Fredagsbrev, arkiv

29 maj 2009

Elitloppet 2009!

Vi börjar med ”veckans Svanstedt”.
Det mesta är väl sagt i den här otrevliga historien och nu är det bara att vänta på att rättvisan skall ha sin gång. Några saker vill jag i alla fall nämna:
Min åsikt i det här mycket tråkiga ärendet känner säkert de flesta till men det är inte den som jag vill belysa nu. Efter att det äntligen beslutats att åtal skall väckas mot Svanstedt, Jepson och Glenn så har det blivit annat ljud i skällan bland våra aktiva. Att jag som liten lallaramatör sitter och tycker och tänker på min kammare är ju en sak men att många av de stora och etablerade kuskarna och tränarna på olika sätt hållit Svanstedt bakom ryggen tycker jag är ynkligt. Nu efter att åtal väckts så har det blivit annat ljud i skällan. En som står Åke Svanstedt närmast är hans ”kassako” Karl Erik Bender. Han har hela tiden hävdat att Åke inte gjort sig skyldig till anklagelserna. Detta trots att ett tiotal vittnen sett motsatsen. Det är naturligtvis Bender fritt att tro vad han vill, det är ju precis det jag själv gör. Det märkliga är bara det att de som står på djurens sida får ta den mesta skiten.

Hur som helst. Nu kommer jag till den punkt som verkligen är allvarlig. Vi har nu äntligen fått en möjlighet att få alla dessa spekulationer förbytta i någon form av sanning men det tycker Bender är fel! Karl Erik Bender säger följande: - Jag trodde det skulle läggas ned, det här är ett steg åt fel håll.

Hur tänker Bender? Det vore naturligtvis fullständigt förödande för sporten om detta skulle sopas under mattan, igen! De flesta som har någon som helst inblick i travsporten VET att träning med grisfösare förekommit i många stall, under en mycket lång tid. Nu finns ju möjligheten att få saken belyst men då tycker Bender att det är att gå åt ”fel håll”. Här ska det mörkas in i det sista.
Hur går dina tankar Karl Erik?

Tills vidare så får Åke, Glenn och Jepson fortsätta att jobba med hästar i avvaktan på dom. Tänk er den dagispersonal som efter påstådda övergrepp på barnen skulle få fortsätta att arbeta på dagiset tills den dag domen föll. Tror ni att man skulle acceptera det? I travsporten egna lilla värld är det helt andra krafter som styr och får tegelpanne kungar bestämma så skall vi tydligen skydda de personer som eventuellt begått övergrepp på hästar…

Nu tillbaka till roligare saker. Elitloppet, 2009!

Jag brukar ganska ofta, med rätta, gnälla på Solvalla och deras styre men när det nalkas Elitlopp så är det bara att buga och bocka. Hela Elitloppsveckan är faktiskt ett av de bästa sportarrangemangen på hela året i Sverige. Jag ser som så många andra fram mot söndagseftermiddagen. Då har det körts trav på Solvalla i fyra dagar av fem! Publiken som kämpat sig igenom flera lååånga tävlingsdagar väntar med spänning på att bilen skall börja rulla. Efter urladdningarna i försöken och några lopp efter dessa så brukar det vara ganska tyst, nästan lite avslaget, på publikplatserna. När sedan speakern meddelar att det är 1 minut till start så brukar det bli helt tyst. Startbilens vingar fälls ut och ekipagen börjar så sakta köras fram mot vingen. Då plötsligt så börjar det koka! Bilen släpper fältet och loppet är igång. Den upplevelsen är bara helt fantastisk.

När man frågar folk om deras största Elitloppsminne så brukar det komma tre olika svar. En del säger Ego Boy. Som lopp betraktat så var det ju ett riktigt blufflopp men för travsporten i Sverige så betydde det ju allt.

En annan grupp brukar nämna duellen Pine Chip/Copiad. Det loppet var å andra sidan inget blufflopp, det var giganternas kamp där Berglöf drog längsta strået.

Victory Tillys seger är, även den, en klassiker som ofta nämns. Stig H visade riktig glädje och hästen presterade på optimal topp.

För mig är inget av ovanstående Elitlopp den största upplevelsen för mig går allt i ett turkost skimmer med trevliga inslag av rosa! Jag säger bara, Ideal du Gazeau! Det här var en ruggig häst. Han vann Elitloppet 1980 och 1982. Starkast intryck gjorde han 1980 när han efter en söndag i ösregn krossade motståndet.
För mig det absolut starkaste minnet av Elitloppet…

Utdrag från Guiden:

Banan hann torka upp en del till finalen men det var långt ifrån något snabbt underlag man sprang på. Favorit i finalen blev hemmaekipaget Express Gaxe med Gunnar Axelryd och planenligt tog de också hand om ledningen. På sin utsida fick man 1300 kvar andrahandsfavoriten Ideal du Gazeau. Det märktes redan här att det var en mycket mer aktiv insats från Lefevre vi skulle få se i finalen. Farten trissades upp under slutrundan och redan ur sista sväng hade fransosen kopplat segergreppet på Gaxen. Det var en minst sagt imponerande uppvisning och det var aldrig något tal om vem som skulle vinna finalen under det sista halvvarvet. Det var en riktig styrkedemonstration från den franske nationalidolens sida.Segrartiden blev för dagen mycket goda 1.13,8 och på ett snabbt underlag hade det gällande världsrekordet på 1.13,0 säkert slagits. En bra avslutning i finalen levererade My Nevele med Walter Kaiser Hansen, som tog andraplatsen före en mycket tapper Express Gaxe.
Ideal du Gazeau vid segern 1980. Foto: Guiden

Tillbaka till årets upplaga. Man säger att det är en av de bästa upplagorna i modern tid. Jag är något tveksam. De Svenska hästarna håller absolut inte någon extraordinär klass. Jaded som flera år ratats av Solvalla är i år ett av de största hoppen för de svenska och det säger väl en del. Från USA kommer åter igen en sådan där ”snackhäst” som vi sett så många gånger tidigare. Det brukar vara mycket snack och liten verkstad. Sedan tror jag inte det hjälper att man flyger över en grön och gulklädd prickigkorv som passagerare bakom hästen. De franska hästarna kommer med diffus form och går dessutom ut från taskiga lägen. Här nedan kommer en liten sammanfattning av försöken och även vinnaren av årets Elitlopp.

Försök 1:
Det här är ett ganska mediokert startfält. Triton Sund har lottats till spår 1 och risken är att han hamnar tredje inner och därifrån blir han som bäst trea i försöket och det ger ett ganska knepigt spår i finalen. Offshore Dream är hästen i loppet. Här kommer det dold toppform och det räcker till enkel seger i försöket.
Resultat försök 1:
1:a Offshore Dream
2:a Scarlets Aino
3:a Sahara Dynamite
4:a Sahara Dynamite


Försök 2:

Ett betydligt bättre heat där vi nog har finalvinnaren. Märren från USA med prickigkorv kusken skall tydligen blåsa till spets. Jag säger bara gääääsp! När hästarna kommer in i första sväng med fullt påställ då fortsätter bara Jaded mot spets, så är det bara. Bakom dessa två blir det björnlucka till trean i mål. Commander Crowe räcker inte ens till finalplats trots Ingves i jollen. Övriga pållar i detta heat är nämligen bara statister.

Resultat försök 2
1:a Jaded
2:a Buck I St Pat
3:a Nimrod Borealis
4:a Torvald Palema


Finalen:

Jag hoppas och tror att det blir spar 2 för Jaded I finalen. Jänkarmärren får spår utanför och då kan det bli farligare i spetskörningen. Jag vill så gärna att Ekerö får en Elitloppsseger och då är det väl Jaded som ska greja det. Eller får vi se en sådan där rysare där det kommer in kämpe längst ut i banan som med slängande huvud slår av de övriga på linjen? Ja, det spelar egentligen ingen roll. Då blir det fest på Ekerö i alla fall. Det var hjärtat som talade. Skall jag koppla in huvudet med så tror jag dessvärre att vi får se en grön gulklädd prickigkorv i vinnarcirkeln vid fem tiden på söndag eftermiddag.
Resultat Elitloppet, 2009:

1:a Buck I St Pat
2:a Jaded
3:a Triton Sund


Där har ni fakta.

Nu skall jag vidare och önskar er alla en underbar Solvallahelg. Ni skall även få en vinnare till lördagens V-75a. I 6e avdelningen blir det tokkörning. Robber Bergh gjorde säkert fina provisionspengar när han lurade på de nya ägarna Clear Sign. Att han skulle bli 50 meter sämre hos Bergh var väl knappast väntat men hur som helst, Robber kommer att gasa från start. Lill-Goop tar emot och då kommer Pappa Goop att kliva in i bilden. Rutger Raket var ju även han ett blyköp då han köptes in till Mellbys företag men det spelar ingen roll. Segern på lördag kommer att väga upp alla förlorade tusenlappar och oddset på nästan 20 gånger snapsen gör ju inte saken sämre. Varsågoda.

Så får det bli…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar