Fredagsbrev, arkiv

22 oktober 2021

Alla gör sina val...

 

Näe jag vet, ingen över 40 har lyssnat på något som “Einár”, eller Nisse Grönlund som han egentligen hette, skapat. Nu är han skjuten till döds, precis enligt det koncept han under flera år som “artist” själv förmedlat. Svaga och ofokuserade ungdomar som av bekvämlighet och lättja väljer knark och vapen istället för innebandyklubbor eller arbete. Killen blev nitton år gammal. Det kan låta hårt men det här är val som görs, val som naturligtvis till slut sätter sina spår. En del pratar om att “ett barn” gått bort. Visst, det är självklart tragiskt men ganska typiskt. “Barn” eller inte (I Bangladesh kör de taxi vid fyllda tolv), de väljer att hänga ihop med loosers utan kompass vilket till slut ofta leder längst ner i latrintunnan . Hur som helst, nu är det en “vit” kille som skjutits och genast svämmas media över av medömkan. Under flera år så har ju detta med dödsskjutningar blivit en absolut vardag. Men när det gäller en random Bongo-Boy med strömmad musik på Spotify så blir det en notis, när det nu är “Nisse” så blir det något helt annat. Sverige översköljs som vanligt av hyckleri. Hur som helst, vi får ju det samhälle vi röstar fram och i det hänseendet så är ju Nisses död ett kvitto på våra politikers idoga arbete att splittra och riva ner vårt samhälle. Fruktansvärt tråkigt absolut, men det är ändå “Nisse” som gjorde sina egna val. Här har vi en kille med “välbärgade” föräldrar långt från den söndertjatade floskeln “socioekonomiskt utsatt” (detta har i princip aldrig med det här våldet att göra). Precis som alla andra smågangsters med bögslungan över axeln så hyllas och premieras även Einár för sin “konst” av SVT och Sveriges Radio. Det som skett är naturligtvis oerhört tragiskt men samtidigt inte oväntat. Vi har fått det samhälle som vi under många många år röstat fram, ett samhälle där sunt förnuft, pliktkänsla och empati är bortsuddat. Nedan ett litet axplock ur Einárs “låttexter”. Leta gärna hos Darin eller Molly Sandén om du hittar liknande rader. 

“-Min Glock vill radera män som en feminist”

“-Och han siktar inte ben Bror han skjuter bara rakt”

“-Skjuter skallar inte ben”

“-Då jag lägger hål i dig Mannen ey förstår ni mig?”

“-Ainahoror dom vill ta mig”

“-Släpper bomber som terror”

“-Bror, jag trycka av en kula, ey”

“-Du blir glömd, får kulan mitt på din panna”

“-Jag cutta upp en kanin på mitten och la den på en klocka, eyo”

“-Och om jag nu ska bränna tid med bitchen, får räkna med blir skottad, eyo”

Vi lämnar mörker och elände från samhällets mörkaste och smutsigaste bakgård och glider över på trav. Just nu pratas det mycket om hur vi skall kunna få travbanorna att leva upp igen. Går det att få publiken tillbaka? Samtidigt som detta dryftas så körs i helgen sista tävlingarna på danska Billund innan den fina travbanan rivs. Känns ju inte direkt uppmuntrande. Jag VET att det går att få tillbaka publik till banorna igen men det krävs stora förändringar för travet i stort. Hur mycket trav som skall köras och hur banorna tilldelas sina tävlingsdagar är viktiga faktorer om man vill komma tillrätta med problematiken. Att som Åbytravet nu planerar, dra igång Casinoverksamhet på banan, tro jag dock är ett blindskott. Mitt tiopunktsprogram ligger tryggt här i mappen för den ansvarige som vill ha hjälp.

Över till åkeriverksamheten i Sverige. Är det någon som hört talas om Djuse?! Jaha, jag anade det. Oj, vad de hajpas. Kanal75 verkar ha en nästan pervers fäbless för dessa bröder. Jag har väl egentligen inga större problem med dessa kuskar, de kör för det mesta riktigt bra (kanske med undantag för den blå/svart/vita som jag dessvärre ganska ofta ser leverera riktiga Blyhandskar). Jag sätter till exempel Tomas Pettersson och Ulf Eriksson 32 pinnar högre upp. Men oavsett. Snälla Kanal75, nu räcker det, vi har väl ändå mer bredd att lägga fokus på eller?

Travsport 2022. Läser att Solvalla skrotat Kriteriesöndagen, något de verkar nöjda med. Personligen så tycker jag att det är ett oklokt beslut men kanske inte så förvånande. Mer glädjande är det att se planeringen för Visbytravet nästa år. Säsongen sträcker sig ända till 5 november och det är bra för de aktiva på ön. För de som inte har hästar som per automatik suger på fastlandet under vinterhalvåret är ju detta perfekt. Man kan matcha hästarna på hemmaplan under hela säsongen och sedan ha en paus under vintermånaderna och under samma period börja förbereda inför kommande säsong. Hade man även klämt in en tävlingsdag i mitten av mars så hade det varit fulländat. Bra är det i alla fall…

Avslutar veckans Fredagsbrev med en ny vinnare till V75. Förra helgens karamell satt ju åter som ett plommonstop. Denna helg är det Örebro som står som värd. Banan där jag tog min första kuskseger efter en väl avvägd styrning en regnig höstkväll för MÅNGA år sedan. I första avdelningen blir Admiral As storfavorit och detta skall vi naturligtvis göra stålar på. Han såg dålig ut senast och kommer knappast se bättre ut i helgen. Bakspåret talar också emot. Vi andra kliver in på Emoji som från ett trevligt startspår med Flemming i vagnen får en behaglig resa mot enkel seger. 6 gånger kaviartuben får vi se som en gåva. Ha nu en härlig helg i höstsolen och glöm inte att göra en intresseanmälan till kommande Prix dÁmerique, vi har några platser kvar.

Visste du förresten att Stefan Löfven inte förstått att Jokkmokks Jokke färgade sitt hår.

Så får det bli... 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig