Fredagsbrev, arkiv

26 november 2009

Travsportens bonndrängar i varsin rättegång...

Så har då rättegången mot Åke Svanstedt börjat. Det finns en hel del att konstatera kring detta. Men jag vill börja med att ifrågasätta spelmissbrukaren och rufflaren Robert Bergh. Robban, som själv flitigt kört med grisfösare, skriver följande i sin blogg:

"Tänk OM vittnena inte varit så avundsjuka och OM dom kunnat travträning och OM dom inte knarkat så hade vi sluppit denna, SHIT ".

Det är på den nivån Bergharn ligger. Precis som Åke själv så tillhör Bergh den stora grupp av bonndrängar som verkar inom travsporten. Klart som fan att Robber Bergh håller Svanstedt om ryggen så gott det går, det är samma typ av folk helt enkelt.

Tillbaka till åtalet. Jag VET att Åke Svanstedt använt grisfösare i träning på hästarna, precis som Bergh, Hanné, Tommy Eriksson, Sören Nordin, Olle Lindqvist m. fl, m. fl...

När man sedan läser igenom förundersökningen så blir det rätt löjligt och samtidigt ganska fruktansvärt. Vittne efter vittne beskriver detaljerat vad de sett och upplevt. De har absolut ingenting att vinna på detta utan gör det antagligen bara för att de tycker att Svanstedts träningsmetoder varit helt åt helvete.

När man sedan läser förhören med Mupp Glenn, Jeppsson och Svanstedt så blir det bara löjligt.

Åke mumlar om att "köra med grisfösare" inte kan ha någon effekt. Det går inte att "skrämma" hästarna att prestera. Varför sitter han då och skriker på hästarna över upploppen? Varför piskar han hästarna på ett regelvidrigt sätt över upploppen? Varför använder han norskt huvudlag på en del hästar över upploppen? Jo, precis som alla aktiva vet så går de flesta hästar undan för drivning, skrik och liknande. Hästar är flyktdjur och en del av de som tävlar måste alltså "jagas" i mål för att prestera.

Naturligtvis så skulle då ett snabbjobb med grisfösare kunna vara precis vad vissa hästar "behöver" för att, kanske bara för några lopp, prestera bättre. Det här är så självklart att det bara blir löjligt att läsa hur Svanstedt då hävdar att det inte går att "skrämma" hästarna. De skall vara "glada" och "positiva" för att kunna prestera. Håll käften i loppen och ställ piskan i stallet då...

Sedan läser man vidare i förundersökningen om en mycket löjlig jämförelse med att hästar som råkar komma åt ett elstängsel slår och rusar iväg i panik. De skulle således bli "galna" och "tokiga" om de fick elstötar i träning. Det här är som sagt en mycket dålig jämförelse. Du har en betande häst som lugnt och stilla kommer åt elstängslet. Klart den blir rädd och springer iväg. Sedan har du en häst som springer i tävlingstempo framför en vagn. Naturligtvis blir reaktionen inte likadan då! När Fredrik B smäller på Giant Superman över upploppet med sin piska brukar det inte hända speciellt mycket. Om man i stället hade samme pålle på stallgången och stod och borstade honom i lugn och ro så är jag ganska säker på att han sliter sönder grimman och drar om någon plötsligt sopar på honom med ett spö...

Sedan blir det även löjligt när man läser vittnesmålen från Svanstedt och mupparna. De har ALDRIG sett en grisfösare. De har aldrig hört talas om något sådant och skulle det ändå användas i något stall så har det ingen effekt!

I Usa, Tyskland och England har flera aktiva blivit fällda i domstolar efter att ha använt grisfösare på hästarna.

Sanningen är ju en helt annan och det vet Åke mycket väl. Det finns ju redan ett vittne som själv erkänner att han använt grisfösare på en häst när han arbetade hos Svanstedt. Dessutom så är vittnesmålen mycket detaljerade och omfattande.

Anna Lundberg, doktor i etologi säger:
"Hästen är ett bytesdjur och det första den reagerar med då den blir skrämd eller känner smärta är flykt".

Johan Beck-Friis, Leg veterinär, Sveriges veterinärförbund säger:
"Sammanfattningsvis är min bedömning att elstötar som träningsmetod kan ge kortvarigt förbättrad prestation på vissa hästar."
Här nedan kommer några utdrag ur vittnesmålenDisa Zetterman, tidigare anställd hos Svanstedt:

"Sedan såg man ju alltid innan dom här jobben så tog Jeppsson grisfösaren i bilen och körde upp till banan och la den bredvid banan innan, det var en procedur som alltid också var med dom där utselningarna. han startade bilen och körde upp och lämnade vid banan och körde sedan tillbaka till stallet. Sedan körde han hästen upp till banan och tog upp den där grejen".Hans G Eriksson, travtränare:

"Jeppsson kunde köra 4-5 hästar varje onsdag då han använde grisfösaren. Jeppsson var då alltid själv, det normala när det gällde Svanstedts träning var att de körde många hästar smatidigt." Under åren såg Eriksson Jeppsson uppskattningsvis köra med grisfösare vid säkert 50 tillfällen.

Line Nejsborg, tidigare anställd hos Svanstedt:

"Upp vid banan så värmde Glenn först upp hästen genom att köra 3-4 bakvarv. Glenn vände sedan upp hästen i andra kurvan och körde åt andra hållet. När han kom till nästa kurva så hade han ganska bra fart och gav då hästen ström genom baken med grisfösaren första gången. Hästen blev rädd och började galoppera. Glenn fick den att trava igen. Han körde runt ett varv och när han kom till samma kurva så gav han hästen ström med grisfösaren igen. Hästen fortsatte då att trava. Glenn körde sedan ner och la tillbaka grisfösaren där han tagit den ovanpå Svanstedts skåp".

Det börjar bli riktigt obehagligt när Leif Silbersky förhör Hans G Eriksson och frågar om Eriksson kan vara säker på "att det var batterier i grisfösaren" ! Det här blir ju helt vansinnigt. Skall man då få köra med grisfösare om det inte är batterier i den? Vilket jävla trams!

Nästa vecka är rättegången klar och sedan väntar en dom. Ordföranden och nämndemännen är totala noviser inom travsport och har naturligtvis ingen insyn i denna gråa verksamhet. Det finns inga direkta bevis såsom filmsekvenser eller foton. Det enda som finns är vittnen och lögnare. Ljuger alla de vittnen som detaljerat beskriver hur det hela varit upplagt och har gått till? Eller ljuger Svanstedt, Linderoth, Wickström, Mupp-Glenn, Jeppsson och de andra?


Varför skulle så många vittnen ljuga om detta? Varför erkänner en tidigare anställd hos Svanstedt att han använt grisfösare efter instruktioner från Åke? Har ni några bra svar på det?!


Varför ljuger bonndrängarna på Bjertorp? DE ÄR RÄDDA OM SITT SKINN och Svanstedts kommer att svida värst.


När den här historien uppdagades så sade Stc:s Ulf Hörnberg att Svanstedt skulle ut ut travsporten omedelbart om han skulle bli dömd. Nu vacklar han, den fege lille sparven...

Ska vi orka gå vidare till annat tycker ni?
Lira Månvalla!
Algas travklasiker!

Ett perfekt sätt att ladda upp med polarna! Byt ut låtsaspengarna mot riktig deg så är loppen i full gång! Det här unika spelet säljs nu på auktion.
Lägg ett bud här!


Ok, vi går till Idol!
Tipsen har ju suttit rätt kanon den här omgången och ni som har lirat har ju gjort en ordentlig vinst. Förra fredagen tippade jag ju att Reza skulle åka ur vilket hon gjorde fast till ganska lågta odds. Nu är det 4 deltagare kvar och de stora favoriterna till finalen är Tove och Erik.

Att Tove kommer att stå i finalen på Globen är klart till 97 % men jag tror faktiskt att Erik är på väg ut ur Idol. Jag ser Calle i final med Tove! Calle som, efter att ha tvättat håret, gått från klarhet till klarhet. I kväll så sjunger Erik Kisslåten "Shout it out loud" vilket höjer hans chanser att hänga kvar en vecka till. Den som åker ut den här gången är Mariette eller Erik! Mariette ger 1,40 om hon åker ut och Erik ger 8 gånger! Välj själva hur mycket ni vill vinna...Unibet ger dig 1000 Kr att spela på Idol för! Klicka här!
Över till annat:


Har ni sett så fint grisarna har det?
Det är naturligtvis fruktansvärt att vi tillåter människor behandla djur så illa i jakten på kronor och ören. Tyvärr så är detta ett stort systemfel och sedan den dag vi lurades in i EU så finns det ingen väg ur eländet. Att välja KRAV-märkt kött i butiken är, för mig, en självklarhet. På så sätt gynnar jag ett uppfödningssystem som främjar djuren på ett vettigt sätt. På köpet får jag dessutom betydligt bättre kvalité. Den enskilde kan här alltså göra skillnad.

När en skola i landet började köpa in enbart KRAV-märkt, ekologiskt och närodlat så blev det tvärstopp! Enligt EU så får kommuner inte ”favorisera” vissa leverantörer. Med andra ord, skolan var tvungen att även köpa in ”skitkött” från uppfödare i Europa som bedriver en fruktansvärt usel uppfödning.

Något som förvånar mig är det beteende som många kunder ute i matbutikerna uppvisar. Utanför den stora matbutiken parkerar en banklånad stadsjeep. Låntagaren är skriven i Hammarby Sjöstad. Ur bilen kommer först en ”konsult”. Det är en man i 30års åldern som har en halsduk käckt runt halsen. Ur passagerardörren kommer ”mamma” ut. Hon är något yngre och tillhör kategorin ”den moderna kvinnan”. Ur bakluckan lastas sedan en barnvagn ut. Modellen är elegant och DYR. Ofta en sort med två hjul bak och ett hjul fram. Som sagt, elegant och DYR. Under vagnen hänger en ”registreringsplåt”. På plåten står det ”WILLIAM”. Nu plockas lille William ut ur den banklånade bilen och placeras i barnvagnen. Familjen promenerar raskt in i affären. Mannen skjuter barnvagnen och kvinnan ansvarar för kundvagnen. Väl inne i den stora mataffären så hämtas en ”scanner”. Här skall det storhandlas.

Det är kvinnan som plockar upp inköpslistan. Den är gjord i ”Excel” på kvinnans dator där hon arbetar. Den tog en timme av hennes betalda arbetstid att knåpa ihop. Det hade tagit tio minuter med papper och penna. Nu ”skjuter” hon med scannern över streckkoderna med en snabbhet som skulle få Lucky Luke att darra av skräck. Pappan står vid frukt och grönt och plockar åt William en gratisbanan. Det är en tuff pappa, han snor även en banan åt sig själv. Det är mycket lull, lull i kundvagnen då de senare checkar ut.

Tar man då en titt i matkassarna så ser man en märklig trend. Det är tacostillbehör med skal, gräddfil, tacosås, tacokrydda, majs, paprika, sallad, fefferoni och köttfärs. Det här är en ganska oekonomisk middag men familjen verkar ha råd. Varför i helvete har de då valt IRLÄNDSK köttförs? Här kunde de välja KRAV-märkt och med detta hade kostnaden för tacomiddagen ökat med 13 % Då hade de fått en betydligt bättre köttfärs och även minimerat risken att lille William ska drabbas av galnako sjukan!

Tittar vi lite noggrannare i matkassen så ser vi att familjen valt finska ägg istället för svenska KRAV-märkta. Priset var ”betydligt lägre” resonerade familjen. Att äggen är häften så stora med blek gula och tunt skal och kläckta av värphöns som lever sina liv i en trång gallerbur var inget som denna medvetna och moderna familj funderade på. Så här fortsätter det. De vill inte lägga en krona extra för KRAV-märkt mjölk, trots att kärringen i familjen är ”laktosintolerant” och mjölkåtgången är obefintlig i familjen. Däremot plockade de ner en dessertost för 78: - en LEGO sats till lille William för 149: - (trots att han är för liten för att kunna bygga ihop den). Eftersom mammans hårspray som hon brukar köpa hos frisören var slut blev hon tvungen att välja mataffärens dyraste för 139: - i hopp om att få sitt blonderade hår i skick.

Så här ser det ut idag. De ”upplysta” människor som i eftermiddag skall trängas i mataffärerna och skapa ”fredagsmys” väljer skitmat från djur som haft det riktigt illa. De handlar utan att egentligen vare sig fatta eller bry sig. Huvudsaken är att lille William är nyvaccinerad och glad där han sitter på golvet och stirrar på alla legobitar, utan att fatta ett dugg av vad de skall användas till. Lamporna släcks i Hammarby Sjöstads lägenheter och de ”perfekta familjerna” sover gott samtidigt som långtradarna med tyskt industrikött precis kört av färjan i Helsingborg på sin resa genom Sverige…


WSPAStallrosa.se är lite uppdaterad. Vi är inte riktigt klara ännu så vissa sidor håller fortfarande på att uppdateras. På söndag klockan 20:00 så hörs vi på chatten! Mycket kring Svanstedt lär det bli. Som sagt Stall Rosas chatt på söndag klockan åtta…


Nu får vi väl ta och tacka för idag. Alla ni muppar uppe i Norr som vill mejla och försvara Svanstedt. Det är bara att ösa på. Passa även på att skriva några goda ord om hans kollega Robert Bergh som, även, han suttit i rättegång under veckan efter att ha spöat en häst i 1 200 meter uppe på bergsåker. Som sagt. Det e fina killar vi har i travsporten. Bra reklam gör de dessutom…

Jag fick precis ett samtal. Vi har en underbart klar vinnare att avsluta V-75:an med nere på Rägnersro i helgen. Santana ÅS från bricka 1. Tack och hej, leverkorv…

Så får det bli…

6 kommentarer:

 1. Fan Dennis om travet hade fler som du!!!
  Jag besöker Bergsåker regelbundet och har märkt att folket i norr som du säger börjar vackla, i stort sett alla har sagt att han är oskyldig. Men nu börjar fler och fler tveka. Du lär ju inte ha många kompisar på stallbacken?? Men en SANN DJURVÄN är du och det hedrar dej.
  Om inte alla bara så PENGAR utan sporten och friska välmående hästar skulle kanske folk ta sej ut till banorna, vad vet jag.
  //Jocke

  SvaraRadera
 2. Ja vi får verkligen hoppas på att fler hästar från Stall Rosa kommer ut på banorna runt om i landet!
  Tänk vilken lycka det skulle vara med ett lopp utskrivet enbart för era hästar!
  Dessutom behöver ju ingen ödsla en massa pengar på vinnare/plats-spel i det loppet!

  SvaraRadera
 3. Jag menade inte pengarna i spelet utan hästägare som startar sina skadade/sjuka hästar för det är så fina pengar. Om du visste hur många hästar som startar varje dag som inte borde det... en spruta här och lite bedövning där...

  SvaraRadera
 4. Om Svanstedt är skyldig eller inte tänker jag inte döma innan det är klart... Jag förstår dock inte om man VET att det här sker hos flera tränare (som det står längre upp i brevet) varför anmäler inte herr Ek dessa tränare då? Eller han vill bara ha något att skriva om i sina fredagsbrev? Vet han att det pågår ska han anmäla, annars är han definitivt ingen djurvän. Jag har jobbat hos ett tiotal proffs under en 20-års period, jag kan konstatera att det i många fall är en hård sport och de finns dem som tror man kan knäcka hästar till framgång och kanske borde ha ett annat yrke, utan att för den sakens skull begå något orätt enligt svensk lag. Jag har dock inte sett en grisfösare under den här tiden... Tur det, annars hade jag anmält. Konstigt att inte Ek gör det om han nu har sett att det förekommer. Annars är det ju ganska grova anklagelser.

  SvaraRadera
 5. Jag försvarar på intet sätt användande av Grisfösare eller piska men är det verkligen en sann djurvän som startar hästar som har gjort sitt på tävlingsbanan för LÄNGE sedan? Tänk på det Dennis....

  SvaraRadera
 6. du har stake du! upp till kamp för sådana som åke ska ska hakas på en vagn o skulle strömma den där svanen tills han stupar!

  SvaraRadera