Fredagsbrev, arkiv

02 juli 2010

Nu snackar vi sommar!

32+ i skuggan på Munsö! Fattas bara lite palmer, några wokvagnar och 4 iskalla Chang. Tills vidare så får vi hålla tillgodo med det vi har här hemma. I september blir det ju Phuket en månad så med andra ord bör det bli många soltimmar i år. Under snart 2 veckor så har jag lagat all mat ute på lokomotivgrillen och även ätit ute i paviljongen varje dag! Jag har även fört krig med mellanungen hemma om hennes tv. Den befinner sig nu ute i paviljongen under kvällarna. Längre ned så finner ni Stallchefens grilltips med mat och dryck för en lyckad grillkväll.

 

Jag var i ett ärende  förbi ett stall här ute på Munsö. En kompis till mig bodde en gång där i lillstugan med sina två döttrar. Det var Olle och Jenny som ägde gården. För snart 20 år sedan så jobbade jag och min storebror med Olle. Han drev ett företag som renoverade vindar och lägenheter och jag körde brorsans lastbilar under renoveringarna. DÅ, vet jag inte om Olle hade något större intresse för travsporten. Idag, 20 år senare har SISYFOS blivit ett etablerat stall i travsverige! Olle har dundrat på ordentligt ute på Söderby gård och anläggningen får nog anses hålle en hög standard. Jag har ännu inte varit där och hälsat på men skall absolut svänga förbi någon gång. En annan rolig sak är att det är brudarna som dras till stället! Jeanette Prah, Anna-Karin Rundqvist samt Ullis Wällstedt är tre travtränare som nu huserar på gården. Ullis och Jonas sopade hem en dubbel i onsdags på Lindesberg så nog verkar det vara en bra gård alltid. Fast jag har EN anmärkning. Det tog mig flera år att se vad Sisyfos logo föreställde. Under en lång tid såg det ut som en tvättmaskinslucka med röd tvätt i! Nu har jag sett att det är hästar på skylten…

logo

 

Behöver du deg?

Vi går vidare. För några dagar sedan så pangade man på ute i Ronna. 2 miste livet och en är svårt skadad. Eländigt? Ja visst. Vad tråkigare är, skottlossningen skedde på en illegal svartklubb! För ett år sedan sköts en man till döds i lokalen men nog fan får folket sitta där på nätterna ändå! Vad sysslar polisen med? Leka med Daniel och Victoria gjorde de ju bara under en dag! När det sedan visar sig att det är en fotbollsspelare i Assyriska som är ett av offren så blir det ännu värre. Snygga förebilder ungdomarna i förorten får när deras fotbollshjältar sitter på svartklubbar under nätterna. I Sverige har vi ett antal förorter som är i katastrofläge. Samhället tittar på medan förfallet fortsätter. I Rosengård ligger arbetslösheten på över 80 % (borträknat alla svartjobb). Hur i hela friden skall det kunna bli folk av de barn och ungdomar som växer upp där? Här ute i Rinkeby får tunnelbanan ibland ställas in då ungdomarna kastar sten på vagnarna samtidigt som polisen står i Drottningholm med en glass i ena handen och en fartlaser i den andra. Jag anser att man, i princip, skall riva dessa områden och börja om. Som det ser ut idag så är vi på väg åt helvete.  Är detta verkligen en lyckad och human migrations politik?! Det är möjligt att kommunpolitikerna i dessa områden känner sig stolta när brandkåren, efter att ungdomarna eldat upp bilar, behöver poliseskort när de skall in och släcka. För mig känns det som ett fundamentalt misslyckande.

 

Vinn 10 påsar chips varje månad i helt år! Delta här!

Mer trav. Nyligen hade vi en ny olycka i ett travlopp. Den här gången var det uppe på Rättvik. Lennartsson, Strömberg och Sobrilström på sjuklistan. Det snackas nu en hel del om säkerheten inom travet. Säkerhetsväst är ju på tapeten. Tarzan är en som tycker att alla skall köra i säkerhetsväst. Jag måste få undra en sak. Kör Tarzan själv med väst? Olyckorna kommer sannolikt att öka i takt med att marginalerna minskar. När man nu kör loppen i 11-13tempo istället för 17-19tempo så blir det viktigare att plocka åt sig varje centimeter i loppen och i och med detta så får vi nog vänja oss vid att olyckorna kommer att öka i antal. Vad kan vi göra? Dags att plocka fram min käpphäst igen. Harva upp banorna och kör längre lopp! En bana som är 3-5 sekunder långsam (inte av regn och rusk utan planerat anlagd) skonar hästarna och dessutom så ökar genast marginalerna. Om loppet dessutom går över 2 640m eller längre så ökar marginalerna ytterligare. Vi får på köpet roligare travlopp där den bästa hästen vinner!

 

Nej kära rosa vänner. Nu är det dags att kliva ner i poolen och svalka sig. Jag lovade ett grilltips och det kommer här nedan. Dessutom skall ni få en fin vinnare till V-75:an på Eskils i helgen. Förra helgen så blev Adielsson fast för länge med Houston Star. Den här gången har vi fått en pålle som mördar på styrka. Across The Seas knäcker hårt och Olsson får en behaglig åktur till 17 gånger köttet.

 

Spara upp till 50% på din märkesparfym. Handla tryggt mot faktura!

Grilltipset!

För det första så vill jag förorda lokomotivgrillen. Denna grill  är fullständigt överlägsen. Kol i förkammaren och det som skall grillas läggs i den stora grillkammaren. På detta sätt så blir det du grillar verkligen barbeque grillat. Köttet får en underbar röksmak som du aldrig kan få annars. Om du sedan lägger på blöta träflisor från Jack Daniels whisky fat på kolen så uppnår du en närmast himmelsk smak! Det finns svindyra lokomotivgrillar att köpa från USA men en enklare variant kan du köpa här! Jack Daniels träflisor kan du köpa här! Med en lokomotivgrill och Jack Daniels rökflis så kommer du att förhöja grillningen med 97 % Om du är för snål eller korkad för att beställa hem en lokomotivgrill så kan man krångla i en vanlig stor klotgrill. Resultatet blir INTE lika bra men det fungerar. I en vanlig grill får du försöka grilla “indirekt” med kolen på ena sidan och köttet på den andra. Glöm inte de blöta träflisorna starx innan du lägger på det som skall grillas. med en lokomotivgrill kan du dessutom grilla saker som tar lång tid samtidigt som du kör sådant som går snabbt. Det går ju lätt att reglera värmen genom att föra köttet bort från förkammaren dit det är mindre varmt. Du lär dig snabbt. Själv har jag kört stekar på 3 timmar samtidigt som jag grillat lite smått under tiden.

 

Gör så här:

Köp kycklingvingar eller kycklingklubbor. Gör en egen marinad enligt följande recept.

 • 1 dl tomatketchup
 • ½ dl vitvinsvinäger
 • ½ dl farinsocker
 • 1 msk curry
 • ½ msk Worcestershire sås
 • ½ tsk salt
 • ½ tsk chilipulver
 • 2 krossade vitlöksklyftor

  Lägg kycklingen i marinad några timmar för grillning.

   

  Kycklingen grillar du när de tjocka revbenspjällen legat på ett tag (de tar ju längre tid).

   

  Till kycklingen serverar du uppskurna selleristavar och en bluecheese sås som du gör enligt följande:

 • 2 dl creme fresch
 • 1 dl lätt creme fresch
 • 1 liten daniblue blåmögelost
 • Pyttelite salt
 • Svartpeppar

  Kör gärna med mixerstav.

   

  Att sedan ha några små spanska Choritzo korvar att grilla till, förhöjer mumset ytterligare.

  Du bjuder sedan på korv och kyckling med den goda såsen under tiden som revbenspjällen grillas klart.

   

  Revbenspjäll.

  Välj tjocka, knäckta revbenspjäll. Låt dessa ligga i en vanlig standard marinad ett dygn innan grillning.

  Dessa spjäll blir underbara om du grillar dem långsamt i en lokomotivgrill tillsammans med Jack Daniels rökflis!

   

  Till dessa spjäll serverar du t.ex. klyftpotatis och en sås som du gör enligt följande:

 • 3-4 dl äppelmos
 • 3-4 matskedar mango chutney
 • 1 finhackad röd chili
 • Lite salt
 • Nymald svartpeppar

   

   

  Dryck:

   

  En isfylld hink med Budweiser öl passar perfekt till Choritzon och kycklingen. Till revbenspjällen serverar du ett rött vin, Windsor (6289).

  Dessert:

  En amerikansk äppelpaj blir aldrig fel. Själv bruka jag göra Leilas kanongoda paj som du finner här! Vaniljsås därtill och måltiden är fulländad!

   

  Lycka till med grillningen mina vänner!

   

   

  Så får det bli…

   

   

   

  .

 • 2 kommentarer:

  1. across the seas styrka?? du är inte påläst ens!!!!

   SvaraRadera
  2. Tipstidningarna är för staketkuskarna.
   Vi kör på inside information...

   SvaraRadera