Fredagsbrev, arkiv

02 oktober 2009

Kriteriehelg!

Lira "head to head" i kriteriet!

Idag går en häst till himmelen. Min dotter Idas nordismärr lämnade i förmiddags Munsö för en resa rakt upp! Det här med att ”ta bort” sina gamla hästar är alltid känslosamt. Egentligen så är ju det hela fullständigt fruktansvärt. Nu var det så att hästen var ordentligt halt och det blev bara värre. Som ägare till djur så har vi ju ett ansvar för att de inte skall lida. En häst skall naturligtvis inte behöva gå med smärta och värk varje dag men det är fortfarande lika obehagligt när man då skall råda över liv och död. Igår kväll väntade en klar och härlig natt på lösdriften. Helt ovetande om att det var hennes sista så stod hon där i månskenet och åt. Idag finns hon inte mer. Som sagt, vi har ett ansvar för våra hästar men likväl så är det svårt att vara den som skall bestämma när det skall ”ta slut”. Jag är i alla fall säker på att Bussig Pärup och gänget välkomnade henne till den stora gröna hagen bland molnen…

Var är ekipagekontrollanten?!
Sitter nu inne på Solvalla och kollar värmningarna inför dagens lunchtrav. Då dyker Calle Lindblom upp med en ny "smålla". Här snackar inte 125cm osv. Här skall det klyvas! Erik Svensson står säkert på stallbacken med drömsk blick...
Lindblom med sitt nya körspö alá gjutjärn!

Idol!
Ikväll så blir årets startfält klart. Jag har haft full koll och inside information redan från i somras! Jag har haft en vinnare av Idol klar redan sedan maj månad. Tyvärr så blev HON ”upptäckt” i veckan. Jag ville vänta tills de fasta oddsen kom innan jag lämnade klart men nu är det kanske ”för sent”. MARIETTE är den stenklara vinnaren av Idol!


Mariette. För stor för idol?

Mariette har redan en karriär inom musiken! Hennes rutin sopar mattan med alla knattar som hon tävlar mot. Nu börjar ju detta komma fram trots att tv4 försökt ”gömma” henne under alla audition program som gått. Då blir det som vanligt i Sverige. Jantelagen slår till med kraft! Småungarna som sitter hemma och tittar blir då rädda för hennes attityd och självsäkerhet och de äldre bland telefonröstarna tycker inte att hon skall ha för mycket ”gratis”. Därför får hon antagligen svårt att räcka ända fram trots att hon är fullständigt överlägsen i årets upplaga av Idol.

Här finns ett videoklipp från Nyhetsmorgon med Mariette (rulla ner i sidan för att se videon).

Vi får då plocka fram en annan vinnare i stället. Det är 12 stycken som tävlar om finalplatserna ikväll så egentligen borde jag kanske vänta med tipset tills ”startlistan är klar”. Nu är det dock så att jag är 100 % säker på att TOVE kommer med så därför kan jag, utan minsta darr på den berömda manschetten, meddela att hon är den troliga vinnaren av årets Idol 2009!

Tove. Trolig vinnare
av Idol 2009!

Som ni vet så går det ju att spela på Idol och det är enkelt att plocka hem deg! De som sätter oddsen är tomtar utan koll så därför blir det mycket intressant att spela. Under nästa vecka kommer oddsen upp och då skall vi se vad vi har på TOVE. Sedan går det även att lira på vem som kommer att åka ut varje fredagskväll och detta lir är oftast ännu lättare!

Eftersom jag är så säker på att dra in kulor på Idol så har jag följande att erbjuda:
De 50 första som hör av sig bjuder jag på en hundring att spela för! Du registrerar dig för spel och när detta är gjort så skickar jag hem en hundralapp till dig!


Klicka här för mer info!

Över till Kriteriet.
Att påstå något annat än att årets upplaga av Kriteriet är en tunn soppa vore att storljuga. Sällan har så klena pållar fått chansen att köra om så stora pengar. Att Red Hot Dynamite skall torska finns bara inte. Från ett perfekt läge skall han bl.a. slå hästar från spår 8 som gjort sju starter…
Nej inte är det hög klass inte. Om vi tittar tillbaka på tidigare kriterium så finner vi Gidde Palema, Energetic, Gigant Neo, Triton Sund och Torvald Palema. Och vet ni vad. Ingen av dessa vann kriteriet, dom fick stryk! Är det någon som vill sätta en slant på att Oracle, Nonstop eller Twist Life en ljummen vårdag i maj kommer ut i defilering till ett Elitloppsförsök?! Nej, jag trodde väl det. Det är bara att konstatera. Årets upplaga är en blaskig soppa…

Som traditionen bjuder så lägger jag upp historien om knäkappan som förändrade allt i Svenskt Travkriterium 1982. Håll tillgodo:

Alltså dags för en liten tillbakablick från det tidiga 80 talet. Uffe Nordin gjorde 1982 något som aldrig hänt sedan dess, och nog inte kommer att ske igen. Han tog en tränartrippel i kriteriet! Jag bodde mer eller mindre i Uffes stall på den tiden. Ulf hade naturligtvis valt rätt då han var uppsatt på Ex Hammering. Segern såg rätt enkel ut. De andra totoplatserna togs av Solo Hagen, med den då fuxige Frick och Johnny Star med Torbjörn Jansson i vagnen.
Alla tre hästarna var uppstallade på Gillmarken. Den gård som Sören tidigare huserade på. Om man idag tar en tur upp till Åsen, där i Bålsta och kör in på vägen fram till denna stora, fina gård, ja då möts man av ett villaområde! Hela gården är sedan många år jämnad med marken och där hagarna fanns, där Wiretapper, Mustard, Dialekt och även Stall Rosas första pålle, Bussig Pärup betade står idag långa rader av mögelskadade fuskbyggen dit folket från stan flytt genom åren. Det är sorgligt. Hur som helst, Ex Hammering och hans polare stod alltså uppstallade, där på Gillmarken. Vid femtiden på eftermiddagen, den där söndagen stod till sist Uffe i vinnarcirkeln med sin egen uppsittning, Ex Hammering.

Vill ni veta en hemlighet? Egentligen skulle Jim ha vunnit loppet med Solo Hagen! Det var nämligen så att en viss hästskötare från Gillmarken hade slarvat med knäkapporna på Solo Hagen. När det ungefär 500m kvar var dags för Fricken att sätta in stöten med Solo Hagen så gled ena knäkappan ner i karleden. Det gick naturligtvis inte att köra för fullt över upploppet då. Om du tittar på en målbild från loppet så syns det klart att knäkappan sitter i karleden på Solo Star! Det skulle alltså kunnat sett annorlunda ut i den resultatlistan.

Fler minnen från den söndagen.
Om ni åker över järnvägen, upp mot stallbacken på Solvalla en tävlingsdag och tittar åt höger så kommer ni garanterat mötas av en extremt energisk parkeringsfunktionär (ibland står han vid övre parkeringen). En funktionär som alltid pekar med HELA handen. Denne man var en gång polis. Dessutom var han en flitig tipsjägare i Uffes stall. Han kom ofta och fikade i stallet och jagade Uffe i hopp om att få heta vinnare, nästan varje tävlingsdag.
Den soliga söndagen, 1982 var inget undantag. Jag hade jobbat i stallet hela förmiddagen för att bli klar till tävlingarna. När kriteriet skulle gå så tänkte jag och min kompis Göran (son till Hasse Norberg, då travskribent på DN) försöka hitta något bra ställe att se loppet från. På den tiden så var det nämligen fullt med folk på Solvalla då det kördes trav. Inga platser vid staketen fanns kvar, så vi letade upp en mycket bättre plats. På taket till det ölhak som låg till höger om E-läktaren, nu rivet, där press centret idag ligger. Vi gick upp på taket när defileringen till kriteriet just skulle gå.

Naturligtvis så hade vår alltid lika vaksamma polis, dagen till ära ej i tjänst, sett oss och skulle så klart göra en insats för samhället. Precis innan start så kom han skrikande bakom taket. Vi låtsades inte höra honom men han var snabbt uppe på taket och skrek, -kom ner från taket annars kommer jag och hämtar er. Göran klev ner direkt, men rebellen i mig sa något annat. -Om du kommer närmare så kastar jag ner dig på en gång, skrek jag tillbaka. Han hade alltså väntat ut oss till loppet skulle gå så att vi garanterat inte skulle hinna hitta några nya platser. Eftersom minuterna gick så var det dags för bilen att fälla ut vingarna. Polisen själv ville så klart inte missa loppet så vi såg loppet tillsammans på samma tak..

Denne fd. polis ser vi alltså, än idag på Solvalla där han, med outslitlig pondus dirigerar in bilarna på grusplanen. Sommartid sitter han nere på Stallfiket på Skrubbs i Statoil keps och letar vinnare. Vi är fortfarande goda vänner. Och som sagt, Solo Hagen skulle ha vunnit Kriteriet...
Nej mina vänner nu ska jag ut till Solvalla och titta på lite fredagstrav. Ha en skön helg så hörs vi nästa vecka igen och lägger upp strategin för lyckade spel på Idol!
Förresten, ni skall få en riktigt fin vinnare till lördagen! I sista avdelningen är frågan Bamse Gema eller Hanoi. Svaret är Einar Celeber! Det är smygform och bra läge. Jag är övertygad om minst 20 gånger mikrofonen!
P.S.
Det var en sidostång som hade lossnat från Lindbloms sulky. Han fortsatte värmningen med sidostången i handen!

Så får det bli…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar