Fredagsbrev, arkiv

12 januari 2024

Den enes död är den andres bröd...



Ingen San Moteur i kommande Prix dÁmerique! Den bomben hördes vill jag lova. Naturligtvis ruggigt trist för travälskare i allmänhet och kretsen kring hästen i synnerhet. Ytterligare en gång blir vi påminda om att det är våra älskade hästar som är de stora hjältarna i vår sport och de är av kött och blod. Häståkare, tränare och skötare kan hyllas hur mycket som helst men det är de fyrbenta som står där i hagen med munnen full av hö, blängande på oss utanför staketet, som gör själva jobbet. Nu verkar ju skadan för San Moteur inte vara speciellt allvarlig och med tid, tålamod och lugn så är jag övertygad om att vi kommer få se San Moteur igen, kanske sista söndagen i januari, nästa år. Som svensk travälskare så blir det nu till att blicka åt ett annat håll inför kommande Prix dÁmerique och säga vad man vill men nog känns det väl ändå som att Robber Bergh har något på gång med Power?! Här snackar vi smygare som kommer ur lite underläge, en specialité som Bergh är en mästare på att hantera, se upp!

Det är inte lätt att vara måldomare inom svensk travsport. Eller vänta, jo det BORDE faktiskt vara förhållandevis enkelt. Idag finns ofta ett stort utbud av filmer att tillgå från loppen och man har ju även möjlighet att vara noggrann. I fallet uppe på Bergsåker så var det ju glasklar passgång redan en kort bit FÖRE mål så här förstår jag inte riktigt hur man kunnat döma som man gjort. Men det som stör mig mer är hur stressigt och klantigt man hanterar situationer likt den på Bergsåker. Ett domslut huruvida ett mål skall underkännas eller inte påverkar ju naturligtvis hela matchen. Där har domarna tiden emot sig. Ett domslut MÅSTE komma innan matchen kan fortsätta. Så är det ju INTE i travet. Varför i hela friden måste man hasta fram ett domslut direkt efter målgång? Loppet är ju redan kört och kommer naturligtvis inte att påverkas av att man tar sig mer tid att granska. Det självklara vore ju att man dröjer med resultatet tills man kunnat titta på aktuell situation. Detta kanske innebär att resultatet kommer först efter att sista loppet har körts. Prispengarna i loppen betalas, som bekant, inte ut vid bankanten direkt efter målgång och de spel som hänger i luften kan naturligtvis göra det under en längre tid. Visst, är det kupongspel, typ V86 så kan det ju bli lite frustreradnde att inte veta exakt hur spelet gått för än långt senare men det måste ju ändå vara bättre än att se sin spik åka på stryk av en häst som går passgång eller galopp i mål. Som sagt, gör om detta så får vi garanterat färre felaktiga domslut i loppen.

Över till cirkusen kring utrustning på hästarna. “Enhetlig färg”, “enfärgat”, “svart”, "originalutförande" osv. Sicket paragrafhaveri. Att man över huvud taget lyckas skapa en sådan urbota korkat kakafoni av trassel, otydlighet och trams när man sitter och leker kunnig på sin post som reglementsansvarig är för mig en gåta. Hur lyckas ni?!

Fredagsbrevets Blyhandske 2024 rullar igång och vi har fått in de två första blystyrningarna. Själva analyserna är naturligtvis helt subjektiva och godtyckliga men så länge det inte är de aktiva utan bara staketkuskar som förfasat över blyhandsken så kör vi. Slutsegrare vid årets slut blir den som skrapat ihop flest blyhandskar under året, dividerat med antal körda lopp naturligtvis. Det blir mycket spännande framöver. Om du ser någon grov blystyrning så skickar du bara ett meddelande till mig på Facebook så får vi titta på det. 

Det här året inleddes med en monstruös blystyrning, dessvärre även en ful sådan. Drivningen av stackars pållen Enorm Då nere på Jägersro i början av året var trist att se. En given blyhandske tilldelas således Charlton Gauci för sin katastrofala insats i sulkyn. Du kan se eländet här.

Årets nästa blyhandske delar vi ut till Jonas Bergdahl. I sanningens namn så var det ingen katastrofal blystyrning men då loppet innehöll flera clowniga val så blir blyhandsken ganska given. Hängande i spåren efter start bakom bilen, inte mycket att orda om. Att sedan börja backa med sin skrällhäst verkar både klokt och genomtänkt. Men helt plötsligt verkar det brinna till och en sändning ut i fjärdespår tokkörandes fram mot ledare och dödens där svar naturligtvis var lika självklart som att Annika Strandhäll tappat bort sin antabus-burk gjorde att  en blyhandske kunde vara i annalkande. Räddningen kunde ju bli att backa ner i andra utvändigt varvet kvar när plats fanns, men då var det tydligen redan nedsläckt på kontoret. De två trist drivningarna i sista sväng på stenslagen häst blev liksom spiken i kistan. Att en blyhandske kommer vinande blir till slut oundvikligt! Se loppet här.



Med de här orden ber jag att få tacka för den här gången. Ha nu en fin helg så hörs vi igen nästa fredag, Vill avsluta med en klaring som plingade in på ett sms nyss. I sista avdelningen så har Jepson en behaglig åktur bakom Betting Pacer att vänta. För oss som tar rygg erbjuds 6 gånger kroppkakan! Bara att smaska i sig.

Visste du förresten att Stefan Löfven som yngre trodde att man kunde äta fetvadd, och att han dessutom tyckte det var gott.

Så får det bli…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig