Fredagsbrev, arkiv

24 april 2009

Per Gessle klarar sig!

Efter förra veckans Fredagsbrev så blev e-post skörden fetare än på länge. Jag skrev om problemet och faran med religiösa friskolor och sådant är känsligt. Däremot så var det inte många som hade något att invända på Skolministerns förslag att terroriserande elever skall kunna stängas av kortare perioder om de förstör undervisningen för övriga skolelever.

Det här är märkligt. När man följer en sådan debatt i media så verkar det finnas en stor grupp människor som tycker att ett sådant förslag är förkastligt men när man talar med släktingar, vänner eller arbetskollegor så hörs där inte röster som ifrågasätter. Ett annat exempel. Aftonbladet visar upp 15 av Sveriges ”farligaste” kriminella som är efterlysta. Av dessa femton så har tretton utländsk härkomst (en från Finland). Illa? Ja visst, men ett tydligt bevis på att vår invandringspolitik stinker. Men det var ju inte det som Aftonbladet syftade på. De visade bara upp de femton mest eftersökta i landet. Sedan kunde man läsa insändare och lyssna på radio där kritiken mot Aftonbladets ”sätt” att hänga ut en sådan grupp var stor. Bara själva publiceringen verkade vara främlingsfientlig. Lika konstigt där. Den vanliga människan är förhållandevis enig men det finns alltid en ”annan sida” som aldrig går att peka på.

Om vi tar SIDA t.ex. En organisation som bedriver sin verksamhet i det dolda. Alla dessa miljoners miljoner som kastas ut i världen borde kanske kunna användas på ett annat sätt. Har vi någon insyn i den verksamheten? Inte mycket. Vill vi lägga alla dessa pengar på dessa projekt eller vill vi lägga pengarna på vår egen skola, våra vägar eller kanske olika formar av miljöarbeten i Sverige? Fråga någon i din närhet så får du se. Vad SIDA beträffar så har jag en gammal vän från tiden hos Uffe Nordin. Han var under en tid involverad i flera projekt som SIDA hade. Bland annat så skickades ett herkulesplan ned med destination Afrika. Planet var lastat med ris och andra förnödenheter. Man skulle släppa ned säckarna med fallskärmar. Dels var det svårt att landa i dessa områden sedan har ju länder som får världens hjälp en benägenhet att vilja ha ihjäl de som kommer för att hjälpa till. Hur som helst. Säckarna släpptes ner under en nattlig transport enligt utsatta punkter på en karta. Något hade gått fel i planeringen så ungefär 80 % av förnödenheterna landade i div. träsk och våtmarker och fick kasseras direkt.

Ett annat exempel är när SIDA var med och organiserade transport av nya traktorer till ”fattigt land”. En sådan där bra idé där vi försöker hjälpa befolkningen där de bor och verkar. Traktorerna var till sist på plats och det var glada miner när bönderna och brukarna fick spaka igång och börja jobba. SIDA kunde sedan slå sig för bröstet och smacka i sig några gratissnittar till. Vad ingen av dessa snillen hade tänkt på var det här med service, reservdelar och liknande. Det tog inte lång tid innan traktorerna stod i förfall i väntan på ett bränslefilter eller en koppling! Som sagt SIDA var och är ett fiasko.
Vidare till annan idioti!
Jag arbetar på ett LVU-hem. En låst avdelning för unga tjejer som dömts till vård pga. en massa knepiga orsaker (ett annat kapitel). Hur som helst. En medarbetare som jobbar 50 % blev nyligen erbjuden att gå upp 25 %. Efter beräkningar visade det sig att hon skulle FÖRLORA 180: - per månad om hon gick upp från 50 till 75 %. Hennes bostadsbidrag skulle minska så mycket att det skulle bli ett tapp på totalt 180: -

Kan ni förstå vilket jävla vansinne. Det här genomsyrar hela Sverige på flera sätt. Det lönar sig inte att arbeta! Är det för låga löner? Nej det tycker jag nog inte men alla bidrag är alldeles för höga!

Varje person i Sverige som arbetar är en ekonomisk tillgång för landet och varje person som INTE arbetar och producerar är en utgift och inget annat. När det då är så liten skillnad i plånboken för den som jobbar och för den som inte gör det så är det katastrof. A-kassan kan ge upp till 80 % av lönen till den som INTE arbetar, försäkringskassan ger något liknande till de sjukskrivna som INTE arbetar och till och med socialkontoren betalar ut ungefär 80 % av vad en ensamstående mamma som arbetar får!

Förutom att de betalas ut för höga ersättningar så blir stat och kommun blåsta på gigantiska belopp av personer som kanske är sjukskrivna, jobbar svart, ibland samtidigt har A-kassa, plockar ut bostadsbidrag för en lägenhet som de hyr ut svart i andra hand osv. Myndigheterna som delar ut allmosorna har egentligen ingen kontroll över hur de totala medlen förvaltas.

Det här med att en arbetslös eller sjukskriven person får ”för mycket” är det ena problemet. I jämförelse med andra länder så ligger vi överlägset i topp vad bidrag och ersättningar beträffar. Jag är medveten om att en sjukskriven person inte kan rå för att den är just sjuk men tyvärr så ser livet ut så och den som kan arbeta och så gör måste få mer än 20 % av lönen just för det.

Jag har en idé om hur man skulle kunna komma tillrätta med detta stora problem.
Slå ihop A-kassorna, försäkringskassorna, kommunernas socialbidragsenhet (ekonomiskt bistånd) och andra ”presentbodar” och bilda en central enhet som sköter all utbetalning av medel till människor som inte producerar (arbetar) och får vanlig lön!

För det första så skulle det vara mycket enklare att hålla koll på alla bidragsfuskare sedan skulle hela hanteringen bli mycket enklare och billigare. Jag tycker sedan att alla människor som behöver ekonomisk hjälp oavsett om de studerar, är sjukskrivna, har blivit arbetslösa eller liknande skulle få ansöka om denna hjälp via denna centrala enhet. Vi skulle plocka bort barnbidrag (Per Gessle behöver inte denna månadspeng för att klara knattens uppehälle), bostadsbidrag, underhållsbidrag, studiebidrag och alla bidrag. En person som sedan är i behov av ekonomisk hjälp ansöker så hos denna nya myndighet som kanske kunde heta ”bidragsmyndigheten” och där skulle handläggare beräkna hur mycket pengar personen ifråga behöver för att klara sig. En norm likt socialbidragsnormen skulle inte vara aktuell utan en högre ersättning skulle utbetalas. En person som blivit arbetslös från ett bra betalt jobb och som kanske har ett huslån skulle självklart ha högre ersättning än en student som delar rum med fyra andra.

Jag kan garantera att ”bidragsmyndigheten” skulle ha en rejäl kassa att betala ut ifrån om man skulle omstrukturera dagens katastrofala system till ovan nämnda. Att vi sedan skulle sätta helt andra krav på de som är arbetslösa vore naturligtvis en förutsättning. Jag hävdar med bestämdhet att det finna jobb för de allra flesta i Sverige och det där tramset om att arbetslösa överläkare skulle få bli städare är bara en skröna precis som den där att alla taxichaufförer med utländsk härkomst egentligen är högutbildade raketforskare och neurokirurger. Hela arbetsförmedlingen skulle vi kunna slå igen. Alla jobb finns på nätet och en arbetsförmedlare förmedlar i snitt 4 jobb per år! Känner du någon som fått sitt arbete genom en arbetsförmedlare?! Arbetsförmedlingen är bara en kontrollenhet för att granska om vi söker jobb under tiden vi är arbetslösa. och det gör "vi". De mest skuldtyngda söker jobb hos bankerna, de med alkoholproblem söker chaufförsjobb och de som vill driva Ku Klux Klan butik söker "starta eget bidrag" för lokaler i Rinkeby! Det finns oändliga sätt att blidka en arbetsförmedlare.

Hur ser vardagen ut för en "arbetssökande"?
Om man söker arbete för heltid så borde man ju rimligtvis kunna vara tillänglig mer än 30 timmar i veckan. Kanske kunde man ordna träffar på olika platser där de arbetssökande skulle inställa sig under tiden de var till arbetsmarknadens förfogande. Tänk er arbetslösa lärare och pedagoger som har träffar med unga arbetslösa några dagar i veckan under tiden ”bidragsmyndigheten” försörjer dem! Tiden som arbetslös skulle då kunna bli både givande och en hygglig affär för Sverige.

Orkar inte mer nu. Jag måste lyfta mer siffror och fakta för att kunna gå vidare. Under tiden så får Försäkringskassorna och socialkontoren fortsätta att kasta pengar över folket som går hemma…

Lite trav kanske?!
Min vän Tarzan skriver alltid något intressant på torsdagarna i Expressen. Det är inte alltid jag håller med honom men det är fullständigt ovidkommande. I torsdags så var vi nog oense igen. Stefan har en förkärlek till Svanstedt men nu tror jag det brusade till lite under kepsen på Melander. Han tyckte INTE att Triton Sund hade något i Elitloppet att göra! Däremot verkade han tro betydligt mer på Svanstedts pållar. Han mumlade om Torvald Palema som skinnflådd av vänsterstången på vingliga ben blev frånsprungen av tigern från Ekerö senast! Är det den stackarn som Svanen skall vinna Elitloppet med? Jag vet, jag var ju tidigare inne på att just Torvald var en kandidat till Elitloppssegern men det var innan Åbystarten. Det där att hålla hästarna fräscha är ju inte riktigt Svanens likör, där är det ju ”gasar till det rasar” som är ledstjärnan. Nej du min gode vän. Du må vara en duktig tränare, skicklig kusk (Stefan vann ju i sulkyn nyligen) men det där med Svanens medverkan i Elitloppet tror jag inte mycket på. När Söderqvist körde över Adams Hall med Fienders Keepers så tjurade Bender ihop och nu blir det avel för den pållen. Fienders Keepers har efter en usel start på säsongen gjort ETT bra lopp och det räcker inte. Torvald Palema behöver nog snart ta ett dopp i kanylsäcken så ska det bli något Elitlopp så får Svanen nog hoppas på Snazzy Hot Rod. I kvalet skuttade han runt på tre ben med ett rejält tag om högertömmen. På onsdag skall första kvittensen komma. Jag är tveksam.

Nu drar jag vidare mina vänner. Ha nu en underbar helg i solen så hörs vi igen!
Förra helgen så var det ju det här med Triton Sund! Jag säger varsågod till alla trogna spelare även om oddset blev i lägsta laget. Allt under 5 ånger degen ser jag socialbidrag och såna tips hittar ni i Professorns spalt i Expressen.

Denna helg är det V-75 uppe på Umåker. Man talar om Jocose i Guld men här ute på Ekerö är det lite svalare tongångar…
En riktigt skön vinnare ber jag här i stället att få presentera. I andra avdelningen så vill pöbeln lägga sin tilltro på krångelmärren Hilda C.D. Det är vackert så. Fortsätt med det så kan vi andra lasta in på My Samba i stället. Allt under 10 gånger björkveden ser jag som ett manipulerande med oddsindikatorn!

Så får det bli…
Behöver du pengar till helgens V-75 lir?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar