Fredagsbrev, arkiv

26 maj 2023

Elitloppet, en gång om året...


Den stora helgen står för dörren. Själv sitter jag på ett lyxresort vid Sunny Beach där vi har ett glatt resegäng på plats som njuter av sol, trivsel, god mat och kalla drinkar. Jag kommer hinna hem lagom till söndagsmorgonen anländer Stockholm. Som vanligt så skall jag lite snabbt gå igenom årets bidrag i Elitloppet och även berätta vem som vinner hela kalaset. Vill först ta några funderingar. “Det var bättre förr”, eller var det verkligen det? Vad travet beträffar så är svaret ett rungande ja! När jag tittar på videoklipp från den gamla goda tiden från Solvalla och Elitloppen så blir man nostalgisk och glad. Jag kan konstatera att jag var med när det var som roligast, absolut. Som B-tränare körde jag ungefär 600 lopp och att en regnig höstkväll åka upp till Romme och mötas av tusentals i publiken, så mäktigt. Visbytravet under 80 talet! Ja, ni som är för unga är bara att beklaga, ni kommer aldrig förstå hur det var. Ni kommer aldrig få den känslan som alla aktiva “på den gamla goda tiden” hade. Idag kör ni inför tomma läktare, med hästar som springer av sig själva och där en “prellista” i ett kuvert i brevlådan hemma blir något obegripligt.. Sammanfattningsvis, det VAR bättre förr. Även Elitloppet var bättre förr. Idag är det ett spektakel som likt en bulgarisk väskkopia försöker härma originalet. Att Solvallas “evenemangsexperter” har Vincennes och Prix dÁmerique som förebild blir löjligt övertydligt. Att bjuda in Rebecca & Fiona till helgen är ungefär lika hjärndött som när Filip & Fredrik skulle lalla runt. Tror ni konceptet gått hem i en Wimbledonfinal? Näe, Elitloppet skulle naturligtvis hålla fast vid tradition, pampighet och allvar! Låt det ta tid mellan loppen, det behövs ingen kraxande papegoja som skriker i högtalarna hela dagen. Man behöver inte inte dunka på med “hip” musik osv. Låt traditionen stå i centrum så hade Elitloppet fortsatt varit en klassisk upplevelse inom svensk travsport. Förresten, EN sak var INTE bättre förr. Drivningarna! När man tittar på gamla Elitlopp så måste jag säga att det är många av våra hyllade kuskar och tränare som skämmer ut sig ordentligt. Nämner inga namn men ta en titt i videoarkiven så kan du bocka av dem en, efter en. DET har blivit betydligt bättre på den fronten nu. Hade vi bara sluppit se djurplågaren i gul dress så hade det varit helt OK i år. Då går vi rakt in på Elitloppsförsöken. 

Försök 1:

1: DON FANUCCI ZET. (Färre segrar än Chapuy i år). En seger på fem starter osar ju knappast toppform, men den kanske kommer denna dag. Senast var han riktigt blek och vi skall komma ihåg att hans segrar oftast varit ganska knappa. Men visst, blir det inte startgunga så är han ju sämst trea och naturligtvis i final.

2: ÖNAS PRINCE. Här har vi ett ekipage som laddat i elva månader och 29 dagar för just Elitloppet. Från bricka 2 så är ju ledningen garanterad och får de bestämma i typ 400 meter så är det ju spets och slut. Final? Ja visst.

3: STOLETHESHOW. (Färre segrar än Chapuy i år). Här har vi en häst som startat lagom mycket under året och med lite flyt på vägen så är de trea, fyra i försöket.

4: ETONNANT. För kort distans och dessutom för trög iväg. Det blir en yvig väg till en eventuell final.

5: VERNISSAGE GRIF. (Färre segrar än Chapuy i år). Människor som misshandlar djur lämnar mig iskall men jag kan i alla fall konstatera att gul kusk nu driver betydligt snyggare och schysstare än tidigare. Den här kämpande Varennekillen är värd en plats bland de tre i försöket. Hoppas det inte kostar för mycket bara…

6: GO ON BOY. (Färre segrar än Chapuy i år). Flagghäst som inte går till final.

7: JUST BELIEVE. Jag förstår att ett “exotiskt inslag” kittlar lite extra för Malmrot men i loppet är de naturligtvis totalt chanslösa.

8: BROTHER BILL. (Färre segrar än Chapuy i år). Den här hästen tävlar ju oftast ofräsch och med tanke på att han bara gjort en start det senaste halvåret så har han knappast stått med fyra fräscha ben under den tiden. Nu har Nurmos, som vanligt, tokgasat i jobben och vi kan förvänta oss två alternativa scenarion. Alternativ 1. Stressad och spänd vilket resulterar i startgunga. Alternativ 2. Tufft lopp, tappar travet i sista sväng och galopperar. Oavsett vilket så blir det ingen final.

Till final: DON FANUCCI ZET - ÖNAS PRINCE - STOLETHESHOW - VERNISSAGE GRIF



Försök 2:

1: BEST OFDREAM TRIO. (Färre segrar än Chapuy i år). Här har vi ett tydligt exempel på att Malmrot och vännerna gjort ALLT för att inte ge Åke Lindblom med folkkäre Chapuy en plats. En häst som gjort en enda start senaste halvåret och dessutom varit opererad. Tveksam att det räcker till final trots rygg ledaren under vägen…

2: ULTION FACE. (Färre segrar än  Chapuy i år). Jag gillar Adrian och han presenterar ofta starka och rejäla hästar. Dock har den Kolgjinska klanen en tendens att ha hästarna lite för vässade till just Elitloppet. Här är jag dessvärre ganska övertygad om att det blir generalbrasa. Har jag fel så är det garanterat en finalplats som gäller…

3: MISTER HERCULES. (Färre segrar än Chapuy i år). Här har vi en potentiell Elitloppsvinnare! Senaste segern var grym och om det loppet inte sitter för hårt i benen så har han bra chans att ta sig till final. Hur han håller ihop under en eventuell final vet jag inte…

4: HAIL MARY. (Färre segrar än Chapuy i år). Jag tycker fortfarande inte att Mary ser riktigt fräsch ut och efter två tuffa lopp på Solvallas betongbana på söndag så är det troligtvis längre vila som väntar. Skulle eventuellt kunna bli släppt till ledning och då blir det naturligtvis final i alla fall…

5: HOHNECK. (Färre segrar än Chapuy i år). Flagghäst igen. Borde gått ut i Harpers men av någon outgrundlig anledning hamnade de i det här fältet istället. Bye, bye…

6: SAN MOTEUR. (Färre segrar än Chapuy i år). Här har man i alla fall siktat in sig på Elitloppet under en längre tid. Jag har en känsla av att Goop och Arvidsson satt hästen i absolut toppform och han ser dessutom kalasfin ut. Men det är några frågetecken. För det första så kommer det att bli en försiktig inledning vilket kommer resultera i ett “dyrt” sistavarv. Det här klarar han naturligtvis av men det får inte kosta hur mycket som helst. I en final så blir det ett helt nytt lopp. Oavsett hur det går så är jag säker på att man planerat en längre vila efter denna helg.

7: VIVID WISE AS. (Färre segrar än Chapuy i år). Den här fick nog köpa sin plats annars förstår jag inte alls varför han är med. Final? Nix…

8: USAIN TÖLL. (Färre segrar än Chapuy i år). Det här blev liksom spiken i den berömda förtroendekistan för Solvalla. Nu blev det så löjligt tydligt att Chapuy absolut INTE skulle få en plats. Det spelar ingen roll att han troligtvis har bland det högsta publikstödet ute i stugorna, han ska inte med punkt! Usain Töll har så klart inget här att göra och får kämpa för att undvika jumboplatsen. Var det värt 25 000:- för att resa ända till Stockholm för att gå ett 1, 09-lopp på Solvallas beryktade betongbana?!

Till final: BEST OFDREAM TRIO - MISTER HERCULES - HAIL MARY - SAN MOTEUR


Elitloppet, final:

Beroende på hur spåren fördelas så finns det troligtvis fyra hästar som har en vettig chans att vinna årets Elitlopp.  DON FANUCCI ZET,  ÖNAS PRINCE, VERNISSAGE GRIF, HAIL MARY, SAN MOTEUR. Don Fanucci Zet har en lite blöt nos emot sig. Önas Prince skulle kunna bli stum sista 200m i en final. Mister Hercules kan ha ett tufft försök i benen. Hail Mary kommer garanterat att se sämre ut i en eventuell final. Vernissage Grif kan komma bort direkt från spår 8. San Moteur skulle kunna få ett stentufft lopp i finalen om han inte har ett bra spår.


Jag tror att finalen till slut står mellan San Moteur och Vernissage Grif. Och efter lite klurande så står det klart, San Moteur vinner Elitloppet 2023!


Med detta ber jag att få tacka för den här gången. Nästa veckas Fredagsbrev levereras åter från Munsö Lounge. Avslutar med en klaring till lördagens V75a från Solvalla. I sjätte avdelningen så har det ramlat in en skrik på Bergharns L.L. Royal. 14 gånger blir lite som att sno Majblommor av random Afhgankramare. Må nu gott så hörs vi igen.


Visste du förresten att Stefan Löfven som ung tyckte att ECCO-skor var “coolt”.


Så får det bli…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig