Fredagsbrev, arkiv

13 februari 2009

Hur tänker dom?

Örebrotravet skall flyttas! Det återkommer vi till. Jag måste börja med Janne Josefsson på Svt. Här snackar vi grävande journalistik i Caterpillar klassen. När han ”köttade ner sig” i färstrågen på Ica så var det med manisk drivkraft och nog var det en aning överdrivet. Visst, det är inte rätt att butikerna packar om köttet och försöker kränga det i ett andra försök men det var väl ändå inte mjältbrand i alla förpackningar?! Köttet höll fullgod kvalité och så länge vi fortfarande i ett civiliserat land som Sverige tillåts sälja äcklig dansk fläskfilé, skitägg från Finland och lila köttfärs från Irland så borde vi väl inte gnälla på Icas hantering av det svenska köttet. Hur som helst, tillbaka till Josefsson. I torsdagskväll hade han fått ihop två frågor att mala i programmet. Han vill gärna göra det enkelt för sig, och även för tittaren, så diskussionen om polisen v/s gangsterunge blev patetisk.

På ena sidan ställer Janne den åklagare som lade ner utredningen kring de snutar som satt i en piketbil i Rosengård och uttryckte ”fula ord” om de ligister som utanför bilen höll på att elda upp kvarteret. Bredvid honom placerar Janne en manchesterkavajs-advokat som hade som uppgift att ifrågasätta varför ärendet lades ner. För att göra det ännu mer fånigt så hade Janne bjudit in ett gäng invandrarkillar med kepsar och äkta Zlatandialekt i panelen. Advokaten som försökte stampa ner åklagaren fick ”hjälp” från panelen där det kom, ”- fan, shit va snuten e låg” och liknande.

Det gjordes jämförelser med den ”grabb” som vid ett annat tillfälle sagt ”nöff, nöff” till en polisman. Den killen skulle nu antagligen åtalas men poliserna i Rosengård skulle inte ens utredas mer. Som tur var så förklarade åklagaren mycket pedagogiskt varför han lagt ner fallet och varför man inte kunde jämföra polisernas agerande med killen som nöffade.

Så här såg då fakta ut: poliserna satt i en bil och sade nedsättande ord om gangsterna utanför. OM man skall kunna bli åtalad för t.ex. ärekränkning, förtal eller liknande så måste personen i fråga ha hört kränkningen, annars är det svårt att hävda att man känner sig just kränkt. Vad ”hets mot folkgrupp” beträffar så måste den s.k. hetsen utförts av en grupp (inte 2-3 personer). Alltså finns det ingen som helst grund för att åtala aktuella poliser. Naturligtvis så har polisen sedan sin fulla rätt att utreda internt om poliserna verkligen borde ha kvar sina jobb och liknande men det är ju en helt annan historia. Vad ”nöff, nöff” killen beträffar så hade han faktiskt uttalat både hot och kränkande uttryck rakt i ansiktet på de poliser som blev utsatta, en skitgrej kanske men dock åtalbart. Så fungerar ett rättssamhälle och det skall vi nog vara glada för.

Jannes andra halvlek i programmet gick i Knutbys tecken och då blev det som vanligt djuphavsforskning! Så fort religion och tro blandas upp med verkligheten så blir det pannkaka. Knutbybossen, Snygg-Åsa är rätt cool men naturligtvis livsfarlig för de ”svaga” människor som tyr sig till sekten. Personer som inte ens tror på sig själva skall ALDRIG tro på någon annan heller, det är nästan alltid av ondo. Att det sedan pangats friskt i kåkarna uppe hos församlingen gör ju det hela lite mer obehagligt. Hur som helst, Josefsson sparkade upp de öppnaste av pärleportar utan att det blev speciellt intressant.

Tillbaka till travsportens värld. Äventyret i Paris är snart slut för den här gången och vi kan summera en mycket svag insats ur svensk synvinkel. Den enda som gjort bra ifrån sig där nere är ju Opalen som plockade fina matlappar efter drömlopp serverade av Jorma. När ”Tour Opal Viking” senare kommer hem igen så blir det intressant att se hur många hästar i Sverige som är bättre än Opalen, jag skulle gissa på 5-6 stycken…

Örebrotravet skall flyttas! Vad är det som händer i TravSverige? En del banor kastar man ut i mörkret och andra banor skall expanderas i storhetsvansinnets tecken. Varför i hela friden skall vi bygga ut travbanorna när publiken sitter i soffan hemma? Nere i Vara ligger en idé likt den som undertecknad presenterade för 5 år sedan, nämligen en jättestor hästsportanläggning där ”alla” kunde samlas. Detta skulle självklart bara fungera runt Stockholm och Varas projekt kommer aldrig att bli verklighet. Om Solvalla nyktrar till och skrotar sitt idiotförslag om flytt till Brommas inflygning ”Blå 7” och istället planerar för en anläggning utanför staden tillsammans med Täby galopp så skulle det kunna fungera. Eftersom publiken tills vidare fortsätter att svika så måste anläggningen kunna nyttjas till mer än travtävlingar men INTE korpfotboll, curling eller boule. En stor anläggning med travbana, galoppbana, plats för hästauktioner, veterinärkliniker, foderleverantörer, hovslageri, hästsportbutiker, hästgymnasium och liknande skulle garanterat bli en lönsam och lyckad affär.

Varför denna galna idé att flytta Örebrotravet? Jag fattar som vanligt ingenting. Här verkar det som att alla sportchefer och marknadsansvariga tävlar mot varandra i att vara mer spektakulär än den andra! Som jag ser det så måste man ju se svensk travsport som en helhet och då bör det styras mer centralt men då inte av muppar utan av kunnigt folk som har travet i blodet. Inför slipsförbud inne på Hästsportens hus.

Som många med mig så gillar jag att läsa travkrönikörernas alster och vissa gillar jag mer än andra. Precis lika ointressant som professorns tipsbabbel är i Expressen, precis lika intressant blir Tarzans dito i nämnda tidning. Varje torsdag får vi hans tankar till livs trots det begränsade formatet. Jag håller inte alltid med Tarzan, han vill t.ex. ha mer unghästlopp samtidigt som Solvalla nu kommit in i sin period när puckopropparna med alla treårings lopp ger halvtomma fält på huvudstadsbanan. Detta tycker jag är fel, men det är en annan historia, Tarzan e suverän ändå!

Melodifestivalen är igång och jag har precis lämnat ut ett uselt tips. Förra helgen så rekommenderade jag ju lir på Marie Serneholt men det sket sig med besked. Jag har inget emot Caroline Af Ugglas (hon kör ju NIVA) men om vi nu ska ha med henne i finalen i Globen, ja då gäller det att tänka om. Jag skall detaljgranska morgondagens bidrag i kväll och i morgon förmiddag så får ni ett hett tips på min blogg som ni hittar här!

Nej mina vänner, det får räcka för den här gången och jag önskar er alla en trevlig helg. Visste ni att en av Sveriges bästa kuskar är dansk?! Gör en detaljstudie på Flemming Jensen och njut. Han litar på sina hästar och vinner upploppsstrider med körspöet i munnen! Jensen regerar…

Det är V-75 på Solvalla denna gång och det är ju Stallchefens hemmabana. Här ska ni få en vinnare som ni kan luta er mot utan att ni behöver känna minsta oro. Till och med gotlänningarna kan hänga på här. Rufflaren Bergh var inne på O. J’s Nasdaq redan förra gången men då blev det pinnar i hjulen på vägen. Den här gången kan vi lita på att Bergharn trycker till dem hårt. Varsågoda mina vänner.

Så får det bli…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar