Fredagsbrev, arkiv

25 juni 2010

Trevlig midsommar!

KING - modemagasinet för män! Prova här

midsommar

 

Så var det då midsommar, igen! Tiden går fort. Här ute på Munsö skiner solen härligt och jag ser redan fram emot den första kalla snapsen som får göra sällskap en inlagd sill, lite färskpotatis, en gnutta gräddfil samt nyklippt gräslök! Underbart. Detta Fredagsbrev får bli av den kortare varianten. Sambons röstläge pendlar oroväckande här i bakgrunden. Vi har visst “lite att göra” idag…

 

Cirkusen kring Solvallas styrelse har ju rullat på en längre tid och nu är det utrensat och nybakat. Tidigare så satt ju Tant Grön från reservatet Menhammar med styrelseklubban i sin fårade hand. Solvalla beordrades att skriva ut högvis med unghästlopp och startlistorna gapade ofta halvtomma. När hon klev av så tog ju rövarbandet över. Det kan väl förvisso inte anses bättre men propositionerna förändrades i alla fall några procent i rätt riktning. Några p21 lopp har förvisso ingen ännu vågat skriva ut men som sagt, det blev lite bättre när Tant Grön lämnade. När man nu trycker upp Anders Lindh som ny ordförande för Solvalla så börjar det genast lukta illa igen. Lindh sitter antagligen ganska ofta på Tant Gröns groggveranada och myser. Gångavstånd hem förenklar ju umgängestätheten avsevärt. Att det sedan är Anders Lindh som sköter rodret för Travkompaniet, adress Menhammar är ju då en självklarhet. Vi är alltså tillbaka på ruta ett och kan nog inte förvänta oss några stordåd för Solvalla och breddsporten. Styrning av en pensionär från brunostarnas land tillsammans med en lakej från “den gröna sekten” innebär nedåt, bakåt, nedåt, bakåt…

 

Har sambon tappat sexlusten? Prova tabletterna som hjälper

Vi lämnar travet nu och riktar blickarna mot denna underbara midsommarhelg. Jag har ju varit i midsommarens tjänst med mitt dragspel sedan 5 års ålder och ser denna helg som en av årets trevligaste. Jag har tidigare berättat om min och farsans lilla dragspelsturné till Mallorca på 70 talet men då Fredagsbrevet ständigt når nya läsare så bjuder vi på denna lilla historia igen. Håll tillgodo!

 

Jag var sju år när jag spelade jag dragspel med Hasse Tellemar i ett Svt program som hette ”Musik på spel”. Inspelningen gjordes på Nalen. Det blev ”Rosa på bal” så det dånade! När jag bara var några år så brukade jag släpa upp pappas gamla dragspel på sängkanten och sedan knuffa ner själva bälgen på dragspelet och spela på pianodelen så länge som det kom ljud ur dragspelet. Sedan var det bara att kånka upp dragspelet över sängkanten och börja om. När jag fyllde fem år så fick mamma en ny symaskin och pappa ville att jag skulle öppna lådan som symaskinen låg i. Det var ingen symaskin, det var ett dragspel, mitt första egna dragspel!

 


Pappa och jag spelade sedan runt midsommarstången på Degerby, Svartsjölandet varje midsommar från det jag fyllt fem år. Min faster var gift med Håkan Sterner, en man som jobbat som artist, med artister och som dessutom arrangerat konferenser och stora Kickoff fester långt innan ordet var uppfunnet. Nu hade han fått ett problem.
Håkan Sterner som på den tiden drev Club 33 på Ving hade problem med att hitta dragspelare under en midsommarhelg. Både pappa och jag tyckte att det kunde vara roligt att byta ut Mälaröarna mot en lite turné på kontinenten. Vi skulle först spela på Mallorca på midsommarafton och flyga över till Ibiza till midsommardagen. Spelningarna skulle vara små, intima tillställningar hade Håkan sagt.

 


Det hade blivit dags för avresa. Vi åkte över till Mallorca på onsdagen före midsommar. Det var mycket trevligt på Mallorca och på det ”Club33” hotell där vi bodde så var väl egentligen ingen av oss representativ. Jag var för ung och farsan för gammal.
På midsommaraftonens morgon skulle jag ta fram dragspelet på rummet och köra igenom "räven raskar över isen" och "Jänta och jag". Dessa låtar
hade rätt mycket svarta tangenter och de var alltid knepigast at nå med fingrarna. När jag skulle knäppa upp locket så såg jag en röd dekal på dragspelslådan. Tullen hade tydligen gjort en narkotikakontroll på flygplatsen. När jag fick upp dragspelet så "låg" alla pianotangenter ner! Alla toner lät när jag drog i bälgen och katastrofen var ett faktum. Hur lätt är det att hitta ett pianodragspel på Mallorca en Midsommarafton?! Pappa och jag lyckades plocka isär dragspelet och såg att alla små fjädrar och gummiband som höll upp tangenterna hade lossnat när de flinka tullarna hade farit fram. Med en liten skruvmejsel och en bläckpenna lyckades vi till slut lyfta tillbaka fjädrar och gummiband. Några var förstörda och jag fick klämma in tandpetare under dessa tangenter och helt enkelt glömma dessa toner.

 


Vi tog en taxi till spelplatsen, ett litet ställe för Vingresors gäster hade Håkan sagt. När vi kom fram så stod där ett tjugotal turistbussar och vi hade kommit till en gigantisk grisfest! Farsan blev ordentligt skakis, det här var lite annat än midsommarstången ute på Svartsjölandet hemma... På en stor scen skulle vi lira och det tog en bra stund och några Whisky innan farsgubben var i fas. Det hela gick riktigt bra och spelningen inför alla dessa människor fick nog anses som mycket lyckad. När vi kom tillbaka till hotellet sent på kvällen så gjorde farsan en bejublad entré ner i poolen med kläderna på och alla hotellgäster hakade på. Det blev lite tjafs med vakterna på hotellet men det hela lugnade efter en stund ner sig. Egentligen så var ju farsan och jag som sagt för unga och för gamla för Club33 idén men vi fick i alla fall stanna kvar på hotellet…
Morgonen därpå så skulle det bära av till Ibiza, en liten flygtur på dryga halvtimmen. Det var här skräckfärden som skulle tvinga mig till total avhållsamhet från alla former av flygning de kommande 22 åren startade. Det var en gammal DC 8a med sliten inredning och trötta flygvärdinnor. I planet satt ett trettiotal spanjorer och min sovande pappa. Vid denna tidpunkt var jag mycket flygintresserad och hade flugit massor med tomma taxiflyg från Bromma då jag hade en vän till min bror som jobbade där. Jag hade alltså ganska bra koll på checklistor, rutiner och annat. Jag kan väl säga att dessa piloter bröt mot de flesta regler under denna flygning. Jag skall inte gå in på detaljer men jag var i alla fall skräckslagen när vi till slut hade landat. Spelningen på Ibiza gick jättebra och jag fick även smak på Lumumba där!

 


På natten, när vi kommit till hotellet så satte jag min plan i verket. Jag plockade ur passen från pappas väska och gömde dem under mattan på hotellrummet bara för att säkerställa
att det inte skulle bli någon flygning nästa dag. Min tanke var att vi skulle bli tvungna att ta en båt till fastlandet och sedan med buss och tåg ta oss hem till Sverige igen. Hade jag nämnt detta för min pappa så hade han antagligen inte nappat på mitt förslag till ny reseplan mot Sverige. Vi åkte ut med packning och dragspel till flygplatsen där vi checkade in vårt bagage. När vi närmade oss passkontrollen så tänkte jag att, nu är det i alla fall stopp. Farsan kommer naturligtvis att bli vansinnig men det får det vara värt, inget mer flyg för Dennis, så får det bli.

 


När vi kom fram så började min pappa att gräva efter passen i sin väska och döm om min förvåning och fasa när han elegant slänger fram två pass på disken! Den förbannade städerskan på hotellet hade hittat passen och gett dem till min pappa, så vi höll således god min båda två när vi gick mot passkontrollen. Nu började jag springa och fick snabbt farsan efter mig. Inlåst på en toalett så lyckades till slut en vakt få ut mig. Pappa tryckte i mig två valiumtabletter som han alltid hade med sig i reserv då han flög, jag fick skölja ned dem med Whisky!
Det blev snabbt svart i SAS planet och jag minns inte mycket av flygresan hem. Jag vaknade till när vi precis påbörjat inflygningen mot Arlanda. Jag sa ingenting, inte pappa heller. Landningen gick bra och precis när jag klev ut från planet så vände jag mig om och tittade in igen och sa högt, ”- aldrig mer att jag flyger!”

 


Detta höll jag i 22 år.

Tidningen V75 Guiden- 15 nr 299:- + exklusivt travkit. Spara 409:50 kr.

 

Ha nu en underbar midsommar så hörs vi igen nästa fredag. Här kommer en klaring till helgens V-75a på Kalmar. Sista avdelningen är ett långlopp. Erik Adielsson har en angenäm uppsittning och förvaltar naturligtvis chansen på bästa sätt. Houston Star heter hästen och på indikatorn står det 28 gånger snapsen!

 

Så får det bli…

 

 

 

 

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar