tiden. Man talar nu om en “laserman” fast tydligen utan “laser”. Med andra ord så talar man om en “man”. Hur som helst så är det väldigt otrevligt när vi har sådant våld i vårt land och man kan bara hoppas på att polisen (med hjälp av allas vår Leif GW) plockar in gärningsmannen snart. Nere i Rosengård är man, fullt förståeligt, både arga och oroliga men som vanligt så går det till överdrift. Här nedan hav vi ett klipp som är både skrämmande och samtidigt fruktansvärt skojigt!

Tokroligt var ordet…

Få fart på sambon. Klicka här!

Nu tror jag att det får vara nog för den här gången och jag vill önska er en härlig helg. Naturligtvis så skall ni få en skön vinnare till helgens V-75:a. Senast var det klart på Colombian Necktie men Lill-Goop fick visst en liten blödning innanför tinningen från start. Det blev en fullständigt vansinnig tokkörning tills han till slut “kastade” stackars Colombian i skengalopp. Det är bara att glömma och se fram mot denna helg istället. Jag har så klart feeling för Maharajah men det är väl inget egentligt “klart tips”. Nej, ni skall istället få en riktigt klar pålle från säkra källor. Redan i första avdelningen så sitter det en spik. Vi kan vänta oss en ordentlig öppning och när man kört klart där så sitter en viss Thomas Uhrberg och småskrattar. Det blir sedan en lätt väg fram till seger för Manhattan Sassy och vi kan räkna med minst 8 gånger smeten tillbaka, varsågoda mina vänner.

Så får det bli…

 

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar