Fredagsbrev, arkiv

06 mars 2009

Fabrikstränarna gråter...

Nu börjar de stora elefanterna stampa med fötterna!

Per Wetterholm som snart tillträder som ny sportchef på STC har redan visat i vilken riktning han vill jobba. I mitt tycke den enda vägen om vi över huvud taget skall kunna köra travlopp i Sverige framöver. Wetterholm vill satsa på bredden och försöka lappa ihop den läcka där travets eldsjälar forsar ut i allt snabbare takt. Travsport kan inte bara drivas som ett företag där pengar och profit styr. Travsporten har nämligen byggts av eldsjälar och fotfolk ända sedan det första loppet kördes på Brunnsviken. Det här bryr sig Nurmos, Lähdekorpi, Walmann Stig H och de andra fabrikörerna inte ett smack om.

Nu är det Timo som snyftar och känner sig förfördelad. " - Varför skall man straffas för att man är framgångsrik" gråter Nurmos. Han fattar inte att det är mina stålar hans hästar springer in! I ett travlopp är det fina pengar för de stora stallen att köra om. Det borde kanske då poängteras att det är vi som är sist i loppen som sponsrar hela kalaset. Precis lika många millar som Nurmos hästar tjänat på ett år har doldisarna kastat in i kassan för att det skall kunna bli travtävlingar.

Även Stig H verkar bekymrad. Han ställer sig frågande till vad Wetterholm egentligen menar med sitt utspel. Kan det vara så enkelt att man faktiskt tar från de rika och ger till de fattiga?! Det här är naturligtvis en främmande värld för dessa giganter i dagens travsport. På den tiden som Johansson jobbade sig till evig ära och rikedom så var travsporten betydligt "bredare" och då fick även Johansson slita för sina framgångar. Som Sören en gång sa det, " - förr var det hästägarna som åkte runt med tennisracken i bakluckan, nu är det tränarna som har golfbagen i skuffen på Mercedesen..."

Om det bara vore Kari, Walmann, Nurmos, Johansson och Stall Goop som tävlade mot varandra så skulle förstaprisen ganska snabbt vara 2 000:- men det där tror jag inte att de fattar ett dugg av. Det där med bredd är alltid en förutsättning för att få en topp! AIK, Djurgården och de andra storlagen har ju ingen som helst glädje av alla hundratals grusplaner ute i landet som knattarna lirar boll på. Skulle man plocka bort alla dessa så skulle de allsvenska lagen inte märka någonting men fotbollen skulle naturligtvis dö en plågsam död. Det är precis likadant med travsporten...Wetterholm vill alltså satsa på bredden och folksporten men det betyder väl inte att "de bästa" blir straffade. Med tanke på hur en del hästar ser ut när dom lämnar Nurmos maskineri så borde det väl finnas ett behov av med matlappar och p21 lopp även för den elefanten?! Jag vet inte vilka idéer som Wetterholm har, jag kan mer än gärna vara honom behjälplig med tips och råd om han skulle önska, men några blixtsnabba förändringar borde i alla fall ske snarast.Utöka matlapparna på bekostnad av förstapriserna, egentligen så borde alla deltagande ekipage i varje lopp som blir utan prispengar få någon form av bidrag eller ersättning för att de avsatt en hel dag, tankat bensin för tusentals kronor och även släpat med sig häst och grejer ut till travet. Någon tusenlapp till alla som blir utan prispengar i loppet skulle säkert hålla en ganska stor del av entusiasterna som tävlar med underskott år efter år över ytan så att de orkar/vill/kan fortsätta i travsporten.Propositionerna på landets travbanor borde inte vara så statiska. När nu Solvallas årliga fiasko med halvtomma unghästlopp på vinter och vår pågår så borde man kunna gå in direkt och ändra propositionerna så att det blir fulla lopp. Nu till på onsdag så har mupparna skrivit ut tre 3åringslopp och det fattas hästar i alla tre! Lille Stenby brukar mumla om att det inte går att fylla loppen fullt ut men där har han fel till 97 % Som sagt, propositionerna måste ändras och då med en utveckling av p21 samt p22 lopp.Service till de aktiva. Att Lill-Goop och Daniel Olsson inte brukar ta med sig släkt och vänner när de är på trav är väl inte så konstigt men tar man en titt bland småtränare och amatörer då händer det fortfarande att resesällskapet till banorna är utökat med någon eller några potentiella travnördar. Här skulle naturligtvis travsporten och banorna kunna göra massor. Skicka med 5 program, 5 räkmackskuponger och kanske 4 ölkuponger (någon skall väl köra hem). Att kunna erbjuda arbetskamraten ellr grannen en räksmörgås och en bira vore väl trevligt. kanske även ett värdebevis på något spel för en femtiolapp.

Det här kostar pengar grymtar banornas sportchefer säkert nu men hur mycket kostar det att ha en hel anläggning i drift under en hel tävlingsdag för kanske 400 besökare?!Som sagt, det finns massor att göra och jag hoppas och tror att Wetterholm kan vara rätt person för detta. Sedan får väl våra stora elefanter snyfta lite om de vill. I värsta fall så får väl Stig H kränga iväg några buteljer vid kommande vinauktion om det ekar i lädret när nästa foderfaktura skall betalas.Janne på väg hem!

Det är snart 30 år sedan jag jobbade i Sören Nordins stall där Janne gick och smygrökte. Nu är han på väg hem för att starta upp i Sverige på ålderns höst. Det skall bli jättespännande och det känns lite som att kastas tillbaka till tidigt 80tal med "Wiretapper" motivlackad på bakluckan på Janne Nordins röda BMW. Vad märkligare är så skall Janne visst börja med boxar på inne på Solvalla och när man läser om hans träningsfilosofi så blir det lite knepigt. " - Mitt träningskoncept bygger på mycket långsamkörning, mängdträning i grupp och att hästarna får mycket tid." Var skall den stackarn lyckas utföra den träningen? BG banan har blivit Legolandbostadsområde och slingan i skogen tar ungefär 6 minuter att köra runt på... Nej, Janne, glöm det där med boxar inne på Solvallas öde stallbacke och hitta en vettig gård i stället. När Janne for iväg för länge sedan så var det väl mer än 400 hästar på stallbacken men nu är det som sagt dött, så dött...

Till något helt annat.
I förra veckan så var jag och en kollega iväg med en tjej som är intagen på det låsta LVU-hem där jag arbetar. Hon ville äta Sushi vid Brommaplan och även jag och kollegan fick äta. Staten bjöd på kalaset och det var vi väl värda. Hur som helst, jag hade innan detta restaurangbesök ätit Sushi en gång tidigare för ungefär 15 år sedan. Nu var det så dags igen och jag kan bara konstatera följande:
Sushi är verkligen en överreklamerad fjollrätt! Vuxna människor som sitter och sörplar "soppa" (buljong med purjo") innan den kalla tomtegröten kommer in. Riset smakar absolut ingenting! Laxbiten och räkan som ligger på risklumparna har inte någon som helst smak. Algrullarna är även de fullständigt smaklösa. Wasabin som medföljer på tallriken är löjligt klent dimensionerad så det blir inte speciellt mycket "hetta" i rätten heller. Tydligen så skall de smaklösa grötklumparna doppas i lågprissoyan på fatet innan man med pinnarnas hjälp skall trycka in geggan i munnen. Ok, det smakar lite salt men sedan då? Nej mina vänner det här är kvalificerad nonsensmat. Jag är ganska säker på att de blinda som provat Sushi snabbt gått över till annan, smakligare föda för det är bara ögat som kan uppskatta den här typen av ögongodis. Det ser vackert och smakfullt ut men det smakar sockerfri Risifrutti...

Vi rusar vidare.
På lördag är det dags för "andra chansen". Melodifestivalens sista stopp innan finalen blir i Norrköping och där skall de två sista bidragen till Globen plockas fram. Sanningen är den att det blir tre bidrag till Globen, utlandsjuryn skall ju plocka fram bidrag nummer elva och det är troligtvis Globens vinnarbidrag som de plockar fram. Stallchefen har full koll och vill ni lira och tjäna pengar så kan ni ju gå in på bloggen och följa analyser samt tips där.

Nu skall jag rusa vidare och jag lämnar då mina rosa vänner åt sitt öde här. På söndag kväll klockan 20:00 så hörs vi på Stall Rosas chatt, välkommen dit!

Förra helgen så var det ju "klarat" på Bonus Käll men Mäster Adielsson var inte i form och körde tyvärr upp i vagn efter 50 meter så var det loppet över. Den här helgen är det finaler på Mantorp och jag har fått en helt klar till denna gång. I första avdelningen startar Einar Celeber från bricka 1 och det finns inget open stretch som kan rädde honom. Trots att Svanstedts ockerlinje lidit av div. "tekniska problem" senaste tiden (själv tror jag nog att det är spritångorna i drängstugan som slagit ut Glennes förmåga) så har jag i alla fall snappat upp att stallet har en stenklar vinnare i och med Redford Tuna i avdelning ett, dessutom kuskförstärkt med Stefan Söderqvist. Vi säger som vanligt varsågoda. Fina pengar att hämta på denna 15 oddsare som ni senare på kvällen kan lägga på melodifestivalen!

Så får det bli...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar