Fredagsbrev, arkiv

20 november 2009

Nytt blod till Solvalla...

Solvalla väljer en farbror från Norge till att styra skutan! En del verkar tycka ett det är bra. Jag fattar ingenting. Det behövs ett ”brinnande Solvallahjärta” om man över huvud taget skall ha minsta chans att vända den våldsamma färden mot avgrunden. Men det där verkar man inte heller förstå…


I går kväll satt min förra fru inne på Solvalla och skrev prov för B-licens till Kacke Nilsson.
Hon har ju hållit på med hästar lika länge som jag men under lång tid så har det varit som ridhobby. Jag har flera gånger påpekat att hon ju lika gärna kunde ha en travare att jobba med så har hon ju faktiskt en liten möjlighet till framgångar dessutom. Nu när travsportens framtid verkar mer än oviss så slår hon då till! Vi träffades ju i ett ridstall på Drottningholm för 25 år sedan och under många år var hon således med i min travverksamhet. Kunskapen har hon så provet skall nog ha gått bra.

Min tid som travtränare på Drottningholm var en märklig historia.
Året var 1984. Uffe Nordin hade lämnat Sverige för baugettelandet och jag hade haft mina hästar ute uppe i Håbo Tibble något år. Efter en sommarsäsong nere på Visbytravet så kom jag i kontakt med en kille som jobbade i vakten på Solvallas stallbacke (ja, på den tiden hade Solvalla både hästar och vakt på stallbacken). Han berättade att han, tillsammans med sin tjej, drev ett stort ridstall ute på Lovön, Drottningholm. Det var Rickard Danielsson. Det är även han som, sedan massor av år, ordnar ponnylopp på Solvalla för företag och liknande. Jag nappade på erbjudandet om att flytta in i deras stall och blev plötsligt den tränare på Solvalla som hade träningscampen närmast Solvalla!

Det var en sen augustikväll som brorsans kompis styrde upp bil och släp mot Rörby gård. Jag hade inte fått körkort än och var passagerare. Vi kom fram till ett mycket fint stall där vi lastade ut Bussig Pärup och Epona Pärup. Detta var Stall Rosas första hästar. Bussig var köpt hos Uffe Nordin och Epona ropade pappa in på Derbyauktionen nere på Jägersro 1983. Bo W Takter var med och bjöd men skrothandlarfarsan klämde i så det blev tyst i auktionshallen och affären var klar. Ni kan läsa mer om dessa fantastiska hästar på stallrosa.se. Hur som helst. Stallet var fint och beboddes av ett 20 tal ridhästar. Med dessa hästar ingick även dess ägare! Hualigen vilket folk…
Rickard var en hygglig kille som hade lite egna hästar i stallet med sin tjej. På Rörby gård fanns nu plötsligt 2 travhästar en rosa Forsbysulky och en likaledes rosa tryckvagn av märket Trotmaster!

2 travhästar och nästan tvåhundra ridhästar på Lovön!

Detta skapade genast starka reaktioner i stallet. Rikemansflickorna gick ihop och skrev protestlistor och visade öppet sin avsky över det vedervärdiga med simpla travhästar i ett ridstall på Lovön. Jag kände mig inte speciellt välkommen kan jag säga. Ridfolket ute på Lovön hade mycket nycker för sig. Man hade en kaffebryggare med varmvatten i där man värmde betten innan de sattes på hästarna! En av tjejerna torkade sin fina ridhäst i baken med blöt bomull på kvällarna så att hon skulle vara ren och fin! Detta överbeskyddande och daltande hade även en motpol. Dessa stackars ridhästar fick inte gå i hage! Ibland gjordes vissa försök någon söndag. Man klädde på hästen alla skydd som fanns i skåpet och släppte ut den stackars pållen i en liten paddock. Det brukade bara ta någon minut innan den trampat sig och man kunde då konstatera att den INTE kunde gå i hage! Det fanns till och med dem som gav hästen lugnande Plegicil innan den släpptes ut för en timme i hagen på en hel vecka…

En annan sak var boxhygienen. Hästarna stod i box 23 timmar om dygnet. Själv hade jag mina hästar i en stor hage vid FRA (försvarets radioanstalt) 6-8 timmar om dagen. Rickard lade ut halm till alla hästar och i mina boxar växte bädden för varje dag medan ”bunkerhästarna” i stallet inte kunde få samma konfort i sina boxar eftersom de stod inne 90 % av sin tid. Man började då stjäla halm från mina hästar! Jo, det är sant. Så jobbade rikemansbarnen från Nockeby.

Fast det här var ingenting mot det liv som uppstod när jag var ute och körde mina travhästar på Lovöns, mycket fina, rid (och plötsligt även kör) vägar! Jag minns exakt första turen med Bussig Pärup. I rosa tryckvagn och med en rosa huva på öronen skrittade vi i kvällen fram på den välpreparerade slingan. Vi närmade oss Hogsta, Lovöns ”fiiinaste” och största stall. Där stod mest dressyrhästar. Precis bredvid hade Louise Narthorst sitt egna stall och sin egna privata dressyrvolt. Olympiske hästen Dante tränade där uppe på volten. Slingan passerade lite nedanför och när vi skrittade förbi så såg man bara Lussans svarta hatt när hon red sitt pass. Hästen var säkert jättefin och gick sina formationer med den äran. Nu hördes då en vagn och en häst och antagligen stack det upp två rosa öron nere på slingan. Jag minns att hatten bar iväg i hög fart och Lussan ropade och tjoade på sin springare. Vår lilla motionstur fortsatte i lugnt majestät tills vi någon timme senare kom tillbaka till stallet. Då stod där en vit Jeep Cherokee på stallbacken. Fru Narthorst var nu inne i stallet och skällde ut Rickard efter noter. Hur i helvete kunde han släppa in travhästar på Lovön?!
När jag selade av kom Lussan ut ur stallet och jag fick mig då en skopa som hette duga. Jag svarade med att, om hon hade något innanför pannan som var värt att skydda så borde hon byta ut den fåniga hatten mot en ridhjälm. Jag ifrågasatte även omfattningen av den "dressyrkunskap" som hennes Olympiske pålle besatt med tanke på det lynniga och hysteriska beteendet som djuret uppvisat... Lussan och jag kom sedan inte varandra så värst mycket närmare under min tid på Lovön. Med tiden lade sig den värsta krigsstämningen och det började flyta på lite bättre i stallet. Jag hjälpte till med diverse skoningar vilket uppskattades. Dessutom brukade jag omvandla de stora showerna då ridfolket skulle lasta sina hästar med morötter, träns, jacka på huvudet, långpiska, linor och 6 personer till en enkel procedur där man liksom bara ”gick in” med hästen…
Jag blev kvar på Drottningholm tills vi flyttade upp till Sala 1986 vilket är en annan historia.
Det var, hur som helst, i stallet på Lovön jag träffade Yvonne som igår kväll skrev sitt prov för B-licens.

Vi byter ämne:
Nu är det vidrigt mörkt och regnigt här i Stockholm och julen närmar sig obehagligt fort. Jag HATAR att jaga runt efter julklappar och dessutom drar det ofta iväg ekonomiskt. Där har jag nu funnit en enkel och billig lösning som dessutom ger mig själv vissa förmåner. Så här gör jag:

Jag plöjer igenom ett antal ”erbjudanden” på nätet där man får en fin produkt om man t.ex. prenumererar på en tidning i tre nummer. Kostnaden kan då vara typ, 39:- Så fort tidningen och produkten (som sedan blir en elegant julklapp till någon vän eller anhörig) så tackar jag för mig och säger upp prenumerationen omedelbart! Detta fungerar utmärkt och jag har redan börjat ladda upp med diverse böcker, handdukar, USB minnen och liknande. Här nedan har ni länkar till flera fina erbjudanden. Bara att fylla i så kommer julklapparna hem i lådan! Se bara till att säga upp det på en gång.

Tidningen Datormagazin + DVD film endast 99:-

Få 2 nummer av GÖR DET SJÄLV + en krysslinjelaser för endast 39:50 kr

Tidningen Åka Skidor- 3nr 99:- + SmartWool-strumpor.

4 st triplebladhyvlar från MyHygo för 0:- inklusive en behaglig rakgel utan extra kostnad (värde 228:-)

Få 2 nr av PC-tidningen + designklocka med minne för endast 39:50 + 29:50 i porto och exp. Därefter får du PC Tidningen som tillsvidareprenumeration.

Få 2 nummer av Illustrerad Vetenskap VÄRLDENS HISTORIA + Santoku-knivset från Hasaki eller Encyclopedia of World War II på DVD för endast 39:50 kr + 39:50 kr i porto och exp.

Praktiskt Båtägande - 3 nr. samt en universallampa endast 99:-

Få 2 nummer av ILLUSTRERAD VETENSKAP + digital tv-tuner för endast 39:50 kr + 29:50 kr i porto och exp.

Få 2 nummer av ILLUSTRERAD VETENSKAP + digital tv-tuner för endast 39:50 kr + 29:50 kr i porto och exp.

Få 2 nummer av ILLUSTRERAD VETENSKAP + digital tv-tuner för endast 39:50 kr + 29:50 kr i porto och exp.

Få 2 nummer av Aktiv Träning + pulsklocka som mäter hastighet och distans eller praktisk GPS-logger för resor och vandringar för bara 39:90 kr + 42:50 kr i porto och expedition.

3 nr av Golf Digest + väska + skobag för 79:- + porto.

Utemagasinet- 3 nr. samt kikare.


Så där ja! Då har ni ordnat ett tiotal julklappar för c:a 400:- och dessutom har ni fått massa tidingar och annat gratis!


Idol:
Förra fredagen ramlade äntligen Eddie ut. Vi som spelade fick ytterligare deg på kontot. I kväll är de ”Lovesongs” på temat. Tove som är storfavorit presterar dåligt igen i kväll men kommer naturlugtvis att sitta säkert ändå.Nej, ikväll spelar vi rubbet på att Reza får åka hem. ”Fulagubbarna” som sponsrat hennes medverkan hittills är inte tillräckligt många så det är slut nu. Oddset på att hon åker är lågt men det är ändå betydligt säkrare än ett lir på Järvsöfax…

Nej mina vänner nu får det räcka för den här gången. Jag önskar er en regnig helg så hörs vi igen nästa vecka. Nere på Kalmar så har jag en fin vinnare att bjuda på i 4e avdelningen. Det är inte så ofta som Kenneth Haugstad vinner V-75 lopp men det spelar ingen roll. Huvudsaken är att han gör det med Widegrens Richordietryin! 14 gånger degen ska vi ha!

Missa inte heller Stall Rosas rebustävling.


P.S.
Fick just ett telefonsamtal. Provet gick bra. Solvalla får en ny B-tränare efter årsskiftet. Det kommer Solvalla att behöva...

Så får det bli…

1 kommentar:

 1. hahaha... Fy vad jag skrattade när jag läste detta! Vet exakt hur det känns.Jag är och har varit "ridtjej" i hela mitt liv. Men runt 1998, när jag köpte Rosa Rubin, kom jag in på "travstigen" och där blev jag fast. Men gud vad man har fått höra saker! När man som ung tjej stallar upp en travare, ett fullblod och ett halvblod i samma stall tittar folk lite roligt på en!! ;)
  så jag säger bara Heja heja!! Sätt alla snobbiga och storppiga hästmänniskor på plats.

  MVH// Sabina
  larsson-sabina@hotmail.com
  www.sabina.cybersite.se

  SvaraRadera