Fredagsbrev, arkiv

17 juli 2009

En fantastisk travhelg väntar…………… På Åland!

Lira sköna "head to head" spel i travloppen!

Jo, jag vet att man kör trippeltrav nere på EL-gigantens jaktmarker men det är ju på Ålandstravet som de stora slagen står denna helg! Återkommer till det. Först börjar vi med den svenska polisen.

Vid det behandlingshem där jag ganska ofta är i tjänst kan det ibland vara både rörigt, tungt och våldsamt. De unga tjejer som befinner sig på en låst avdelning har ofta en extra tung och ångestfylld tid under sommaren. Detta brukar nästan alltid resultera i fler tillbud på avdelningen. Nyligen hade vi en situation där en av de intagna attackerade flera personer med kniv. Lyckligtvis så lyckades personalen styra upp situationen innan någon blivit illa skadad. Polisen tillkallades och det tog en lång stund innan två bilar rullar in genom grindarna. Man kunde nästan ana Wienerbrödsmulor kring mungiporna på de oengagerade poliser som i maklig takt hasade sig ur sina bilar.

Proceduren som följde tar lång tid att förklara men i stora drag kan man säga att det var ganska låg motivationsnivå på de anlända poliserna. Man fick förklarat för sig att kniven var omhändertagen och personal hade för stunden koll på den psykotiska tjej som tidigare använt densamma. Då tyckte poliserna att hon kunde stanna kvar på avdelningen, man hade ingen större vilja att ta med henne över huvud taget! Personalen fick verkligen övertala polisen att de skulle föra tjejen till psykiatriska akuten. Efter många suckar och irriterade blickar så tog till slut poliserna med sig tjejen.
Inne på avdelningen hölls tummar för att dessa poliser verkligen tänkt slutföra sitt uppdrag. Vi minns alla historien vid Åkeshov där polisen släppte av en psykotisk man som sedan slog ihjäl människor med ett järnrör då han lämnat polisbilen. Flickan är nu omhändertagen och de aktuella poliserna är ute på nya ”riktiga” uppdrag.


Svenska polisen i all sin prakt...


Förra fredagen arbetade jag till klockan 20.00 på aktuellt LVU-hem. Jag satte mig sedan i bilen och styrde färden mot hemmet på Munsö. När jag kört över en av broarna på Mälaröarna så såg jag Ekeröpolisens ”hemliga” civilbil, en svart Hyundai Santa Fe, vid ena brofästet. Nu hade man gjort ett kap. Två killar på varsin EU moppe stod med böjda, hjälmklädda huvuden. Jag vet inte om de hade kört för fort eller bara råkat hamna i en ”rutinkontroll” men jag förväntar mig att tillslaget var motiverat. Det var ju ändå två poliser, en fredagskväll, med OB-tillägg och allt.

Ungefär samtidigt som polisen letade trimsatser på två EU moppar så inträffade två personrån. Ett i Tensta och ett i Botkyrka. Det är ju skönt att veta att vår svenska polis verkligen prioriterar sina insatser. Annars skulle man ju, hemska tanke, kunna tro att våra poliser består av ett gäng ängsliga ungdomar i för stora uniformer som undviker alla obehagliga och riskfyllda situationer som tänkas kan…

Vi byter ämne.
Den ”främlingsfientlige” Stallchefen läste nyligen att ett stort antal ungdomar nu träffas på stora möten i förorten. Möten som resulterar i att de reser ”hem” till sina varma länder för att kriga och döda. Samma länder som de ”flytt” ifrån i rädsla för ond bråd död…

Nu trav:
Axevalla kör trav i dagarna tre och vädret skall tydligen vara underbart. Samtidigt som detta sker så kör Ålandstravet sin stora travhelg. Bauxit Rosa är anmäld både till fredagen samt söndagens tävlingar. Själv är jag tvungen att stanna hemma. Arbete och övriga förpliktelser kallar. Peter G Norman har fått chansen till fredagens lopp och Olle Alsén skall försöka trolla på söndag. Spänningen är ofantlig.

Stochampionatet på söndag. Förra fredagen skrev jag ju om Anna-Karin som hade starthäst i ett av försöken till årets Stochampionat. Hon funderade på att köra själv men beslutade sig sedan för att anlita en häståkare. Per Lennartsson i vagnen från spår 7. Hade jag varit Anna-Karin så hade jag varit riktigt besviken på Per! I ett försök till ett stort årgångslopp där de två första går till final finns bara en taktik. Köra för en finalplats! Jaga matlappar kan man göra hela året men i ett försök likt detta så finns det inget annat än idioti och feghet som kan ändra taktiken. När bilen släppte iväg fältet så tog Per ett stadigt tag i tömmarna och backade bort alla rimliga chanser. I loppet var Caddie Dream dunderfavorit men hon hoppade bort sig i sista sväng. Nu fick Peter Untersteiner med sig en dryg 20 oddsare till Stochampionatet medan Per Lennartsson åkte med till en femteplats från ”källaren”. Hade Anna-Karin suttit i vagnen så hade märren GARANTERAT varit längre fram…

Solängets öde.
Banan har ingen styrelse. Är det konstigt? Vem kan med högt huvud och hedern i behåll kliva in och driva en bana som ATG/STC beslutat sig för att svälta till döds? Jag har i flera år hävdat att det är slipskvävda rikspuckon som styrt travsporten en så lång tid att det nog är för sent att rädda skutan.
Norrlandsbanorna har det stentufft men gnället hörs mest från de stora fabrikerna. Walmann och de andra elefanterna som, skolios skadade av den tjocka plånboken i bakfickan, sitter och gnäller om prispengar och annat borde bara trycka igen sina trutar. När Ove A Lindqvist gick ut och förklarade situationen för de aktiva i norrland så blev han ifrågasatt från Skånehåll. När man då besöker en storbana och botaniserar bland tränarnas fordonspark så blir det en stilstudie i tyska fartmonster i dryga halvmille klassen och ifrån fikarummen hörs tränarnas tårfyllda klagosång. Suck…

Skit samma, nu är det fredag och solen skiner. Jag ska dra vidare och vill då önska er alla en skön helg.


Riktig grill!
Om ni skall grilla i helgen så kommer här ett litet grilltips. Helst ska ni ha en ”lokomotivgrill” annars så fungerar en vanlig klotgrill ganska bra. Med lite tur så kan ni finna Hickory hyvelspån i påse eller kartong på Bauhaus. Grilla fläskkarré som legat i grillmarinad ”Caramba” på indirekt vis (kol på sidorna och köttet i mitten på klotgrillen med lock). När man grillar så slänger man på några nävar med hyvelspån som legat i blöt någon timme. Smaken blir rätt fantastisk. Klyftpotatis till blir bra. Sedan en god sås. Här är ett enkelt recept som jag fått och sedan förfinat.

2 matskedar Mango Chutney (på burk).
4 matskedar äppelmos.
½ röd chili, finhackad.
Lite svartpeppar.
Bara att röra om och servera till köttet.

Till detta skall det vara en flaska KVV Rhoderberg från Sydafrika (möjligt att Stefan Hultman envisas med någon flaska Brunello, det funkar men är inte lika bra).

Ni vill väl ha en vinnare till helgen. Här kommer en sån där skön 18 oddsare som ni kan avsluta V-75 kupongen med. Lill-Goop, Albanen och Svanstedt med framspår! Hjärnornas krig? Nja, inte riktigt. Men ett fartdårarnas inferno. Med tanke på att Axevallas upplopp är längre än längst så är det många ömma små hovar som stapplande kommer att hasa sig över mållinjen och då behöver inte ens Danne Widegren köra speciellt taktiskt för att vinna. Han behöver bara åka med i draget bakom Mighty Value. Det blir löjligt enkelt till slut.

Så får det bli…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar