Fredagsbrev, arkiv

09 april 2010

Nu blir det tråkigt igen...
Äntligen så har våren börjat trycka på. Nu har våra kanonhästar som vintertränat börjat visa upp sig på travbanorna igen. Kvalitén på vår sport har blivit markant högre på bara några veckor! Tyvärr innebär detta även att travsporten blir tråkigare igen. Nu är det 10 öppningar, sedan en promenad och till sist en snabb avslutning där 85 % av hästarna nere i kön förblir chanslösa. Annat var det under vintern. Skrällarna duggade tätt och loppen blev mycket roligare att både se och spela på. När det nu blir "sommartrav" så går loppen fortare och de små marginalerna krymper ännu mer.

Det där med små marginaler har ju på slutet resulterat i ett antal olyckstillbud. Goopens flygtur hos brunostarna var ju av det värre slaget. Med tanke på denna reflektion så ber jag att få puffa för min gamla käpphäst. Harva upp travbanorna! I travet så tävlar vi inte om några egentliga "världsrekord". Det är placeringarna som är avgörande. Ungefär som herrarnas "5-mil" på skidor. Inte jämför man väl tiderna mellan olika tävlingar och varierande väderleksförhållanden?! Det är PLACERINGEN som är det avgörande. Därför så spelar det ingen roll om Maharajah vinner på en 13 tid i morgon eller om han, efter ett hällregn, plockar hem segern på 16,2.
Att farten dödar känner alla till. De tider som hästarna idag måste prestera för att vara med och hugga sliter enormt. Dessutom så blir som sagt marginalerna löjligt små. Minsta lilla strul på vägen så är du totalt chanslös. Jag skulle vilje se en travbana som är ungefär 3 sekunder "långsam". Det skall vara ett skonsamt material där hästarna får bra fäste men som ändå är krävande. På en sådan bana skulle hästarna kunna tävla på ett mer skonsamt sätt och de starkaste (bäst tränade) hästarna skulle vinna fördel. En startsnabb medhängare som med Björn Goop i vagnen får bluffa bort halva loppet i spets skulle på en tyngre bana inte kunna "komma undan" utan skulle få stryk av de bättre djuren! Jag väntar med spänning på den första travbanan där man vågar ta steget och prova...

Solvalla:
Inga hästar inbjudna till Elitloppet ännu! Varför? Jag tror inte att det finns några hästar från andra länder som redan nu är beredda på att "signa sig" för ett Elitlopp. Vad de svenska hästarna beträffar så kommer vi att ha svårt att över huvud taget få ihop bra hästar. När "topp 5" är klara så kommer det att tunna ut betänkligt. Kanske Räser Sune tar den sista platsen...Veckans Kari:
Jag hörde att Gentleman skulle göra comeback! Personligen så har jag mycket svårt att se vad Gentleman skulle kunna uträtta efter nästan 3 år i hagen. Skulle Lähdekorpi lyckas med detta projekt så är det hatten av. Vad Lugdunum beträffar så blev det ett "ägg" i senaste starten. Undrar om Åke Lindblom har någon tombox ledig?!

Mina kära vänner. Jag får önska er en trevlig helg så hörs vi igen nästa vecka. Vad "Körslaget" beträffar så säger jag bara: KALLE MORAEUS!

Till helgens V-75a på Mantorp så kommer här en riktigt skön vinnare att avsluta kupongen med. Häst nummer 4, Super Khan! Tarzans pålle med bakspår gör det hela enklare för Gutehästen. 18 gånger degen får vi om man inte lastat sönder toton från Visby.

Vi avslutar med helgens kulinariska tips!
Pata Negra är bland det godaste som finns. Köttet kommer från svarta grisar av Iberisk ras. De föds upp på bland annat ekollon. Vanligast är den lufttorkade skinkan men ännu godare är den som korv! Hittar du inte korven i butiken så kan skinkan duga gott. Skär upp ett gäng tunna skivor och till det ett spanskt Tempranillo vin! Conde de Valdemar Reserva (nr: 7512) passar perfekt! Bara att njuta...


Pata Negra korv och Conde de Valdemar Reserva.
Så får det bli...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar