Fredagsbrev, arkiv

22 maj 2009

I onsdags var vi inne på Solvalla igen för att kvala in Bauxit Rosa i ett montékval.
Efter en utrustningsändring och en mycket omsorgsfull ritt av Louise Medelberg så gick han till sist iväg felfritt från start och kvalet var avklarat. Efter loppet så träffade jag en gammal kompis från den forna tiden. Hon jobbar sedan många år på Solvallas sekretariat. Vi snackade en liten stund och hon sa, ” du Dennis, måste du BARA skriva skit om Solvalla? Kan du inte skriva om allt bra vi gör? Du vet, en del tror nog att du e helt korkad när du bara skriver skit, och det ÄR du ju inte”

Jag knallade vidare upp mot gäststallet och funderade på vad hon sagt. ”Alla bra saker”, ja hur var det nu? Inne på Ströget står ju papperskorgarna med en tryckt ”vinnarrosett” som visar på en av alla de punktinsatser som Solvalla gjort. Är det fler projekt som Solvalla skall ha beröm för som de fixat?
För några år sedan skrev jag om de här ”nyheterna” som Solvalla jobbade stenhårt med för att göra besöket på travbanan till en trevligare upplevelse.
Så här skrev jag då:

- Ang. rulltrappan i Kongressen som stängdes under en lång tid -
Under året som gått så har Solvallabesökarna fått ta del av en massa "fantastiska" nyheter. Efter ett långt avbrott så dök den då plötsligt upp, Solvallas NYA rulltrappa! Woooiie! Vilken grej, fast jag fattade inte riktigt, jag tyckte att den "nya" började och slutade på exakt samma ställe som den "gamla" men fantastiskt var det allt.

- Ang. utställning av nya papperskorgar -
Och visst blev det en aha upplevelse den där dagen då Solvalla hade ökat ut antalet papperskorgar, de är något man fortfarande surrar om på Ströget, vilken grej!

- Ang. den lilla golfbil som skulle servera kaffe på platserna -
En läcker "kaffebil" kom som en trevlig överraskning vid någon självutnämnd rosett (den står med punka bakom Kongressen idag).

- Ang. investeringen i nya tv-skärmar -
1an, "liquid Crystal Display" det är visst något med att besökarna skall ha tv apparater att titta på, nyhet? Nja, men säkert dyrt, ungefär som det där svindyra och exklusiva ljudsystem som Solvalla, helt idiotiskt köpte på sig. Ni vet de där svarta trattarna som hänger lite överallt på Solvalla. Någon som hör någon skillnad?

- Ang. nya bankomater -
Rosett, 2. "Cash is King", fler uttagsställen så vi kan plocka ut degen och lira med. Vilken fantastisk service! I Phuket så kan man plocka ut pengar var 20e meter mellan grillstånden på gatorna sedan många år...

- Ang. ombyggnaden av runda totohallen -
En 3e rosett är på gång, "ett litet kärleksnäste". Så beskrev Solvalla nyheten. Smaka på det! Har Solvalla dragit ut ett gäng polska strippor till en ny herrklubb? Nix, det är den gamla unkna, runda totohallen som ska bli blöjbytarhus. Verkligen något att rusa ut till travbanan för...

Jag fortsatte att fundera och när jag kom till gäststallet så blev jag konfunderad igen. Kvalet var avklarat och värmningarna inför kvällens tävlingar var i full gång. Då har Solvalla beställt in en kranbil som står på tvären och blockerar ena utfarten från gäststallen och som mycket effektfullt skrämmer livet ur de hästar som försöker passera från den andra sidan! Bra planerat? Nja, inte om jag får tycka. Hur som helst, vad gjorde då denna kranbil? Jo, man höll på att riva ner den stora reklamtavla som suttit på gäststallets gavel under flera år. Samma tavla som man använt sig av då man limmat upp informationsaffischer för kommande månads tävlande på Solvalla. Plötsligt dög inte den tavlan längre. Nu sattes aluminiumlister upp och en (antagligen svindyr) textilduk med tryckt information om Elitloppsveckan spändes upp. Färgen på duken är bajsbrun och matchar ”årets färgtema” perfekt.

Väl inne i gäststallet så var det fortfarande jätteläckage på en av duschslangarna i stall 3 (slangen har varit trasig i flera veckor). Utanför håller man samtidigt på med montering av ovan beskriven informationsduk. Jag frågar mig då genast. Är jag bara bitter och småaktig eller är det Solvallas storhetshybris som brer ut sig?
Travbanorna skall ju spara pengar och så jobbar Solvalla på det här sättet.

Jag hade för några veckor sedan två hästar till kval på Solvalla och fick sedan en faktura. Nästan 800 :- för boxhyran under de timmar jag använde boxarna! Jag tror faktiskt att Stig H är billigare för full träningsavgift än Solvallas gästboxhyra!

Jag bad i alla fall min gamle kompis att mejla mig tio punkter där man anser att Solvalla gör ”bra saker”. Vi får se när jag får det mejlet.

Vi går vidare:
Svanstedt blev av med provisionen och får sitta på bänken en månad efter sitt myglande på Åby. Mycket bra. Skönt även att Jim Frick tyckte att straffet var korrekt. Nu väntar vi bara på att åklagaren nästa vecka väcker åtal ang. den grisfösarträning som pågått under lång tid hos Svanen. Sedan tror jag nog att ”Kung Åke” kan påbörja sin etablering i USA. Lycka till där borta och ha ingen brådska tillbaka…

Vi hade häst till start i ett montélopp på Eskils i torsdags. Det här med monté är nytt för Stall Rosa. Det verkar kunna vara ett bra alternativ för en del hästar. När jag nu kollar i propositionerna så ser jag att det faktiskt finns en hel del montélopp att välja bland. När jag tittar lite närmare så ser jag plötsligt något fullständigt vansinnigt. I vissa proppar så stänger man ute ryttare som vunnit lopp! Vad i hela friden är detta för galenskaper? På Eskils blev det fyra omstarter pga. att vissa ryttare visade sig vara rätt usla och då kontrar sporten med att frysa ut de som faktiskt lyckas i loppen.
Det kanske vore något för Travloppen. Tänk er en V-64 på Solvalla där vissa lopp skrivs ut så att ”kuskar som vunnit mer än 50 lopp” inte får köra! Adielsson, Sobrilström och Lill-Goop vid staketet när startbilen börjar rulla. Bra?

Svamlande hycklare:
Många av de svenska travtränarna är ju hedersmedlemmar i föreningen ”Vi ryggdunkare”. Robber Bergh står i tv och hånler när han med fickan full av körprovision försvarar Svanstedts myglande. Han mumlar om ”bortkörning” när han, precis som alla andra, VET att Svanen aldrig skulle köra så jävla illa om det inte fanns en tanke. Nej, spelmissbrukare som stänger av sig själva från casinon borde inte heller få vara aktiva i en sund travsport. Det borde väl finnas plats även för Robber borta i USA?

En annan svamlare av stora mått är Walmann. Han tyckte att ”ärlighet” borde vara längst. Som att Åke var en reko kille bara för att han erkände sitt mygel nere på Åby. Smart tänkt Walmann. Denne norske travtränare har klämt ur sig mer ”goja”. Walmann säger: ”jag blir ledsen när jag ser att det 2009 körs travlopp med 5 000 kronor i förstapris och när Eskilstuna kör en kristihimmelsfärdsdag med 10 000 i förstapris i de flesta loppen”.

Till skillnad från Walmann så blir jag jätteglad när jag ser samma verklighet som han! Nu kunde vi hitta ett lopp på just Eskilstuna under ovanstående tävlingsdag där vi kom med och vips så kändes det här med travsport roligare än på länge. Vi fick vara med!

Sånt där fattar ju sådana som Walmann inte ett dugg av men vi andra uppskattar naturligtvis att man satsar på breddsporten på detta sätt.
Tilläggas skall, att alla lopp på Eskilstuna denna tävlingsdag naturligtvis var fulla! Stort tack till Sundbyholmstravet som visar att de fattar hur det skall gå till…

Nu får det räcka för den här gången. Ha en trevlig helg så hörs vi igen nästa vecka. Då är det Elitloppsmeeting och ni skall få vinnaren av årets Elitlopp i det Fredagsbrevet.

Förra helgen blev en plump i protokollet. Att vitryssen som emigrerat till Norge skulle vinna Eurovision Song Contest var ju föga oväntat och Stallchefens mer vågade tips på Armenien gick ju inte hela vägen. Sedan blev ju allt fel för Sören Eriksson så där blev det bara en tredjeplats.

Därför känns det skönt att kunna lämna en smaskigt stenklar till helgens V-75a på Solvalla. Jag gillar Åke Lindblom men det tror jag inte att Svanstedt gör så därför blir det tokkörning i femte avdelningen. Och vad tror ni händer då mina vänner?!
Jo, Erik Adielsson behöver bara styra rakt fram och sedan smacka lite försiktigt 300m kvar så vinner han med Katjing hur lätt som helst. Det finns möjlighet att man glömmer bort den här lilla krigaren så pass att oddset landar på 13 gånger och då är det ju inte bara ett stenklart lir, då är det ju dessutom riktigt behagligt för lädret! Varsågoda.

Behöver du deg att lira för?


Jag ser att det är många som bokar hotell till Elitloppshelgen nu så det börjar ta slut på rum nära Solvalla. Kolla här om ni behöver hotellrum.

Så får det bli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar