Fredagsbrev, arkiv

04 juni 2010

Stölden på Solvalla…

Parfym.se

Analys av Elitloppshelgen följer men vi börjar med katastrofen i Oslo. Jag är den första att erkänna att jag hamnade helt snett i tipset. Jag tippade Israel eftersom deras bidrag var ett fantastiskt nummer. Vi har ju i veckan sett hur Israelerna fungerar och plötsligt faller bitarna på plats. Framförandet av bidraget i Oslo var uselt. Han sjöng tvärfalskt i de högre partierna och hans ögon utstrålade inte glädje, utan galenskap! Jag tyckte mig kunna skymta ett bombbälte under kavajen.

Sverige gick ju inte ens vidare till finalen så vi var rökta direkt. Personligen så gillar jag Anna Bergendahls framförande och det var många kalkonbidrag som gick vidare i stället för hennes. Varför? Jag kom att tänka på hur jag uppfattade Anna när hon för två år sedan var med i Idol. Jag gillade henne inte alls då! Anna såg lite läskig ut. Hon var 16-17 år men såg ut som 35. Dessutom såg hon ledsen och skrämd ut varje gång hon sjöng. Att hon åkte ut ganska tidigt ur Idol var då inte så märkligt. Nu i melodifestivalen så kände man ju till henne lite bättre och vi hade vant oss vid hennes uttryck. Det hade inte Europa! Anna åkte ut med buller och brak i semifinalen och gultandade Östflickor med usla sångröster och danssteg som gör ” Let´s Dance Willy” till elitdansestradör i jämförelse gick vidare till finalen i stället.

Det är många som diskuterat kring vilket bidrag Sverige skulle haft chans med bland de svenska nu när Anna floppade. De flesta tror att Salem al Fakir skulle lyckats bättre. Jag är lite tveksam. Nej faan, vi skulle skickat ned Crucefied Barbara!

 

Tillbaka till Elitloppshelgen. Först måste jag, som alla andra, skrika grattis till Tarzan och Johnny! Det är bara att konstatera, Stefan Melander är en ruggigt skicklig hästkarl. När jag var i Sören och Uffe Nordins stall i början av 80talet så var Tarzan naturligtvis på stallbacken han med. Han var i Osten och Wallners stall och sedan var det väl med Curling Born i Kackes? Inne hos Frick hade han KB Harvester, en häst som ett år blev Solvallas segerrikaste. Det var inte ofta jag såg Tarzan i långsamvagnen nere på BG banan men däremot så var han STÄNDIGT ute på promenad med pållarna! En häst, ett grimskaft och en fux med Gällivarehäng och snedslitna trädojjor. När man nu ser hur Iceland hanterar en segerceremoni med över 30 000 i publiken och samtidigt minns Scarlet Knight som ofta stod i publikhavet, blixt stilla. Ja, då förstår man vilken jäkla känsla Tarzan har med hästarna. Jag tror inte att det finns många tränare i dagens travsverige som kommer upp i den känslan, de går att räkna med en handgranatssprängd hand…

 

Hur bra var Icelands insats i söndags? Egentligen är det ingen som vet eftersom Elitloppet blev ett skitlopp! När starten gick så kastade sig alla utanför Takter på rygg och tävlade i VM i handbroms. Johnny kunde finåka redan efter 200m och resten av loppet blev “allmänhetens åkning”. Takter STAL Elitloppet! Nu är det inte på något sätt så att jag ifrågasätter Iceland. Han hade svarat ut farbror Torvald hur loppet än hade blivit kört. Vad roligare är. Vi kommer att få se Iceland flera gånger i sommar och jag tror att han städar undan fint även när det blir “riktiga” lopp.

 

Mer Elitlopp. Är verkligen vårt Elitlopp någon riktig tävling? Om vi jämför dagens Elitlopp med loppen som kördes på 70-80 talet. Idag har aveln rusat framåt, hästarna tävlar barfota, flera går dessutom utan käk, i 08 tempo! Till skillnad mot vanliga kortlopp så är ju starten framflyttad till 1609m, första sväng kommer direkt. De små marginaler som Pershing, Medow Road, Ideal du Gazeau och hästarna tävlade med har idag krympt till mikroskopiska dito. Det är, i princip omöjligt att vinna ett Elitlopp om man inte kör på innerspår. Det finns nästan ingen häst i världen som kan köra fram till en bra position från spår 6 och utåt, när  kurvan kommer direkt. Vi skrattar åt Lucky Jim som “inte räckte”. Naturligtvis inte, då man harvar i tredjespår halva loppet. Oyonnax sprang precis på gränsen när de andra rusade ifrån honom, galoppen var knappast oväntad. Nej, den utveckling vi nu ser kommer sakta att ta död på lopp som Elitloppet. Kanske vi skulle göra något nytt? Kanske man skulle köra Elitloppet på Tingsryds milebana?! Jag vet inte vad ni känner men nog kittlar väl kommande Prix dÁmericue med Maharajah lite mer än förväntningarna på vem som kommer lottas fram till ledningen i nästa års Elitloppsförsök?!

 Mer trav, men “några” klasser ner. Idag startar Stall Rosas, Bauxit Rosa på Åland. Han har tränat på hela våren och även varit ute i kval. Nu är det spår 7 bakom bilen i ett kortlopp, där han dessutom är uppanmäld. Det ska inte spela så stor roll. Det blir tappstart och sedan får vi se om han kan knäppa lite hästar på styrka till slut. Ålandstravets upplopp är lååångt…

 Nej mina rosa vänner. Det är dags för mig att bomma igen för idag. På söndag fyller Stallchefen år, 45 för att vara exakt. Jag förväntar mig massor av trevliga gratulationer av mina trogna läsare.

Det är V-75 uppe på Rättvik i helgen och passande nog så fick jag en stenklar dit. Daniel Olsson har haft det lite tungt på slutet men en seger i solen i morgon värmer så klart lite. Det är i 6:e avdelningen som han får vända upp. Hästen heter, A.S.A.Royal Tail och oddset landar på 11 gånger Ålandspannkakan.

 

Så får det bli…

.

2 kommentarer:

 1. Va en man och erkänn nu att Torvald inte är slut Eftersom du har dömt ut han hela våren

  SvaraRadera
 2. Hej Dennis!

  Eftersom jag är en flitig läsare av ditt fredagsbrev och nu läser att du fyller 45 på söndag vill jag sända ett stort Grattis och hoppas att du får en bra dag och framförallt att du även efter 45 fortsätter roa och oroa oss läsare.
  Hälsar

  Kaj Åhlund

  SvaraRadera